Reuters: «Πράσινες ανακαινίσεις» χωρίς δεσμευτικά πρότυπα στην ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: «Πράσινες ανακαινίσεις» χωρίς δεσμευτικά πρότυπα στην ΕΕ
Οι Βρυξέλλες ενθαρρύνουν τις χώρες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν ανακαινίσεις κτιρίων για να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν μαζικές «πράσινες» ανακαινίσεις κτιρίων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά δεν αναφέρονται ρητά στη χρήση νομικά δεσμευτικών προτύπων ενεργειακής απόδοσης για να το κάνουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται σχετικό προσχέδιο που έχουν καταρτίσει τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Βρυξέλλες ενθαρρύνουν τις χώρες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν ανακαινίσεις κτιρίων για να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίσουν τα ενεργοβόρα κτίρια, τα οποία παράγουν περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών CO2 της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Οκτώβριο να υπερδιπλασιαστεί ο ετήσιος ρυθμός με τον οποίο ανακαινίζονται τα κτίρια της ΕΕ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις σχετικά με τη θέση που θα πάρουν και τις προτάσεις που θα καταθέσουν. Ένα σχέδιο της απάντησής τους, που επικαλείται το Reuters, αναδεικνύει την τάση των χωρών να συσπειρώνονται πίσω από το κάλεσμα για «μαζική αύξηση των ανακαινίσεων σε σχεδόν επίπεδα μηδενικής ενέργειας.

Το ταμείο οικονομικής ανάκαμψης με τα 750 δισ. ευρώ προσφέρει μια «κρίσιμη ευκαιρία» για αύξηση των ανακαινίσεων, ανέφερε το προσχέδιο, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη των ανακαινίσεων για ιδιοκτήτες οικιών και επιχειρήσεις θα πρέπει να επεκταθεί μέσω πράσινων ομολόγων, δανείων και φορολογικών κινήτρων.

Ωστόσο, το σχέδιο εγγράφου δεν αναφέρεται ρητά στην καθιέρωση νομικά δεσμευτικών ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ για υπάρχοντα κτίρια, κάτι το οποίο η Επιτροπή θα κάνει αργότερα φέτος.

Το προσχέδιο ανέφερε ότι η σύνδεση των ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης με τις ανακαινίσεις «μπορεί, ιδίως εάν συνοδεύεται από προγράμματα κατάρτισης για επαγγελματίες κτιρίων, να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εξασφάλισης πιο εκτεταμένων ανακαινίσεων».

Εάν η ΕΕ θέλει να αυξήσει το ποσοστό ανακαίνισής της, δεν υπάρχει «εναλλακτική λύση» για τη χρήση υποχρεωτικών ελάχιστων προδιαγραφών ενεργειακής απόδοσης, δήλωσε ο Brook Riley, επικεφαλής των υποθέσεων της ΕΕ.

«Ήρθε η ώρα οι ηγέτες της ΕΕ να ξεκινήσουν τη συζήτηση και να συμφωνήσουν σε κατάλληλες φιλόδοξες υποχρεωτικές πολιτικές», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider