Η Ελλάδα στην εποχή του αδύναμου ευρώ

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτή η σημασία και οι κίνδυνοι που συνδέονται με το νέο μέτωπο της κατρακύλας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ειδικά για την Ελλάδα που σε αυτήν την κρίση είναι πάρα μα πάρα πολύ εκτεθειμένη. Το νέο αυτό μέτωπο, δυστυχώς, βρίσκει τη χώρα ανέτοιμη, ευάλωτη και πάρα πολύ εκτεθειμένη.

Το χειρότερο είναι πως η ΕΕ - που έχει δυστυχώς αποδειχθεί μικρότερη των περιστάσεων στο ενεργειακό μέτωπο - εθελοτυφλεί και σε αυτό το νέο μεγάλο πρόβλημα. Δεν κατανοεί πως μπορεί να εξελιχθεί σε Αρμαγεδδών. Δεν φαίνεται να κατανοούν όσοι ομιλούν εξ ονόματος της Ένωσης, επιλέγοντας την τακτική της στρουθοκαμήλου, πως η εν λόγω ατολμία και απραξία, όσο υπάρχει χρόνος, μπορεί να αναδειχθεί στο μέγιστο λάθος για την Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε.

Όσο για την Ελλάδα, οι επιφανειακές αναλύσεις για πρόσκαιρα οφέλη σε όρους τουρισμού δεν είναι καν άξια σχολιασμού. Ο τουρισμός εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης είναι απλά πολυτέλεια. Εκτός και αν μιλάμε για πρόσκαιρα οφέλη από Αμερικανούς τουρίστες, άντε και από αμερικανικά κεφάλαια για τα οποία οι τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά μπορεί να γίνουν πιο θελκτικές.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Η Ελλάδα δεν εξάγει. Δεν έχει παραγωγή. Δεν έχει δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η χώρα είναι εκτεθειμένη.

Ακόμη και οι λίγες (συγκριτικά με τις εισαγωγές) εξαγωγές της σε μεγάλο βαθμό αφορούν σε αγαθά που παράγονται με «ξένα» υλικά. Άρα, επηρεάζονται και αυτά από την κατρακύλα του ευρώ στον βαθμό που έρχονται από τρίτες χώρες.

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι η χώρα που παρά τα τρία μνημόνια και την ενισχυμένη εποπτεία δεν έμαθε ουσιαστικά να παράγει. Δεν ενίσχυσε την εγχώρια παραγωγή για να είναι προφυλαγμένη από τέτοιου είδους καταστάσεις ή απλά για να γίνει ανταγωνιστική και έτσι να ευημερεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η Ελλάδα έχει και ένα επιπλέον πρόβλημα. Δεν είναι απλά ένα κράτος που κυρίως εισάγει. Είναι και ένα κράτος που δεν έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τα κράτη της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια είναι το κράτος με την τρίτη μικρότερη αναλογία εισαγωγών από την ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ (στο 51,3% του συνόλου). Υπάρχουν και... χειρότερα: Αν δούμε τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, τιμολογείται σε δολάριο το 64,9% του συνόλου, η υψηλότερη αναλογία από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με απλά λόγια, σε αυτή τη νέα κρίση που προκαλεί η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, η Ελλάδα είναι το πιο εκτεθειμένο κράτος στην ΕΕ. Αν λοιπόν συνεχιστεί η κρίση και δεν μαζευτεί το πράγμα, αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες από τις Βρυξέλλες, τότε τα  πράγματα θα γίνουν δύσκολα. Θα χαθούν ξένες αγορές, θα μειωθεί το εισόδημα και η αγοραστική δύναμη από την πρόσθετη ακρίβεια στις εισαγωγές πρώτων υλών και τελικών προϊόντων.

Η νέα αυτή κρίση δείχνει, στο τέλος της ημέρας, ότι η Ελλάδα δεν έμαθε από τα λάθη της. Δεν έμαθε από τα δίδυμα ελλείμματα που την οδήγησαν στη μεγάλη οικονομική κρίση. Δεν έγιναν οι κινήσεις που έπρεπε.

Είναι εντυπωσιακό το 4% στην άνοδο του ΑΕΠ που καταγράφει ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, σύμφωνα με την Κομισιόν. Μόνο που είναι απλά ένας αριθμός, απλά ένα ποσοστό. Η ουσία είναι ότι οι ποιοτικοί δείκτες για την ανθεκτικότητα και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν είναι καλοί. Και  χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά, άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου. Έστω και τώρα, στο και πέντε της νέας κρίσης.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κατάρ: Η χρήση των Στενών του Ορμούζ ως «εργαλείου πίεσης» θα μπορούσε μόνο να εμβαθύνει την κρίση

23:38

Ρωσία: Κατηγορεί την Αρμενία ότι παρέχει μία πλατφόρμα στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι για αντι-ρωσικά σχόλια

23:15

Γεραπετρίτης: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

22:47

Ρωσία: Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ θα επισκεφτούν τη Μόσχα «αρκετά σύντομα»

22:18

Χαρακόπουλος: Τα ονόματα στη «μαρκίζα» να μπαίνουν και στα δύσκολα

21:47

Ρύπανση κατά τον ανεφοδιασμό κρουαζιερόπλοιου στον Πειραιά – Δύο συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου

21:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι που αφαίρεσαν με την απειλή μαχαιριού χρήματα από 15χρονο

21:00

Ισπανία-χανταϊός: Περισσότεροι από 90 άνθρωποι θα έχουν απομακρυνθεί από το Hondius μέχρι το τέλος της ημέρας

20:39

Λετονία: Ο υπ. Άμυνας παραιτήθηκε αφού ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν δεξαμενές πετρελαίου

20:24

Νετανιάχου: Ο πόλεμος στο Ιράν δεν έχει τελειώσει - Πρέπει να πάρουμε το ουράνιο

20:17

Τραμπ: Χρειαζόμαστε μόνο δύο επιπλέον εβδομάδες για να πλήξουμε όλους τους στόχους στο Ιράν

19:59

Γαλλία: Συμπτώματα χανταϊου παρουσίασε επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius κατά την πτήση επαναπατρισμού

19:28

Guardian: Ο Τραμπ μεταβαίνει στο Πεκίνο γνωρίζοντας ότι ο Σι κρατά όλα τα χαρτιά

19:00

ΗΠΑ: Ο κίνδυνος για τις big tech και τη Wall Street από πιθανή υποχώρηση κεφαλαίων του Κόλπου

18:52

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγή 13 ατόμων έπειτα από παρέμβαση σε κατάστημα στη Θέρμη

18:46

Εξάρχου: Ο Κάθετος Διάδρομος εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά στοιχήματα της Ελλάδας

18:13

Ανδριανός: Μεγάλη η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές Daniel και Elias

18:07

Microsoft: Στον αέρα η δημιουργία κέντρου δεδομένων στην Κένυα

17:30

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα έχει συναντήσεις σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα πριν από τη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Σι

17:19

Τζιτζικώστας από Έβρο: Η Ευρώπη δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους

17:00

Στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» επιστρέφει η αγορά πληροφορικής

16:55

Θεμιστοκλέους: Στον αέρα η προκήρυξη για 1.113 μόνιμες θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ

16:41

Δύο λέμβοι με περισσότερα από 90 άτομα εντοπίστηκαν στα νότια της Κρήτης

16:22

Ιράν: Απάντησε στην πρόταση των ΗΠΑ – Άγνωστο το τι

16:12

Κικίλιας: Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα

15:59

Η Βρετανία μετά τις κάλπες της 7ης Μαΐου - Σοβαρό ρήγμα στο βρετανικό κομματικό σύστημα

15:41

Θριαμβευτής του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 ο Τσέχος Βάτσλαβ Γέζεκ

15:35

Αlphabet: Ράλι 160% για την μετοχή της σε ένα έτος

15:20

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη στο Λονδίνο με επαγγελματίες της βρετανικής τουριστικής αγοράς

15:04

Επαναπατρίζεται ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius, που ξέσπασε ο χανταϊός

gazzetta
gazzetta reader insider insider