Εκλογές ΗΠΑ: Πώς προετοιμάζονται για τη «νίκη» του Τζο Μπάιντεν οι πλούσιοι Αμερικανοί

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εκλογές ΗΠΑ: Πώς προετοιμάζονται για τη «νίκη» του Τζο Μπάιντεν οι πλούσιοι Αμερικανοί
Το φορολογικό πλάνο που προωθεί ο Μπάιντεν θα αυξήσει τόσο το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ, επί του συνόλου της περιουσίας τους, όσο και τους φόρους για μια σειρά συναλλαγών. 

Το φορολογικό πλάνο που προωθούν προεκλογικά οι Δημοκρατικοί, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, βάζει στο «στόχαστρο» το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, το φορολογικό πλάνο που προωθεί ο Μπάιντεν - το οποίο φυσικά δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί ακόμα και αν κερδίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις εκλογές - θα αυξήσει τόσο το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ, επί του συνόλου της περιουσίας τους, όσο και τους φόρους για μια σειρά συναλλαγών.

Για αυτό το λόγο, οι πλουσιότεροι μεταξύ των πλουσίων στις ΗΠΑ βρίσκονται σε «συναγερμό» και προετοιμάζονται οικονομικά για μια πιθανή νίκη του Τζο Μπάιντεν, ώστε να αποφύγουν την επιβάρυνση στις μελλοντικές τους οικονομικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με το Marketwatch, υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους προετοιμάζεται η... ελίτ του 1% των πλουσίων στις ΗΠΑ, ενόψει των αμερικανικών εκλογών:

Το σημαντικότερο ίσως σημείο από το οποίο θέλουν να «προστατευθούν» οι πλουσιότεροι πολίτες στις ΗΠΑ είναι από την εφαρμογή των νόμων που υπάρχουν ήδη, καθώς μπορεί να κλείσουν τα «παράθυρα» μέσα από τα οποία κατάφερναν να... ξεγλιστρήσουν. 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, όπως μεταδίδει το Marketwatch, το 2019 ο κυβερνητικός οργανισμός Internal Revenue Service (IRS) έλεγξε λιγότερο από το 0,5% επιστροφών φόρου, δηλαδή περίπου 770.000 υποθέσεις.

Όπως υποστηρίζει ο σύμβουλος του Μπάιντεν, Λόρενς Σάμερς, αν ο IRS πραγματοποιούσε ακόμα και 0,5% περισσότερους ελέγχους - ειδικά μεταξύ του πλουσιότερου πληθυσμού - θα μπορούσε να «φέρει» στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 535 δισ. δολάρια. 

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπάιντεν δεν προτείνει «φόρο πλούτου» για τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας, όμως θέλει να επαναφέρει τον φορολογικό συντελεστή για όσους κερδίζουν τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια το χρόνο στο 39,6%.

Επίσης, προωθεί την αύξηση της συνεισφοράς τους στην Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, εργαζόμενοι και εργοδότες καλύπτουν συνδυαστικά το 12,4% φόρου ασφάλισης, μετά τα πρώτα 137.000 δολάρια της μισθοδοσίας. Στο πλάνο του Μπάιντεν το ποσοστό του φόρου παραμένει ίδιο, όμως η φορολόγηση ξεκινά από τις 400.000 δολάρια και μετά, ενώ φόροι από το 1% των πλουσιότερων των ΗΠΑ θα ανακατευθύνεται στην ασφάλιση των ασθενέστερων οικονομικά. 

Σύμφωνα με το Marketwatch, οι Αμερικανοί πολίτες θα λάβουν συνολικά περί τα 765 δισ. δολάρια, από κληρονομιές, δωρεές και μεταβιβάσεις, μέσα στο 2020, από τα οποία μόνο το 2%, δηλαδή περίπου 16 δισ. δολάρια θα «πάνε» σε φόρους. 

Σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν και εφαρμογής του φορολογικού πλάνου που προωθούν οι Δημοκρατικοί, αυτό το ποσοστό θα ανέβει σημαντικά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία αλλαγή που επηρεάζει κυρίως τους κληρονόμους, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι αυτοί που βιάζονται να κάνουν μεταβιβάσεις και πωλήσεις ακινήτων πριν το τέλος της χρονιάς. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:41

Βέμπερ: Οι πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη

11:33

Άκμαν: Η πώληση μετοχών της Alphabet δεν αποτελούσε κίνηση εναντίον της εταιρείας

11:19

Πούτιν: Θα επισκεφθεί την Κίνα στις 19 και 20 Μαΐου

11:08

SpaceX: Οι μέτοχοι ενέκριναν split των μετοχών 5 προς 1

10:58

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή για τον ανασχεδιασμό του εκλογικού χάρτη στη Βιρτζίνια

10:49

Γερμανία: Ένας νεκρός από διαρροή χημικής ουσίας σε εργοστάσιο

10:41

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Νέα Υόρκη-2 νεκροί και 3 τραυματίες

10:37

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 18 Μαΐου έως 22

10:27

'Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων: Τα εμπόδια για την κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ

10:14

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» κινητοποιεί ελληνικούς και ξένους ομίλους

09:43

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 3,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές

09:38

Κούβα: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας

09:31

Νέα θετικά μηνύματα προς αγορές και οίκους αξιολόγησης από την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους

09:24

Ρωσία: Εννέα τραυματίες από ουκρανικό πλήγμα σε πολυκατοικία στο Μπέλγκορον

09:14

Οι μαγευτικές παραλίες της Ελαφονήσου

09:09

Λίβανος: Τουλάχιστον έξι νεκροι από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Χαρούφ

08:53

Τραμπ: Σκοτώθηκε ο νο2 του Ισλαμικού Κράτους παγκοσμίως

08:41

Σε δημογραφικό «κατήφορο» η Ελλάδα: Μόλις ένα στα 4 νοικοκυριά έχουν παιδιά - Ποιες χώρες απολαμβάνουν baby boom

08:40

Αυτές είναι οι 624 ελληνικές παραλίες με Γαλάζια Σημαία για το 2026

08:32

Ο Δείκτης της «Χωριάτικης»

08:23

Καύσιμα και μεταφορές υπό νέα πίεση: Τι βλέπει η Alpha Bank για πετρέλαιο και πληθωρισμό

08:15

Τι θα χρειαζόταν ένας αγρότης να αυξήσει γρήγορα, εύκολα και με σιγουριά την παραγωγικότητα της φάρμας του;

08:06

Ποιος είναι ο αμερικανικός όμιλος που «βάζει πόδι» στην ελληνική αγορά πολυετούς κατοικίας

08:00

Ιδιωτικό χρέος: Πρεμιέρα στις 20 Μαΐου για το Μητρώο Παρακολούθησης οφειλών

23:52

Γάζα: Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς με στόχο διοικητή της Χαμάς

23:37

Νιγηρία: Μπαράζ επιθέσεων σε σχολεία και απαγωγές δεκάδων μαθητών

23:23

Trastor: Επιτυχής άντληση 150 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ - Στο 1 ευρώ/μετοχή η τιμή διάθεσης

23:15

Η άνοδος των ομολόγων πλήγωσε» την Wall Street

22:54

Εβδομαδιαίο ράλι άνω του 10% για το πετρέλαιο εν μέσω αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή

22:40

Σε χαμηλά μίας εβδομάδας ο χρυσός με απώλειες 2,5%, στο -8% το ασήμι

gazzetta
gazzetta reader insider insider