Διεθνή
11-03-2021 | 17:01

Κομισιόν: Πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη 530 εκατ. ευρώ για καταπολέμηση του κορονοϊού

Newsroom
Μοιράσου το
Κομισιόν: Πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη 530 εκατ. ευρώ για καταπολέμηση του κορονοϊού
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Δέσμη ύψους σχεδόν 530 εκατ. ευρώ πρότεινε η Κομισιόν σε πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ), η οποία θα συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλουν 17 κράτη μέλη και τρεις υπό ένταξη χώρες για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η χρηματοδότηση αυτή θα στηρίξει μέρος των δημόσιων δαπανών τους για ιατρικό εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, στήριξη έκτακτης ανάγκης για τον πληθυσμό και μέτρα πρόληψης, παρακολούθησης και ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Από τότε που δημιουργήθηκε, έχει παράσχει αποτελεσματική βοήθεια και αρωγή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε δύσκολους καιρούς. Πέρυσι, διευρύναμε το πεδίο εφαρμογής του ώστε να καλύπτει σοβαρές υγειονομικές έκτακτες ανάγκες. Τώρα προτείνουμε την κινητοποίηση της τόσο αναγκαίας οικονομικής βοήθειας που σχετίζεται με τον κορονοϊό. Το ΤΑΕΕ για άλλη μια φορά εκπληρώνει την βασική του αποστολή».

Η δέσμη βοήθειας περιλαμβάνει και προκαταβολές ύψους 132,7 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη λάβει η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία. Η κινητοποίηση των τελικών πληρωμών του ΤΑΕΕ προς τα 17 κράτη μέλη βασίζεται σε διεξοδική αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Η προτεινόμενη χρηματοδοτική συνεισφορά πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού εκταμιευτεί η χρηματοδοτική βοήθεια

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.