Τα 10 πιο ισχυρά όπλα του ΝΑΤΟ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 10 πιο ισχυρά όπλα του ΝΑΤΟ

Επί 7 δεκαετίες το ΝΑΤΟ έχει ασκήσει συλλογική άμυνα και έχει αποτρέψει εξελισσόμενες διεθνείς απειλές. Σύμφωνα με τον Τζιμ Τάουσεντ το πιο ισχυρό όπλο του ΝΑΤΟ είναι η ενότητα της συμμαχίας αλλά φαίνεται πως μεμονωμένα, οι σύμμαχοι κατέχουν στρατηγικές ώστε να αντιμετωπίζουν κάθε είδους επιθετικότητα.

Τα υποβρύχια κατηγορίας Virginia είναι ταχύπλοα σκάφη με πυρηνική ενέργεια και είναι τα πιο βαριά και «θανατηφόρα» υποβρύχια στον κόσμο.

Είναι οπλισμένα με τορπίλες για να βυθίζουν τα εχθρικά υποβρύχια και μπορούν επίσης να στοχεύσουν τις βάσεις εχθρών και τα πυραυλικά συστήματα στην ξηρά αφού διαθέτους πυραύλους Tomahawk.

 

Το πυραυλικά συστήματα Patriot, είναι ένα αποτελεσματικό  πυραυλικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε όλο τον κόσμο, και μεταξύ άλλων σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Το σύστημα διαθέτει λειτουργία εκτόξευσης και αντιβαλιστικών πυραύλων.

Το US Nimitz-Class  χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση του ΝΑΤΟ με τίτλο Trident Juncture για να προσομοιώσει μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με τη Ρωσία. Το αεροπλανοφόρο  Nimitz έφερε 6.000 στρατιωτικούς και μια μεγάλη πτέρυγα F / A-18 Super Hornets.

Βίντεο της άσκησης Trident Juncture

Το Leopard 2, το οποίο κέρδισε τον τίτλο του «άφθαρτου», είναι ένα τρομερό άρμα μάχης που κατασκευάστηκε αρχικά για να αμβλύνει την αιχμή του δόρατος της πολεμικής μηχανής του εχθρού.

Πιθανότατα θα ήταν στην πρώτη γραμμή σε πιθανή σύγκρουση της συμμαχία του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Το ελικόπτερο πυροβολικού Apache, που είναι παράλληλα ικανό για αεροπορική υποστήριξη, μπορεί να μεταφέρει έως και 16 πυραύλους Hellfire κάθε φορά, με κάθε πυραύλο να έχει την ικανότητα να καταστρέψει ένα εχθρικό τεθωρακισμένο όχημα .

Μια άλλη αποτελεσματική «αντι-υποβρύχια» ικανότητα είναι αυτή που παρέχουν διάφορες φρεγάτες που χρησιμοποιούν πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Έχουν ενεργούς ηχοεντοπιστές χαμηλής συχνότητας που είναι ανιχνευτές μεταβλητού βάθους, μπορούν εύκολα να βρουν υποβρύχια και είναι ανταγωνιστικές ενάντια στα ντίζελ υποβρύχια. Οι δυνατότητες των φρεγατών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση ρωσικών υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Αντιμέτωποι με τις αναδυόμενες απειλές στον υποθαλάσσιο τομέα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν όλο και περισσότερο την ικανότητά τους να κυνηγούν και να εντοπίζουν τα υποβρύχια του εχθρού τόσο πάνω όσο και κάτω από το νερό.

Το αεροσκάφος P-8A Poseidon της Ναυτικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι από τους καλύτερους «κυνηγούς» υποβρυχίων.

 

Τα Bombers είναι βομβαρδιστικά αεροσκάφη που παρείχαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των ευρωπαικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Το Πεντάγωνο έστειλε δύο αεροσκάφη B-2 Spirit και τρία Β-52 στην Ευρώπη για εκπαίδευση. Οι B-1B Lancers είναι επίσης μεταξύ των βομβαρδιστικών των ΗΠΑ που λειτουργούν τακτικά μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Το Eurofighter Typhoon είναι ένα αεροσκάφος με διαφορετικό ρόλο, σχεδιασμένο από χώρες του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, που είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν έναν ελίτ αερομεταφορέα μάχης.

Το Typhoon είναι συγκρίσιμο με τη ρωσική παραλλαγή Flanker Su-35. Ενώ κάθε αεροσκάφος έχει τα πλεονεκτήματά του, είτε αυτή είναι η ευκινησία του Typhoon είτε ο χειρισμός χαμηλών ταχυτήτων του Flanker, τα δύο αεροσκάφη είναι αρκετά παρόμοια.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς που διαθέτει προηγμένους μυστικούς αισθητήρες. Ενώ μερικές χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν το F-35 ως ένα άλμα στην ικανότητα μάχης άλλες συνεχίζουν να βασίζονται στα F-16.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:40

Ουκρανία: Έρευνες σε δεκάδες στρατιωτικούς αξιωματούχους που θεωρούνται ύποπτοι για διαφθορά

22:27

«Άλμα» 6% για το πετρέλαιο μετά το ιρανικό χτύπημα στα ΗΑΕ

22:12

Χρυσοχοΐδης: «Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την κουλτούρα οδικής ασφάλειας»

21:58

Νάγκελ για επιτόκια: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης τον Ιούνιο λόγω πληθωρισμού

21:51

Αυστρία: Διαρροή χημικών από αμαξοστοιχία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σάλτσμπουργκ

21:36

Απώλειες 2% για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου και Μέσης Ανατολής

21:28

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα ταξιδέψει στο Βατικανό και την Ιταλία 6-8 Μαΐου

21:15

Ο Τραμπ καλεί την Νότια Κορέα να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ελευθερία»

21:11

Οι Ρώσοι έχασαν έδαφος στην Ουκρανία για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2023

20:57

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ - Πότε πρέπει να γίνουν εκλογές

20:49

Τραμπ: Το Ιράν θα σβηστεί από τον χάρτη αν επιτεθεί σε αμερικανικά πλοία

20:49

Ο Πούτιν ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για τις 8 και 9 Μαΐου

20:39

Αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ιρανικά σκάφη, αναχαίτισαν drones και πυραύλους

20:30

Πρόεδρος Λιβάνου: «Συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ πριν οποιαδήποτε συνάντηση με Νετανιάχου»

20:16

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου δεν θα σώσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας

20:07

Κυρανάκης: Επιδοτούμενη εκπαίδευση σε σχολή της ΟΣΥ για να αυξηθεί ο αριθμός των οδηγών λεωφορείων

20:00

Τραμπ: Από την επίδειξη ισχύος στη φθορά - Πόλεμος και κατάρρευση δημοτικότητας

19:53

Στο 96% η αποκατάσταση για το παγκόσμιο δίκτυο της Emirates

19:38

Γαλλία: Πρόστιμα σε Novo Nordisk και Eli Lilly για διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

19:32

ΟΠΕΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις στα προγράμματα διακοπών και πολιτισμού της Αγροτικής Εστίας

19:20

Πτώση στις ευρωαγορές - Ισχυρό «πλήγμα» στα αυτοκίνητα

19:17

ΗΑΕ: Ιρανική επίθεση σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα - Αναχαιτίστηκαν τρεις πύραυλοι

19:13

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας η Αστυπάλαια - Παράταση για Πάτμο

19:06

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ζητά να κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο πρέσβης των ΗΠΑ

18:52

Γερμανία: Αυτοκίνητο παρέσυρε πλήθος πεζών στη Λειψία - Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες

18:44

Στο «κόκκινο» η ένταση στο Ορμούζ: «Κανένα πλοίο δεν πέρασε τα Στενά» λένε οι Φρουροί

18:43

Η Trastor προχωρά σε ΑΜΚ 75 εκατ. ευρώ

18:24

«Προσωρινή παρέκκλιση» η υψηλή τιμή του πετρελαίου, λέει ο Μπέσεντ

18:11

Χανταϊός: Τα Κανάρια «εξετάζονται» για την αποβίβαση των 149 επιβατών του κρουαζιερόπλοιου

18:08

Κακλαμάνης: «Καθοριστικός ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην πολιτισμική κληρονομιά»

gazzetta
gazzetta reader insider insider