Διεθνή
12-03-2021 | 08:58

Νέα μείωση στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ από την AstraZeneca

Newsroom
Μοιράσου το
Νέα μείωση στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ από την AstraZeneca
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε νέα μείωση της πρόβλεψής της για την ποσότητα των δόσεων εμβολίων που θα προμηθεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο πρώτο τρίμηνο στα 30 εκατομμύρια, προχωρά η AstraZeneca, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters, σε ένα ακόμα πλήγμα στα σχέδια της ΕΕ για την ανοσοποίηση του πληθυσμού, εν μέσω της διακοπής της χρήσης του σκευάσματος από αρκετές χώρες. 

Σημειώνεται πως ο αριθμός αποτελεί το ένα τρίτο των συμβατικών υποχρεώσεων της φαρμακευτικής και σηματοδοτεί τη μείωση κατά 25% της ποσότητας που δεσμευόταν να παραδώσει τον περασμένο μήνα. 

Το έγγραφο, που κοινοποιήθηκε σε ευρωπαίους αξιωματούχους και φέρει ημερομηνία 10η Μαρτίου, δείχνει πως η AstraZeneca προβλέπει πλέον ότι θα έχει παραδώσει 30,1 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη περί τα τέλη Μαρτίου και άλλα 20 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο. Την 25η Φεβρουαρίου ο Πασκάλ Σοριό, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, δεσμευόταν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η εταιρεία θα παρέδιδε 40 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο το έγγραφο αποκαλύπτει ότι την 24η Φεβρουαρίου η αγγλοσουηδική βιομηχανία ήδη εκτιμούσε πως θα παρέδιδε 34 εκατ. δόσεις στην ΕΕ την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, ποσότητα πολύ μικρότερη από τις 90 εκατ. δόσεις που είχαν συμφωνηθεί.

Παράλληλα, το έγγραφο αποκαλύπτει ότι η εταιρεία αναμένει πλέον να παραδώσει περίπου 20 εκατ. δόσεις στην ΕΕ τον Απρίλιο, ενώ δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Βάσει του συμβολαίου που έχει συναφθεί, η AstraZeneca θα προμήθευε τις 27 χώρες μέλη με 180 εκατ. δόσεις το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, με το σύνολο της ποσότητας από τον Δεκέμβριο να φθάνει τα 300 εκατ. δόσεις.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ερωτηθείς σχετικά από το Reuters.

Πρόσωπο ενημερωμένο για την κατάσταση, που επικαλείται το πρακτορείο, εξήγησε ότι η αύξηση της παραγωγής που περίμενε η διοίκηση της εταιρείας δεν έγινε λόγω των δυσκολιών στη μεταφορά των εμβολίων μέσω των παγκόσμιων αλυσίδων εμβολιασμού. Ωστόσο, η εταιρεία είχε πει πως οι αρχικές μειώσεις των ποσοτήτων που επρόκειτο να παραδώσει στην ΕΕ οφείλονταν σε προβλήματα στην παραγωγή στην Ευρώπη.

Σε άλλο του δημοσίευμα χθες, επικαλούμενο δύο ευρωπαϊκές πηγές, το Reuters ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, από όπου η AstraZeneca σκόπευε να στείλει δόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, διεμήνυσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αναμένει ότι θα παραλάβει σύντομα ποσότητες εμβολίων παρασκευασμένων στην αμερικανική επικράτεια. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σε ποιες χώρες σταμάτησε το εμβόλιο της AstraZeneca - Τι απαντά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.