Τα 10 πιο ισχυρά όπλα του ΝΑΤΟ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 10 πιο ισχυρά όπλα του ΝΑΤΟ

Επί 7 δεκαετίες το ΝΑΤΟ έχει ασκήσει συλλογική άμυνα και έχει αποτρέψει εξελισσόμενες διεθνείς απειλές. Σύμφωνα με τον Τζιμ Τάουσεντ το πιο ισχυρό όπλο του ΝΑΤΟ είναι η ενότητα της συμμαχίας αλλά φαίνεται πως μεμονωμένα, οι σύμμαχοι κατέχουν στρατηγικές ώστε να αντιμετωπίζουν κάθε είδους επιθετικότητα.

Τα υποβρύχια κατηγορίας Virginia είναι ταχύπλοα σκάφη με πυρηνική ενέργεια και είναι τα πιο βαριά και «θανατηφόρα» υποβρύχια στον κόσμο.

Είναι οπλισμένα με τορπίλες για να βυθίζουν τα εχθρικά υποβρύχια και μπορούν επίσης να στοχεύσουν τις βάσεις εχθρών και τα πυραυλικά συστήματα στην ξηρά αφού διαθέτους πυραύλους Tomahawk.

 

Το πυραυλικά συστήματα Patriot, είναι ένα αποτελεσματικό  πυραυλικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε όλο τον κόσμο, και μεταξύ άλλων σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Το σύστημα διαθέτει λειτουργία εκτόξευσης και αντιβαλιστικών πυραύλων.

Το US Nimitz-Class  χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση του ΝΑΤΟ με τίτλο Trident Juncture για να προσομοιώσει μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με τη Ρωσία. Το αεροπλανοφόρο  Nimitz έφερε 6.000 στρατιωτικούς και μια μεγάλη πτέρυγα F / A-18 Super Hornets.

Βίντεο της άσκησης Trident Juncture

Το Leopard 2, το οποίο κέρδισε τον τίτλο του «άφθαρτου», είναι ένα τρομερό άρμα μάχης που κατασκευάστηκε αρχικά για να αμβλύνει την αιχμή του δόρατος της πολεμικής μηχανής του εχθρού.

Πιθανότατα θα ήταν στην πρώτη γραμμή σε πιθανή σύγκρουση της συμμαχία του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Το ελικόπτερο πυροβολικού Apache, που είναι παράλληλα ικανό για αεροπορική υποστήριξη, μπορεί να μεταφέρει έως και 16 πυραύλους Hellfire κάθε φορά, με κάθε πυραύλο να έχει την ικανότητα να καταστρέψει ένα εχθρικό τεθωρακισμένο όχημα .

Μια άλλη αποτελεσματική «αντι-υποβρύχια» ικανότητα είναι αυτή που παρέχουν διάφορες φρεγάτες που χρησιμοποιούν πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Έχουν ενεργούς ηχοεντοπιστές χαμηλής συχνότητας που είναι ανιχνευτές μεταβλητού βάθους, μπορούν εύκολα να βρουν υποβρύχια και είναι ανταγωνιστικές ενάντια στα ντίζελ υποβρύχια. Οι δυνατότητες των φρεγατών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση ρωσικών υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Αντιμέτωποι με τις αναδυόμενες απειλές στον υποθαλάσσιο τομέα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν όλο και περισσότερο την ικανότητά τους να κυνηγούν και να εντοπίζουν τα υποβρύχια του εχθρού τόσο πάνω όσο και κάτω από το νερό.

Το αεροσκάφος P-8A Poseidon της Ναυτικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι από τους καλύτερους «κυνηγούς» υποβρυχίων.

 

Τα Bombers είναι βομβαρδιστικά αεροσκάφη που παρείχαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των ευρωπαικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Το Πεντάγωνο έστειλε δύο αεροσκάφη B-2 Spirit και τρία Β-52 στην Ευρώπη για εκπαίδευση. Οι B-1B Lancers είναι επίσης μεταξύ των βομβαρδιστικών των ΗΠΑ που λειτουργούν τακτικά μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Το Eurofighter Typhoon είναι ένα αεροσκάφος με διαφορετικό ρόλο, σχεδιασμένο από χώρες του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, που είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν έναν ελίτ αερομεταφορέα μάχης.

Το Typhoon είναι συγκρίσιμο με τη ρωσική παραλλαγή Flanker Su-35. Ενώ κάθε αεροσκάφος έχει τα πλεονεκτήματά του, είτε αυτή είναι η ευκινησία του Typhoon είτε ο χειρισμός χαμηλών ταχυτήτων του Flanker, τα δύο αεροσκάφη είναι αρκετά παρόμοια.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς που διαθέτει προηγμένους μυστικούς αισθητήρες. Ενώ μερικές χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν το F-35 ως ένα άλμα στην ικανότητα μάχης άλλες συνεχίζουν να βασίζονται στα F-16.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:57

Τουρνάς: Πάνω από 400 πυρκαγιές σε δέκα ημέρες

11:51

Κίνα: Ο πληθωρισμός στις τιμές παραγωγού υποχώρησε σε χαμηλό τριμήνου τον Ιούλιο

11:37

ΗΠΑ: Η Γερουσία προωθεί ιστορικό νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα

11:26

Προς εκτύπωση το πολλαπλό βιβλίο

11:16

Γερμανία: Διευρύνεται το έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα

11:04

Τουρκία: Ζητεί από τη Ρωσία και την Ουκρανία «μορατόριουμ» στις επιθέσεις στα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

10:57

Περού: Δεκατρείς νεκροί και τέσσερις τραυματίες σε τροχαίο

10:48

Υεμένη: Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι έπληξαν σαουδαραβικό διυλιστήριο στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας

10:36

Καρτάλης: Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από άλλες ηπείρους

10:28

ΠΑΣΟΚ: Η «Εστία» ανάλωσε τη μισή ύλη της για να μην πει απολύτως τίποτα και να επαναλάβει το φαντασιόπληκτο ρεπορτάζ της

10:21

Ιράν: Η Τεχεράνη θέτει όρους για οποιοδήποτε εκ νέου άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

09:47

Δεύτερη πηγή εισοδήματος για τους επαγγελματίες ψαράδες ο αλιευτικός τουρισμός

09:35

Το κομμάτι πύραυλου που προσέκρουσε στη Σελήνη γίνεται χρυσή ευκαιρία μελέτης για ειδικούς επιστήμονες

09:22

Υπ. Μεταφορών: Οριστική λύση στο ζήτημα των πινακίδων κυκλοφορίας

09:12

Τράπεζες: Στα 15 δισ. ευρώ ο στόχος για νέα δάνεια το 2026

09:00

Γερμανία: Επεκτείνεται η έρευνα για την ασφάλεια από τα drones μετά το περιστατικό σε αεροδρόμιο

08:55

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας εξαιτίας των πυρκαγιών

08:49

ΗΠΑ: Ο καρκίνος του Τζο Μπάιντεν έχει εξαπλωθεί δηλώνει ο γιος του

08:41

Κέρκυρα: Οι top παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε

08:32

«Moneymaxxing»: Δεν είναι απλά trend αλλά τρόπος ζωής

08:28

Η επίθεση στη Hugging Face σηματοδοτεί την έναρξη μιας επικίνδυνης εποχής κυβερνοεπιθέσεων με AI

08:20

Ενέργεια και τράπεζες οδηγούν την ευρωπαϊκή κερδοφορία - Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις η Deutsche Bank

08:14

Φοιτητική Στέγη: Όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε οικογένεια πριν νοικιάσει σπίτι

08:06

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι γίνεται όταν ο ιδιοκτήτης δεν τα καθαρίσει - Πώς κινούνται δήμοι και ΠΣ, ποιος πληρώνει τον λογαριασμό

08:00

Η χώρα που ζει το δημογραφικό μας μέλλον προβλέπεται να χάσει το 30% του πληθυσμού της μέχρι το 2070

23:58

ΣΕΤΕ: Σημαντική θεσμική εξέλιξη το χωροταξικό για τον τουρισμό

23:35

Βρετανία: Τα αχρησιμοποίητα φάρμακα που κατέληξαν στα απορρίμματα σε έναν μόνον χρόνο θα μπορούσαν να γεμίσουν 75 πισίνες

23:15

Χαρακόπουλος: Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο αποζημιώσεων για βιολογικά προϊόντα

22:48

Ταϊλάνδη: Στους εννέα αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την αιματηρή επίθεση σε σχολείο

22:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 37χρονου μετά από εμπλοκή του κλεμμένου ΙΧ που οδηγούσε σε τροχαίο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider