Νέες τακτικές εμβολιασμού κατά του κορονοϊού εξετάζουν οι επιστήμονες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες τακτικές εμβολιασμού κατά του κορονοϊού εξετάζουν οι επιστήμονες

Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν αγώνα δρόμου για να εμβολιάσουν κατά του κορονοϊού όσους περισσότερους πολίτες μπορούν όσο γίνεται πιο γρήγορα, αλλά τα εγκεκριμένα εμβόλια προς το παρόν δεν φαίνεται να επαρκούν, οι επιστήμονες έχουν έλθει πλέον αντιμέτωποι με πιεστικά διλήμματα και έχουν ανοίξει το σχετικό διάλογο. Μήπως η δεύτερη δόση του εμβολίου πρέπει σκοπίμως να καθυστερήσει, προκειμένου να κάνουν περισσότεροι άνθρωποι την πρώτη δόση; Μήπως πρέπει να χορηγηθούν ακόμη και μισές δόσεις, από το να μη χορηγηθεί καμία; Μήπως η δεύτερη δόση μπορεί να είναι από διαφορετικής εταιρείας εμβόλιο σε σχέση με την πρώτη;

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ότι εφόσον η πρώτη δόση παρέχει κάποια προστασία έναντι της Covid-19, η στρατηγική -ελλείψει επαρκών εμβολίων- πρέπει να είναι να κάνει την πρώτη δόση ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ανθρώπων, έστω κι αν αυτό σημαίνει καθυστέρηση της δεύτερης δόσης ή ακόμη και μισή πρώτη δόση. Ήδη οι υγειονομικές Αρχές στη Βρετανία έχουν επιλέξει να καθυστερήσουν τις δεύτερες δόσεις των εμβολίων Οξφόρδης/Astra Zeneca και Pfizer/BioNTech, προκειμένου να παρέχουν μερική ανοσία πρώτης δόσης σε περισσότερους ανθρώπους.

Αντίθετα, οι αρχές στις ΗΠΑ είναι κάθετα αντίθετες σε αυτή την ιδέα. Όπως δήλωσε την Παρασκευή στο CNN ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος δρ. 'Αντονι Φάουτσι, «δεν θα υποστήριζα κάτι τέτοιο. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε». Όμως την Κυριακή ο Μονσέφ Σλάουϊ, επιστημονικός επικεφαλής της αμερικανικής εθνικής επιχείρησης εμβολιασμού "Warp Speed", δήλωσε ότι -εν μέσω περιορισμένης προσφοράς εμβολίων - εξετάζεται η χορήγηση δύο μισών δόσεων (αντί για δύο ολόκληρων) του εμβολίου της Moderna σε ορισμένους πολίτες.

Στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, επικρατεί απογοήτευση για την ταχύτητα των εμβολιασμών, καθώς έχουν διαψευσθεί οι προσδοκίες για τον αριθμό των εμβολιασθέντων έως το τέλος του 2020. Χώρες όπως το Ισραήλ, που κατάφερε να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες εμβολίων εξαρχής και να εμβολιάσει ήδη πάνω από το 10% του πληθυσμού του, αποτελούν εξαίρεση παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ έως την Κυριακή περίπου 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, λίγο πάνω από το 1% του πληθυσμού, έναντι αρχικού στόχου για 20 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2020.

Όλα τα έως τώρα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, Οξφόρδης/Astra Zeneca) απαιτούν δύο δόσεις. Η πρώτη δόση «διδάσκει» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ενώ η δεύτερη να τον θυμάται σε βάθος χρόνου. Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όταν το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις ήταν τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Κάποια προστασία δημιουργείται μετά την πρώτη δόση, αλλά είναι ασαφές πόσο ισχυρή και διαρκής είναι. Παρόλα αυτά, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η έμφαση στη χορήγηση πρώτης δόσης σε περισσότερους ανθρώπους, με τίμημα την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές, από ό,τι αν οι μισοί άνθρωποι εμβολιασθούν και με τις δύο δόσεις με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.

Στις ΗΠΑ οι αρχές κρατούν στην άκρη διαθέσιμα εμβόλια για να κάνουν τη δεύτερη δόση στην ώρα της, αλλά στη Βρετανία προτιμούν να αναβάλουν τη δεύτερη δόση για αργότερα (έως και 12 εβδομάδες, δηλαδή τριπλάσιο χρονικό διάστημα), προκειμένου να κάνουν περισσότερες πρώτες δόσεις. Ορισμένοι Αμερικανοί επιστήμονες φοβούνται ότι αυτή η τακτική της καθυστέρησης μπορεί να αποβεί καταστροφική, εν μέρει για ψυχολογικούς λόγους.

«Όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δόσεις, τόσο πιθανότερο είναι ότι οι άνθρωποι θα ξεχάσουν να κάνουν τη δεύτερη δόση. Ή μπορεί οι άνθρωποι να μη θυμούνται ποιό εμβόλιο έκαναν και δεν ξέρουμε τι επίπτωση μπορεί να έχει ο συνδυασμός των εμβολίων», δήλωσε η βιολόγος Σβέτα Μπανσάλ του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν.

Ο δρ. Σλάουι, που ηγείται την εμβολιαστικής επιχείρησης στις ΗΠΑ και δεν αποκλείει την χορήγηση δύο μισών δόσεων, δήλωσε ότι «η προσέγγιση μερικών χωρών να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να μειώσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider