Πολλοί οι κίνδυνοι του 2023, αδύναμη η απάντηση

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε πλέον και στις Βρυξέλλες δεν κομίζει κάποιο νέο για τον ελληνικό σχεδιασμό του 2023. Ισχύουν όσα ήδη γνωρίζαμε για τα 3,5 δισ. ευρώ μόνιμων ελαφρύνσεων και για το 1 δισ. ευρώ αποθεματικού για κάθε είδους έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.

Το εν λόγω σχέδιο που έστειλε η Ελλάδα (όπως και όλα τα υπόλοιπα κράτη, ως οφείλουν) στις Βρυξέλλες, προσφέρει όμως, μέσα από την ανάλυσή του για την παγκόσμια εικόνα του 2023, μια αναλυτική περιγραφή των πολλών και μεγάλων ασαφειών και κινδύνων που ελλοχεύουν: από τον πόλεμο και γενικότερα τις γεωπολιτικές εντάσεις που υπάρχουν, έως τον παγκόσμιο κίνδυνο μιας κρίσης χρέους λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού, αλλά και τον άγνωστο «Χ» της πανδημίας η οποία – ας μην το ξεχνάμε – δεν έχει τελειώσει.

Πολλά είναι λοιπόν τα σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα. Και το μέγα θέμα είναι πως, δυστυχώς, το πακέτο προτάσεων της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση δεν είναι βέβαιο πως μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Όχι τουλάχιστον επαρκώς, όχι με την βεβαιότητα και με τη δυναμική που ίσως θα έπρεπε.

Από τις ανακοινώσεις για το ενεργειακό πακέτο το μόνο για το οποίο μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιημένη η Ελλάδα είναι το γεγονός ότι  είδε και τις δύο προτάσεις της να περιλαμβάνονται στις θέσεις της Επιτροπής. Είναι η πρώτη τόσο απτή απόδειξη πως η χώρα που λίγα χρόνια πριν παρακαλούσε για λιγότερα «χαράτσια», τώρα όχι μόνο μιλά ισότιμα με τους εταίρους της, αλλά λαμβάνει και επιτυχείς πρωτοβουλίες για πανευρωπαϊκές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που εισακούγονται, που βρίσκουν ανταπόκριση.

Επί της ουσίας όμως, η Επιτροπή με το πακέτο προτάσεών της ουσιαστικά προφανώς έκανε βήματα, αλλά προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στις διαφορετικές «φωνές» των κρατών. Για να αποφύγει μία απόρριψη σε πολιτικό επίπεδο, προέβη σε συμβιβασμούς και σε αναβολές. Όσο για τις εκκλήσεις που έγιναν ακόμη και από στελέχη «εντός» της Κομισιόν τις προηγούμενες ημέρες για νέο δανεισμό της ΕΕ, το μόνο που προτάθηκε είναι να μεταφερθεί έως το 10% των αδιάθετων κονδυλίων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ κάθε κράτους σε μέτρα στήριξης από την ενεργειακή κρίση. Μιλάμε για 40 δισ. ευρώ χρημάτων που ήδη υπάρχουν και πρέπει να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.

Να θυμίσουμε πως το 2020 είχε γίνει το ίδιο με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που έγιναν μέτρα στήριξης, έτσι άλλωστε πληρώθηκαν οι «Επιστρεπτέες». Με μία μεγάλη διαφορά: τότε ήταν η πρώτη άμεση λύση έως ότου λειτουργήσει ο Μηχανισμός Ανάκαμψης των 724 δις ευρώ (σ.σ. που ήδη προωθούνταν) και «επέστρεψε» μάλιστα τα χρήματα στο ΕΣΠΑ, και με το παραπάνω, στη συνέχεια. Επιπλέον, στο μεσοδιάστημα μοιράστηκαν και τα δάνεια του SURE των 100 δις ευρώ για την απασχόληση. Όλα αυτά έγιναν με νέο δανεισμό της ΕΕ. Τώρα, στην νέα κρίση, πέρα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που επαναδρομολογούνται, δεν υπάρχει καμία καθαρή πρόταση για νέο χρήμα.

Προς το παρόν λοιπόν έχουμε  μία Ευρώπη αντιμέτωπη με υπαρκτούς και άμεσους κινδύνους χωρίς όμως, αυτή την φορά, την ανάλογη βούληση από όλα τα κράτη - μέλη για ανάληψη επαρκούς και αποφασιστικής δράσης. Η Σύνοδος Κορυφής που θα λάβει τις πολιτικές αποφάσεις πλησιάζει. Για να δουμε…

Όλες οι ειδήσεις

10:40

Η Wyndham άνοιξε το πρώτο της ξενοδοχείο - σπηλιά στην Καππαδοκία

10:36

Ευρωαγορές: Σε αντίθετες κατευθύνσεις με φόντο τους δασμούς

10:26

Γ. Τσίπρας: Δεν έχει μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προσφέρει

10:20

Αυξήθηκαν οι υπερωρίες που δηλώθηκαν τον Μάιο σε βασικούς κλάδους

10:20

Η Meta «έκλεψε» κορυφαίο στέλεχος της AI από την Apple

10:05

Κλειστή το μεσημέρι η Ακρόπολη, λόγω καύσωνα

09:56

Performance Technologies: Αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής για τον εντοπισμό της μεγαλύτερης κυβερνοκλοπής

09:46

Συναγερμός στη Βουλή: Επιχείρηση της ΕΛΑΣ τώρα για ύποπτο φάκελο

09:41

Ο Ζελένσκι αντικαθιστά την πρεσβευτή της Ουκρανίας στις ΗΠΑ για να ευχαριστήσει τον Τραμπ

09:41

Ψηφιακό σπριντ από... χαμηλή αφετηρία κάνουν οι ελληνικές ΜμΕ

09:34

Η Sanders ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα: Εξαγόρασε τη Mint

09:27

Ζαχαράκη: Τελευταία ευκαιρία για 35.000 «αιώνιους» φοιτητές, θα διαγραφούν 290.000

09:20

Ο Τραμπ αφήνει την πόρτα ανοιχτή για να αναβάλει περαιτέρω την επιβολή δασμών

09:19

Πανελλαδικές εξετάσεις: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το μηχανογραφικό

09:17

Μεταναστευτικό: Στη Λιβύη σήμερα Πλεύρης και επίτροπος Μπρούνερ για το ζήτημα των ροών προς Κρήτη

09:08

Κορυφώνεται ο καύσωνας: Έως και 42 βαθμούς ο υδράργυρος - Βουτιά της θερμοκρασίας από την Πέμπτη

09:04

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί στις πλημμύρες στο Τέξας

09:01

Ο Πρόεδρος του Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει

08:38

Η τροπική καταιγίδα Ντάνας απειλεί την Κίνα, αφού σφυροκόπησε την Ταϊβάν

08:24

Τραμπ: Ελπίζω ότι ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν τέλειωσε

08:16

Copernicus: Ρεκόρ θερμοκρασιών σε όλο τον πλανήτη τον Ιούνιο

08:11

Οι «χρυσές» δουλειές των Αντετοκούνμπο – Σε ποιους επιχειρηματικούς κλάδους βάζουν τρίποντο

08:03

Μία ελληνική παραλία στις 10 καλύτερες της Ευρώπης

07:57

Καραβιές από Λιβύη - Κι εσείς ξέρατε λέει ο Άδωνις στο ΠΑΣΟΚ - Γερουλάνος: Ποια έργα βγήκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης

07:50

Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

07:37

Ρεύμα: Νέα «αντίδοτα» σε ράλι τιμών στη ΝΑ Ευρώπη – Τι συζητήθηκε στην Task Force

07:35

Πάρτι φοροδιαφυγής και «μαύρου χρήματος» αποκαλύπτουν οι έλεγχοι – Στο μικροσκόπιο πάνω από 930 φορολογούμενοι

07:30

Οnline πλατφόρμα ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι θα άλλαζε εάν την είχαμε ανακαλύψει νωρίτερα

07:24

Είδος υπό εξαφάνιση οι τρίτεκνοι στην Ελλάδα: Φόροι και χαμηλά επιδόματα φρενάρουν τη δημιουργία οικογένειας

07:15

Γιατί η ΕΧΑΕ έχει λόγους να καθυστερήσει το deal με τη Euronext

gazzetta
gazzetta reader insider insider