Τα 10 πιο ισχυρά όπλα του ΝΑΤΟ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 10 πιο ισχυρά όπλα του ΝΑΤΟ

Επί 7 δεκαετίες το ΝΑΤΟ έχει ασκήσει συλλογική άμυνα και έχει αποτρέψει εξελισσόμενες διεθνείς απειλές. Σύμφωνα με τον Τζιμ Τάουσεντ το πιο ισχυρό όπλο του ΝΑΤΟ είναι η ενότητα της συμμαχίας αλλά φαίνεται πως μεμονωμένα, οι σύμμαχοι κατέχουν στρατηγικές ώστε να αντιμετωπίζουν κάθε είδους επιθετικότητα.

Τα υποβρύχια κατηγορίας Virginia είναι ταχύπλοα σκάφη με πυρηνική ενέργεια και είναι τα πιο βαριά και «θανατηφόρα» υποβρύχια στον κόσμο.

Είναι οπλισμένα με τορπίλες για να βυθίζουν τα εχθρικά υποβρύχια και μπορούν επίσης να στοχεύσουν τις βάσεις εχθρών και τα πυραυλικά συστήματα στην ξηρά αφού διαθέτους πυραύλους Tomahawk.

 

Το πυραυλικά συστήματα Patriot, είναι ένα αποτελεσματικό  πυραυλικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε όλο τον κόσμο, και μεταξύ άλλων σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Το σύστημα διαθέτει λειτουργία εκτόξευσης και αντιβαλιστικών πυραύλων.

Το US Nimitz-Class  χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση του ΝΑΤΟ με τίτλο Trident Juncture για να προσομοιώσει μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με τη Ρωσία. Το αεροπλανοφόρο  Nimitz έφερε 6.000 στρατιωτικούς και μια μεγάλη πτέρυγα F / A-18 Super Hornets.

Βίντεο της άσκησης Trident Juncture

Το Leopard 2, το οποίο κέρδισε τον τίτλο του «άφθαρτου», είναι ένα τρομερό άρμα μάχης που κατασκευάστηκε αρχικά για να αμβλύνει την αιχμή του δόρατος της πολεμικής μηχανής του εχθρού.

Πιθανότατα θα ήταν στην πρώτη γραμμή σε πιθανή σύγκρουση της συμμαχία του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Το ελικόπτερο πυροβολικού Apache, που είναι παράλληλα ικανό για αεροπορική υποστήριξη, μπορεί να μεταφέρει έως και 16 πυραύλους Hellfire κάθε φορά, με κάθε πυραύλο να έχει την ικανότητα να καταστρέψει ένα εχθρικό τεθωρακισμένο όχημα .

Μια άλλη αποτελεσματική «αντι-υποβρύχια» ικανότητα είναι αυτή που παρέχουν διάφορες φρεγάτες που χρησιμοποιούν πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Έχουν ενεργούς ηχοεντοπιστές χαμηλής συχνότητας που είναι ανιχνευτές μεταβλητού βάθους, μπορούν εύκολα να βρουν υποβρύχια και είναι ανταγωνιστικές ενάντια στα ντίζελ υποβρύχια. Οι δυνατότητες των φρεγατών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση ρωσικών υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Αντιμέτωποι με τις αναδυόμενες απειλές στον υποθαλάσσιο τομέα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν όλο και περισσότερο την ικανότητά τους να κυνηγούν και να εντοπίζουν τα υποβρύχια του εχθρού τόσο πάνω όσο και κάτω από το νερό.

Το αεροσκάφος P-8A Poseidon της Ναυτικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι από τους καλύτερους «κυνηγούς» υποβρυχίων.

 

Τα Bombers είναι βομβαρδιστικά αεροσκάφη που παρείχαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των ευρωπαικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Το Πεντάγωνο έστειλε δύο αεροσκάφη B-2 Spirit και τρία Β-52 στην Ευρώπη για εκπαίδευση. Οι B-1B Lancers είναι επίσης μεταξύ των βομβαρδιστικών των ΗΠΑ που λειτουργούν τακτικά μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Το Eurofighter Typhoon είναι ένα αεροσκάφος με διαφορετικό ρόλο, σχεδιασμένο από χώρες του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, που είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν έναν ελίτ αερομεταφορέα μάχης.

Το Typhoon είναι συγκρίσιμο με τη ρωσική παραλλαγή Flanker Su-35. Ενώ κάθε αεροσκάφος έχει τα πλεονεκτήματά του, είτε αυτή είναι η ευκινησία του Typhoon είτε ο χειρισμός χαμηλών ταχυτήτων του Flanker, τα δύο αεροσκάφη είναι αρκετά παρόμοια.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς που διαθέτει προηγμένους μυστικούς αισθητήρες. Ενώ μερικές χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν το F-35 ως ένα άλμα στην ικανότητα μάχης άλλες συνεχίζουν να βασίζονται στα F-16.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:09

Καίγεται ολοσχερώς αποστακτήριο στο Ρέθυμνο - Επιχειρούν 21 πυροσβέστες

13:59

Κίνα: Διώκεται ο πιο διάσημος κωμικός επειδή άλλαξε τους στίχους κομμουνιστικού τραγουδιού

13:59

Πυρκαγιά στην Κάρυστο - «Σηκώθηκαν» 5 εναέρια μέσα

13:56

Ιταλία: Λειτουργεί και πάλι κανονικά το αεροδρόμιο της Κατάνια

13:42

Λέιν (ΕΚΤ): Γύρω στο 3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για το υπόλοιπο του 2026

13:34

Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη

13:27

Home Depot: Καθαρά κέρδη 4,77 δισ. δολαρίων το β' τρίμηνο - Επιβεβαίωση guidance

13:24

Σκέρτσος: «Ας γίνουμε όλοι και όλες πρεσβευτές ασφαλούς οδήγησης»

13:21

Στα 7 εκατ. ευρώ το νέο πρόγραμμα για συντηρήσεις και αναβαθμίσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

13:14

ΕΛΙΤΗΕ: Το γερασμένο κτιριακό απόθεμα αυξάνει τον κίνδυνο ηλεκτροπληξιών και πυρκαγιών

13:09

Vendora: Από το Κουκάκι στην Ευρώπη

13:01

Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους - Θα μειωθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2031

13:01

8 προορισμοί στην Ελλάδα ιδανικοί για αποδράσεις τον Σεπτέμβριο

12:42

Σίφνος: Τι «έριξε» το ελικόπτερο - Το ύποπτο εξάρτημα και τα δύο σενάρια

12:36

Υπεγράφη η σύμβαση, 1 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή ελικοδρομίου στην Ύδρα

12:30

ΟΗΕ: Μόνο το 40% των υγειονομικών μονάδων παγκοσμίως διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής

12:28

Η Revolut δημιουργεί δίκτυο Revolut Lounge με πρώτο σταθμό την Κοπεγχάγη

12:12

Υδρογονάνθρακες: Το γεωτρύπανο επιστρέφει μετά από 40 χρόνια - Οι δύο κρίσιμες εξελίξεις σε block 2 και θαλάσσιες έρευνες

12:02

Παγκόσμιο sell-off στα ομόλογα - Τι ανησυχεί τους επενδυτές

11:53

Γιατί η Ευρώπη υπερθερμαίνεται και ποια η επίπτωση στον τουρισμό του Νότου

11:49

Η Metlen εξαγοράζει την Joule, εταιρεία λογισμικού για ΑΠΕ

11:46

Ωνάσεια Σχολεία: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

11:41

ΗΠΑ: Σε ιστορικό χαμηλό η στάθμη των δύο μεγαλύτερων ταμιευτήρων νερού

11:36

Η Σεούλ καθησύχασε την Πιονγκγιάνγκ για τα στρατιωτικά γυμνάσιά της με την Ουάσινγκτον

11:32

Πετρέλαιο: Νέα άνοδος στις τιμές μετά την επίθεση σε πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

11:29

Ξεκινά η δίκη κατά της Meta για εθισμό ανηλίκων

11:25

Παραιτείται από πρόεδρος της Geely ο Λι Σούφου - Διατηρεί τον συνολικό έλεγχο

11:16

Lancet Planetary Health: Ακόμη χειρότερη απειλή για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας η αύξηση της θερμοκρασίας

11:03

Χρηματιστήριο: Σε πτωτικό τέμπο ο Γενικός Δείκτης - Πιέσεις στις τράπεζες

10:48

Απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο την αλλαγή στάσης της Τεχεράνης


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider