Επίταξη ιατρών στην Αττική αποφάσισε το υπουργείο Υγείας - Ποιους αφορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίταξη ιατρών στην Αττική αποφάσισε το υπουργείο Υγείας - Ποιους αφορά
Σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών στην Αττική προβαίνει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών στην Αττική προβαίνει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Η απόφαση αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής.

Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Αναλυτικά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση - έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η απόφαση εντάσσεται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας και δυστυχώς κατέστη αναγκαία λόγω του μικρού αριθμού ιδιωτών ιατρών που δήλωσαν ότι συνδράμουν οικειοθελώς την εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Όσον αφορά τα κίνητρα, «τους δόθηκε η δυνατότητα συνεργασίας με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, με αφορολόγητη μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες – εφόσον συμμετέχουν – ίση με αυτή του Επιμελητή Β'.
Σε περίπτωση συμμετοχής των εν λόγω ιατρών σε διαδικασία επιλογής πλήρωσης θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ., οι διανυόμενοι μήνες παροχής υπηρεσιών μοριοδοτούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους επικουρικούς ιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων.

Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα μόνιμου διορισμού στους ιατρούς με ειδικότητα στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία, Καρδιολογία, Αναισθησιολογία, Παιδιατρική, Χειρουργική Παίδων, Χειρουργική, Εσωτερική Παθολογία και Νεφρολογία, που υπηρέτησαν εντός του 2020 ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό στις Μ.Ε.Θ. Ενηλίκων και Παίδων και Μ.Ε.Ν.Ν. (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών), μετά από αίτησή τους να διοριστούν, με βαθμό επιμελητή Β, σε οργανικές θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. των μονάδων Μ.Ε.Θ. και Μ.Ε.Ν.Ν. Επίσης, οι εν λόγω ιατροί έχουν απαλλαχθεί από την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό)», τονίζει το υπουργείο.

Σημειώνεται πως οι ιδιώτες γιατροί, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), που έχουν ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκκληση του υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές έφτασαν τους 61, ενώ ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, σήμερα στις 10π.μ., με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εξάλλου, σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός έχει απευθύνει κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς -200 γενικούς γιατρούς, παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους- να συνδράμουν το ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης εάν δεν ανταποκριθούν. Το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου, να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider