Τα 10 πιο ισχυρά όπλα του ΝΑΤΟ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 10 πιο ισχυρά όπλα του ΝΑΤΟ

Επί 7 δεκαετίες το ΝΑΤΟ έχει ασκήσει συλλογική άμυνα και έχει αποτρέψει εξελισσόμενες διεθνείς απειλές. Σύμφωνα με τον Τζιμ Τάουσεντ το πιο ισχυρό όπλο του ΝΑΤΟ είναι η ενότητα της συμμαχίας αλλά φαίνεται πως μεμονωμένα, οι σύμμαχοι κατέχουν στρατηγικές ώστε να αντιμετωπίζουν κάθε είδους επιθετικότητα.

Τα υποβρύχια κατηγορίας Virginia είναι ταχύπλοα σκάφη με πυρηνική ενέργεια και είναι τα πιο βαριά και «θανατηφόρα» υποβρύχια στον κόσμο.

Είναι οπλισμένα με τορπίλες για να βυθίζουν τα εχθρικά υποβρύχια και μπορούν επίσης να στοχεύσουν τις βάσεις εχθρών και τα πυραυλικά συστήματα στην ξηρά αφού διαθέτους πυραύλους Tomahawk.

 

Το πυραυλικά συστήματα Patriot, είναι ένα αποτελεσματικό  πυραυλικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε όλο τον κόσμο, και μεταξύ άλλων σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Το σύστημα διαθέτει λειτουργία εκτόξευσης και αντιβαλιστικών πυραύλων.

Το US Nimitz-Class  χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση του ΝΑΤΟ με τίτλο Trident Juncture για να προσομοιώσει μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με τη Ρωσία. Το αεροπλανοφόρο  Nimitz έφερε 6.000 στρατιωτικούς και μια μεγάλη πτέρυγα F / A-18 Super Hornets.

Βίντεο της άσκησης Trident Juncture

Το Leopard 2, το οποίο κέρδισε τον τίτλο του «άφθαρτου», είναι ένα τρομερό άρμα μάχης που κατασκευάστηκε αρχικά για να αμβλύνει την αιχμή του δόρατος της πολεμικής μηχανής του εχθρού.

Πιθανότατα θα ήταν στην πρώτη γραμμή σε πιθανή σύγκρουση της συμμαχία του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Το ελικόπτερο πυροβολικού Apache, που είναι παράλληλα ικανό για αεροπορική υποστήριξη, μπορεί να μεταφέρει έως και 16 πυραύλους Hellfire κάθε φορά, με κάθε πυραύλο να έχει την ικανότητα να καταστρέψει ένα εχθρικό τεθωρακισμένο όχημα .

Μια άλλη αποτελεσματική «αντι-υποβρύχια» ικανότητα είναι αυτή που παρέχουν διάφορες φρεγάτες που χρησιμοποιούν πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Έχουν ενεργούς ηχοεντοπιστές χαμηλής συχνότητας που είναι ανιχνευτές μεταβλητού βάθους, μπορούν εύκολα να βρουν υποβρύχια και είναι ανταγωνιστικές ενάντια στα ντίζελ υποβρύχια. Οι δυνατότητες των φρεγατών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση ρωσικών υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Αντιμέτωποι με τις αναδυόμενες απειλές στον υποθαλάσσιο τομέα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν όλο και περισσότερο την ικανότητά τους να κυνηγούν και να εντοπίζουν τα υποβρύχια του εχθρού τόσο πάνω όσο και κάτω από το νερό.

Το αεροσκάφος P-8A Poseidon της Ναυτικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι από τους καλύτερους «κυνηγούς» υποβρυχίων.

 

Τα Bombers είναι βομβαρδιστικά αεροσκάφη που παρείχαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των ευρωπαικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Το Πεντάγωνο έστειλε δύο αεροσκάφη B-2 Spirit και τρία Β-52 στην Ευρώπη για εκπαίδευση. Οι B-1B Lancers είναι επίσης μεταξύ των βομβαρδιστικών των ΗΠΑ που λειτουργούν τακτικά μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Το Eurofighter Typhoon είναι ένα αεροσκάφος με διαφορετικό ρόλο, σχεδιασμένο από χώρες του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, που είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν έναν ελίτ αερομεταφορέα μάχης.

Το Typhoon είναι συγκρίσιμο με τη ρωσική παραλλαγή Flanker Su-35. Ενώ κάθε αεροσκάφος έχει τα πλεονεκτήματά του, είτε αυτή είναι η ευκινησία του Typhoon είτε ο χειρισμός χαμηλών ταχυτήτων του Flanker, τα δύο αεροσκάφη είναι αρκετά παρόμοια.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς που διαθέτει προηγμένους μυστικούς αισθητήρες. Ενώ μερικές χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν το F-35 ως ένα άλμα στην ικανότητα μάχης άλλες συνεχίζουν να βασίζονται στα F-16.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:29

Αναλυτές στο Bloomberg: «Δύσκολο» το υπόλοιπο του έτους για τις ευρωπαϊκές μετοχές

12:23

Ψηφιακό ευρώ: Στρατηγική αναγκαιότητα και όχι τεχνολογική επιλογή

12:21

Λίβανος: «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» η Χεζμπολάχ σε περίπτωση ισραηλινών παραβιάσεων

12:04

Η Τράπεζα Πειραιώς ανανεώνει τη συνεργασία της με το YΠΕΘΑ

11:58

ING: Σενάριο για άνοδο των τιμών του αλουμινίου πάνω από τα 4.000 δολάρια

11:38

Μαρινάκης: «Δεν μπορούμε άλλο να κλείνουμε τα μάτια στον τοξικό λόγο, στα ψέματα και στην ανωνυμία»

11:36

Σκάνδαλο Μάντελσον- Έπστιν: Στο στόχαστρο και πάλι ο Βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ μετά τις νέες αποκαλύψεις

11:35

Αυτές οι εταιρείες κυριαρχούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη

11:19

Η Cisco προχωρά σε μια σημαντική διοικητική τοποθέτηση

11:10

Alstom: Μεγάλη βουτιά επιστρέφει τη μετοχή σε επίπεδα 2023

11:03

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εναλλαγές προσήμου κάτω από τις 2.300 μονάδες

10:56

Ήπιες διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με focus στο Ιράν

10:55

Νέο ανακοινωθέν για τον Γιώργο Μυλωνάκη

10:46

Γερμανία: Πρώτη η AfD σε δημοσκόπηση

10:41

Ηγέτης των προσλήψεων του 2026 ο κατασκευαστικός τομέας - Μεγάλο «ερωτηματικό» η απασχόληση στον τουρισμό

10:40

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο: Πρακτικός οδηγός για γονείς

10:19

Eurostat: Ραγδαία συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας έως το 2100 - Στα 7,2 εκατ.

10:18

CEO Clubs Greece Forum Μάιος 2026: Ξεκλειδώνoντας τη Δύναμη των «Πολλαπλασιαστών» στο Ελληνικό Επιχειρείν

09:58

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Πυλώνας διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας η ελευθερία ναυσιπλοϊας

09:37

OnlyFans: Συζητά την πώληση μειοψηφικού μεριδίου με αποτίμηση 3 δισ. δολάρια

09:33

Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός αμέσως μετά την εφαρμογή της

09:14

Κικίλιας: Εγκρίθηκε το Master Plan του Λιμένα Πατρών - Νέα εποχή για ένα από τα βασικά λιμάνια της χώρας

09:10

Σε αναζήτηση νέων πηγών εσόδων οι εταιρείες πληροφορικής

09:02

Bloomberg: Οι οικονομολόγοι βλέπουν αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

08:56

Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει «σύντομα»

08:33

Το σχέδιο της Κομισιόν για το ενεργειακό σοκ από τη Μέση Ανατολή

08:23

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τον πόλεμο εναντίον του Ιράν «μικρή παράκαμψη»

08:19

Πιερρακάκης στο ΔΝΤ: «Θετικός ο αντίκτυπος μιας Ενεργειακής Ένωσης στην Ευρώπη»

08:18

Μεξικό: Η PEMEX παραδέχτηκε πως αυτή ευθύνεται για εκτεταμένη μόλυνση στον Κόλπο του Μεξικού

08:07

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider