Γιατί είναι, απολύτως, αναγκαία η επενδυτική επέκταση

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι νέες αυξήσεις συντάξεων που έχουν προεξοφληθεί και για το 2024 θα είναι δυνατές γιατί η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης (από 1,8% σε 2,3% για φέτος) θεωρείται εφικτή με βάση τη δυναμική της οικονομίας. Το ίδιο προφανώς ισχύει για την 3η άνοδο του κατώτατου μισθού που έρχεται ή για όποια ακολουθήσει, καθώς και για την προοπτική ανόδου γενικότερα των αμοιβών, των εισοδημάτων και της ευημερίας.  

Το ζήτημα είναι πως πλέον, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και -κατά συνέπεια- πολιτικών περιορισμού της ζήτησης και της κατανάλωσης, ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις. Ευτυχώς, προς το παρόν, πάνε καλά. Πολύ καλά.

Η άνοδος των επενδύσεων ήταν πέρυσι διψήφια. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν ρεκόρ πολλών ετών, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων επανήλθε σε επίπεδα που δεν ήταν ορατά, ακόμη και πριν έρθουν τα μνημόνια.

Και φέτος, οι επενδυτικές προοπτικές είναι πολύ καλές. Ίσως μάλιστα οι επιδόσεις να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές το 2023, αφού τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης φέτος θα οδεύσουν πλήρως προς την αγορά με δεκάδες διαγωνισμούς σε εξέλιξη, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ ξεκινά με πρωτόγνωρα γοργούς ρυθμούς. Και τα δύο αυτά οχήματα κονδυλίων της ΕΕ θα δώσουν μία πολύ μεγάλη ορμή. Μαζί βεβαίως με τα ξένα κεφάλαια που έρχονται στην Ελλάδα, αλλά και με άλλες κινήσεις που δρομολογούνται, για παράδειγμα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Ωστόσο, υπάρχει πολύ κρίσιμο ένα σημείο εδώ: όταν γενικότερα η βάση εκκίνησης είναι χαμηλή και «λεφτά υπάρχουν», τότε η άνοδος ναι μεν θέλει προσπάθεια, αλλά είναι πιο εύκολη. Το θέμα είναι πως αυτή η άνοδος θα είναι διατηρήσιμη στη συνέχεια. Ειδικά αν όντως το 2026 ολοκληρωθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και αν τα δημοσιονομικά περιθώρια για κρατικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις παραμείνουν πεπερασμένα όπως δείχνει η σημερινή άκαμπτη στάση του «Βορρά» της ΕΕ.

Απαιτείται λοιπόν συστηματική δουλειά  σε πολλά επίπεδα για να μπορέσει να γίνει αυτό άλμα. Δηλαδή για να γίνει εφικτό οι επενδύσεις να μην είναι μόνο κρατικά-κοινοτικά προωθούμενες (όπως τώρα), αλλά για να δημιουργηθεί, σιγά σιγά, μία διαφορετική κουλτούρα και δυναμική εντός του ιδιωτικού τομέα. Είναι ίσως κάτι που «τεστάρεται» αυτήν την περίοδο μέσα από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που «δίνουν» λιγότερα και άρα στοχεύουν σε όσους θέλουν πράγματι να επενδύσουν με ανταγωνιστικούς όρους.

Βεβαίως τούτο απαιτεί πολλά. Πρώτα απ όλα απαιτεί τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων που «μοιράζει» η ΕΕ, κάτι που από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Επιπλέον, απαιτούνται δομικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η επενδυτική πολιτική, παρεμβάσεις για την διευκόλυνση των ιδιωτικών πρωτοβουλιών, αλλά και τραπεζική χρηματοδότηση. Και γενικότερα ένα θετικό επενδυτικό περιβάλλον.

Να σκεφτούμε μόνο πως με τη σημερινή δυναμική, ακόμη και ο ελληνικός νέος πολυετής Προϋπολογισμός βασίζεται σε ρυθμό ονομαστικής ανάπτυξης (μαζί με τον πληθωρισμό) κοντά στο 7% φέτος, αλλά επιβραδυνόμενο προς το 3% το 2027 (όταν δηλαδή θα τελειώσει το Tαμείο Aνάκαμψης και άρα θα μειωθεί και πάλι σε αξία το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Σήμερα λοιπόν είμαστε καλά. Αλλά η συνολική, ολιστική, επενδυτική επέκταση είναι απολύτως αναγκαία για να διαφυλάξουμε και το μέλλον.

Όλες οι ειδήσεις

16:12

Πακιστάν: Οι δολοφονίες για λόγους «τιμής» αυξήθηκαν σε τουλάχιστον 470 το 2025

16:07

Πιερρακάκης στο Ecofin: Απαιτεί πολιτικό θάρρος για να επιτευχθεί ο οικονομικός μετασχηματισμός

15:59

ΕΚΠΑ: Αναβαθμίζονται οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών

15:52

Μακρόν: Η ΕΕ να ενεργοποιήσει το «εμπορικό μπαζούκα» αν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς

15:47

Τουρκία: Ο εθνικιστής σύμμαχος του Ερντογάν ζήτησε να δοθεί επίσημο ρόλο στον Οτσαλάν

15:24

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί μεταβαίνει στην Κίνα λίγο πριν την επίσκεψη Τραμπ

15:14

ΓΣΕΕ: Ξανά πρόεδρος ο Γιάννης Παναγόπουλος

15:13

Μιχαηλίδου για Νταντάδες της Γειτονιάς: Εντυπωσιακή ανταπόκριση, πάνω από 48.000 επισκέψεις στην πλατφόρμα

15:07

Βαρθολομαίος από Βουλή: «Ανάγκη συναίνεσης γύρω από κοινές θεμελιώδεις αξίες»

15:04

Πέντε παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας για καλοκαιρινές αποδράσεις

14:56

Mega Brokers: Πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε bonus, επιπλέον αμοιβές και παροχές για συνεργάτες, προσωπικό

14:55

Παιδικοί Σταθμοί: Ξεκινούν 10 Μαΐου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφών

14:53

Ρουμανία: «Κατέρρευσε» η κυβέρνηση του Ίλιε Μπολοζάν - Πέρασε η πρόταση δυσπιστίας

14:49

Μελέτη: Σύμμαχος των ατόμων με υπερφαγική διαταραχή η αναγραφή των θερμίδων στο μενού σε καφέ, εστιατόρια

14:40

Έναρξη νέας εφαρμογής Φακέλου Ασφάλισης Υγείας - Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΕΟΠΥΥ

14:37

Νέα διοικητική ομάδα για την Randstad Ελλάδος

14:35

Η Κίνα χαρακτήρισε «παράνομες» τις ευρύτερες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Κούβας

14:35

FixItBnB: Νέα υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από τη ΔΕΗ

14:32

AtmoHub: Άνοδος της θερμοκρασίας και νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

14:18

Η Kaspersky προειδοποιεί για επιθέσεις phishing μέσω Amazon Simple Email Service

14:10

Βρετανία: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία για στρατολόγηση μεταναστών στον πόλεμο

14:09

Σχοινάς: «Οι αγρότες και οι ψαράδες δεν θα μείνουν απροστάτευτοι»

14:04

Optima bank: Αύξηση μερίσματος κατά 21%, επιβεβαίωση της ισχυρής αναπτυξιακής πορείας

14:03

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι «έτοιμη για όλα τα σενάρια» όσον αφορά τους αμερικανικούς δασμούς

14:00

Εξάρχου στο Politico: «Ο ανταγωνισμός από την Ασία ανεβάζει τις τιμές και περιορίζει τη διαθεσιμότητα LNG στην Ευρώπη»

13:53

Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου βυθίζεται: Η καθίζηση ορατή από το διάστημα

13:39

Σε εξέλιξη η ιστορική ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ολομέλεια

13:35

Πρώτο πωλητήριο «θεραπευμένων» δανείων από την doValue

13:27

UniCredit: Άνοιξε και επίσημα τη δημόσια πρόταση 35 δισ. για την Commerzbank

13:13

ΤτΕ: Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, με αστερίσκο λόγω Μ. Ανατολής

gazzetta
gazzetta reader insider insider