Οι δηλώσεις Λαγκάρντ και Ντράγκι και ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Χθες ο Μάριο Ντράγκι ξαναχτύπησε, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο πληθωρισμός  - που αυξάνεται συνεχώς σε όλη την Ευρώπη - δεν αντανακλά ζήτημα υπερβολικής ζήτησης και εξάντλησης των παραγωγικών δυνατοτήτων λόγω ανάπτυξης, αλλά είναι, σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας σειράς κραδασμών από πλευράς προσφοράς. Η κίνηση έγινε κυρίως με φόντο τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ, αλλά και ανάσχεσης των πληθωριστικών πιέσεων με το βλέμμα και στις αγορές.

Ωστόσο το μήνυμα έχει κι άλλους αποδεκτές. Στις Βρυξέλλες, αλλά και στα κράτη-μέλη στα κράτη-μέλη που δεν αποφασίζουν να αναλάβουν δράση ανάλογη με το μέγεθος της νέας κρίσης.  Ταιριάζει επίσης… γάντι  στα τεκταινόμενα στην Ελληνική οικονομία, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά και το όριο του 11%.

Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν άρδην και με τη «βούλα» ξένων οργανισμών. Επισήμως. Ο ΟΟΣΑ ειδικά για την Ελλάδα στην έκθεσή του εκτίμησε υψηλό πληθωρισμό όχι μόνο για φέτος αλλά και για το 2023. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναμένοντας πληθωριστικές πιέσεις πάνω από το στόχο του 2% και για το 2024, αλλά και ανεβάζοντας το πήχη ανόδου τιμών για το 2022 στο 6,8% (από 5,1% στην έκθεση του Μαρτίου), και επιβραδύνοντας το ρυθμό πρόβλεψης για την πραγματική άνοδο του ΑΕΠ στο 2,8% από 3,7% το Μάρτιο.

Η πληθωριστική κρίση που διανύουμε είναι λοιπόν ιδιαίτερη, πιο οξεία από ότι αρχικά λεγόταν δημοσίως και θα έχει πιο μεγάλη διάρκεια. Το πρόβλημα είναι περίπλοκο, αφού η ανάγκη για στήριξη εισοδημάτων πολιτών και επιχειρήσεων (ειδικά των πιο ευάλωτων κρατών από άποψη χρέους) συνδέεται και με τις αγορές ομολόγων.  Η αντίδραση φάνηκε ήδη στις αγορές ομολόγων, με την κα Λαγκάρντ  να κάνει σαφές πως η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους να δουν αύξηση του κόστους δανεισμού τους.

Η αλήθεια είναι όμως πως η νέα αυτή κατάσταση προκαλεί περιορισμούς όση στήριξη και να παράσχει η ΕΚΤ. Μία χώρα με έλλειμμα που δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα πόσο θα μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες ή να μειώσει τους φόρους με χρήματα από τα διαθέσιμά της ή με έξοδο στις αγορές υπό αυτές τις συνθήκες; Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελλάδα ήδη συστήνει «συμμάζεμα» των μέτρων στήριξης ειδικά για τον λόγο αυτό….

Ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο εδώ και καιρό. Απαιτούνται χειρουργικές κινήσεις και πολύ λεπτή ισορροπία ώστε να γίνει από τη μία πλευρά εφικτή η επιπλέον στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων και από την άλλη πλευρά να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική και να διατηρηθεί η εξωτερική εικόνα της χώρας.

Ο λόγος για μία δύσκολη ισορροπία, ειδικά αν δεν αλλάξει στάση η Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας κατάματα μία κατάσταση που - όπως πλέον οι επίσημες προβλέψεις αναφέρουν - δεν θα τελειώσει γρήγορα.

Όλες οι ειδήσεις

20:20

Επιχείρηση «Κρουαζιέρα θα σε πάω 2026»: Φοροδιαφυγή για 1 στα 2 τουριστικά σκάφη στην Σαντορίνη

20:17

Γαλλία: Μέτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους - Αποδοκιμάστηκε ο Λεκορνί

20:05

Το «ΝΑΤΟ» της Ανατολής γεννιέται: Θα πολεμήσουν μαζί Ριάντ, Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ;

19:52

Le Point: «Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Έλληνας που θέλει να ξυπνήσει την Ευρώπη».

19:40

Γάζα: Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες Κούσνερ με Ισραήλ και Χαμάς

19:28

«Πράσινο 2x2» και κέρδη 1% για χρυσό με το δολάριο σε χαμηλό τριμήνου

19:17

Ευρωαγορές: Σε «κόκκινο έδαφος» η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

19:07

Πυρκαγιά στην Κεφαλονιά - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάστρα

19:04

ΗΠΑ για GSI: Στηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

18:58

Άνοιξε η εφαρμογή Transpay για τη δημοσιοποίηση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων

18:55

Νέα κέρδη για πετρέλαιο με φόντο τη Μέση Ανατολή

18:40

Έπεσε ελικόπτερο στη Σίφνο: Τρεις νεκροί - Βίντεο από τη συντριβή

18:27

Νετανιάχου: Ζητά να εποπτεύσει τον αφοπλισμό της Χαμάς αμερικανός στρατηγός

18:11

ΗΠΑ: «Ανόητη απόφαση Τραμπ» η μείωση συμμετοχής του στρατού στα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

18:05

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση αυθαιρέτων με ακυρωμένη οικοδομική άδεια

17:51

Έως και 105 δισ. δολάρια για data center της OpenAI επενδύει η Nvidia

17:46

Χρηματιστήριο: Βρήκε ξανά στήριξη στις 2.600 μονάδες

17:43

Ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης «R&I»: Αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ+

17:38

Ιράν: Κλιμάκωση της έντασης εάν οι ΗΠΑ δεν εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία Ιουνίου εντός εβδομάδων

17:29

Groq: Έπεσε στα 3,5 δισ. δολ. η απότιμησή της μετά τη συμφωνία με τη Nvidia

17:23

Deal 22,9 δισ. δολαρίων με αμερικανικό στρατό και Raytheon για Tomahawk

17:12

Κατσαφάδος: Ξεκινούν αύριο οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στη Σαλαμίνα

17:00

Νέα πτώση στη Wall Street

16:46

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Άγραφα Ευρυτανίας

16:43

Γερμανία: Ρεκόρ 13 ετών στον αριθμό των στρατιωτών

16:38

ΕΕ: Κινητοποιεί στήριξη την ώρα που οι δασικές πυρκαγιές εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη

16:31

ΕΚΤ: Η «φούσκα» της AI απειλεί και την Ευρώπη – Έκθεση 440 δισ. ευρώ μόνο για τα νοικοκυριά

16:24

Αυξάνονται οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην ΕΕ – Στη δεύτερη θέση η Ελλάδα

16:16

Υεμένη: Έκκληση ΟΗΕ προς όλα τα εμπόλεμα μέρα για άμεση παύση των επιθέσεων

16:10

Μόσχα: Απολύθηκε τραπεζίτης επειδή είπε ότι η Ρωσία υστερεί της Ουκρανίας «οικονομικά και τεχνολογικά»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider