Η μάχη για μια καλύτερη Παιδεία

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Aυτές τις μέρες που τα παιδιά ολοκληρώνουν τη μάχη εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ας ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα του συστήματος Παιδείας. Γιατί, κακά τα ψέματα, όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των περικοπών δαπανών διόλου βοήθησαν ένα σύστημα Παιδείας το οποίο ήταν - ούτως ή άλλως - πολύπαθο. Παρά τις πολλές προσπάθειες που έγιναν το τελευταίο διάστημα, αρκετά είναι αυτά που απομένουν να γίνουν για να κλείσουν πληγές δεκαετιών. Άλλωστε η πανδημία άφησε και αυτή το στίγμα της, ειδικά στη γενιά που τώρα δίνει εξετάσεις.

Η Παιδεία δεν είναι μόνο βασικό αγαθό, είναι και το βασικό όπλο για να γίνει η κοινωνία αλλά και η οικονομία καλύτερη. Η ισότιμη πρόσβαση στην Παιδεία και η προσαρμογή στις νέες συνθήκες της ψηφιακής εποχής παραμένει μία μεγάλη πρόκληση. Ειδικά με δεδομένο ότι υπό τις νέες συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας που διαμορφώνονται ανά την ΕΕ οι φτωχές στην Ελλάδα δαπάνες Παιδείας (που καλύπτουν κυρίως αμοιβές εκπαιδευτικών), δύσκολα θα αυξηθούν. Αλλά και με διαχρονική πραγματικότητα την -  πάνω και κάτω το τραπέζι - χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των παιδιών από το οικογενειακό περιβάλλον... 

Υπάρχουν «ατού» που συνδεονται κυρίως με τον ανθρώπινο παράγονα, με την ισχυρή βούληση για μόρφωση αλλά και με την ψηφιακή στροφή που λαμβάνει χώρα. Αλλά υπάρχουν και αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Ας δούμε τι λένε οι σχετικές μελέτες από την Κομισιόν και από τον ΟΟΣΑ. 

Η Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά στην αναλογία πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (44,2% έναντι 41,2% στην ΕΕ το 2021). Έχει όμως να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά στις χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση (30,5% έναντι 22,5 % στην ΕΕ). Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά νέων με χαμηλές επιδόσεις στο Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) του ΟΟΣΑ. Ένας στους πέντε μαθητές δεν επιτυγχάνει το ελάχιστο επίπεδο σε κανέναν από τους τρεις θεματικούς τομείς που εξετάστηκαν (μαθηματικά, κατανόηση κειμένου, θετικές επιστήμες). Επιπλέον, και στα τρία μαθήματα, ο αριθμός των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις αυξήθηκε μεταξύ 2009 και 2018, ενώ το ποσοστό των μαθητών με τις καλύτερες επιδόσεις για την ίδια περίοδο μειώθηκε. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το μεταναστευτικό υπόβαθρο επηρεάζουν σημαντικά τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Σχεδόν οι μισοί μαθητές από το χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό τεταρτημόριο ή με μεταναστευτικό υπόβαθρο δεν διαθέτουν βασικές δεξιότητες κατανόησης κειμένου σε σύγκριση με μόλις έναν στους επτά μαθητές από το υψηλότερο τεταρτημόριο.

Ο αντίκτυπος φαίνεται και στην αγορά εργασίας λέει η Κομισιόν: Στο χαμηλό ποσοστό απασχόλησης (62,6% έναντι 73,1%) και στο σταθερά υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (9,2 % έναντι 2,8 %) και των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (17,2% έναντι 13,1%). Επίσης, οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, «η Ελλάδα έχει καταρτισμένους και αφοσιωμένους εκπαιδευτικούς, αλλά το 2021 περισσότεροι από τους μισούς ήταν άνω των 50 ετών», λέει η Κομισιόν και περιγράφει την προσπάθεια των προηγούμενων ετών από την κυβέρνηση που «προσπάθησε να προετοιμαστεί για την πρόκληση της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού διορίζοντας, την τελευταία διετία, 25.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς και  ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αναπληρωτών με νέο σύστημα μοριοδότησης. Εξηγεί μάλιστα πως «οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς, σε σύγκριση και με άλλους επαγγελματίες με παρόμοια προσόντα» αλλά παρ όλα αυτά «το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι ελκυστικό όσον αφορά τις ώρες διδασκαλίας και το χαμηλό ποσοστό μαθητών ανά διδακτικό προσωπικό». 

Ελπιδοφόρο είναι επίσης, πως το ποσοστό των νέων ηλικίας 16 έως 19 ετών που διαθέτουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες είναι υψηλό στην Ελλάδα (στο 89 %, έναντι μέσου όρου 69 % σε επίπεδο ΕΕ) με σημαντική πρόοδο το τελευταίο διάστημα μέσα από την ψηφιακή στροφή που έγινε το καιρό της πανδμίας. Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό των νέων ηλικίας 15 ετών που είναι σε θέση να διακρίνουν σαφώς τα γεγονότα από τις απόψεις κατά την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (40,5 % στην Ελλάδα έναντι μέσου όρου 47 %) και στο σημείο αυτό «υπεισέρχεται και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των μαθητών» αναφέρεται σε μελέτη της Κομισιόν.

Αρα υπάρχουν στοιχεία προόδου, υπάρχουν πλεονεκτήματα. Αλλά, η μάχη για μία καλύτερη και (κυρίως) συμπεριληπτική παιδεία δεν έχει ακόμη κριθεί. Είναι σημαντικό για την πρόοδο της χώρας να γίνουν τα επόμενα αναγκαία βήματα που θα πάνε μπροστά όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και την οικονομία αφού, καθώς το παραγωγικό κενό μεδενίζεται, η ανάγκη για ειδικευμένο και ποιοτικό εργατικό δυναμικό θα συνιστά όλο και πιο ισχυρή πρόκληση.

Όλες οι ειδήσεις

13:36

Aπό που θα προκύψει η αύξηση εσόδων 1 δισ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές το 2025

13:33

Η νέα εταιρική εικόνα και ταυτότητα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

13:33

Σκέρτσος: Συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για τον Αυτισμό

13:29

Οι 10 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση το 2024

13:27

Έρευνα Eteron: Το 59,3% των Ελλήνων θεωρεί χρήσιμο το ChatGPT

13:25

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δεν έχει λάβει πρόσκληση για την ορκωμοσία του Τραμπ

13:24

H Συνθήκη Mercosur κατοχυρώνει τη φέτα και το λάδι μας, γιατί όμως μας αφορά ιδιαίτερα;

13:12

Lamda Development: Παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας»

13:09

Μόσχα: Θα απαντήσουμε «υποχρεωτικά» στην ουκρανική επίθεση με πυραύλους ATACMS

13:02

Μητσοτάκης από Κρήτη: Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους για τον τουρισμό

12:54

Γερμανία - Δημοσκόπηση: Οι νέοι θεωρούν ότι δεν αξίζει να ασχολούνται με την πολιτική

12:44

Όσκαρ 2025: Για πρώτη φορά και μέσω streaming η τελετή - Στην πλατφόρμα Hulu της Disney

12:42

Μ. Ανατολή: Νέες προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς

12:41

Ρεύμα: Σε μπλε «χρώμα» το 55% των νέων συμβολαίων – Πώς να διαλέξετε σταθερό τιμολόγιο

12:40

Άρειος Πάγος: Ευθύνες στην Marfin για την καταστροφή του κτιρίου στη Σταδίου τον Μάιο του 2010

12:33

Πέτσας: Στόχος η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας - Έμπρακτος πατριωτισμός η πολιτική μας

12:30

Παπαστεργίου: Πότε έρχεται το Kids Wallet – Πώς θα μπλοκάρεται η πρόσβαση στα social media

12:26

Υβριδικά αυτοκίνητα: Πρωτιά στις πωλήσεις τον Νοέμβριο στην Ελλάδα

12:15

Αλκοολούχα ποτά: Η υψηλή φορολογία βασικό κίνητρο για το παράνομο εμπόριο

12:11

EE: Πλήρης ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Σένγκεν από 1η Ιανουαρίου 2025

12:10

ΙΟΝ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 75% της καραμελοποιίας Λάβδας

12:03

Hellenic Train: Επανέρχεται το τρένο του Πηλίου από 14/12

11:54

Συρία: Το HRW καλεί τις νέες αρχές να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο

11:49

Γερμανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία από το 2006

11:46

Enaon EDA: Εννέα δημοτικά κτίρια στη Λαμία συνδέονται με το δίκτυο διανομής αερίου

11:42

Κεραμέως: Την τελευταία πενταετία έχουμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας

11:39

Οι Έλληνες της Κομισιόν

11:36

Μπλε Κέδρος: Ακυρώθηκαν 700.000 ίδιες μετοχές

11:31

Financial Times: Success story η Ελλάδα - Πώς η Αθήνα ξεπέρασε το Παρίσι

11:26

Αυξητική πορεία για τα καζίνο και τα διαδικτυακά παιχνίδια στην Ελλάδα

sponsor appearance
gazzetta
gazzetta reader insider insider