Ελλάδα
05-03-2021 | 12:01

Εξαδάκτυλος: Έως και 90% η μετάλλαξη του κορονοϊού σε περιοχές της Ελλάδας

Newsroom
Μοιράσου το
Εξαδάκτυλος: Έως και 90% η μετάλλαξη του κορονοϊού σε περιοχές της Ελλάδας

Για τη μεγάλη εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στον ΣΚΑΪ.

«Σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος. «Χρειάζεται τήρηση των μέτρων, σωστή και καθολική χρήση της μάσκας, οι επόμενες ήμερες η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί με περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις. ταχύτερη μετάδοση λόγω των μεταλλάξεων. Θα είναι το τελευταίο που θα αναστραφεί αυτό», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα», υπογράμμισε. 

Από την πλευρά της, το μέλος της επιτροπής του ΕΟΔΥ, λοιμωξιολόγος, Ιωάννα Παυλοπούλου ξεκαθάρισε ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να νομίζουν ότι είναι απρόσβλητοι από τον κορονοϊό. 

«Δεν πρέπει να ξεθαρρεύουμε, ούτε οι εμβολιασμένοι... Πρέπει να τηρούν τα μέτρα κι αυτοί μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Όταν ένας εμβολιασμένος βρίσκεται σε κοινότητα που κυκλοφορεί υψηλό ιικό φορτίο μειώνεται και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού του ιδίου», εξήγησε η καθηγήτρια. 

Για το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε ότι «εξετάζουμε σοβαρά τον εμβολιασμό και στους άνω των 65, έχουμε αρκετά αισιόδοξα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότερα του εμβολίου και στις μεγαλύτερες ηλικίες». 

«Περί τα τέλη της άνοιξης πιστεύω ότι μεγάλο ποσοστό θα είναι εμβολιασμένο κυρίως όσοι έχουν ευαλωτότητα λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος. Αρχές του καλοκαιριού θα είμαστε αρκετά καλύτερα και από πλευράς κάλυψης και από πλευράς δόσεων εμβολίων», υπογράμμισε η γιατρός. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.