Αναζητούνται 130 εκατ. ευρώ για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητούνται 130 εκατ. ευρώ για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής
Τους κατοίκους της Ακρινής Κοζάνης άκουσε διαδικτυακά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Τους κατοίκους της Ακρινής Κοζάνης άκουσε διαδικτυακά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Οι περιπέτειες του χωριού, οι οποίες ξεκίνησαν λόγω της εκμετάλλευσης των εδαφών του από τη ΔΕΗ, δεν έχουν τελειωμό. Γι΄ αυτό, για άλλη μια φορά, οι κάτοικοι, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης καθώς και οι τέσσερις βουλευτές της ΝΔ στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης μετέφεραν στον υπουργό, το αίτημά τους για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής.

Σύμφωνα με τα όσα τους ανέφερε ο κ. Σκρέκας, και με δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει αποσύρει την «υποχρέωσή της» για συμμετοχή στο 50% της απαλλοτρίωσης, πρέπει να βρεθούν 130 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη δεν έχουν ανευρεθεί, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι το επιτελείο του θα τρέξει τις διαδικασίες ώστε να μπορέσουν να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι και αναμένεται άμεσα να έχει τις απαντήσεις στα ερωτήματα και στις ανησυχίες των κατοίκων.

Ωστόσο τη δίωρη συζήτηση δεν μονοπώλησε μόνο το ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ακρινής, αλλά και η εναλλακτική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για την μετατροπή της σε «Έξυπνο Πράσινο Χωριό» με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, εφαρμόζοντας πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, υλοποιώντας έργα ενεργειακής αναβάθμισης, εγκαθιστώντας μονάδες ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) κλπ. Την πρόταση είχε βάλει στο… τραπέζι ο πρώην υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, όταν είχε επισκεφθεί την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες, προϋπόθεση για όποιο σενάριο κι αν υιοθετηθεί είναι η ανεύρεση κονδυλίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιπέτειες των κατοίκων ξεκίνησαν με τον νόμο 3937/2011 ο οποίος προέβλεπε ότι σε μια δεκαετία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετεγκατάστασης τόσο της Ακρινής όπως και του χωριού των Αναργύρων. Έως σήμερα όμως, δέκα χρόνια μετά την ψήφισή του, δεν έχουν προωθηθεί συντονισμένα οι αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίησή του σχεδίου, με τους κατοίκους από τη μία να έχουν πολλές φορές οδηγηθεί σε μεγάλες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις και την εκάστοτε κυβέρνηση από την άλλη να δίνει υποσχέσεις. Η ΔΕΗ το 2013 είχε ολοκληρώσει την αξιολόγηση του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση των οικισμών, ωστόσο έκτοτε δεν παρατηρείται κάποια κινητικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider