Διεθνή
24-03-2021 | 15:40

Κίνα: Το κρυφό χρέος των $2,3 τρισ. θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω φέτος

Newsroom
Μοιράσου το
Κίνα: Το κρυφό χρέος των $2,3 τρισ. θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω φέτος
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι τοπικές κυβερνήσεις της Κίνας είχαν κρυφό χρέος ύψους 14,8 τρισ. γουάν (2,3 τρισ. δολ.) το περασμένο έτος, και το νούμερο θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω φέτος, σύμφωνα με ένα think tank που έχει δεσμούς με την κυβέρνηση.

Οι τοπικές κυβερνήσεις βρίσκονταν υπό πίεση να αυξήσουν τις επενδύσεις σε υποδομές και να τονώσουν την ανάκαμψη στη διάρκεια της πανδημίας, κινήσεις που ώθησαν κατά 6% τον εκτός προϋπολογισμού δανεισμό, από το πρόσφατο χαμηλό των 13,9 δισ. γουάν στο τρίτο τρίμηνο του 2019,σημείωσε ανώτερος ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος για τη Χρηματοδότηση και την Ανάπτυξη. 

Το κρυφό χρέος αποτελείται από κεφάλαια που έχουν αντλήσει οντότητες που σχετίζονται με την κυβέρνηση για υποδομές. Τα ομόλογα που εκδίδουν τα οχήματα χρηματοδότησης των τοπικών κυβερνήσεων είναι ένας τρόπο με τον οποίο οι περιφερειακές αρχές αντλούν κεφάλαια για να αυξήσουν τις δαπάνες χωρίς να τις περιλαμβάνουν στους επίσημους ισολογισμούς τους.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να σταθεροποιήσει τον βαθμό μόχλευσης και να μειώσει τον λόγο χρέους φέτος για να «χαλιναγωγήσει» τους κινδύνους. Αυτό θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς οι επίσημες δαπάνες δεν μπορούν να καλύψουν τις επενδύσεις που χρειάζονται για να πετύχει η οικονομία τον στόχο ανάπτυξης έως το 2035.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.