Bloomberg: H ανθρώπινη δραστηριότητα εκτός από το κλίμα επηρεάζει και τα ποτάμια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: H ανθρώπινη δραστηριότητα εκτός από το κλίμα επηρεάζει και τα ποτάμια
Οι αλλαγές που παρατηρούμε στα ποτάμια σε όλο τον κόσμο οφείλονται στην κλιματική αλλαγή όπως αυτή συντελείται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Μία ακόμη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής ως αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς δραστηριότητας εντόπισαν πρόσφατα επιστήμονες από το ελβετικό ερευνητικό πανεπιστήμιο ETH Zurich. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science οι αλλαγές που παρατηρούμε στα ποτάμια σε όλο τον κόσμο οφείλονται στην κλιματική αλλαγή όπως αυτή συντελείται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Επιστήμονες από δώδεκα χώρες συνέλεξαν δεδομένα από 7.250 μόνιτορ ποταμών σε όλο τον κόσμο που χρονολογούνται μεταξύ 1971 - 2010. Στη συνέχεια, έτρεξαν σύνθετα μοντέλα συστημάτων ικανά να προσομοιώσουν τις κλιματικές συνθήκες της εκάστοτε χρονικής περιόδου, αντλώντας στοιχεία από τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούνται συνήθως για να εκτιμηθεί ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει το κλίμα τα καιρικά φαινόμενα.

Όπως προέκυψε από τα ευρήματα της έρευνας, οι αλλαγές που σχετίζονται με τη θερμότητα στον κύκλο νερού του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των βροχοπτώσεων, των χιονοπτώσεων και των χιονοπτώσεων, προκαλούν σε ορισμένα μέρη διόγκωση των ποταμών και σε άλλα συρρίκνωση.

«Τα ποτάμια είναι ένας σημαντικός δείκτης για τη διαθεσιμότητα γλυκού νερού για την κοινωνία και τα οικοσυστήματα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Lukas Gudmundsson, από το ελβετικό ερευνητικό πανεπιστήμιο ETH Zurich.

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι επιστήμονες δεν είχαν κάνει αυτού του είδους τις αναλύσεις στο παρελθόν: η βραδύτητα στη συγκέντρωση παγκόσμιων δεδομένων καθώς και η αδυναμία των μοντέλων που υπήρχαν στο παρελθόν να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επηρεάζουν τα ποτάμια από τη διαχείριση νερού και γης βιομηχανικής κλίμακας .

Πλέον, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ευρύτερη κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο επηρεάζει τα ποτάμια συστήματα.

«Αυτό το εύρημα είναι ξεχωριστό και σημαντικό», έγραψαν οι Julia Hall και Rui A. P. Perdigão, ερευνητές στο Meteoceanics Institute for Complex System Science στη Βιέννη. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι περιστασιακά και χρήζουν μιας πιο εκτεταμένης ανάλυσης.

Μια άλλη ομάδα που γράφει τον περασμένο μήνα στο ίδιο περιοδικό διαπίστωσε ότι μετά από δύο αιώνες βιομηχανικής ανάπτυξης, σχεδόν το ένα τέταρτο των ειδών ψαριών γλυκού νερού κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider