Η αισχροκέρδεια, η εκτόξευση του πληθωρισμού και η ραστώνη των ελεγκτικών μηχανισμών

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν ένα κράτος έχει περάσει πολλά χρόνια κρίσης, όταν έχει διαβεί από πολυετή ύφεση και από αποπληθωρισμό είναι πιθανό τα αντανακλαστικά να χαλαρώσουν. Οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση και για την εποπτεία της αγοράς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαν τον ίδιο ρόλο. Οι λέξεις «ανατιμήσεις» ή «αισχροκέρδεια» ήταν εκτός καθημερινότητας και στο επίκεντρο ήταν (και παραμένει) η ανάκαμψη ή η ανεργία.

Μόνο που τώρα ανακάμπτει και η ακρίβεια. Για την... ακρίβεια πάντα η πορεία των τιμών ήταν υψηλής σημασίας θέμα γιατί και σε περίοδο ύφεσης (και άρα θεωρητικά αποπληθωρισμού) έχει σημασία να μην υπάρχουν περιθώρια για υπερκέρδη, ώστε να «εξισορροπήσει» η αγορά, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξαγωγική δυναμική και έτσι να φτιαχτεί το «έδαφος;» για έναν νέο κύκλο υγιούς και ισχυρής ανάκαμψης.

Αλλά, τέλος πάντων, τώρα το πρόβλημα είναι άλλο. Τώρα δυστυχώς είμαστε στην αντίπερα όχθη. Ο πληθωρισμός επιταχύνεται μήνα με το μήνα και ο φόβος είναι μήπως επεκταθεί σε ευρύτερους κλάδους και «ύψη» από αυτά που προκαλεί η οξύτατη ενεργειακή εφοδιαστική κλπ κρίση.

Αν λοιπόν τέτοιου είδους φαινόμενα «υπερκερδών» έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, τότε θα πρέπει να παταχθούν άμεσα και να θωρακιστεί το ταχύτερο δυνατό και σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής και κατανάλωσης η πορεία των τιμών.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού που ανακοίνωσε και η Eurostat (είχε προηγηθεί η ΕΛΣΤΑΤ) δείχνει την άνοδο του κατά 48,1% στην Ελλάδα (εγχώρια αγορά), έναντι ανόδου κατά 37% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα πάει πιο «γρήγορα» από την ΕΕ σε ένα πεδίο στο οποίο η... πρωτοπορία δεν είναι επιθυμητή.

Να θυμίσουμε την ανακοίνωση του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Μάιο: στην Ευρωζώνη άνοδος κατά 8,1% και στην Ελλάδα κατά 10,7%. Δηλαδή, ο ελληνικός πληθωρισμός υπολογίζεται πλέον κοντά στο 12% (τα ακριβή στοιχεία θα δούμε την άλλη εβδομάδα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ).

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι προς το παρόν το οικονομικό κλίμα αντέχει. Αυξήθηκε κατά 3 μονάδες τον Μάιο, στηριζόμενο στην επιστροφή σε κάποια υγειονομική κανονικότητα, στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και στην ελπίδα αξιοποίησης των κονδυλίων της ΕΕ.

Υπάρχει λοιπόν ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει με τίποτα να μείνει αναξιοποίητο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά αν η λογική δεν επικρατήσει παγκοσμίως και ο πόλεμος δεν κοπάσει, να θωρακιστεί η αγορά. Δεν πρέπει να εμπεδωθούν πληθωριστικές προσδοκίες, πρέπει να γίνει σαφές πως κανείς δεν θα κερδίσει από όλο αυτό που συμβαίνει. Για να μην πάρει παραπάνω μέτρα η κυβέρνηση που θα βαρύνουν το χρέος, για να μην μειωθούν και άλλο τα εισοδήματα, για να μην βγει η Ελλάδα πιο πολύ από τη ρότα της ανάκαμψης που είχε χαράξει.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Κονγκό: Τουλάχιστον 200 νεκροί από κατολίσθηση στο ορυχείο Ρουμπαγιά

23:45

Ιταλία: Οδηγός του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού κατηγορείται για πέντε θανάτους ηλικιωμένων

23:24

Τραμπ: «Σε θέση ισχύος» οι ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράν

23:14

Wall Street: Άνοδος «ανάσα» με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και θετικά μάκρο

23:09

Κύπρος: Ήχησαν ξανά σειρήνες στο Ακρωτήρι – «Προληπτικά πρωτόκολλα ασφαλείας, δεν εντοπίστηκε απειλή»

23:00

Βρετανία: Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα ως υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

22:53

Μακρόν προς Νετανιάχου: Μην προχωρήσεις σε χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

22:46

ΗΠΑ: Το πετρέλαιο αρχίζει να ρέει από τη Βενεζουέλα, λέει ο Τραμπ

22:30

ΗΠΑ: Διαψεύδουν ότι εξοπλίζει οργανώσεις Κούρδων για να εξεγερθούν εναντίον του Ιράν

22:24

«Ηρέμησε» το πετρέλαιο μετά την υπόσχεση ΗΠΑ για ασπίδα προστασίας στα τάνκερ

22:16

ΗΠΑ: Ο στρατός θα θέσει υπό τον έλεγχό του τον εναέριο χώρο του Ιράν «εντός των προσεχών ωρών»

22:03

Ανέκαμψε ο χρυσός λόγω της υποχώρησης του δολαρίου

21:52

Novibet: Από κοινού με Allwyn απόφαση για απόσυρση της διαδικασίας συναλλαγής

21:45

Δένδιας: Διαψεύδει ότι drones στόχευσαν τη Σούδα - «Συνταγματική μας υποχρεώση να προστατέψουμε την επικράτεια»

21:31

Ο Πούτιν παρέδωσε δύο αιχμαλώτους πολέμου στον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας

21:19

Ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του συζητούν τον ρόλο των ΗΠΑ στο μεταπολεμικό Ιράν

21:07

Βουλή: Πέρασε με 201 «υπέρ» η επιστολική ψήφος για τους απόδημους

21:01

Λευκός Οίκος: Η Ισπανία συμφώνησε να συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό - Διαψεύδει ο Σάντσεθ

20:42

Reuters: Tο Κατάρ σταματά την υγροποίηση φυσικού αερίου - Φόβοι για σοκ μεγαλύτερο από το 2022

20:37

Σε επιφυλακή η Κύπρος: To πρώτο δοκιμαστικό μήνυμα έκτακτης ανάγκης που στάλθηκε σε όλους τους πολίτες

20:31

Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν μέτρα για να πέσουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

20:20

Ο Πούτιν υπαινίχθηκε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές

20:15

Maersk και Hapag-Lloyd αναστέλλουν «μέχρι νεωτέρας» όλες τις μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τον Περσικό Κόλπο

20:12

Δένδιας: Τα τέσσερα F-16 και οι δύο φρεγάτες μας μπορούν να παράσχουν εξαιρετική ασφάλεια στην Κύπρο

20:04

Cenergy: Άνοδος 39% στα καθαρά κέρδη το 2025- Διανομή μερίσματος 0,26 ευρώ/μετοχή

19:59

Η Πειραιώς ενισχύει τις επενδύσεις σε αγροφωτοβολταϊκούς σταθμούς

19:52

Ιράκ: Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα - Μπλακάουτ σε όλο το ηλεκτρικό δίκτυο

19:49

Ευρωαγορές: Θετική αντίδραση μετά το διήμερο sell off - 2,5% πάνω o IBEX κόντρα στις απειλές Τραμπ

19:42

Ολοκληρώθηκε το ΕΣΕΠ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

19:31

Ενεργειακή αναταραχή και τρόφιμα: Θα φτάσει η κρίση στο τραπέζι μας;

gazzetta
gazzetta reader insider insider