Ο φόβος δεν φυλάει τα έρμα, χαλάει το κλίμα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Συνήθως οι κινήσεις που λέγονται από τη Γερμανία υιοθετούνται σταδιακά και από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Είναι κάτι σαν άτυπη «ντιρεκτίβα». Στην πανδημία αυτό φάνηκε με τα lockdown. Προηγήθηκε προφανώς η εμμονή στην πολιτική λιτότητας, που είδαμε που οδήγησε.

Τώρα η γερμανική κυβέρνηση έχει επιλέξει μία πολιτική... λιτότητας στην ενέργεια, με τα διάφορα μέτρα που εξοικονομούν ρεύμα. Αλλά και μία πολιτική αναζήτησης φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο, στις πέντε ηπείρους και (σε ένα βαθμό) με όποιο κόστος. Και να μην ξεχάσουμε τα περί μείωσης του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024, μία κίνηση με την οποία παραδέχεται ουσιαστικά ότι το πρόβλημα δεν θα τελειώσει ούτε γρήγορα ούτε εύκολα. Άλλωστε αυτό που δείχνει εμμέσως η Γερμανία με τη στάση της, το αποτυπώνουν οι δείκτες των τιμών του φυσικού αερίου που σπάνε, το ένα μετά το άλλο, τα ιστορικά ρεκόρ.

Το ζήτημα είναι πως όλα στην αγορά, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, όπως βεβαίως και στην κοινωνία και στην πολιτική είναι ψυχολογία. Αν δηλαδή ο καταναλωτής πεισθεί ότι το εισόδημά του τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερο, θα σταματήσει εκ των προτέρων (και πιθανώς παραπάνω από ότι πρέπει) την κατανάλωση. Εν προκειμένω όχι μόνο στο ρεύμα αλλά σε κάθε του δραστηριότητα. Το ίδιο συμβαίνει με τον επενδυτή που σκέφτεται αν θα επενδύσει ή με τον τουρίστα που θα προγραμματίσει τις διακοπές του επόμενου χρόνου. Το ίδιο συμβαίνει, γενικότερα, στο σύνολο της οικονομίας, της κοινωνίας, αλλά και της πολιτικής.

Και τέλος πάντων δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο όλες οι κοινωνίες. Δεν είναι παρόμοιες οι συνθήκες και τα δεδομένα ανά την Ευρώπη. Η ΕΕ απαρτίζεται από χώρες με τελείως διαφορετικά επίπεδα εισοδήματος, με μεγάλες αποκλίσεις για το πόσο έτοιμο είναι το κάθε σπίτι ή επιχείρηση, ή δημόσια υπηρεσία (π.χ. ένα σχολείο) ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια, με μεγάλες διαφορές στις αντοχές που υπάρχουν σε συνθήκες πληθωρισμού και ύφεσης.

Χρειάζεται λοιπόν ενιαία απάντηση στην Ευρώπη που να καλύπτει όλες αυτές τις διαφορές. Που να αποτελεί μία «ομπρέλα» για το κόστος του φυσικού αερίου ώστε μετά το κάθε κράτος να μπορεί να διαχειρισθεί τις άλλες ανάγκες που δημιουργούνται.

Χρειάζεται επίσης και ψυχραιμία. Γιατί ο φόβος, ο πανικός και η υπερβολική αναστάτωση μπορεί να κάνουν πιο μεγάλη ζημιά από ότι προκαλεί το ίδιο το πρόβλημα.

Στην Ελλάδα το πακέτο για το ρεύμα καλύπτει την πιο μεγάλη από τις πληγές που προκαλεί η κρίση. Προφανώς απομένουν και πολλές άλλες πληγές: Από τις τιμές των τροφίμων έως τις πηγές θέρμανσης το χειμώνα που έρχεται.

Είναι πολύ σημαντικό όμως, για να διατηρηθούν όσα έχει πετύχει, με ατομικές θυσίες, η χώρα τα τελευταία χρόνια να υπάρξει και ψυχραιμία από όλους στο εσωτερικό, αλλά και μία διέξοδος από «έξω». Χωρίς χρονοκαθυστέρηση, πριν επηρεασθεί καίρια το κλίμα και οι προσδοκίες, πριν είναι αργά. Το κριτήριο δεν πρέπει να είναι το αν θα μπει ή όχι η Ευρώπη σε ύφεση πριν αναληφθεί δράση, αλλά το πως θα αποφευχθεί αυτή η ύφεση που, αν έρθει, θα έχει πολύ ειδικά χαρακτηριστικά... 

Όλες οι ειδήσεις

10:18

Υπό πίεση ο Τραμπ: Ανοίγουν οι φάκελοι Έπσταϊν

10:07

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να συζητήσει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον Τραμπ

09:43

Revoil: Σημαντική αύξηση 58,83% των κερδών προ φόρων στο 9μηνο

09:41

Νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα

08:54

Καναδάς: Το κοινοβούλιο υιοθετεί οριακά τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση Κάρνι επιβιώνει

08:53

Λιγότερα χρήματα για δώρα θα ξοδέψουν τα φετινά Χριστούγεννα οι Γερμανοί

08:40

Μητσοτάκης: Έρχονται μέτρα για το στεγαστικό - Οι εκλογές θα γίνουν το 2027

08:24

Σαν να κλείνουν «εργοστάσια»… η οικονομική ζημιά των 400.000 θανατώσεων αιγοπροβάτων

08:05

Τι χρήματα έχει βγάλει από τα παρκέ ο Κένεθ Φαρίντ

08:01

H Zalando ήρθε στην Ελλάδα: Τι προσφέρει στον καταναλωτή ο Γερμανός retailer

07:56

Η Coca-Cola HBC ανεβάζει ταχύτητα με επενδύσεις και mega deals

07:54

Γάζα: Το ΣΑ του ΟΗΕ υιοθέτησε το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ, προβλέπει ανάπτυξη διεθνούς ένοπλης δύναμης

07:48

Ακίνητα: Εξοχικά άνω των 600.000 ευρώ επιλέγει 1 στους 4 ξένους αγοραστές - Τάση και προορισμοί

07:45

Η «cash cow» Τράπεζα Κύπρου, ο πήχης για payout και το buyback

07:36

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 2 του Μετρό Ανθούπολη - Ελληνικό

07:31

Μεγαλύτερα υπερπλεονάσματα βλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν - Τα σενάρια για παροχές

07:25

Αναπλάσεις: Προσφορές στις 28/11 για το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου των 320 εκατ. ευρώ

07:18

Χρέη στην Εφορία: Στο σφυρί ακριβά ακίνητα οφειλετών - Η λίστα της ΑΑΔΕ

07:12

Αντιδράσεις λόγω Προεδρικής εμπλοκής - Η Ράνια, η Άννα κι ο Μανώλης - Μήπως δεν χρειάζονται τα Όργανα;

07:06

Δεν πέρασε απαρατήρητη - Αναβαθμίσεις - Αντίστροφη μέτρηση για το IRIS

23:52

Συρία: Η Δαμασκός θα παραδώσει στην Κίνα Ουιγούρους τζιχαντιστές

23:40

Σύμπραξη Δήμου Αθηναίων και ΟΠΑ σε πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα

23:34

Τραμπ για Μαδούρο: «Κάποια στιγμή, θα μιλήσω μαζί του»

23:27

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου καταγγέλλει τη βία «μιας χούφτας εξτρεμιστών»

23:20

Η Nvidia «αγχώνει» τη Wall Street - Πτώση 560 μονάδων για τον Dow

23:07

Ισχυρή σεισμική δόνηση στη Σκύρο 4,6 Ρίχτερ - Έγινε αισθητή και στην Αττική

23:04

Δανία: Κυβερνοεπίθεση στοχεύει πολιτικά κόμματα την παραμονή των εκλογών

22:55

Τραμπ: Θα εγκρίνω την πώληση F-35 στη Σαουδική Αραβία

22:49

Γεωργιάδης: Η έλλειψη νοσηλευτών το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΥ

22:29

Πετρέλαιο: Ήπια πτώση μετά την επανέναρξη φορτώσεων σε ρωσικό κέντρο εξαγωγών

gazzetta
gazzetta reader insider insider