Ειδήσεις
07-04-2021 | 18:58

Τι προβλέπει η τροπολογία για την δήλωση αποτελέσματος self test

Newsroom
Μοιράσου το
Τι προβλέπει η τροπολογία για την δήλωση αποτελέσματος self test
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με την οποία δημιουργείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταχώριση και διαχείριση των αποτελεσμάτων των self test. Με την  ίδια τροπολογία ορίζονται θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία (α) δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική Πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, για την καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορονοϊό (self-test), σύμφωνα με το ν.4790/2021,, (β) Ορίζεται προαιρετική η καταχώριση του αποτελέσματος της δοκιμασίας στην πλατφόρμα πλην συγκεκριμένων επαγγελματικών ή κοινωνικών ομάδων, για τις οποίες είναι υποχρεωτική, (γ) Προσδιορίζονται τα προς καταχώριση στοιχεία και προβλέπεται η έκδοση σχετικής δήλωσης θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος μετά την καταχώριση του αποτελέσματος, με ειδική πρόβλεψη, στην περίπτωση των μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για την έκδοση από την πλατφόρμα σχολικής κάρτας για COVlD-19, εφόσον το καταχωριθέν αποτέλεσμα της δοκιμασίας ελέγχου είναι αρνητικό.

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς στην ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία είναι αναγκαία για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία, όπως έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση, θα ξεκινήσει από αύριο η δοκιμαστική ανάρτησή της. Όπως σημείωσε, θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, προκειμένου να δεχθεί τα αποτελέσματα των αυτοδιαγνώσεων, που θα γίνουν από εκπαιδευτικούς και μαθητές σε πρώτη φάση, «προκειμένου να μπορέσουμε, με βάση το πλάνο, να ακολουθήσει και ο γενικός πληθυσμός, και όσοι θα υποχρεούνται στη χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ και που ανήκουν σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες». 

Επανέλαβε ότι το όπλο της αυτοδιάγνωσης έρχεται να προστεθεί στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε, κυρίως για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς. Επισήμανε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης, τέσσερις φορές το μήνα: Εάν είναι θετικοί, μέσα από τη φόρμα θα καθοδηγούνται προς μια δημόσια δομή για επανέλεγχο ή εάν είναι αρνητικοί, να μπορούν να εκδίδουν βεβαίωση και να τη χρησιμοποιήσουν όπως προβλέπεται και θα διευκρινιστεί με υπουργική απόφαση.

Σχολιάζοντας την κατάθεση της τροπολογίας, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πούλου είπε ότι «αποδεικνύει τη προχειρότητα του σχεδιασμού της κυβέρνησης» και εξέφρασε την αντίθεσή της. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης είπε ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να έρχεται με «γονατογραφίες της τελευταίας στιγμής» και μάλιστα χωρίς κοστολόγηση της διάταξης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας είπε ότι η κυβέρνηση έφερε τροπολογία «στις καθυστερήσεις και έβαλε αυτογκόλ». Η αγορήτρια του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός της σε μια διαδικασία «που πετάει στην ατομική ευθύνη, το θέμα της διάγνωσης». Τέλος, ο αγορητής του ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδης δεν συμμερίστηκε την ικανοποίηση της κυβέρνησης ότι «οι εμβολιασμοί πάνε καλά». 

Αναλυτικά η τροπολογία:  

insider

 

insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.