Το λάθος που κόστισε στον Γουόρεν Μπάφετ 10 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το λάθος που κόστισε στον Γουόρεν Μπάφετ 10 δισ. δολάρια
Οι πωλήσεις των τραπεζικών μετοχών ήταν ένα από τα επενδυτικά «φάλτσα» του Buffet σε μια χρονιά γεμάτη με λάθη και χαμένες ευκαιρίες. Η Berkshire επίσης πούλησε 6 δισ. δολάρια σε αεροπορικές μετοχές κατά το χαμηλό που έπιασε ο κλάδος τον περασμένο Απρίλιο. Οι 4 βασικές αεροπορικές μετοχές που μέχρι πρότινος κατείχε η Berkshire έχουν έκτοτε διπλασιάσει την αξία τους.

O CEO της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ άρχισε να αντιπαθεί πολλές τραπεζικές μετοχές την προηγούμενη χρονιά. Αυτή του η στάση κόστισε στην Berkshire 10 δισ. δολάρια, δεδομένου του ισχυρού ράλι του κλάδου, όπως αναφέρει το Marketwatch.

Kαθ’ όλο το 2020, η Berkshire Hathaway πούλησε τις θέσεις της σε JPMorgan, Goldman Sachs, PNC, M&T Bank, ενώ μείωσε δραστικά τις μετοχές που κατείχε στη Wells Fargo.

Οι πωλήσεις των τραπεζικών μετοχών ήταν ένα από τα επενδυτικά «φάλτσα» του Μπάφετ σε μια χρονιά γεμάτη με λάθη και χαμένες ευκαιρίες. Η Berkshire επίσης πούλησε 6 δισ. δολάρια σε αεροπορικές μετοχές κατά το χαμηλό που έπιασε ο κλάδος τον περασμένο Απρίλιο. Οι 4 βασικές αεροπορικές μετοχές που μέχρι πρότινος κατείχε η Berkshire έχουν έκτοτε διπλασιάσει την αξία τους.

Ο Buffet είναι ο επιβλέπων του χαρτοφυλακίου μετοχών της Berkshire, αξίας 290 δισ. δολαρίων. Η Berkshire απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει την αναταραχή της αγοράς κάνοντας οποιαδήποτε σημαντική εξαγορά, ενώ η εταιρεία ήταν πωλητής μετοχών αξίας, πλέον των 8 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Κατά το 2020 η Berkshire πραγματοποίησε ευμεγέθεις επενδύσεις, 8 δισ. δολαρίων στη Verizon και 5 δισ. δολαρίων στη Chevron, ενώ αγόρασε 2 δισ. δολάρια σε μετοχές φαρμακευτικών εταιρειών. Μόνο η Chevron εμφανίζει αξιοπρόσεκτα κέρδη.

Η Berkshire έχει μια ιδιοκτησία πλέον του ενός δισεκατομμυρίου μετοχών της Bank of America, αξίας 38 δισ. δολαρίων, και μικρότερες ιδιοκτησίες σε USB και στην Bank of New York Mellon, ενώ διαθέτει ένα μεγάλο και μακρόχρονο μερίδιο 21 δισ. δολαρίων στην American Express.

Πριν την πώληση των τραπεζικών μετοχών πέρυσι, η Berkshire ήταν σοβαρά εκτεθειμένη στον κλάδο, έχοντας συμφέροντα σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, εκτός της Citigroup και της Morgan Stanley. O Buffet ίσως αισθάνθηκε πως η Berkshire παραήταν εκτεθειμένη, δεδομένων και των δυσκολιών στην οικονομία την χρονιά που πέρασε.

Το μεγάλο «ξεπούλημα» των JPMorgan και Wells Fargo

Το ξεπούλημα των μετοχών των JPMorgan και Wells Fargo είναι αξιοσημείωτο επειδή ήταν οι ισχυρότερες θέσεις που έχουν πωληθεί ποτέ.

Η Berkshire κατείχε περί τα 60 εκατομμύρια μετοχές της JPMorgan αξίας 8 δισ. δολαρίων, στην αρχή του 2020, και 345 εκατομμύρια μετοχές της Wells Fargo, αξίας 18 δισ. δολαρίων.

Η θέση στη JPMorgan χάθηκε, όταν πουλήθηκε κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο με τη μετοχή να αξίζει λιγότερο από 100 δολάρια. Τώρα η μετοχή αξίζει άνω των 150 δολαρίων. Ένας από τους επικεφαλής επενδυτές της Berkshire, o Todd Combs, είναι στο ΔΣ της JPMorgan. O Combs και ο Ted Weschler ελέγχουν συνολικά περί το 10% του χαρτοφυλακίου της Berkshire.

H Berkshire ξεκίνησε να πουλά το μερίδιο στη Wells Fargo στο δεύτερο τρίμηνο, και κράτησε 52 εκατομμύρια μετοχές στο τέλος του 2020. Η μετοχή άξιζε 26 δολάρια τότε, αντί για 39 δολάρια τώρα. Η Berkshire διατηρούσε το μερίδιο της στη Wells Fargo για 30 χρόνια.

Τον Φεβρουάριο 2019, ο Buffet εξήγησε στο CNBC γιατί αρέσκονταν στις τράπεζες και στον υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό τομέα. «Είναι πολύ καλές επενδύσεις σε λογικές τιμές, όπως το σκέφτομαι εγώ. Και είναι φθηνότερες από άλλες επιχειρήσεις που είναι επίσης καλές από την άποψη του περιθωρίου κέρδους», δήλωσε.

Συγκεκριμένα, ήταν «ερωτευμένος» με την JPMorgan τότε, λέγοντας στο πως ήταν «ανόητος» που δεν είχε αγοράσει μετοχές της JPMorgan νωρίτερα, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τον CEO της, Jamie Dimon και την εταιρεία του.

Και προσέθεσε πως, δεδομένων των οικονομικών επιδόσεων της τράπεζας, οι μετοχές θα έπρεπε να διαπραγματεύονται τουλάχιστον 3 φορές την λογιστική αξία των ενσώματων παγίων, τοποθετώντας τις πάνω από 170 δολάρια. Ο Buffet ήταν εύστοχος τότε, καθώς η μετοχή έφτασε στο ρεκόρ των 161 δολαρίων.

Δυστυχώς για τη Berkshire δεν επωφελήθηκε από αυτήν και άλλες κινήσεις στον τραπεζικό τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider