Tο (γενικό) καμπανάκι που χτυπάει η τουριστική βιομηχανία

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα φετινά μηνύματα από τον Τουρισμό είναι ότι, πάει μεν καλά, αλλά υπάρχουν σύννεφα που χρήζουν άμεσης ερμηνείας και από την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Σχετίζονται με τον διεθνή ανταγωνισμό, τις ανατιμήσεις και την αλλαγή των συνηθειών των καταναλωτών παγκοσμίως λόγω των νέων συνθηκών υψηλού κόστους.

Η εικόνα, λοιπόν, του τουρισμού πρέπει να γίνει η αφορμή για μια κουβέντα η οποία θα καλύπτει ολιστικά και συνολικά το ποια θα είναι η στρατηγική των επόμενων ετών. Προφανώς ήδη υπάρχει και εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση μία πολυετής στρατηγική (η οποία αποτυπώνεται και στο Σχέδιο Ανάπτυξης και στο Σχέδιο Ανάκαμψης), αλλά τα τελευταία χρόνια πολλά άλλαξαν παγκοσμίως με ταχείς ρυθμούς. Ετσι, προφανώς πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές σε πολλά πεδία από τον τουρισμό έως τις νέες τεχνολογίες.

Ας δούμε λοιπόν πως πηγαίνει η «βαριά» μας βιομηχανία.  Οι αφίξεις πάνε καλά μέχρι στιγμής – είναι πάνω από τα επίπεδα του 2019 που ήταν μέχρι τώρα το  ορόσημο. Ωστόσο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, ακόμα και στους δημοφιλείς προορισμούς ειδικά για τον Ιούλιο και για τον Αύγουστο δεν είναι στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες.  Βεβαίως, μπορεί να υπάρξουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται οι τουρίστες να προβληματίζονται κυρίως από τις υψηλές τιμές (που γίνονται ακόμα πιο υψηλές λόγω high season) αλλά και από την πίεση που οι ίδιοι δέχονται από τον πληθωρισμό που έχει μειώσει το διαθέσιμο εισόδημά τους. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση δαπάνη ακόμα και τον Απρίλιο φάνηκε μειωμένη κατά 8,4% σύμφωνα με την ΤτΕ, όταν όλα είναι πιο ακριβά (τα ξενοδοχεία έχουν αύξηση τιμών 10-15%, τα αεροπορικά 30%, τα ακτοπλοϊκά είχαν φτάσει στο θεό ήδη από πέρυσι).

Σε αυτό το πλαίσιο αμφιβολίες υπάρχουν και για τους συνδεδεμένους κλάδους (εστίαση, δραστηριότητες, μουσεία κλπ). Δηλαδή για το αν θα έχουν θετικό πρόσημο στο τέλος της χρονιάς ή θα έρθουν ίσα βάρκα ίσα γιαλό έσοδα έξοδα λόγω ανατιμήσεων. Σε αυτά τα δεδομένα πρέπει να προστεθεί και ο ανταγωνισμός που αυξάνει από «ανταγωνιστές». Από την Τουρκία για παράδειγμα στην οποία οι τιμές για τα πεντάστερα είναι οι μισές από την Ελλάδα και πλέον οι πολιτικές συνθήκες έχουν «εξομαλυνθεί»….

Είναι φανερό λοιπόν ότι στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς οι εύκολες εποχές έχουν τελειώσει. Πρέπει να υπάρξει έμφαση στην ποιότητα και στην υπεραξία. Αυτό ισχύει και για άλλους κλάδους, από τη γεωργία και τη μεταποίηση έως τις νέες τεχνολογίες και άλλες υπηρεσίες που παρέχει η χώρα.

Η Ελλάδα μετατρέπεται -και ορθώς πράττει-  σε μια χώρα υψηλότερου εργατικού κόστους. Άρα η εξωστρέφειά της θα πρέπει να συνδέεται με την ανάπτυξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Τα πράγματα είναι πολύ πιο ορατά στο τουριστικό προϊόν, αλλά η πρόκληση της μετάβασης είναι υπαρκτή ευρύτερα.

Να θυμίσουμε ότι μπορεί οι ελληνικές επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας να έλαβαν στήριξη όπως για παράδειγμα τις «Επιστρεπτέες», αλλά κράτη με χαλαρότερους δημοσιονομικούς κανόνες όπως η Γερμανία στήριξαν  (και στηρίζουν ακόμα) απλόχερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα τους η οποία ήταν ήδη ανταγωνιστική. Τώρα που επιστρέφουμε σε δημοσιονομικούς κανόνες σε συνθήκες ανατιμήσεων και υψηλού κόστους δανεισμού και επιπλέον έρχεται ένα νέο μέτωπο αυτό το υπερκερδών των επιχειρήσεων πολλά είναι αυτά που πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο, να αποτιμηθούν και να αντιμετωπισθούν. 

Όλες οι ειδήσεις

13:14

Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα: Άμυνα, Στενά του Ορμούζ και ασφάλεια επί τάπητος

13:00

Ακίνητα: Ο κύκλος ανόδου/πτώσης/ανάκαμψης τα τελευταία 25 έτη - Επανήλθαν ψηλότερα οι τιμές

12:45

Βάθεια: Η σιωπηλή πυργοπολιτεία της Μάνης

12:31

ΠΑΣΟΚ για Μητσοτάκη: Με «λαγό» τον Γεωργιάδη υπονομεύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

12:17

Άνδρος και Σκόπελος στους 13 καλοκαιρινούς προορισμούς του «Just one for the road»

12:03

Οργή Ζελένσκι για την νέα αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο

11:50

Τρεις συλλήψεις για το τροχαίο με εγκατάλειψη 16χρονης στην Λιοσίων

11:36

Μαρινάκης: Δεν θα αφήσουμε τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε εξωγενείς κρίσεις

11:23

Βόρεια Κορέα: Εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων προς την Ανατολική Θάλασσα

11:11

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην ανατολική Κρήτη

11:01

Reuters: Πώς 50 ημέρες πολέμου επέφεραν απώλειες πετρελαίου 50 δισ. δολαρίων

10:48

Μητσοτάκης: Δεν θα σιωπήσω στην κανονικοποίηση της τοξικότητας - Δουλειά μου να μην κάνω πίσω σε καμία παθογένεια

10:35

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα ώριμο και ανταγωνιστικό διαστημικό οικοσύστημα

10:26

Ταχιάος: Υλοποιούμε ένα συνεκτικό σχέδιο, που αλλάζει τον χάρτη υποδομών της Ελλάδας

10:17

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής και αξιόπιστος προορισμός

10:09

Στουρνάρας: Υπάρχει χώρος για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης

10:00

Χατζηδάκης: Να μείνουμε μακριά από την τοξικότητα και τον διχασμό

09:53

Τραμπ: Σπουδαίος σύμμαχος το Ισραήλ, αγωνίζεται και θα νικήσει - Οι όροι Χεζμπολάχ για κατάπαυση πυρός

09:45

Εκλογές στη Βουλγαρία: Άνοιξαν οι κάλπες - Φαβορί ο φιλορώσος Ρούμεν Ράντεφ

09:37

Ιράν: Η επίτευξη συμφωνίας με ΗΠΑ είναι ακόμη μακριά - Εύθραυστη η εκεχειρία

09:29

Smartphones: Αλλάζουν τις ισορροπίες στα foldables τα σχέδια της Apple

09:20

Ρύπανση: Στην «γκρίζα ζώνη» η Ελλάδα - Τι αποκαλύπτει η νέα παγκόσμια έκθεση της IQAir

09:13

Προσλήψεις 448 διοικητικών υπαλλήλων στην ΕΕ με αρχικό μισθό 6.863 ευρώ

09:06

Ενεργειακή Κρίση: Πώς θα συμπληρωθεί το παζλ των νέων μέτρων στήριξης

23:49

Στη Λέσβο την Τρίτη ο Ν. Ανδρουλάκης - Σύσκεψη με κτηνοτρόφους για αφθώδη πυρετό

23:20

ΔΕΠΥ: Δεν εξαφανίζεται με την ηλικία - Με ποιες παθήσεις συνδέεται

22:52

Πρόσβαση του ασθενή στο ΕΣΥ ανά Επικράτεια - Σε τροχιά βελτιώσεων η Ελλάδα

22:24

Παχυσαρκία: Νέα φάρμακα, βιοδείκτες πρόβλεψης και το μέλλον της εξατομικευμένης θεραπείας

21:56

Πέθαναν οι ηθοποιοί Ναταλί Μπαγιέ και Νάντια Φαρές

21:28

Βουλή: Προς κύρωση οι συμφωνίες με Ιταλία - Πολωνία για «αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών»

gazzetta
gazzetta reader insider insider