Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο στην πρόταση Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο στην πρόταση Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στον Observer πως «το αίτημα μας για επιστροφή των γλυπτών παραμένει ενεργό».

Απάντηση στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, επ΄ ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία δίνει το Βρετανικό μουσείο.

Το μουσείο απαντά στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οποιαδήποτε απόφαση δανεισμού παίρνεται από τους Επιτρόπους και όχι από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδικότερα, σε δήλωση προς τον ΣΚΑΪ, το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει:

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι προσηλωμένο στο να μοιράζει τη συλλογή του όσο πιο ευρέως γίνεται. Ως ένας από τους κορυφαίους δανειστές αντικειμένων στον κόσμο, πέρυσι δανείσαμε πάνω από 5.000 αντικείμενα σε χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς», ανέφερε αρχικά εκπρόσωπος του λονδρέζικου ιδρύματος.

Οι Επίτροποι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το Σαββατοκύριακο, αν και το Μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων.

Ως σώμα που διοικείται από επιτρόπους, οποιοδήποτε δάνειο της συλλογής θα ήταν ζήτημα που θα αφορούσε τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

  • Έκκληση Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Observer, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απεύθυνε πρόταση προς τον Βρετανό ομόλογό του, αναφορικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στον Observer: «η ευχή και φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει ανά τον κόσμο και κάνοντάς το αυτό να μεταφέρει τη σπουδαία και ουσιαστική συνεισφορά της χώρας μας στο δυτικό πολιτισμό».

«Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις: 'Ως πρώτο βήμα δάνεισέ μου τα γλυπτά για μια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, όπως αποσαφήνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόταση του προς τον Μπόρις Τζόνσον δεν αναιρεί το πάγιο ελληνικό αίτημα για επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα. «Φυσικά το αίτημα μας για επιστροφή των γλυπτών παραμένει ενεργό», αναφέρει και προσθέτει ότι «δεν πιστεύω ότι η Βρετανία θα πρέπει να δίνει μια χαμένη μάχη. Τελικά θα είναι μια χαμένη μάχη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider