Τέλος στις διεκδικήσεις του Δημοσίου σε περιουσίες στη Λαυρεωτική και Σαρωνίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος στις διεκδικήσεις του Δημοσίου σε περιουσίες στη Λαυρεωτική και Σαρωνίδα

Στα τέλη του 2019 εκατοντάδες επιστολές έφθασαν σε ιδιοκτήτες ακινήτων στη Σαρωνίδα από την Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών – Ανατολικής Αττικής, η οποία είχε καταθέσει μαζικά ενστάσεις - κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης της περιοχής - θεωρώντας ότι οι περιουσίες των πολιτών της ανήκουν. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2017, όταν η Κτηματική Υπηρεσία είχε αποστείλει περίπου 200 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής σε ιδιοκτήτες εκτάσεων στο Λαύριο θεωρώντας τους καταπατητές.

Η ιστορία στη Σαρωνίδα και τη Λαυρεωτική είναι γνωστή από πολύ παλιά και ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε είχαν επιδικαστεί οι εκτάσεις της Κερατέας και του Λαυρίου στο ελληνικό Δημόσιο. Παρά τις προσπάθειες, κατά καιρούς, με νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και δικαστικές διεκδικήσεις, να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των συγκεκριμένων περιοχών, το πρόβλημα για ένα μεγάλο μέρος των εκτάσεων παρέμενε έως σήμερα άλυτο.

Τελικά, με μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, το Υπουργείο Οικονομικών επιλύει το χρονίζον πρόβλημα των αμφισβητήσεων μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων χιλιάδων στρεμμάτων, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και διεκδικούνται από το Δημόσιο (με την υποβολή ενστάσεων ενώπιον του Κτηματολογίου) ως πρώην δασικά, τα οποία ωστόσο είναι πλέον ενταγμένα στο σχέδιο πόλης.

Παράλληλα, κατόπιν αιτήματος των τοπικών φορέων αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στην εξέταση των ενστάσεων του Δημοσίου επί ακινήτων που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, αλλά δεν καλύπτονται από το ρυθμιστικό πεδίο της νέας διάταξης, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα των διεκδικήσεων και σε επιπλέον περιοχές με τη συνεργασία και των φορέων που προβάλλουν δικαιώματα σε αυτές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ολιστικά το πολλαπλό πρόβλημα. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού. Η επιτροπή θα προετοιμάσει και θα υποβάλει εντός τριών μηνών, σχετικές προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και προσχεδίου νομοθετικής ρύθμισης.

Τη θερμή στήριξή τους εξέφρασαν προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών οι δήμαρχοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο τη διάταξη του άρθρου 39 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο βρίσκεται σε επεξεργασία στις Επιτροπές της Βουλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider