FT: H E.E. πρέπει να πιέσει τη Ρωσία για το θέμα της κλιματικής αλλαγής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: H E.E. πρέπει να πιέσει τη Ρωσία για το θέμα της κλιματικής αλλαγής
Ένα μέρος των ευρωπαϊκών χωρών συμφωνεί στη συμμετοχή της Ρωσίας (π.χ. Γαλλία) και χώρες, όπως οι χώρες της Βαλτικής, θεωρούν ότι δεν είναι ρεαλιστική μια τέτοια προσέγγιση.

Σύμφωνα με πηγές των FT, που επικαλούνται έγγραφα από την πλευρά της Γερμανίας πριν από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., υπάρχει η ανάγκη να διατυπωθεί μια ξεκάθαρη στρατηγική από πλευράς Ρωσίας σε σχέση με τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό κοινό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και μια αντίστοιχη στρατηγική προσέγγισης της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία που δεν θα την αποκλείει από τη συνεισφορά στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και αντίθετα, θα την πιέζει να εμπλακεί ενεργά.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία διαπιστώνει ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. για το κατά πόσο θα μπορούσε η Ρωσία να επιδείξει σχετική συμμόρφωση, μετά και τις τελευταίες κυρώσεις σχετικά με την υπόθεση Ναβάλνι. Ένα μέρος των ευρωπαϊκών χωρών συμφωνεί στη συμμετοχή της Ρωσίας (π.χ. Γαλλία) και χώρες, όπως οι χώρες της Βαλτικής, θεωρούν ότι δεν είναι ρεαλιστική μια τέτοια προσέγγιση.

Το συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο είναι ανυπόγραφο και δεν το έχουν σχολιάσει ακόμα οι γερμανικές αρχές επίσημα, αναφέρει επίσης ότι η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταστρατηγεί την κοινωνία των πολιτών, επηρεάζει τις γειτονικές χώρες και χρησιμοποιεί προπαγάνδα και κυβερνοεπιθέσεις για μια εκστρατεία διαίρεσης των Ευρωπαίων. Από την άλλη φαίνεται να σημειώνεται ότι η Ρωσία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο σε διάφορους τομείς της παγκόσμιας πολιτικής όπως είναι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, παγκόσμια θέματα περιβάλλοντος και υγείας, η παραγωγή υδρογόνου και η συμμαχία Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης που βρίσκεται υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Τέλος, το έγγραφο καταλήγει με μια αμφιλεγόμενη πρόταση συντονισμού Ε.Ε. – Ρωσίας για συνεργασία σε τομείς όπως είναι η ανάπτυξη του δικτύου 5G και η καταπολέμησης της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή της Ευρασίας, την οποία είχε αναφέρει πρώτη φορά ο Γερμανός πρέσβης στη Μόσχα, Marcus Ederer το 2019.

Πηγή: Financial Times

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider