Στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Οι ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι δίνουν το καθιερωμένο τους «ραντεβού» στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης της διεθνούς ελίτ την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι δίνουν το καθιερωμένο τους ετήσιο «ραντεβού» στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.

Φέτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ γιορτάζει την 50η επέτειό του και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 21- 24 Ιανουαρίου.

Η κλιματική αλλαγή ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε ορίζοντα δεκαετίας

Η οικονομική και πολιτική πόλωση αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020, ωστόσο οι μεγάλες απειλές αναμένεται να προκύψουν από την ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης Global Risks (Παγκόσμιοι Κίνδυνοι) που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενόψει της έναρξης των εργασιών του την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ζητήθηκε η ιεράρχηση των κορυφαίων κινδύνων που απειλούν τον πλανήτη. Για πρώτη φορά στα 10 χρόνια που εκδίδεται η εν λόγω μελέτη και οι πέντε κίνδυνοι που προέκυψαν από τους συμμετέχοντες, έχουν όλοι να κάνουν με το περιβάλλον. Ξεκινούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από την παρέμβαση του ανθρώπινου στοιχείου και μπορούν να φτάσουν στις μεγάλες φυσικές καταστροφές από σεισμούς και τσουνάμι. Αυτοί χαρακτηρίζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2020. Για την επόμενη δεκαετία, ως κορυφαίος κίνδυνος χαρακτηρίζεται η αποτυχία συγκράτησης και διαχείρισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Για την κατάρτιση της μελέτης ζητήθηκε η γνώμη περισσότερων από 750 ειδικών ανά τον κόσμο.

Ορισμένα από τα πιο «ηχηρά» ονόματα που θα δώσουν το παρών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι, σύμφωνα με το CNBC, τα εξής:

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δώσει τελικά φέτος «το παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πέρυσι, δεν είχε παραστεί, εξαιτίας της κρίσης που είχε προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, το λεγόμενο shutdown.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, είναι από τα πιο γνώριμα πρόσωπα που αντικρίζει κανείς όταν φτάσει στο χιονισμένο Νταβός. Την τελευταία φορά, ο Σόρος εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εξωτερική πολιτική, καθώς και για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών «άνοιξε» τις συζητήσεις στο Νταβός το 2017, δηλώνοντας ότι «το αποδυναμωμένο δολάριο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ». Οι θέσεις του αυτές σηματοδοτούν μια μεγάλη αλλαγή στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ.

Η Ινδή ηθοποιός και σταρ του Bollywood είναι επίσης πρέσβειρα ψυχικής υγείας, ενώ αναμένεται να βραβευτεί για τη δράση της από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με καταγωγή από τη Βουλγαρία ανέλαβε τα ηνία του Ταμείου τους τελευταίους μήνες του 2019.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας βρίσκεται πάντοτε στην κορυφή της «ατζέντας» στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Νταβός. Η φετινή χρονιά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, καθώς οι χώρες του πλανήτη «ρίχνονται» στη μάχη του 5G. Μέχρι στιγμής η Huawei «τερματίζει» πρώτη στην κούρσα για το 5G.

Είναι μόλις 17 ετών, κατάγεται από τη Σουηδία και ετοιμάζεται να δώσει το «παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τον «αέρα» του τίτλου «Πρόσωπο της χρονιάς» του περιοδικού Time για το 2019. Η Σουηδή ακτιβίστρια εργάζεται με σκοπό την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Η πρώην ισχυρή «κυρία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετακόμισε από την Ουάσιγκτον στην Φρανκφούρτη, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που έλαβε το «χρίσμα» της προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.

Η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ανέλαβε τα ηνία της Κομισιόν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μόλις στα 34 της, η Σάνα Μαρίν έγινε η νεότερη σε ηλικία πρωθυπουργός χώρας στον κόσμο.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:03

Υπερταμείο: Mega διαγωνισμός 266 εκατ. για σίτιση στις δομές φιλοξενίας - Η νέα «αρχιτεκτονική» και τα κόστη

23:59

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη - Στα ύψη ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο

23:47

Χρηματοδοτούνται 140 έργα στην Αιτωλοακαρνανία από το ΥΠΕΣ

23:35

Στον Τραμπ το αεροσκάφος - «δώρο» του Κατάρ: Προανήγγειλε ταξίδια σε Τουρκία και Κίνα

23:23

Γεραπετρίτης: Σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου

23:11

«Όχι» από Παρίσι - Μαδρίτη σε Κέντρα Επιστροφής για μετανάστες

22:59

ΥΠΑΝ: Τάσεις αποκλιμάκωσης στις τιμές καυσίμων - Στα 1,968 ευρώ η απλή αμόλυβδη

22:46

Τραμπ: Δεν θέλω την Μελόνι θαυμάστρια γιατί δεν με στήριξε για το Ορμούζ

22:32

Ουκρανία: 3 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις - Πλήγματα του Κιέβου στην Κριμαία

22:18

Τρίτη «κόκκινη» εβδομάδα για τον χρυσό υπό το βάρος της Fed

22:04

Ρωσία σε Ευρώπη: Ναι στις συνομιλίες, όχι στα τελεσίγραφα

21:50

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω Rally Acropolis - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

21:37

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 65 εκατ. ευρώ

21:24

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο - Πτώση 8%

21:11

Συγκρούστηκαν δύο τρένα στη Βρετανία: Αναφορές για τραυματίες

20:58

Στην Ουάσιγκτον ο νέος γύρος συνομιλιών Ισράηλ - Λιβάνου: Το μήνυμα Τραμπ για εκεχειρία

20:44

WP: Φόβοι στις ΗΠΑ για «σαμποτάζ» Νετανιάχου στη συμφωνία με Ιράν

20:30

Βουλή: Προτίμηση στον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο για νέο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

20:16

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Σημαντικές διαφωνίες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034

20:06

Βρετανία: Η νέα πρόκληση για τον Στάρμερ έρχεται από το Μάντσεστερ

19:52

Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της Αρχής το ν/σ του ΥΠΕΘΟΟ - Έρχονται βελτιώσεις

19:42

Εβδομαδιαία κέρδη στις ευρωαγορές

19:30

UniCredit: Ανεβάζει στο 42,5% τη συμμετοχή στην Commerzbank

19:13

Τετραμερής των ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Πακιστάν, Τουρκίας και Σ. Αραβίας την Κυριακή

18:59

Lidl Ελλάς: Επένδυση 14,8 εκατ. ευρώ για το νέο κατάστημα στη Σαντορίνη

18:47

Κόστα: «Η ΕΕ πρέπει να μπορεί να μεταφέρει απευθείας τις δικές της θέσεις στη Μόσχα»

18:34

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι θα βρίσκονται στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

18:20

Μητσοτάκης: Αποκλιμακώνονται οι τιμές στην αντλία - «Παράθυρο» ελληνικής συμμετοχής σε αποστολή στο Ορμούζ

18:07

Δήμας: Κοινή βούληση Ελλάδας -Βουλγαρίας-Ρουμανίας για τον διάδρομο Μαύρης Θάλασσας-Αιγαίου

17:54

Χρηματιστήριο: Άλμα τζίρου και εβδομαδιαία κέρδη 2,24% για τον Γενικό Δείκτη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider