Λιβύη: Η μεταβατική κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιβύη: Η μεταβατική κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο

Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα έλαβε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο (121 ψήφοι επί 132 παρόντων βουλευτών) , ένα κυβερνητικό σχήμα προϊόν πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την έξοδο της χώρας από το χάος και την διακυβέρνησή της μέχρι τις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου που έχουν επίσης προγραμματισθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο 61χρονος δισεκατομμυριούχος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 5 Φεβρουαρίου από τους 75 λίβυους αξιωματούχους όλων των παρατάξεων που συνήλθαν στην Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ταυτόχρονα με το τριμελές προεδρικό συμβούλιο.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε ως ιστορική την συνεδρίαση του λιβυκού κοινοβουλίου στην Σύρτη, στο μέσο της απόστασης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες ανατολική και δυτική περιοχή της χώρας και ως σημαντικό βήμα για την επανένωση της Λιβύης,

«Θα είναι η κυβέρνηση όλων των Λίβυων», υποσχέθηκε συγκινημένος ο νέος πρωθυπουργός. «Η Λιβύη είναι μία και ενωμένη». Ο Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα παρουσίασε ένα κυβερνητικό σχήμα που αντιπροσωπεύει όλους τους Λίβυους. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης ανατέθηκαν σε γυναίκες για πρώτη φορά στην χώρα.

Μία «ιστορική ημέρα» χαιρέτισε και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει παραδοθεί στο χάος, τις συγκρούσεις επιρροής, την διαίρεση και τις ξένες παρεμβάσεις. Η παρέμβαση του ΟΗΕ το περασμένο καλοκαίρι είχε ως στόχο την εκκίνηση μίας πολιτικής διαδικασίας που θα φέρει την οικονομική ανάκαμψη στην πετρελαιοπαραγωγό βορειοαφρικανική χώρα, κάποτε μία από τις πλέον ευημερούσες στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider