Διεθνή
30-03-2021 | 19:30

Αυστρία: «Ασφαλές και αποτελεσματικό» κατά του κορονοϊού το ρώσικο εμβόλιο Sputnik-V

Newsroom
Μοιράσου το
Αυστρία: «Ασφαλές και αποτελεσματικό» κατά του κορονοϊού το ρώσικο εμβόλιο Sputnik-V
live updates: Ανανεώθηκε πριν

"Το ρωσικό εμβόλιο "Sputnik V" κατά του κορονοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία και είναι πολύ ικανοποιητικό το γεγονός ότι οι πολυάριθμες εκκλήσεις του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου για προμήθεια πρόσθετου εμβολίου Covid έχουν βρει εύφορο έδαφος", τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη ο πρόεδρος του Τόμας Σέκερες, υποστηρίζοντας σαφώς τη ρεαλιστική πλέον προοπτική προμήθειας του ρωσικού εμβολίου από την Αυστρία.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ επισήμανε ότι "όλες οι επιλογές εξετάζονται επί του παρόντος" προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον ευρύτερο πληθυσμό να αποκτήσει πρόσβαση σε ακόμη πιο δοκιμασμένα εμβόλια το συντομότερο δυνατό, ενώ "ένα πράγμα είναι σαφές: κάθε εμβόλιο που χρησιμοποιείται στην Αυστρία πρέπει να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές".

Το πότε θα μπορούσε να εγκριθεί το "Sputnik V" στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ακόμη ασαφές, ωστόσο, στις αρχές Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε ανακοινώσει την έναρξη μιας κυλιόμενης διαδικασίας έγκρισης.

Όπως αναφέρεται σχετικά, κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης για την υγεία, τα απαραίτητα δεδομένα μπορούν να υποβληθούν και να ελεγχθούν διαδοχικά εάν είναι διαθέσιμα, κάτι που μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία.

Ο χρόνος έγκρισης από τον (EMA) δεν μπορεί να προβλεφθεί προς το παρόν - όμως το ρωσικό εμβόλιο "Sputnik V" καθίσταται προφανώς ολοένα και περισσότερο μια πραγματική επιλογή για την Αυστρία, με τις πληροφορίες να παραπέμπουν σε τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιφυλάχθηκε σήμερα να σχολιάσει τις φερόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βιέννης και Μόσχας σχετικά με το "Sputnik V", με την εκπρόσωπο της Επιτροπής να περιορίζεται να δηλώσει ότι το εμβόλιο δεν αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή και πως έχει μέχρι στιγμής υπογράψει συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες Biontech και Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson.

"Για την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας να δοκιμαστούν τα εμβόλια για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους", δήλωσε η εκπρόσωπος ενόψει της διαδικασίας έγκρισης του EMA, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση έκτακτης έγκρισης θα υπάρχουν "συνέπειες".

Όπως ανέφερε η ίδια, η ευθύνη δεν θα ανήκει πλέον στους κατασκευαστές, αλλά στα κράτη- μέλη, και σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαπραγματεύεται για το "Sputnik V" και υπάρχει η αισιοδοξία ότι "η τρέχουσα στρατηγική εμβολιασμού θα επιτύχει τον στόχο εμβολιασμού του 70% των ενηλίκων στην ΕΕ έως το καλοκαίρι".

Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA), η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη παραπέμπει σε ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία εμπιστευτικότητας με τη Ρωσία για την ανταλλαγή εγγράφων, με τις αυστριακές υγειονομικές αρχές να έχουν επίσης πρόσβαση στα έγγραφα.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις φέρεται να αφορούν την παράδοση 300.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 τον Μάιο και 200.000 δόσεων στις αρχές Ιουνίου, ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την αγορά τους.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ήδη στις 26 Φεβρουαρίου τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου.

"Συζητήθηκαν, αναλυτικά, ζητήματα αντιμετώπισης της νόσου του κορονοϊού, όπως επίσης οι δυνατότητες να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, καθώς και η οργάνωση της από κοινού παραγωγής του", αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία επισημαινόταν ότι η πρωτοβουλία προήλθε από την αυστριακή πλευρά.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε δηλώσει ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως "εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών", και ότι "το θέμα είναι να λάβουμε, όσο το δυνατόν πιο ασφαλές εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα - ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί".

Ο ίδιος είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι "στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες".

"Εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών", τόνιζε χαρακτηριστικά.

Ασκώντας κριτική για τον "επί του παρόντος μη βέλτιστο εφοδιασμό" των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εμβόλια, ο καγκελάριος έχει καταστήσει υπεύθυνες κυρίως τις δυσκολίες παράδοσης, καθώς και την "ταχύτητα έγκρισης" τους, θεωρώντας, όπως τόνιζε, "προβληματικό, το πόσο γραφειοκρατικά και αργά εργάζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατά την έγκριση των εμβολίων".

Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι "πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω μεταλλάξεις και δεν θα πρέπει πλέον να εξαρτώμεθα αποκλειστικά από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.