Tο (γενικό) καμπανάκι που χτυπάει η τουριστική βιομηχανία

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα φετινά μηνύματα από τον Τουρισμό είναι ότι, πάει μεν καλά, αλλά υπάρχουν σύννεφα που χρήζουν άμεσης ερμηνείας και από την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Σχετίζονται με τον διεθνή ανταγωνισμό, τις ανατιμήσεις και την αλλαγή των συνηθειών των καταναλωτών παγκοσμίως λόγω των νέων συνθηκών υψηλού κόστους.

Η εικόνα, λοιπόν, του τουρισμού πρέπει να γίνει η αφορμή για μια κουβέντα η οποία θα καλύπτει ολιστικά και συνολικά το ποια θα είναι η στρατηγική των επόμενων ετών. Προφανώς ήδη υπάρχει και εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση μία πολυετής στρατηγική (η οποία αποτυπώνεται και στο Σχέδιο Ανάπτυξης και στο Σχέδιο Ανάκαμψης), αλλά τα τελευταία χρόνια πολλά άλλαξαν παγκοσμίως με ταχείς ρυθμούς. Ετσι, προφανώς πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές σε πολλά πεδία από τον τουρισμό έως τις νέες τεχνολογίες.

Ας δούμε λοιπόν πως πηγαίνει η «βαριά» μας βιομηχανία.  Οι αφίξεις πάνε καλά μέχρι στιγμής – είναι πάνω από τα επίπεδα του 2019 που ήταν μέχρι τώρα το  ορόσημο. Ωστόσο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, ακόμα και στους δημοφιλείς προορισμούς ειδικά για τον Ιούλιο και για τον Αύγουστο δεν είναι στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες.  Βεβαίως, μπορεί να υπάρξουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται οι τουρίστες να προβληματίζονται κυρίως από τις υψηλές τιμές (που γίνονται ακόμα πιο υψηλές λόγω high season) αλλά και από την πίεση που οι ίδιοι δέχονται από τον πληθωρισμό που έχει μειώσει το διαθέσιμο εισόδημά τους. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση δαπάνη ακόμα και τον Απρίλιο φάνηκε μειωμένη κατά 8,4% σύμφωνα με την ΤτΕ, όταν όλα είναι πιο ακριβά (τα ξενοδοχεία έχουν αύξηση τιμών 10-15%, τα αεροπορικά 30%, τα ακτοπλοϊκά είχαν φτάσει στο θεό ήδη από πέρυσι).

Σε αυτό το πλαίσιο αμφιβολίες υπάρχουν και για τους συνδεδεμένους κλάδους (εστίαση, δραστηριότητες, μουσεία κλπ). Δηλαδή για το αν θα έχουν θετικό πρόσημο στο τέλος της χρονιάς ή θα έρθουν ίσα βάρκα ίσα γιαλό έσοδα έξοδα λόγω ανατιμήσεων. Σε αυτά τα δεδομένα πρέπει να προστεθεί και ο ανταγωνισμός που αυξάνει από «ανταγωνιστές». Από την Τουρκία για παράδειγμα στην οποία οι τιμές για τα πεντάστερα είναι οι μισές από την Ελλάδα και πλέον οι πολιτικές συνθήκες έχουν «εξομαλυνθεί»….

Είναι φανερό λοιπόν ότι στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς οι εύκολες εποχές έχουν τελειώσει. Πρέπει να υπάρξει έμφαση στην ποιότητα και στην υπεραξία. Αυτό ισχύει και για άλλους κλάδους, από τη γεωργία και τη μεταποίηση έως τις νέες τεχνολογίες και άλλες υπηρεσίες που παρέχει η χώρα.

Η Ελλάδα μετατρέπεται -και ορθώς πράττει-  σε μια χώρα υψηλότερου εργατικού κόστους. Άρα η εξωστρέφειά της θα πρέπει να συνδέεται με την ανάπτυξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Τα πράγματα είναι πολύ πιο ορατά στο τουριστικό προϊόν, αλλά η πρόκληση της μετάβασης είναι υπαρκτή ευρύτερα.

Να θυμίσουμε ότι μπορεί οι ελληνικές επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας να έλαβαν στήριξη όπως για παράδειγμα τις «Επιστρεπτέες», αλλά κράτη με χαλαρότερους δημοσιονομικούς κανόνες όπως η Γερμανία στήριξαν  (και στηρίζουν ακόμα) απλόχερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα τους η οποία ήταν ήδη ανταγωνιστική. Τώρα που επιστρέφουμε σε δημοσιονομικούς κανόνες σε συνθήκες ανατιμήσεων και υψηλού κόστους δανεισμού και επιπλέον έρχεται ένα νέο μέτωπο αυτό το υπερκερδών των επιχειρήσεων πολλά είναι αυτά που πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο, να αποτιμηθούν και να αντιμετωπισθούν. 

Όλες οι ειδήσεις

19:01

Σάρπ: Μία ισχυρή αρχή ανταγωνισμού είναι θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοκρατία

18:55

ΜΑΚΒΕΛ-EURIMAC: Επένδυση στην εγχώρια αγορά με την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων

18:44

Εθνική Τράπεζα: Αγόρασε 228.000 ιδίες μετοχές έναντι 3 εκατ. ευρώ

18:43

Πολωνία: Μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό αεροσκάφος πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα

18:41

Χατζηθεοδοσίου: Άμεση παρέμβαση για την πλήρη εφαρμογή του νόμου 4583/2018 για τις ασφαλιστικές

18:37

Ρούμπιο: Θα προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα που επλήγη από τον τυφώνα Μελίσα

18:33

Συνάντηση Μερτς - Ερντογάν: «Θέλουμε την Τουρκία στην ΕΕ» - Ένταση για τη Γάζα

18:29

Lamda Development: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 500 εκατ. ευρώ

18:24

10th Business Forum Greece-Sweden: Crosscurrents - Policy, Power, Innovation

18:10

Θεοδωρικάκος: Επιτάχυνση και απλοποίηση αδειοδοτήσεων για τις βιομηχανίες - «Μόνο μια παραγωγική Ελλάδα είναι ασφαλής»

18:09

Aktor: Ολοκληρώθηκε η απόσχιση των κλάδων κατασκευών και παραχωρήσεων

18:04

BriQ Properties: Άλμα 104% στα καθαρά κέρδη 9μηνου - Στα 16,4 εκατ. ευρώ τα έσοδα

18:01

«Λουκέτο» σε 204 καταστήματα ΕΛΤΑ

17:51

Tesla: Ανακαλεί Cybertruck για 10η φορά μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια

17:47

ΧΑ: «Ακροβασίες» στις 2.000 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

17:44

HelleniQ Energy: 11 Βραβεία και 8 Διακρίσεις σε Διεθνείς Διαγωνισμούς για τον «Ετήσιο Απολογισμό 2024»

17:34

Eurobank: Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο

17:31

Τέμπη: Αναβολή της δίκης για το βιντεοληπτικό υλικό - Στις 28 Νοεμβρίου η νέα ημερομηνία

17:15

ΕΑΤ: Έναρξη του Ταμείου Μικροδανείων Ανάκαμψης από Φυσικές Καταστροφές στη Θεσσαλία

17:09

Μπέσεντ: Η Κίνα ενέκρινε την συμφωνία μεταβίβασης του TikTok

17:07

Stéphane Boujnah: H Euronext είναι το επίκεντρο της ενοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών

17:05

ΕΚΠΟΙΖΩ: Δεν «βγαίνει» πάνω από το 70% των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα - «Κόβουν» από τρόφιμα και ενέργεια

17:00

Stellantis: Προειδοποίηση για νέα κόστη το β' εξάμηνο - «Βουτιά» 10% της μετοχής

16:53

Ρήγας (Energean): Απαραίτητη η εγχώρια παραγωγή αερίου & πετρελαίου για την ενεργειακή ασφάλεια και εθνική κυριαρχία

16:42

«Από τον πληθωρισμό στους δασμούς»: Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Θ. Πελαγίδη

16:34

Druckfarben: Εγκαινίασε νέο εργοστάσιο στη Χαλκίδα

16:31

Γεραπετρίτης: Προσβλέπουμε σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον στο Ιράκ

16:25

Κομισιόν για πυρηνικές δοκιμές από ΗΠΑ και Ρωσία: Δεν τους βάζουμε στο ίδιο καλάθι

16:17

Πηγές ΝΔ: Τα ΚΥΔ, «μήτρα» του προβλήματος - Το ΠΑΣΟΚ φοβάται την αλήθεια

16:16

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Σε καλό σημείο τα επιτόκια - Τα ρίσκα για ανάπτυξη και πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider