Η μάχη για μια καλύτερη Παιδεία

insider
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Aυτές τις μέρες που τα παιδιά ολοκληρώνουν τη μάχη εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ας ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα του συστήματος Παιδείας. Γιατί, κακά τα ψέματα, όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των περικοπών δαπανών διόλου βοήθησαν ένα σύστημα Παιδείας το οποίο ήταν - ούτως ή άλλως - πολύπαθο. Παρά τις πολλές προσπάθειες που έγιναν το τελευταίο διάστημα, αρκετά είναι αυτά που απομένουν να γίνουν για να κλείσουν πληγές δεκαετιών. Άλλωστε η πανδημία άφησε και αυτή το στίγμα της, ειδικά στη γενιά που τώρα δίνει εξετάσεις.

Η Παιδεία δεν είναι μόνο βασικό αγαθό, είναι και το βασικό όπλο για να γίνει η κοινωνία αλλά και η οικονομία καλύτερη. Η ισότιμη πρόσβαση στην Παιδεία και η προσαρμογή στις νέες συνθήκες της ψηφιακής εποχής παραμένει μία μεγάλη πρόκληση. Ειδικά με δεδομένο ότι υπό τις νέες συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας που διαμορφώνονται ανά την ΕΕ οι φτωχές στην Ελλάδα δαπάνες Παιδείας (που καλύπτουν κυρίως αμοιβές εκπαιδευτικών), δύσκολα θα αυξηθούν. Αλλά και με διαχρονική πραγματικότητα την -  πάνω και κάτω το τραπέζι - χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των παιδιών από το οικογενειακό περιβάλλον... 

Υπάρχουν «ατού» που συνδεονται κυρίως με τον ανθρώπινο παράγονα, με την ισχυρή βούληση για μόρφωση αλλά και με την ψηφιακή στροφή που λαμβάνει χώρα. Αλλά υπάρχουν και αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Ας δούμε τι λένε οι σχετικές μελέτες από την Κομισιόν και από τον ΟΟΣΑ. 

Η Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά στην αναλογία πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (44,2% έναντι 41,2% στην ΕΕ το 2021). Έχει όμως να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά στις χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση (30,5% έναντι 22,5 % στην ΕΕ). Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά νέων με χαμηλές επιδόσεις στο Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) του ΟΟΣΑ. Ένας στους πέντε μαθητές δεν επιτυγχάνει το ελάχιστο επίπεδο σε κανέναν από τους τρεις θεματικούς τομείς που εξετάστηκαν (μαθηματικά, κατανόηση κειμένου, θετικές επιστήμες). Επιπλέον, και στα τρία μαθήματα, ο αριθμός των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις αυξήθηκε μεταξύ 2009 και 2018, ενώ το ποσοστό των μαθητών με τις καλύτερες επιδόσεις για την ίδια περίοδο μειώθηκε. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το μεταναστευτικό υπόβαθρο επηρεάζουν σημαντικά τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Σχεδόν οι μισοί μαθητές από το χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό τεταρτημόριο ή με μεταναστευτικό υπόβαθρο δεν διαθέτουν βασικές δεξιότητες κατανόησης κειμένου σε σύγκριση με μόλις έναν στους επτά μαθητές από το υψηλότερο τεταρτημόριο.

Ο αντίκτυπος φαίνεται και στην αγορά εργασίας λέει η Κομισιόν: Στο χαμηλό ποσοστό απασχόλησης (62,6% έναντι 73,1%) και στο σταθερά υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (9,2 % έναντι 2,8 %) και των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (17,2% έναντι 13,1%). Επίσης, οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, «η Ελλάδα έχει καταρτισμένους και αφοσιωμένους εκπαιδευτικούς, αλλά το 2021 περισσότεροι από τους μισούς ήταν άνω των 50 ετών», λέει η Κομισιόν και περιγράφει την προσπάθεια των προηγούμενων ετών από την κυβέρνηση που «προσπάθησε να προετοιμαστεί για την πρόκληση της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού διορίζοντας, την τελευταία διετία, 25.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς και  ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αναπληρωτών με νέο σύστημα μοριοδότησης. Εξηγεί μάλιστα πως «οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς, σε σύγκριση και με άλλους επαγγελματίες με παρόμοια προσόντα» αλλά παρ όλα αυτά «το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι ελκυστικό όσον αφορά τις ώρες διδασκαλίας και το χαμηλό ποσοστό μαθητών ανά διδακτικό προσωπικό». 

Ελπιδοφόρο είναι επίσης, πως το ποσοστό των νέων ηλικίας 16 έως 19 ετών που διαθέτουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες είναι υψηλό στην Ελλάδα (στο 89 %, έναντι μέσου όρου 69 % σε επίπεδο ΕΕ) με σημαντική πρόοδο το τελευταίο διάστημα μέσα από την ψηφιακή στροφή που έγινε το καιρό της πανδμίας. Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό των νέων ηλικίας 15 ετών που είναι σε θέση να διακρίνουν σαφώς τα γεγονότα από τις απόψεις κατά την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (40,5 % στην Ελλάδα έναντι μέσου όρου 47 %) και στο σημείο αυτό «υπεισέρχεται και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των μαθητών» αναφέρεται σε μελέτη της Κομισιόν.

Αρα υπάρχουν στοιχεία προόδου, υπάρχουν πλεονεκτήματα. Αλλά, η μάχη για μία καλύτερη και (κυρίως) συμπεριληπτική παιδεία δεν έχει ακόμη κριθεί. Είναι σημαντικό για την πρόοδο της χώρας να γίνουν τα επόμενα αναγκαία βήματα που θα πάνε μπροστά όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και την οικονομία αφού, καθώς το παραγωγικό κενό μεδενίζεται, η ανάγκη για ειδικευμένο και ποιοτικό εργατικό δυναμικό θα συνιστά όλο και πιο ισχυρή πρόκληση.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τι είπε ο Χακάν Φιντάν για τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου

23:42

ΟΗΕ: Χωρίς να κατονομάζει, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατηγορεί το Ισραήλ για παραπληροφόρηση

23:27

Wall Street: Άνοδος 5Χ5 για τον Dow Jones - «Βαρίδι» η Nvidia για τον Nasdaq

22:59

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον διοικητή των Μικτών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων

22:46

Πετρέλαιο: «Έχτισε» στην εβδομαδιαία άνοδο η τιμή

22:12

Όρμπαν: Δεν θα στηρίξουμε τη συμφωνία για το μοίρασμα των κύριων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών

22:01

Πυρκαγιά σε βιοτεχνία χάρτου στη Μεταμόρφωση (upd)

21:55

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Κώδωνας κινδύνου για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο

21:43

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από τα ρωσικά assets, για όπλα προς την Ουκρανία

21:24

Τι ήχο θα βγάζει ο κινητήρας της ηλεκτρικής Ferrari; Ο CEO απαντά

20:55

Ομαδική αγωγή κατά της UNRWA από Ισραηλινούς θύματα των επιθέσεων της Χαμάς την 7ή Οκτωβρίου

20:25

Γαλλία-δημοσκόπηση: Διατηρεί ευρύ προβάδισμα η ακροδεξιά λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές

20:18

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

20:14

ΝΔ για ανάρτηση Κασσελάκη: Ομολογεί ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες

20:02

Πυροσβεστική: Δύο συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε Ηλεία και Αττική

19:56

Πυροσβεστική: 34 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:37

Υποκλοπές: Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ΕΥΠ από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

19:30

Τα 3+1 σενάρια της Goldman Sachs για τον S&P 500 και ο δρόμος μέχρι τις 6.300 μονάδες

19:19

Ζελένσκι: Έδωσε εντολή για εκκαθαρίσεις στις τάξεις της Κρατικής Φρουράς

19:12

Ερευνάται για διαφθορά και υπεξαίρεση ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ

19:04

Ευρωαγορές: Ανοδικό κλείσιμο με όλα τα μάτια στις γαλλικές κάλπες

18:47

Ανοιχτή επιστολή Μακρόν προς Γάλλους: «Μea culpa»

18:33

Ρωσία: Επτά νεκροί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε πρώην ινστιτούτο ερευνών

18:22

Κασσελάκης: Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή το σύστημα ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του

17:58

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 34 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Ποκρόφσκ

17:34

Λήγουν την Κυριακή τα voucher κοινωνικού τουρισμού 2023-24

17:25

Βιλερουά: Οι γαλλικές τράπεζες παραμένουν σταθερές παρά το εκλογικό sell off

17:05

Ουγγαρία: Αναζητούνται τρόποι για προσβολή της απόφασης της ΕΕ για τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

16:47

Wall Street: Κέρδη 1% για τον Dow, νέες απώλειες σχεδόν 5% η Nvidia

16:28

Επαφές Γ. Γεραπετρίτη στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο

gazzetta
gazzetta reader insider insider