Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε με τρεμάμενη φωνή, λέγοντας στους βουλευτές ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορονοϊό ήταν «απαράδεκτο» προαναγγέλοντας αυστηρότερα μέτρα.

«Αν έχουμε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους πριν από τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι ήταν η τελευταία μας γιορτή με τους παππούδες, τότε σίγουρα θα είμαστε αμελείς και απλώς δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό», είπε.

Προέτρεψε όσους θα επισκέπτονταν ηλικιωμένους ή ευάλωτα αγαπημένα πρόσωπα να ακολουθήσουν επιστημονικές συμβουλές και να μειώσουν τις επαφές στο απόλυτο ελάχιστο για μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η πρόοδος της πανδημίας στη Γερμανία ήταν εξαιρετικά ανησυχητική, με τους αριθμούς να αυξάνονται παρά τους αυστηρότερους περιορισμούς που εισήχθησαν πριν από πέντε εβδομάδες.

Επισήμανε ότι τάσσεται υπέρ της τήρησης των κατευθυντήριων γραμμών των επιστημόνων της Εθνικής Ακαδημίας Leopoldina, που έχουν εισηγηθεί την αυστηροποίηση των κανόνων πριν από τα Χριστούγεννα και ένα σκληρότερο lockdown αμέσως μετά.

«Υπάρχουν 14 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα», δήλωσε η Μέρκελ. «Και σας λέω ότι αυτό που με ανησυχεί, είναι το πώς η πανδημία αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν 3.500 περισσότερα κρούσματα από ότι πριν από μία εβδομάδα και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε την εκθετική ανάπτυξη που είχαμε.»

Την Τετάρτη, η Γερμανία ανέφερε ρεκόρ 590 θανάτων, 100 περισσότερους σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, όταν επιτεύχθηκε το προηγούμενο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Σχεδόν 21.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν και 4.257 κλίνες ΜΕΘ καταλήφθηκαν με ασθενείς με Covid-19. Η Μέρκελ συνέκρινε αυτά τα στοιχεία με αυτά από τις 29 Σεπτεμβρίου για να απεικονίσει την ταχύτητα της κλιμάκωσης. Στη συνέχεια, προέκυψαν 1.827 νέες περιπτώσεις, 352 κρεβάτια ΜΕΘ ήταν κατειλημμένα και υπήρχαν 12 θάνατοι, είπε.

Τον Σεπτέμβριο, η Μέρκελ σήμανε συναγερμό, αφού προειδοποίησε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η Γερμανία θα μπορούσε να καταγράφει 19.200 περιπτώσεις την ημέρα, αριθμός που έχει ξεπεραστεί εδώ και πολύ καιρό.

Οι επιδημιολόγοι έχουν εξηγήσει το παράδοξο φαινόμενο της αύξησης κρουσμάτων παρά τους περιορισμούς. Θεωρούν ότι η ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί την εξάπλωση της ασθένειας μείωσε τον φόβο που την περιβάλλει, στο βαθμό που γρήγορα κυριάρχησε το αφήγημα ότι ο ιός ήταν λιγότερο επικίνδυνος και μεταδοτικός από ότι ισχυρίστηκαν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Καθώς μιλούσε στο γερμανικό Κοινοβούλιο, η Μέρκελ συνάντησε την αντίδραση μελών της αντιπολιτευόμενης ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπερτονίζει τη σοβαρότητα του ιού και σκοτώνει την οικονομία με τα μέτρα αποκλεισμού της.

Η Μέρκελ απάντησε ότι ήρθε η ώρα όλοι να αναγνωρίσουν τον ιό για αυτό που είναι, ακολουθώντας την επιστήμη και αγνοώντας εκείνους που αρνούνται την ύπαρξη του ιού ή τον υποβαθμίζουν.

Είπε στους βουλευτές ότι αφού μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, όπου τα γεγονότα ελέγχονταν από την κυβέρνηση, είχε επιλέξει σκόπιμα να μελετήσει τη φυσική «επειδή ήμουν πολύ σίγουρη ότι ενώ υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί κανείς να ανατρέψει, η βαρύτητα δεν είναι μία από αυτές, ούτε η ταχύτητα του φωτός ούτε άλλα γεγονότα, και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει.»

Ο υπουργός Υγείας, Γιενς Σπαν, δήλωσε ότι αναμένει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού τον Ιανουάριο και 5 εκατομμύρια άτομα να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Γι'αυτόν τον σκοπό, έχουν δημιουργηθεί εκατό κέντρα εμβολίων σε ολόκληρη τη χώρα και ένα προσωρινό πρόγραμμα εμβολίων έξι σταδίων αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.