Γιατί είναι, απολύτως, αναγκαία η επενδυτική επέκταση

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι νέες αυξήσεις συντάξεων που έχουν προεξοφληθεί και για το 2024 θα είναι δυνατές γιατί η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης (από 1,8% σε 2,3% για φέτος) θεωρείται εφικτή με βάση τη δυναμική της οικονομίας. Το ίδιο προφανώς ισχύει για την 3η άνοδο του κατώτατου μισθού που έρχεται ή για όποια ακολουθήσει, καθώς και για την προοπτική ανόδου γενικότερα των αμοιβών, των εισοδημάτων και της ευημερίας.  

Το ζήτημα είναι πως πλέον, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και -κατά συνέπεια- πολιτικών περιορισμού της ζήτησης και της κατανάλωσης, ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις. Ευτυχώς, προς το παρόν, πάνε καλά. Πολύ καλά.

Η άνοδος των επενδύσεων ήταν πέρυσι διψήφια. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν ρεκόρ πολλών ετών, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων επανήλθε σε επίπεδα που δεν ήταν ορατά, ακόμη και πριν έρθουν τα μνημόνια.

Και φέτος, οι επενδυτικές προοπτικές είναι πολύ καλές. Ίσως μάλιστα οι επιδόσεις να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές το 2023, αφού τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης φέτος θα οδεύσουν πλήρως προς την αγορά με δεκάδες διαγωνισμούς σε εξέλιξη, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ ξεκινά με πρωτόγνωρα γοργούς ρυθμούς. Και τα δύο αυτά οχήματα κονδυλίων της ΕΕ θα δώσουν μία πολύ μεγάλη ορμή. Μαζί βεβαίως με τα ξένα κεφάλαια που έρχονται στην Ελλάδα, αλλά και με άλλες κινήσεις που δρομολογούνται, για παράδειγμα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Ωστόσο, υπάρχει πολύ κρίσιμο ένα σημείο εδώ: όταν γενικότερα η βάση εκκίνησης είναι χαμηλή και «λεφτά υπάρχουν», τότε η άνοδος ναι μεν θέλει προσπάθεια, αλλά είναι πιο εύκολη. Το θέμα είναι πως αυτή η άνοδος θα είναι διατηρήσιμη στη συνέχεια. Ειδικά αν όντως το 2026 ολοκληρωθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και αν τα δημοσιονομικά περιθώρια για κρατικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις παραμείνουν πεπερασμένα όπως δείχνει η σημερινή άκαμπτη στάση του «Βορρά» της ΕΕ.

Απαιτείται λοιπόν συστηματική δουλειά  σε πολλά επίπεδα για να μπορέσει να γίνει αυτό άλμα. Δηλαδή για να γίνει εφικτό οι επενδύσεις να μην είναι μόνο κρατικά-κοινοτικά προωθούμενες (όπως τώρα), αλλά για να δημιουργηθεί, σιγά σιγά, μία διαφορετική κουλτούρα και δυναμική εντός του ιδιωτικού τομέα. Είναι ίσως κάτι που «τεστάρεται» αυτήν την περίοδο μέσα από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που «δίνουν» λιγότερα και άρα στοχεύουν σε όσους θέλουν πράγματι να επενδύσουν με ανταγωνιστικούς όρους.

Βεβαίως τούτο απαιτεί πολλά. Πρώτα απ όλα απαιτεί τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων που «μοιράζει» η ΕΕ, κάτι που από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Επιπλέον, απαιτούνται δομικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η επενδυτική πολιτική, παρεμβάσεις για την διευκόλυνση των ιδιωτικών πρωτοβουλιών, αλλά και τραπεζική χρηματοδότηση. Και γενικότερα ένα θετικό επενδυτικό περιβάλλον.

Να σκεφτούμε μόνο πως με τη σημερινή δυναμική, ακόμη και ο ελληνικός νέος πολυετής Προϋπολογισμός βασίζεται σε ρυθμό ονομαστικής ανάπτυξης (μαζί με τον πληθωρισμό) κοντά στο 7% φέτος, αλλά επιβραδυνόμενο προς το 3% το 2027 (όταν δηλαδή θα τελειώσει το Tαμείο Aνάκαμψης και άρα θα μειωθεί και πάλι σε αξία το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Σήμερα λοιπόν είμαστε καλά. Αλλά η συνολική, ολιστική, επενδυτική επέκταση είναι απολύτως αναγκαία για να διαφυλάξουμε και το μέλλον.

Όλες οι ειδήσεις

16:11

ΗΠΑ: Μειώθηκαν απροσδόκητα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

16:07

Ουκρανία: Ο στρατός έπληξε εργοστάσιο συνθετικού καουτσούκ στη ρωσική περιοχή της Τούλα

15:44

Ο Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας μετά τον τραυματισμό στρατιωτικού

15:32

Άγκυρα: Συζητήσεις Φιντάν - Χαμάς για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα

15:31

ΑΑΔΕ: Στον Εισαγγελέα οι πρώτες 50 μαζικές διαγραφές αγρών στο Ε9

15:21

Gap: Η εμβληματική καμπάνια του 2000 για τα Χριστούγεννα - «Holiday is here»

15:14

Κύμα πτωχεύσεων στη Γερμανία - Ποιες επιχειρήσεις επηρεάζονται περισσότερο

15:03

Σε 561.890 οι εγγεγραμμένοι μαθητές δημοτικών το 2023/2024 - Πτώση 2,1%

15:02

Παπασταύρου: Οι εργαζόμενοι σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ υπηρετούν με αυταπάρνηση το καθήκον τους

14:57

Πεσκόφ: Ο Πούτιν ενημερώθηκε για τις ειρηνευτικές προτάσεις των ΗΠΑ

14:45

ΒΕΑ: Ευκαιρία απλοποίησης ή νέο βάρος για τις επιχειρήσεις το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ;

14:39

Έως τις 10 Ιανουαρίου η υποβολή απόψεων για την Εθνική Στρατηγική Βιοποικιλότητας

14:28

Γεραπετρίτης: Η πολιτική των αποκαλούμενων «ήρεμων νερών» είναι μια θεμελιώδης επιλογή του Πρωθυπουργού

14:16

Υπ. Παιδείας: Τα 8 νέα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως Ωνάσεια για το έτος 2026 - 2027

14:12

Ιταλία: Κατασχέθηκαν 435 κιλά κοκαΐνης αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ

14:09

Οι 10 πιο μαγικές πόλεις για τα Χριστούγεννα

14:08

Κομισιόν: Καταδικάζει την απαγόρευση εισόδου των ΗΠΑ σε πέντε αξιωματούχους της ΕΕ

14:05

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ: Δόθηκε παράταση - Η νέα προθεσμία

14:00

Τρακτέρ και ΙΧ στην ίδια ουρά;

13:58

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

13:45

3 συνήθειες που προστατεύουν το δέρμα από την ξηρότητα

13:32

Αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

13:21

Έξαρση κρουσμάτων MERS-CoV στην αραβική χερσόνησο: Μετάδοση και στη Γαλλία μέσω ταξιδιών

13:09

Τράπεζα Πειραιώς: Στο 14,18% το ποσοστό του Τζον Πόλσον

13:01

Κεφαλογιάννης: Δημιουργούμε 13 μικρά κέντρα διαχείρισης κινδύνων - Στόχος η πρόληψη και η διαχείριση

12:51

Τι ώρα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ σήμερα

12:45

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους αυτοκινητοδρόμους

12:43

Πόσα χρήματα πήραν Τζέικ Πολ και Άντριου Τέιτ από τις ήττες τους

12:33

Βροχές και καταιγίδες σήμερα - Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα

12:31

Σύροι υπουργοί συζήτησαν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για στρατιωτική συνεργασία

gazzetta
gazzetta reader insider insider