Οι δηλώσεις Λαγκάρντ και Ντράγκι και ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Χθες ο Μάριο Ντράγκι ξαναχτύπησε, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο πληθωρισμός  - που αυξάνεται συνεχώς σε όλη την Ευρώπη - δεν αντανακλά ζήτημα υπερβολικής ζήτησης και εξάντλησης των παραγωγικών δυνατοτήτων λόγω ανάπτυξης, αλλά είναι, σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας σειράς κραδασμών από πλευράς προσφοράς. Η κίνηση έγινε κυρίως με φόντο τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ, αλλά και ανάσχεσης των πληθωριστικών πιέσεων με το βλέμμα και στις αγορές.

Ωστόσο το μήνυμα έχει κι άλλους αποδεκτές. Στις Βρυξέλλες, αλλά και στα κράτη-μέλη στα κράτη-μέλη που δεν αποφασίζουν να αναλάβουν δράση ανάλογη με το μέγεθος της νέας κρίσης.  Ταιριάζει επίσης… γάντι  στα τεκταινόμενα στην Ελληνική οικονομία, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά και το όριο του 11%.

Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν άρδην και με τη «βούλα» ξένων οργανισμών. Επισήμως. Ο ΟΟΣΑ ειδικά για την Ελλάδα στην έκθεσή του εκτίμησε υψηλό πληθωρισμό όχι μόνο για φέτος αλλά και για το 2023. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναμένοντας πληθωριστικές πιέσεις πάνω από το στόχο του 2% και για το 2024, αλλά και ανεβάζοντας το πήχη ανόδου τιμών για το 2022 στο 6,8% (από 5,1% στην έκθεση του Μαρτίου), και επιβραδύνοντας το ρυθμό πρόβλεψης για την πραγματική άνοδο του ΑΕΠ στο 2,8% από 3,7% το Μάρτιο.

Η πληθωριστική κρίση που διανύουμε είναι λοιπόν ιδιαίτερη, πιο οξεία από ότι αρχικά λεγόταν δημοσίως και θα έχει πιο μεγάλη διάρκεια. Το πρόβλημα είναι περίπλοκο, αφού η ανάγκη για στήριξη εισοδημάτων πολιτών και επιχειρήσεων (ειδικά των πιο ευάλωτων κρατών από άποψη χρέους) συνδέεται και με τις αγορές ομολόγων.  Η αντίδραση φάνηκε ήδη στις αγορές ομολόγων, με την κα Λαγκάρντ  να κάνει σαφές πως η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους να δουν αύξηση του κόστους δανεισμού τους.

Η αλήθεια είναι όμως πως η νέα αυτή κατάσταση προκαλεί περιορισμούς όση στήριξη και να παράσχει η ΕΚΤ. Μία χώρα με έλλειμμα που δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα πόσο θα μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες ή να μειώσει τους φόρους με χρήματα από τα διαθέσιμά της ή με έξοδο στις αγορές υπό αυτές τις συνθήκες; Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελλάδα ήδη συστήνει «συμμάζεμα» των μέτρων στήριξης ειδικά για τον λόγο αυτό….

Ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο εδώ και καιρό. Απαιτούνται χειρουργικές κινήσεις και πολύ λεπτή ισορροπία ώστε να γίνει από τη μία πλευρά εφικτή η επιπλέον στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων και από την άλλη πλευρά να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική και να διατηρηθεί η εξωτερική εικόνα της χώρας.

Ο λόγος για μία δύσκολη ισορροπία, ειδικά αν δεν αλλάξει στάση η Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας κατάματα μία κατάσταση που - όπως πλέον οι επίσημες προβλέψεις αναφέρουν - δεν θα τελειώσει γρήγορα.

Όλες οι ειδήσεις

17:09

Κερδίζει πόντους ο Τουρισμός πέντε αστέρων στην Ελλάδα

17:08

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street με οδηγό την Alphabet - Το βλέμμα σε Fed και νέα «μάκρο»

17:01

Στάρμερ: Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία

16:56

CEO Initiative 2025: Οι κεφαλαιαγορές ως μοχλός ανάπτυξης και μετασχηματισμού

16:52

Η UNICEF τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού με μια συμβολική εκδήλωση συμπερίληψης και συμμετοχής #ΓιαΚάθεΠαιδί

16:45

ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για 1.113 μόνιμες θέσεις ΥΕ

16:33

Τροχαία Αττικής: 387 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ - 12 συλλήψεις

16:31

Προσωπικός Αριθμός: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτόματης απόδοσης - 9,3 εκατ. πολίτες τον διαθέτουν πλέον

16:22

«Καμπανάκι» EKT: Τα stablecoins μπορεί να αποσπάσουν πολύτιμες καταθέσεις από ευρωπαϊκές τράπεζες

16:09

Στη Γάζα, οι κουζίνες εξακολουθούν να έχουν έλλειψη σε βασικά τρόφιμα, παρά την εκεχειρία

16:00

Αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο ρωσικά πολεμικά που έπλεαν κοντά στα βρετανικά χωρικά ύδατα

15:49

Πειραιώς: Αναβάθμιση αξιολόγησης από τον MSCI σε «ΑΑΑ»

15:47

Γουόλερ (Fed): Μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο - «Λίγο πιο περίπλοκος» ο Ιανουάριος λόγω των πολλών μάκρο

15:44

ΝΔ: Πάνω από 122 χιλιάδες ενεργά μέλη ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές - Εκλέχθηκαν 2.500 εκπρόσωποι

15:38

Το SAFE στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια με τον γενικό διευθυντή Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της ΕΕ

15:34

Εξάρχου (Aktor): Το LNG και οι παραχωρήσεις θα συμβάλλουν στην ισχυροποίηση των εσόδων του Ομίλου

15:28

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν: Στο επίκεντρο η Ουκρανία

15:18

Η QNR εγκαινίασε νέα γραφεία - Φιλοξενούνται και οι 6 εταιρείες του Ομίλου

15:18

Τασούλας: Άριστο το επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Λουξεμβούργου

15:04

Τουσκ: Το σχέδιο για την Ουκρανία δε θα πρέπει να υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης

15:04

Δήμας από Τζουμέρκα: Στόχος η άμεση καταγραφή των ζημιών για να στηρίξουμε τους πολίτες που έχουν πληγεί

15:02

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mistral AI Arthur Mensch

14:57

Πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος έχει θετικά αποτελέσματα σε σπάνια μορφή της νόσου

14:55

Σε ιστορικά υψηλά αναμένεται να φτάσουν οι δαπάνες των Αμερικανών αυτές τις γιορτές

14:52

Το Πάσχα θα τεθεί σε λειτουργία ο ψηφιακός βοηθός με ΑΙ στο 1566

14:50

Λάιεν: Είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας

14:46

Γερμανία και Γαλλία αξιολογούν «θετικά» τις συνομιλίες για την Ουκρανία

14:45

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία συμμετείχε ο Κυρ. Μητσοτάκης

14:44

Αυτοψία Κατσαφάδου στη Βόνιτσα αύριο Τρίτη για την κακοκαιρία

14:42

Λονδίνο: Σχεδιάζει την εφαρμογή φόρου διανυκτέρευσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider