Η αισχροκέρδεια, η εκτόξευση του πληθωρισμού και η ραστώνη των ελεγκτικών μηχανισμών

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν ένα κράτος έχει περάσει πολλά χρόνια κρίσης, όταν έχει διαβεί από πολυετή ύφεση και από αποπληθωρισμό είναι πιθανό τα αντανακλαστικά να χαλαρώσουν. Οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση και για την εποπτεία της αγοράς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαν τον ίδιο ρόλο. Οι λέξεις «ανατιμήσεις» ή «αισχροκέρδεια» ήταν εκτός καθημερινότητας και στο επίκεντρο ήταν (και παραμένει) η ανάκαμψη ή η ανεργία.

Μόνο που τώρα ανακάμπτει και η ακρίβεια. Για την... ακρίβεια πάντα η πορεία των τιμών ήταν υψηλής σημασίας θέμα γιατί και σε περίοδο ύφεσης (και άρα θεωρητικά αποπληθωρισμού) έχει σημασία να μην υπάρχουν περιθώρια για υπερκέρδη, ώστε να «εξισορροπήσει» η αγορά, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξαγωγική δυναμική και έτσι να φτιαχτεί το «έδαφος;» για έναν νέο κύκλο υγιούς και ισχυρής ανάκαμψης.

Αλλά, τέλος πάντων, τώρα το πρόβλημα είναι άλλο. Τώρα δυστυχώς είμαστε στην αντίπερα όχθη. Ο πληθωρισμός επιταχύνεται μήνα με το μήνα και ο φόβος είναι μήπως επεκταθεί σε ευρύτερους κλάδους και «ύψη» από αυτά που προκαλεί η οξύτατη ενεργειακή εφοδιαστική κλπ κρίση.

Αν λοιπόν τέτοιου είδους φαινόμενα «υπερκερδών» έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, τότε θα πρέπει να παταχθούν άμεσα και να θωρακιστεί το ταχύτερο δυνατό και σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής και κατανάλωσης η πορεία των τιμών.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού που ανακοίνωσε και η Eurostat (είχε προηγηθεί η ΕΛΣΤΑΤ) δείχνει την άνοδο του κατά 48,1% στην Ελλάδα (εγχώρια αγορά), έναντι ανόδου κατά 37% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα πάει πιο «γρήγορα» από την ΕΕ σε ένα πεδίο στο οποίο η... πρωτοπορία δεν είναι επιθυμητή.

Να θυμίσουμε την ανακοίνωση του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Μάιο: στην Ευρωζώνη άνοδος κατά 8,1% και στην Ελλάδα κατά 10,7%. Δηλαδή, ο ελληνικός πληθωρισμός υπολογίζεται πλέον κοντά στο 12% (τα ακριβή στοιχεία θα δούμε την άλλη εβδομάδα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ).

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι προς το παρόν το οικονομικό κλίμα αντέχει. Αυξήθηκε κατά 3 μονάδες τον Μάιο, στηριζόμενο στην επιστροφή σε κάποια υγειονομική κανονικότητα, στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και στην ελπίδα αξιοποίησης των κονδυλίων της ΕΕ.

Υπάρχει λοιπόν ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει με τίποτα να μείνει αναξιοποίητο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά αν η λογική δεν επικρατήσει παγκοσμίως και ο πόλεμος δεν κοπάσει, να θωρακιστεί η αγορά. Δεν πρέπει να εμπεδωθούν πληθωριστικές προσδοκίες, πρέπει να γίνει σαφές πως κανείς δεν θα κερδίσει από όλο αυτό που συμβαίνει. Για να μην πάρει παραπάνω μέτρα η κυβέρνηση που θα βαρύνουν το χρέος, για να μην μειωθούν και άλλο τα εισοδήματα, για να μην βγει η Ελλάδα πιο πολύ από τη ρότα της ανάκαμψης που είχε χαράξει.

Όλες οι ειδήσεις

23:18

Ιταλία: Ενέκρινε το διάταγμα για τη συνέχιση παροχής στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία

23:12

Wall Street: Με απώλειες ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του 2025 - «Βαρίδι» οι μετοχές AI

23:05

Ιράκ: Το νέο Κοινοβούλιο εκλέγει τον πρόεδρό του

22:43

Πετρέλαιο: Η ένταση σε Υεμένη και Ουκρανία έφερε κέρδη άνω του 2%

22:24

Σδούκου για αγροτικές κινητοποιήσεις: Σεβασμός στο δικαίωμα των πολιτών να μετακινούνται ελεύθερα

22:08

Τραμπ: Χτυπήσαμε αποβάθρα στη Βενεζουέλα όπου φορτώνονταν ναρκωτικά σε πλοία

21:49

Βαριές απώλειες για τα πολύτιμα μέταλλα μετά τα ρεκόρ - «Βουτιά» για το ασήμι αφού ξεπέρασε τα 80 δολάρια

21:25

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου: «Ελπίζω πως η δεύτερη φάση του σχεδίου για τη Γάζα θα ξεκινήσει πολύ σύντομα»

21:05

Τραμπ για Ουκρανία: Υπάρχουν ακόμη μερικά «πολύ ακανθώδη ζητήματα» στις συνομιλίες

20:45

H Χαμάς επαναλαμβάνει πως δεν θα καταθέσει τα όπλα, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου

20:37

Ιταλία: Συνεχίζει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το 2026

20:32

ΕΧΑΕ: Στις 20 Ιανουαρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων

20:25

Τουρκία-Αρμενία: Χαλαρώνουν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας από 1η Ιανουαρίου 2026

20:09

Πετρέλαιο 2026: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές – Το κόστος των καυσίμων στην Ελλάδα

20:00

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλείνουν εθνικές οδούς, παρακαμπτηρίους και τελωνεία - Ταλαιπωρία για τους οδηγούς

19:56

Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο - Δεν είναι στις προθέσεις μου κανείς ανασχηματισμός

19:52

Ισραήλ: Θα αναπτύξει αμυντικό σύστημα αναχαίτισης με λέιζερ σε αεροσκάφη

19:32

Γερμανία: Η κυβέρνηση καταδικάζει τα περιστατικά βίας και εξτρεμισμού σε μονάδα αλεξιπτωτιστών

19:22

Πούτιν σε Τραμπ: Αλλάζουμε στάση μετά την επίθεση στην προεδρική κατοικία

19:18

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για Stoxx 600 - Πτώση για τις αμυντικές μετοχές

18:59

Ρωσία: Βλέπει «βρετανική επιρροή» στις τελευταίες «προκλήσεις» της Ουκρανίας

18:40

Βαριά ατζέντα στη συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου

18:36

Ισπανία: Τρεις νεκροί και μία τραυματίας από χιονοστιβάδα στα Πυρηναία

18:24

Λευκός Οίκος: Τραμπ και Πούτιν είχαν μια «θετική τηλεφωνική συνομιλία»

18:16

ΗΠΑ: Σε υψηλό 2 ετών οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο

18:14

Ιράν: Ο εισηγητής του ΟΗΕ ζητεί έρευνα για «τη δολοφονία» πρώην αξιωματούχων του Αφγανιστάν

17:51

ΧΑ: Μικτές τάσεις στο ταμπλό και οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

17:38

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του εκπροσώπου της που είχε ανακοινώσει το Ισραήλ τον Αύγουστο

17:28

Ουκρανία: Ο σταθμός της Ζαπορίζια μπορεί να λειτουργήσει ξανά σε 18 μήνες εφόσον ο πόλεμος τελειώσει

17:28

Λαβρόφ: Η Ουκρανία επιχείρησε επίθεση στην κατοικία του Πούτιν με 91 drones - «Είναι ψέματα» απαντά ο Ζελένσκι

gazzetta
gazzetta reader insider insider