Τα 10 πιο ισχυρά όπλα του ΝΑΤΟ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 10 πιο ισχυρά όπλα του ΝΑΤΟ

Επί 7 δεκαετίες το ΝΑΤΟ έχει ασκήσει συλλογική άμυνα και έχει αποτρέψει εξελισσόμενες διεθνείς απειλές. Σύμφωνα με τον Τζιμ Τάουσεντ το πιο ισχυρό όπλο του ΝΑΤΟ είναι η ενότητα της συμμαχίας αλλά φαίνεται πως μεμονωμένα, οι σύμμαχοι κατέχουν στρατηγικές ώστε να αντιμετωπίζουν κάθε είδους επιθετικότητα.

Τα υποβρύχια κατηγορίας Virginia είναι ταχύπλοα σκάφη με πυρηνική ενέργεια και είναι τα πιο βαριά και «θανατηφόρα» υποβρύχια στον κόσμο.

Είναι οπλισμένα με τορπίλες για να βυθίζουν τα εχθρικά υποβρύχια και μπορούν επίσης να στοχεύσουν τις βάσεις εχθρών και τα πυραυλικά συστήματα στην ξηρά αφού διαθέτους πυραύλους Tomahawk.

 

Το πυραυλικά συστήματα Patriot, είναι ένα αποτελεσματικό  πυραυλικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε όλο τον κόσμο, και μεταξύ άλλων σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Το σύστημα διαθέτει λειτουργία εκτόξευσης και αντιβαλιστικών πυραύλων.

Το US Nimitz-Class  χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση του ΝΑΤΟ με τίτλο Trident Juncture για να προσομοιώσει μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με τη Ρωσία. Το αεροπλανοφόρο  Nimitz έφερε 6.000 στρατιωτικούς και μια μεγάλη πτέρυγα F / A-18 Super Hornets.

Βίντεο της άσκησης Trident Juncture

Το Leopard 2, το οποίο κέρδισε τον τίτλο του «άφθαρτου», είναι ένα τρομερό άρμα μάχης που κατασκευάστηκε αρχικά για να αμβλύνει την αιχμή του δόρατος της πολεμικής μηχανής του εχθρού.

Πιθανότατα θα ήταν στην πρώτη γραμμή σε πιθανή σύγκρουση της συμμαχία του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Το ελικόπτερο πυροβολικού Apache, που είναι παράλληλα ικανό για αεροπορική υποστήριξη, μπορεί να μεταφέρει έως και 16 πυραύλους Hellfire κάθε φορά, με κάθε πυραύλο να έχει την ικανότητα να καταστρέψει ένα εχθρικό τεθωρακισμένο όχημα .

Μια άλλη αποτελεσματική «αντι-υποβρύχια» ικανότητα είναι αυτή που παρέχουν διάφορες φρεγάτες που χρησιμοποιούν πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Έχουν ενεργούς ηχοεντοπιστές χαμηλής συχνότητας που είναι ανιχνευτές μεταβλητού βάθους, μπορούν εύκολα να βρουν υποβρύχια και είναι ανταγωνιστικές ενάντια στα ντίζελ υποβρύχια. Οι δυνατότητες των φρεγατών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση ρωσικών υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Αντιμέτωποι με τις αναδυόμενες απειλές στον υποθαλάσσιο τομέα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν όλο και περισσότερο την ικανότητά τους να κυνηγούν και να εντοπίζουν τα υποβρύχια του εχθρού τόσο πάνω όσο και κάτω από το νερό.

Το αεροσκάφος P-8A Poseidon της Ναυτικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι από τους καλύτερους «κυνηγούς» υποβρυχίων.

 

Τα Bombers είναι βομβαρδιστικά αεροσκάφη που παρείχαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των ευρωπαικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Το Πεντάγωνο έστειλε δύο αεροσκάφη B-2 Spirit και τρία Β-52 στην Ευρώπη για εκπαίδευση. Οι B-1B Lancers είναι επίσης μεταξύ των βομβαρδιστικών των ΗΠΑ που λειτουργούν τακτικά μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Το Eurofighter Typhoon είναι ένα αεροσκάφος με διαφορετικό ρόλο, σχεδιασμένο από χώρες του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, που είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν έναν ελίτ αερομεταφορέα μάχης.

Το Typhoon είναι συγκρίσιμο με τη ρωσική παραλλαγή Flanker Su-35. Ενώ κάθε αεροσκάφος έχει τα πλεονεκτήματά του, είτε αυτή είναι η ευκινησία του Typhoon είτε ο χειρισμός χαμηλών ταχυτήτων του Flanker, τα δύο αεροσκάφη είναι αρκετά παρόμοια.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς που διαθέτει προηγμένους μυστικούς αισθητήρες. Ενώ μερικές χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν το F-35 ως ένα άλμα στην ικανότητα μάχης άλλες συνεχίζουν να βασίζονται στα F-16.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Γάλλος πρωθυπουργός: «Σοβαρές απειλές» ξένης παρέμβασης στις εκλογές του 2027

23:42

Νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ο Νταν Τζάρβις

23:28

Ρεκόρ για την IPO της SpaceX: «Μάζεψε»75 δισ. δολάρια - Πόσο αποτιμάται

23:16

Η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έδωσε «φτερά» στη Wall Street - Ράλι 2,54% για Nasdaq

23:04

Διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

22:51

«Παράθυρο» Τραμπ για υπογραφή συμφωνίας με Ιράν στην Ευρώπη - Πότε ανοίγουν τα Στενά του Ορμούζ

22:40

Euronext Athens: Καθαρό μέρισμα 0,109 ευρώ ανά μετοχή - Στις 30 Ιουνίου η καταβολή

22:37

Πιερρακάκης: Οι επενδύσεις στην ενέργεια κλειδί για ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια της Ευρώπης

22:24

Αγαπηδάκη: «Δεν δεχόμαστε η Υγεία να καθορίζεται από το πορτοφόλι»

22:11

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,4 εκατ. ευρώ

22:02

Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο ξεκίνησε, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία NOAA

21:58

Ανοδικό ξέσπασμα 2% για τον χρυσό μετά το deal Τεχεράνης - Ουάσιγκτον

21:45

Ορμούζ και Fed κρίνουν τις επόμενες κινήσεις της Λαγκάρντ

21:36

Η Ford ανακηρύχθηκε η πιο εμβληματική εταιρεία στην Αμερική

21:31

Χαλάνδρι: «Φάμπρικα» παράνομων σκευασμάτων ντόπινγκ σε φαρμακείο - 14 συλλήψεις

21:17

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών

21:03

To Nego Box του 1,73 τρισ. ευρώ ανοίγει και επισήμως τη μάχη του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού

20:50

Πετρέλαιο: Η συμφωνία Τραμπ - Ιράν «βύθισε» σχεδόν 3% το Brent

20:35

Ο Τραμπ ακύρωσε τις επιθέσεις στο Ιράν: «Έχουμε συμφωνία» - Τι απαντά η Τεχεράνη

20:27

Ιράν σε ΗΠΑ για νησί Χαργκ: «Προσέξτε, θα απαντήσουμε συντριπτικά» - «Έρχεται τέλμα δίχως τέλος»

20:25

Αναβλήθηκε επ' αόριστον το άνοιγμα της νέας γέφυρας στα σύνορα Καναδά- ΗΠΑ

20:23

Κάλας σε Αραγτσί: Πόλεμος πλήρους κλίμακας θα είχε τεράστιο κόστος για όλη τη Μ. Ανατολή

20:10

Μητσοτάκης: Μεγαλύτερη επιτυχία μας η μείωση του χρέους - Εκλογές την άνοιξη του 2027

20:09

ΑΑΔΕ: Φιλοξένησε την 3η Διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών Τελωνείων Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ

19:52

Έκκληση Γκουτέρες σε ΗΠΑ και Ιράν για αποκατάσταση της εκεχειρίας

19:38

Βυθίστηκαν δύο τουριστικά σκάφη μετά από πυρκαγιά στους Παξούς

19:24

ΥΠΕΣ: Σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Τι παρουσίασε ο Θ. Λιβάνιος

19:10

Κέρδη στις ευρωαγορές κόντρα σε ΕΚΤ και Τραμπ - Ράλι 9% για Hugo Boss

19:01

Flexopack: Διανέμει καθαρό μέρισμα 0,166 ευρώ ανά μετοχή - 7 Ιουλίου η καταβολή

18:52

Autohellas: Στα 220,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών το α' τρίμηνο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider