Ο φόβος δεν φυλάει τα έρμα, χαλάει το κλίμα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Συνήθως οι κινήσεις που λέγονται από τη Γερμανία υιοθετούνται σταδιακά και από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Είναι κάτι σαν άτυπη «ντιρεκτίβα». Στην πανδημία αυτό φάνηκε με τα lockdown. Προηγήθηκε προφανώς η εμμονή στην πολιτική λιτότητας, που είδαμε που οδήγησε.

Τώρα η γερμανική κυβέρνηση έχει επιλέξει μία πολιτική... λιτότητας στην ενέργεια, με τα διάφορα μέτρα που εξοικονομούν ρεύμα. Αλλά και μία πολιτική αναζήτησης φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο, στις πέντε ηπείρους και (σε ένα βαθμό) με όποιο κόστος. Και να μην ξεχάσουμε τα περί μείωσης του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024, μία κίνηση με την οποία παραδέχεται ουσιαστικά ότι το πρόβλημα δεν θα τελειώσει ούτε γρήγορα ούτε εύκολα. Άλλωστε αυτό που δείχνει εμμέσως η Γερμανία με τη στάση της, το αποτυπώνουν οι δείκτες των τιμών του φυσικού αερίου που σπάνε, το ένα μετά το άλλο, τα ιστορικά ρεκόρ.

Το ζήτημα είναι πως όλα στην αγορά, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, όπως βεβαίως και στην κοινωνία και στην πολιτική είναι ψυχολογία. Αν δηλαδή ο καταναλωτής πεισθεί ότι το εισόδημά του τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερο, θα σταματήσει εκ των προτέρων (και πιθανώς παραπάνω από ότι πρέπει) την κατανάλωση. Εν προκειμένω όχι μόνο στο ρεύμα αλλά σε κάθε του δραστηριότητα. Το ίδιο συμβαίνει με τον επενδυτή που σκέφτεται αν θα επενδύσει ή με τον τουρίστα που θα προγραμματίσει τις διακοπές του επόμενου χρόνου. Το ίδιο συμβαίνει, γενικότερα, στο σύνολο της οικονομίας, της κοινωνίας, αλλά και της πολιτικής.

Και τέλος πάντων δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο όλες οι κοινωνίες. Δεν είναι παρόμοιες οι συνθήκες και τα δεδομένα ανά την Ευρώπη. Η ΕΕ απαρτίζεται από χώρες με τελείως διαφορετικά επίπεδα εισοδήματος, με μεγάλες αποκλίσεις για το πόσο έτοιμο είναι το κάθε σπίτι ή επιχείρηση, ή δημόσια υπηρεσία (π.χ. ένα σχολείο) ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια, με μεγάλες διαφορές στις αντοχές που υπάρχουν σε συνθήκες πληθωρισμού και ύφεσης.

Χρειάζεται λοιπόν ενιαία απάντηση στην Ευρώπη που να καλύπτει όλες αυτές τις διαφορές. Που να αποτελεί μία «ομπρέλα» για το κόστος του φυσικού αερίου ώστε μετά το κάθε κράτος να μπορεί να διαχειρισθεί τις άλλες ανάγκες που δημιουργούνται.

Χρειάζεται επίσης και ψυχραιμία. Γιατί ο φόβος, ο πανικός και η υπερβολική αναστάτωση μπορεί να κάνουν πιο μεγάλη ζημιά από ότι προκαλεί το ίδιο το πρόβλημα.

Στην Ελλάδα το πακέτο για το ρεύμα καλύπτει την πιο μεγάλη από τις πληγές που προκαλεί η κρίση. Προφανώς απομένουν και πολλές άλλες πληγές: Από τις τιμές των τροφίμων έως τις πηγές θέρμανσης το χειμώνα που έρχεται.

Είναι πολύ σημαντικό όμως, για να διατηρηθούν όσα έχει πετύχει, με ατομικές θυσίες, η χώρα τα τελευταία χρόνια να υπάρξει και ψυχραιμία από όλους στο εσωτερικό, αλλά και μία διέξοδος από «έξω». Χωρίς χρονοκαθυστέρηση, πριν επηρεασθεί καίρια το κλίμα και οι προσδοκίες, πριν είναι αργά. Το κριτήριο δεν πρέπει να είναι το αν θα μπει ή όχι η Ευρώπη σε ύφεση πριν αναληφθεί δράση, αλλά το πως θα αποφευχθεί αυτή η ύφεση που, αν έρθει, θα έχει πολύ ειδικά χαρακτηριστικά... 

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΟΗΕ: Σχεδόν 100 εκατ. παιδιά στερούνται το σχολείο εξαιτίας κρίσεων

23:52

Συρία: Πάνω από 13 εκατ. άνθρωποι σε κατάσταση «οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας»

23:46

Σαουδική Αραβία: Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την αρχή του έτους

23:40

Ιράν: Εκκένωση 11.000 εγκλωβισμένων ναυτικών από τα Στενά του Ορμούζ

23:32

Γκουτέρες: «Είναι καιρός να ειπωθεί η αλήθεια για το οικολογικό κόστος των data centers»

23:25

ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν

23:16

Wall Street: Δεύτερη ημέρα απωλειών με «βαρίδι» την τεχνολογία - Έχασε 2,21% ο Nasdaq

22:53

Mevaco: Στο 5,73% αυξήθηκε το ποσοστό του Γ. Γκιωνάκη

22:47

Μελόνι: «Οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ πρέπει να επανέλθουν σε συνθήκες ομαλότητας»

22:38

Μόλις το 24% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράν άξιζε το κόστος του

22:28

Πτώση για το πετρέλαιο με φόντο τις διελεύσεις στο Ορμούζ

22:12

Πούτιν: «Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας»

21:57

Απώλειες για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου

21:44

ΑΔΜΗΕ: Πώς κατανεμήθηκαν οι μετοχές σε ελληνική και διεθνή προσφορά

21:38

Κλήρωση Eurojackpot 23/6/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:34

Μαροκινοί αξιωματικοί έφτασαν στο Ισραήλ για τη Γάζα

21:18

Συμμετοχή της Hellenic Cables σε ευρωπαϊκά έργα ΑΠΕ με στήριξη από ΕΤΕπ και HSBC

21:02

Ρούμπιο: «Δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να χρεώσει διόδια στα Στενά του Ορμούζ»

20:59

Γεωργιάδης: «Η χώρα μας προχωράει μπροστά, γίνεται ολοένα καλύτερη και πιο δυνατή»

20:39

Γαλλία: Η Τρίτη ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα

20:25

Ουκρανία, η επόμενη μέρα: Οι προκλήσεις της ανασυγκρότησης

20:23

Η Δανία στέλνει νεοσύλλεκτους στην Γροιλανδία

20:12

Πεζεσκιάν: «Το Ιράν δεν διαπραγματεύεται τους βαλλιστικούς πυραύλους του»

20:05

Scope για Alpha Bank: Ανθεκτική κερδοφορία - Περαιτέρω αποκλιμάκωση των NPEs έως το 2027

20:01

Λίβανος: Ο Αούν ζητά «τέλος ισραηλινής κατοχής» ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων

20:00

Μαρκόπουλος: «Ημέρα νίκης και δικαίωσης η τροπολογία για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη»

19:54

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στο Βερολίνο για θέματα άμυνας

19:42

Βιανέξ: Νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Πάτρα με επένδυση 12,47 εκατ. ευρώ

19:38

Ρωσία: Στο τραπέζι η απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου κίνησης για να σταθεροποιηθεί η αγορά

19:26

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider