Τα 10 πιο ισχυρά όπλα του ΝΑΤΟ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 10 πιο ισχυρά όπλα του ΝΑΤΟ

Επί 7 δεκαετίες το ΝΑΤΟ έχει ασκήσει συλλογική άμυνα και έχει αποτρέψει εξελισσόμενες διεθνείς απειλές. Σύμφωνα με τον Τζιμ Τάουσεντ το πιο ισχυρό όπλο του ΝΑΤΟ είναι η ενότητα της συμμαχίας αλλά φαίνεται πως μεμονωμένα, οι σύμμαχοι κατέχουν στρατηγικές ώστε να αντιμετωπίζουν κάθε είδους επιθετικότητα.

Τα υποβρύχια κατηγορίας Virginia είναι ταχύπλοα σκάφη με πυρηνική ενέργεια και είναι τα πιο βαριά και «θανατηφόρα» υποβρύχια στον κόσμο.

Είναι οπλισμένα με τορπίλες για να βυθίζουν τα εχθρικά υποβρύχια και μπορούν επίσης να στοχεύσουν τις βάσεις εχθρών και τα πυραυλικά συστήματα στην ξηρά αφού διαθέτους πυραύλους Tomahawk.

 

Το πυραυλικά συστήματα Patriot, είναι ένα αποτελεσματικό  πυραυλικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε όλο τον κόσμο, και μεταξύ άλλων σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Το σύστημα διαθέτει λειτουργία εκτόξευσης και αντιβαλιστικών πυραύλων.

Το US Nimitz-Class  χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση του ΝΑΤΟ με τίτλο Trident Juncture για να προσομοιώσει μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με τη Ρωσία. Το αεροπλανοφόρο  Nimitz έφερε 6.000 στρατιωτικούς και μια μεγάλη πτέρυγα F / A-18 Super Hornets.

Βίντεο της άσκησης Trident Juncture

Το Leopard 2, το οποίο κέρδισε τον τίτλο του «άφθαρτου», είναι ένα τρομερό άρμα μάχης που κατασκευάστηκε αρχικά για να αμβλύνει την αιχμή του δόρατος της πολεμικής μηχανής του εχθρού.

Πιθανότατα θα ήταν στην πρώτη γραμμή σε πιθανή σύγκρουση της συμμαχία του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Το ελικόπτερο πυροβολικού Apache, που είναι παράλληλα ικανό για αεροπορική υποστήριξη, μπορεί να μεταφέρει έως και 16 πυραύλους Hellfire κάθε φορά, με κάθε πυραύλο να έχει την ικανότητα να καταστρέψει ένα εχθρικό τεθωρακισμένο όχημα .

Μια άλλη αποτελεσματική «αντι-υποβρύχια» ικανότητα είναι αυτή που παρέχουν διάφορες φρεγάτες που χρησιμοποιούν πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Έχουν ενεργούς ηχοεντοπιστές χαμηλής συχνότητας που είναι ανιχνευτές μεταβλητού βάθους, μπορούν εύκολα να βρουν υποβρύχια και είναι ανταγωνιστικές ενάντια στα ντίζελ υποβρύχια. Οι δυνατότητες των φρεγατών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση ρωσικών υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Αντιμέτωποι με τις αναδυόμενες απειλές στον υποθαλάσσιο τομέα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν όλο και περισσότερο την ικανότητά τους να κυνηγούν και να εντοπίζουν τα υποβρύχια του εχθρού τόσο πάνω όσο και κάτω από το νερό.

Το αεροσκάφος P-8A Poseidon της Ναυτικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι από τους καλύτερους «κυνηγούς» υποβρυχίων.

 

Τα Bombers είναι βομβαρδιστικά αεροσκάφη που παρείχαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των ευρωπαικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Το Πεντάγωνο έστειλε δύο αεροσκάφη B-2 Spirit και τρία Β-52 στην Ευρώπη για εκπαίδευση. Οι B-1B Lancers είναι επίσης μεταξύ των βομβαρδιστικών των ΗΠΑ που λειτουργούν τακτικά μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Το Eurofighter Typhoon είναι ένα αεροσκάφος με διαφορετικό ρόλο, σχεδιασμένο από χώρες του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, που είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν έναν ελίτ αερομεταφορέα μάχης.

Το Typhoon είναι συγκρίσιμο με τη ρωσική παραλλαγή Flanker Su-35. Ενώ κάθε αεροσκάφος έχει τα πλεονεκτήματά του, είτε αυτή είναι η ευκινησία του Typhoon είτε ο χειρισμός χαμηλών ταχυτήτων του Flanker, τα δύο αεροσκάφη είναι αρκετά παρόμοια.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς που διαθέτει προηγμένους μυστικούς αισθητήρες. Ενώ μερικές χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν το F-35 ως ένα άλμα στην ικανότητα μάχης άλλες συνεχίζουν να βασίζονται στα F-16.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:47

Παρεμβάσεις Στασινού (ΤΕΕ) για μεταβιβάσεις ακινήτων και νερό

16:40

«Πυρά» Τραμπ στις χώρες του ΝΑΤΟ: «Είστε δειλοί, θα το θυμόμαστε»

16:27

Κέρκυρα: Σχεδόν 95% ικανοποίηση επισκεπτών - Στο 1 δισ. ευρώ ο τουριστικός «πυρήνας»

16:27

Σκάλκος για Μέση Ανατολή: Η δυνητική ζημιά είναι η αβεβαιότητα

16:22

Στην Αυστραλία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

16:19

Πέθανε ο Τσακ Νόρις σε ηλικία 86 ετών

16:14

Lamda Development στις Βρυξέλλες: Το Ellinikon αναδεικνύει το νέο όραμα για τις πόλεις του αύριο στην Ευρώπη

16:09

Hellenic Train: Τροποποιήσεις δρομολογίων λόγω της 24ωρης απεργίας τη Δευτέρα 23 Μαρτίου

16:04

Καθ' οδόν για τέταρτη συναπτή εβδομάδα απωλειών η Wall Street

16:01

Η ενηλικίωση της ΕΕ έρχεται, αλλά έχει και κόστος

15:59

Το Ιράν απειλεί να κυνηγά Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους ακόμη και στις διακοπές τους

15:57

Clean eating: Γιατί η «καθαρή» διατροφή μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την υγεία

15:47

Κρουαζιέρα: Ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά - Σημαντικοί προορισμοί και προοπτικές

15:36

Στο 12,7637% το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΕΥΔΑΠ

15:32

Νέα χρηματοδότηση 143 εκατ. ευρώ από ΕΟΧ για Ελλάδα

15:31

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο η πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου του 2025

15:21

Τσιάρας: Προτεραιότητα ο περιορισμός του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

15:16

Βρετανία: Στα 29 τα κρούσματα από την επιδημία μηνιγγίτιδας - Εμβολιάστηκαν 2.360 άτομα

15:14

Θεοδωρικάκος: «Ετοιμότητα για νέα μέτρα στήριξης των πολιτών»

15:13

Χατζηδάκης: Η αντιπολίτευση υπερασπίζεται το βαθύ κράτος αντί για τους ανυπεράσπιστους πολίτες

15:08

ΑΑΔΕ - Πάντειο - ΕΑΠ: Σύμπραξη για την Εκπαίδευση και την Έρευνα στη Δημόσια Διοίκηση

14:57

Κρεμλίνο: «Αυτοκαταστροφικό το σχέδιο της ΕΕ για το LNG - Η Ρωσία θέλει να βοηθήσει την Κούβα»

14:51

Δραγανίδης: Μόλις 22,9% το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στην Ελλάδα

14:49

Δήλωση Γεραπετρίτη για επαναπατρισμούς: «Η Ελληνική Πολιτεία έπραξε το καθήκον της»

14:47

Η Endless εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της FINEZZA

14:46

Σε απεργία για πρώτη φορά στα χρονικά οι εργαζόμενοι στο Γερμανικό Πρακτορείο dpa

14:42

«Κόκκινος συναγερμός» στο λιμάνι και το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης για τον αφθώδη πυρετό

14:41

Γαλλία: 2ος γύρος δημοτικών εκλογών - Κρας τεστ για τις προεδρικές κάλπες

14:37

Δήμας: Εντείνονται οι εργασίες στη Διώρυγα της Κορίνθου με στόχο να ανοίξει τον Ιούλιο

14:26

Αναστέλλουν τη λειτουργία τους οι τυροκομικές μονάδες της Λέσβου

gazzetta
gazzetta reader insider insider