Η Ελλάδα στην εποχή του αδύναμου ευρώ

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτή η σημασία και οι κίνδυνοι που συνδέονται με το νέο μέτωπο της κατρακύλας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ειδικά για την Ελλάδα που σε αυτήν την κρίση είναι πάρα μα πάρα πολύ εκτεθειμένη. Το νέο αυτό μέτωπο, δυστυχώς, βρίσκει τη χώρα ανέτοιμη, ευάλωτη και πάρα πολύ εκτεθειμένη.

Το χειρότερο είναι πως η ΕΕ - που έχει δυστυχώς αποδειχθεί μικρότερη των περιστάσεων στο ενεργειακό μέτωπο - εθελοτυφλεί και σε αυτό το νέο μεγάλο πρόβλημα. Δεν κατανοεί πως μπορεί να εξελιχθεί σε Αρμαγεδδών. Δεν φαίνεται να κατανοούν όσοι ομιλούν εξ ονόματος της Ένωσης, επιλέγοντας την τακτική της στρουθοκαμήλου, πως η εν λόγω ατολμία και απραξία, όσο υπάρχει χρόνος, μπορεί να αναδειχθεί στο μέγιστο λάθος για την Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε.

Όσο για την Ελλάδα, οι επιφανειακές αναλύσεις για πρόσκαιρα οφέλη σε όρους τουρισμού δεν είναι καν άξια σχολιασμού. Ο τουρισμός εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης είναι απλά πολυτέλεια. Εκτός και αν μιλάμε για πρόσκαιρα οφέλη από Αμερικανούς τουρίστες, άντε και από αμερικανικά κεφάλαια για τα οποία οι τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά μπορεί να γίνουν πιο θελκτικές.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Η Ελλάδα δεν εξάγει. Δεν έχει παραγωγή. Δεν έχει δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η χώρα είναι εκτεθειμένη.

Ακόμη και οι λίγες (συγκριτικά με τις εισαγωγές) εξαγωγές της σε μεγάλο βαθμό αφορούν σε αγαθά που παράγονται με «ξένα» υλικά. Άρα, επηρεάζονται και αυτά από την κατρακύλα του ευρώ στον βαθμό που έρχονται από τρίτες χώρες.

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι η χώρα που παρά τα τρία μνημόνια και την ενισχυμένη εποπτεία δεν έμαθε ουσιαστικά να παράγει. Δεν ενίσχυσε την εγχώρια παραγωγή για να είναι προφυλαγμένη από τέτοιου είδους καταστάσεις ή απλά για να γίνει ανταγωνιστική και έτσι να ευημερεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η Ελλάδα έχει και ένα επιπλέον πρόβλημα. Δεν είναι απλά ένα κράτος που κυρίως εισάγει. Είναι και ένα κράτος που δεν έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τα κράτη της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια είναι το κράτος με την τρίτη μικρότερη αναλογία εισαγωγών από την ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ (στο 51,3% του συνόλου). Υπάρχουν και... χειρότερα: Αν δούμε τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, τιμολογείται σε δολάριο το 64,9% του συνόλου, η υψηλότερη αναλογία από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με απλά λόγια, σε αυτή τη νέα κρίση που προκαλεί η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, η Ελλάδα είναι το πιο εκτεθειμένο κράτος στην ΕΕ. Αν λοιπόν συνεχιστεί η κρίση και δεν μαζευτεί το πράγμα, αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες από τις Βρυξέλλες, τότε τα  πράγματα θα γίνουν δύσκολα. Θα χαθούν ξένες αγορές, θα μειωθεί το εισόδημα και η αγοραστική δύναμη από την πρόσθετη ακρίβεια στις εισαγωγές πρώτων υλών και τελικών προϊόντων.

Η νέα αυτή κρίση δείχνει, στο τέλος της ημέρας, ότι η Ελλάδα δεν έμαθε από τα λάθη της. Δεν έμαθε από τα δίδυμα ελλείμματα που την οδήγησαν στη μεγάλη οικονομική κρίση. Δεν έγιναν οι κινήσεις που έπρεπε.

Είναι εντυπωσιακό το 4% στην άνοδο του ΑΕΠ που καταγράφει ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, σύμφωνα με την Κομισιόν. Μόνο που είναι απλά ένας αριθμός, απλά ένα ποσοστό. Η ουσία είναι ότι οι ποιοτικοί δείκτες για την ανθεκτικότητα και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν είναι καλοί. Και  χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά, άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου. Έστω και τώρα, στο και πέντε της νέας κρίσης.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Συρία: Εντολή για απομακρύνσεις κατοίκων λόγω σφοδρών μαχών σε κουρδικές περιοχές του Χαλεπίου

23:45

Κάλας: Η Ευρώπη συζητάει την απάντηση στην αμερικανική απειλή για τη Γροιλανδία

23:35

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον ερευνητή Λοράν Βινατιέ σε ανταλλαγή κρατουμένων με τη Γαλλία

23:25

ΗΠΑ: Η απελευθέρωση κρατουμένων στη Βενεζουέλα είναι «ένα παράδειγμα της επιρροής» του Τραμπ

23:11

Μικτά πρόσημα στη Wall Street - Πιέσεις από την τεχνολογία, ώθηση από τις αμυντικές μετοχές

23:05

Προειδοποίηση Βανς: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να πάρουν «στα σοβαρά» τον Τραμπ

22:46

Αγρότες: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

22:32

ΣΑΤΑ: 48ωρη απεργία για τις 13 και 14 Ιανουαρίου αποφάσισαν τα ταξί στην Αττική

22:09

Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο με φόντο τη Βενεζουέλα

21:48

Λευκός Οίκος: Καταγγέλλει μια «οργανωμένη επίθεση» εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου

21:31

Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές του χρυσού - Πτώση 3,2% για το ασήμι

21:24

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια – Κανονικά οι απόπλοι για Κρήτη από τον Πειραιά

21:16

Επίθεση Τραμπ κατά των Ρεπουμπλικανών που μπλοκάρουν τις στρατιωτικές εξουσίες του στη Βενεζουέλα

21:08

Ιράν: Διακοπή του διαδικτύου σε εθνική κλίμακα – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνει ο Πεζεσκιάν

21:01

Λευκωσία: «Κακόβουλο και προϊόν μοντάζ» το βίντεο που κυκλοφορεί με ισχυρισμούς για χρηματισμό του Χριστοδουλίδη

20:51

Μακρόν: Η Γαλλία θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

20:26

Ουκρανία: Χωρίς νερό περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά μετά από ρωσική επίθεση

20:11

Βενεζουέλα: Θα απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών

20:00

Αγροτικό Ζήτημα και Mercosur: Πώς το κενό στο χωράφι θα αδειάσει τις τσέπες μας;

19:53

Ιράν: Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές νεκροί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Πάνω από 2.000 συλλήψεις

19:51

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη αυριανή μετάβαση του Κ. Μητσοτάκη στο Μάιντς

19:49

Ηγέτης αντιπολίτευσης Γροιλανδίας: Πρέπει να διεξάγουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ χωρίς τη Δανία

19:46

ΗΠΑ: Ψήφισμα της Γερουσίας μπλοκάρει περαιτέρω επιθέσεις στη Βενεζουέλα

19:25

Όμιλος Antenna: Επένδυση 30 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική Semafor

19:12

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές με στήριξη από τις μετοχές άμυνας

19:07

Συρία: Οι μάχες στο Χαλέπι «υπονομεύουν τις πιθανότητες» μιας συμφωνίας με την κεντρική εξουσία

18:58

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για φθηνό ρεύμα για όλους

18:53

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας

18:42

ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: Κανονικά από αύριο τα δρομολόγια προς Αθήνα

18:41

Η Alphabet κατακτά τη 2η θέση σε κεφαλαιοποίηση πίσω από την Nvidia - Ξεπέρασε την Apple

gazzetta
gazzetta reader insider insider