Στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Οι ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι δίνουν το καθιερωμένο τους «ραντεβού» στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης της διεθνούς ελίτ την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι δίνουν το καθιερωμένο τους ετήσιο «ραντεβού» στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.

Φέτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ γιορτάζει την 50η επέτειό του και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 21- 24 Ιανουαρίου.

Η κλιματική αλλαγή ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε ορίζοντα δεκαετίας

Η οικονομική και πολιτική πόλωση αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020, ωστόσο οι μεγάλες απειλές αναμένεται να προκύψουν από την ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης Global Risks (Παγκόσμιοι Κίνδυνοι) που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενόψει της έναρξης των εργασιών του την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ζητήθηκε η ιεράρχηση των κορυφαίων κινδύνων που απειλούν τον πλανήτη. Για πρώτη φορά στα 10 χρόνια που εκδίδεται η εν λόγω μελέτη και οι πέντε κίνδυνοι που προέκυψαν από τους συμμετέχοντες, έχουν όλοι να κάνουν με το περιβάλλον. Ξεκινούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από την παρέμβαση του ανθρώπινου στοιχείου και μπορούν να φτάσουν στις μεγάλες φυσικές καταστροφές από σεισμούς και τσουνάμι. Αυτοί χαρακτηρίζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2020. Για την επόμενη δεκαετία, ως κορυφαίος κίνδυνος χαρακτηρίζεται η αποτυχία συγκράτησης και διαχείρισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Για την κατάρτιση της μελέτης ζητήθηκε η γνώμη περισσότερων από 750 ειδικών ανά τον κόσμο.

Ορισμένα από τα πιο «ηχηρά» ονόματα που θα δώσουν το παρών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι, σύμφωνα με το CNBC, τα εξής:

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δώσει τελικά φέτος «το παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πέρυσι, δεν είχε παραστεί, εξαιτίας της κρίσης που είχε προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, το λεγόμενο shutdown.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, είναι από τα πιο γνώριμα πρόσωπα που αντικρίζει κανείς όταν φτάσει στο χιονισμένο Νταβός. Την τελευταία φορά, ο Σόρος εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εξωτερική πολιτική, καθώς και για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών «άνοιξε» τις συζητήσεις στο Νταβός το 2017, δηλώνοντας ότι «το αποδυναμωμένο δολάριο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ». Οι θέσεις του αυτές σηματοδοτούν μια μεγάλη αλλαγή στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ.

Η Ινδή ηθοποιός και σταρ του Bollywood είναι επίσης πρέσβειρα ψυχικής υγείας, ενώ αναμένεται να βραβευτεί για τη δράση της από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με καταγωγή από τη Βουλγαρία ανέλαβε τα ηνία του Ταμείου τους τελευταίους μήνες του 2019.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας βρίσκεται πάντοτε στην κορυφή της «ατζέντας» στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Νταβός. Η φετινή χρονιά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, καθώς οι χώρες του πλανήτη «ρίχνονται» στη μάχη του 5G. Μέχρι στιγμής η Huawei «τερματίζει» πρώτη στην κούρσα για το 5G.

Είναι μόλις 17 ετών, κατάγεται από τη Σουηδία και ετοιμάζεται να δώσει το «παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τον «αέρα» του τίτλου «Πρόσωπο της χρονιάς» του περιοδικού Time για το 2019. Η Σουηδή ακτιβίστρια εργάζεται με σκοπό την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Η πρώην ισχυρή «κυρία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετακόμισε από την Ουάσιγκτον στην Φρανκφούρτη, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που έλαβε το «χρίσμα» της προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.

Η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ανέλαβε τα ηνία της Κομισιόν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μόλις στα 34 της, η Σάνα Μαρίν έγινε η νεότερη σε ηλικία πρωθυπουργός χώρας στον κόσμο.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Συνελήφθησαν δύο άντρες στην Παιανία για απόπειρα εκβίασης και κλοπή

23:37

Δένδιας: Η Λατινική Αμερική είναι πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα από ό,τι πιστεύουμε

23:15

Κακλαμάνης: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη «νέα Αφρική»

23:10

Συμφωνία ΕΕ–Mercosur: Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

22:48

Αλεξανδρούπολη: Συλλήψεις για ναρκωτικά

22:29

VDA: Το κόστος των νέων δασμών Τραμπ θα ήταν τεράστιο για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή βιομηχανία

22:16

Χαρακόπουλος: Να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια

21:54

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα παραμείνει προσηλωμένη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της

21:47

Κίνα: Ετήσια αύξηση 5% κατέγραψε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2025

21:18

Συλλήψεις φυγόποινων σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα

20:59

ΗΠΑ: Καλεί την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει κάθε επιθετική δράση μεταξύ Χαλεπίου και Ράκα

20:24

Ισραήλ: Αμφισβητεί τη σύνθεση της παλαιστινιακής επιτροπής που είναι αρμόδια για τη διοίκηση της Γάζας

20:16

Γεραπετρίτης για το Γ. Βασιλείου: Ένας πραγματιστής πατριώτης, όχι των εύκολων συνθημάτων

19:52

EE και Mercosur υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου

19:48

Σκέρτσος: Περισσότερη ασφάλεια και στη θάλασσα

19:35

ΥΠΑ: Ξεκινούν στις 19/1 οι προγραμματισμένες εργασίες αναβάθμισης υποδομών διαδρόμου του Αεροδρομίου Ηρακλείου

19:13

Κικίλιας: Πρώτη μας προτεραιότητα η προστασία και η ασφάλεια

19:00

«Εκρηκτικό» ξεκίνημα έτους στο ΧΑ - Το καλύτερο της δεκαετίας για τις τράπεζες

18:47

Τραμπ: Επέβαλε έξτρα δασμούς στις χώρες που έστειλαν στρατό στη Γροιλανδία

18:43

Κύπρος: Σοβαρό περιστατικό με πυροβολισμούς στη Λάρνακα - Αναφορές για τραυματίες

18:20

ΕΛΑΣ: Σημαντικό χτύπημα στον παράνομο τζόγο - 2 συλλήψεις και κατάσχεση 21 υπολογιστών σε κατάστημα στην Κυψέλη

18:12

Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις κατηγορούν την κυβέρνηση για «προδοσία» - Σε εξέλιξη βίαιες συγκρούσεις

17:49

DW: Το ΝΑΤΟ δοκιμάζει το σύνολο των αντοχών του στην Ευρώπη

17:32

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης εξασφαλίζει μόνο τα υπερκέρδη της ΔΕΗ, των τραπεζών και των γαλάζιων ακρίδων

17:17

Τσίπρας: Ο προοδευτικός κόσμος αναζητά μια ισχυρή κυβερνώσα προοδευτική δύναμη

17:00

Η βίαιη ενηλικίωση του Κάμπου: Το τέλος του μικροκαλλιεργητή και η επέλαση των «Big Ag»…

16:48

Γκουτέρες: Ευθυγράμμιση «ισχυρών δυνάμεων» με στόχο την «υπονόμευση» της διεθνούς συνεργασίας

16:28

Στους δρόμους οι Δανοί κατά των σχεδίων Τραμπ για την Γροιλανδία - «Γιάνκηδες, φύγετε»

15:53

Μασκ - Ο’Λίρι: Έγιναν μαλλιά - κουβάρια για το Starlink - «Είσαι ηλίθιος», «εσύ είσαι απόλυτος ηλίθιος»

15:37

Tesla: Σχεδόν ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό του τσιπ AI5 αυτόνομης οδήγησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider