Οι δηλώσεις Λαγκάρντ και Ντράγκι και ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Χθες ο Μάριο Ντράγκι ξαναχτύπησε, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο πληθωρισμός  - που αυξάνεται συνεχώς σε όλη την Ευρώπη - δεν αντανακλά ζήτημα υπερβολικής ζήτησης και εξάντλησης των παραγωγικών δυνατοτήτων λόγω ανάπτυξης, αλλά είναι, σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας σειράς κραδασμών από πλευράς προσφοράς. Η κίνηση έγινε κυρίως με φόντο τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ, αλλά και ανάσχεσης των πληθωριστικών πιέσεων με το βλέμμα και στις αγορές.

Ωστόσο το μήνυμα έχει κι άλλους αποδεκτές. Στις Βρυξέλλες, αλλά και στα κράτη-μέλη στα κράτη-μέλη που δεν αποφασίζουν να αναλάβουν δράση ανάλογη με το μέγεθος της νέας κρίσης.  Ταιριάζει επίσης… γάντι  στα τεκταινόμενα στην Ελληνική οικονομία, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά και το όριο του 11%.

Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν άρδην και με τη «βούλα» ξένων οργανισμών. Επισήμως. Ο ΟΟΣΑ ειδικά για την Ελλάδα στην έκθεσή του εκτίμησε υψηλό πληθωρισμό όχι μόνο για φέτος αλλά και για το 2023. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναμένοντας πληθωριστικές πιέσεις πάνω από το στόχο του 2% και για το 2024, αλλά και ανεβάζοντας το πήχη ανόδου τιμών για το 2022 στο 6,8% (από 5,1% στην έκθεση του Μαρτίου), και επιβραδύνοντας το ρυθμό πρόβλεψης για την πραγματική άνοδο του ΑΕΠ στο 2,8% από 3,7% το Μάρτιο.

Η πληθωριστική κρίση που διανύουμε είναι λοιπόν ιδιαίτερη, πιο οξεία από ότι αρχικά λεγόταν δημοσίως και θα έχει πιο μεγάλη διάρκεια. Το πρόβλημα είναι περίπλοκο, αφού η ανάγκη για στήριξη εισοδημάτων πολιτών και επιχειρήσεων (ειδικά των πιο ευάλωτων κρατών από άποψη χρέους) συνδέεται και με τις αγορές ομολόγων.  Η αντίδραση φάνηκε ήδη στις αγορές ομολόγων, με την κα Λαγκάρντ  να κάνει σαφές πως η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους να δουν αύξηση του κόστους δανεισμού τους.

Η αλήθεια είναι όμως πως η νέα αυτή κατάσταση προκαλεί περιορισμούς όση στήριξη και να παράσχει η ΕΚΤ. Μία χώρα με έλλειμμα που δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα πόσο θα μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες ή να μειώσει τους φόρους με χρήματα από τα διαθέσιμά της ή με έξοδο στις αγορές υπό αυτές τις συνθήκες; Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελλάδα ήδη συστήνει «συμμάζεμα» των μέτρων στήριξης ειδικά για τον λόγο αυτό….

Ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο εδώ και καιρό. Απαιτούνται χειρουργικές κινήσεις και πολύ λεπτή ισορροπία ώστε να γίνει από τη μία πλευρά εφικτή η επιπλέον στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων και από την άλλη πλευρά να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική και να διατηρηθεί η εξωτερική εικόνα της χώρας.

Ο λόγος για μία δύσκολη ισορροπία, ειδικά αν δεν αλλάξει στάση η Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας κατάματα μία κατάσταση που - όπως πλέον οι επίσημες προβλέψεις αναφέρουν - δεν θα τελειώσει γρήγορα.

Όλες οι ειδήσεις

20:08

Ρωσία: Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι οι διακοπές του mobile internet είναι προσωρινές

19:58

Ευρωαγορές: Οι ελπίδες για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή έσωσαν τα κέρδη

19:51

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή υπηρεσιών Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας και ασφαλιστικής ικανότητας

19:45

Τουρκία: Νέα έρευνα κατά του δημάρχου Άγκυρας για κατάχρηση δημοτικών πόρων

19:29

Ρούμπιο: «Ιστορική ευκαιρία» οι πρώτες απευθείας συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου

19:21

Λαζαρίδης: Πολυεπίπεδη παρέμβαση για τον αφθώδη πυρετό και στήριξη κτηνοτρόφων

19:11

Τραμπ: «Οι συνομιλίες με το Ιράν μπορεί να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες»

19:11

Credia Bank: Στο 40,73% και 29,36% τα ποσοστά Thrivest και Υπερταμείου μετά την ΑΜΚ

19:03

Η Disney ανακοίνωσε επίσημα την περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας

18:50

ΗΠΑ: Ο Μπέσεντ αμφισβητεί τις προβλέψεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη

18:47

Βρετανία - Γαλλία: Οι συνομιλίες για το Ορμούζ θα επικεντρωθούν σε πιθανές κυρώσεις στο Ιράν

18:31

Η χειρότερη περίοδος από τον Β' ΠΠ: Η Κάγια Κάλας καταδικάζει την κατάρρευση του διεθνούς δικαίου

18:28

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών - Κορίνθου

18:22

Αύριο η υπογραφή της σύμβασης για την ερευνητική γεώτρηση στο Block 2 στο Ιόνιο

18:21

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα τζίρου και... αισιοδοξίας

18:14

Γερμανία και Ουκρανία αποφάσισαν εμβάθυνση της στρατιωτικής τους συνεργασίας

18:13

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στις 22 Απριλίου η καταβολή των τόκων προς τους δικαιούχους των ομολογιών

18:05

Κατέβασε απότομα στροφές η «μηχανή» εξαγωγών της Κίνας

18:04

Επιβεβαιώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Μακρόν στην Ελλάδα

18:04

Δεκαεπτά χώρες καλούν το Ισραήλ και τον Λίβανο να «αδράξουν την ευκαιρία» των ειρηνευτικών συνομιλιών

17:59

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: «Η φύλαξη των συνόρων γίνεται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο»

17:50

Eurobank: Έκδοση ομολογιών senior preferred ύψους 400 εκατ. ευρώ

17:43

Johnson & Johnson: Πάνω από τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα στο α' τρίμηνο

17:42

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη βρίσκεται ανάμεσα στο βασικό και το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ

17:42

Ο πόλεμος στο Ιράν ίσως κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους 1 τρισ. δολάρια

17:38

Επικεφαλής Rosatom: Μόλις 20 άτομα προσωπικό παραμένουν στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

17:27

Ουκρανία: «Θύελλα» ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε Ντονέτσκ και Ντινπρό

17:15

ΔΝΤ: Δοκιμασία για τις αγορές ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

17:11

Καρκίνος του πνεύμονα: Η πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες παραμένει ζητούμενο για τους ασθενείς

17:09

Συγκεντρώσεις κτηνοτρόφων στο λιμάνι Μυτιλήνης - Κατάληψη στον καταπέλτη του ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider