Η αισχροκέρδεια, η εκτόξευση του πληθωρισμού και η ραστώνη των ελεγκτικών μηχανισμών

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν ένα κράτος έχει περάσει πολλά χρόνια κρίσης, όταν έχει διαβεί από πολυετή ύφεση και από αποπληθωρισμό είναι πιθανό τα αντανακλαστικά να χαλαρώσουν. Οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση και για την εποπτεία της αγοράς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαν τον ίδιο ρόλο. Οι λέξεις «ανατιμήσεις» ή «αισχροκέρδεια» ήταν εκτός καθημερινότητας και στο επίκεντρο ήταν (και παραμένει) η ανάκαμψη ή η ανεργία.

Μόνο που τώρα ανακάμπτει και η ακρίβεια. Για την... ακρίβεια πάντα η πορεία των τιμών ήταν υψηλής σημασίας θέμα γιατί και σε περίοδο ύφεσης (και άρα θεωρητικά αποπληθωρισμού) έχει σημασία να μην υπάρχουν περιθώρια για υπερκέρδη, ώστε να «εξισορροπήσει» η αγορά, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξαγωγική δυναμική και έτσι να φτιαχτεί το «έδαφος;» για έναν νέο κύκλο υγιούς και ισχυρής ανάκαμψης.

Αλλά, τέλος πάντων, τώρα το πρόβλημα είναι άλλο. Τώρα δυστυχώς είμαστε στην αντίπερα όχθη. Ο πληθωρισμός επιταχύνεται μήνα με το μήνα και ο φόβος είναι μήπως επεκταθεί σε ευρύτερους κλάδους και «ύψη» από αυτά που προκαλεί η οξύτατη ενεργειακή εφοδιαστική κλπ κρίση.

Αν λοιπόν τέτοιου είδους φαινόμενα «υπερκερδών» έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, τότε θα πρέπει να παταχθούν άμεσα και να θωρακιστεί το ταχύτερο δυνατό και σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής και κατανάλωσης η πορεία των τιμών.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού που ανακοίνωσε και η Eurostat (είχε προηγηθεί η ΕΛΣΤΑΤ) δείχνει την άνοδο του κατά 48,1% στην Ελλάδα (εγχώρια αγορά), έναντι ανόδου κατά 37% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα πάει πιο «γρήγορα» από την ΕΕ σε ένα πεδίο στο οποίο η... πρωτοπορία δεν είναι επιθυμητή.

Να θυμίσουμε την ανακοίνωση του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Μάιο: στην Ευρωζώνη άνοδος κατά 8,1% και στην Ελλάδα κατά 10,7%. Δηλαδή, ο ελληνικός πληθωρισμός υπολογίζεται πλέον κοντά στο 12% (τα ακριβή στοιχεία θα δούμε την άλλη εβδομάδα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ).

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι προς το παρόν το οικονομικό κλίμα αντέχει. Αυξήθηκε κατά 3 μονάδες τον Μάιο, στηριζόμενο στην επιστροφή σε κάποια υγειονομική κανονικότητα, στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και στην ελπίδα αξιοποίησης των κονδυλίων της ΕΕ.

Υπάρχει λοιπόν ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει με τίποτα να μείνει αναξιοποίητο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά αν η λογική δεν επικρατήσει παγκοσμίως και ο πόλεμος δεν κοπάσει, να θωρακιστεί η αγορά. Δεν πρέπει να εμπεδωθούν πληθωριστικές προσδοκίες, πρέπει να γίνει σαφές πως κανείς δεν θα κερδίσει από όλο αυτό που συμβαίνει. Για να μην πάρει παραπάνω μέτρα η κυβέρνηση που θα βαρύνουν το χρέος, για να μην μειωθούν και άλλο τα εισοδήματα, για να μην βγει η Ελλάδα πιο πολύ από τη ρότα της ανάκαμψης που είχε χαράξει.

Όλες οι ειδήσεις

19:59

Σε υψηλό 2 εβδομάδων οι ευρωαγορές πριν την ΕΚΤ - «Έλαμψε» η Randstad

19:55

Ο Ζελένσκι συζήτησε θέματα αντιαεροπορικής άμυνας με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

19:41

Ιταλία: 1000 πυρκαγιές μαίνονται στη Σικελία, εκκενώθηκε κλινική

19:34

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Οι πρώτες άδειες MiCA για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων

19:30

Ο Τραμπ ανοίγει ξανά το μέτωπο των δασμών: Νέος γύρος εμπορικής αβεβαιότητας

19:29

«Παράθυρο» για 5.000 επιπλέον απολύσεις στην Porsche

19:18

Ο Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης του Ε65 την Πέμπτη

19:12

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 28 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 40°C και 138 σταθμοί πάνω από 37°C

19:09

Πτώχευσε και επίσημα η Ellinair

19:05

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών της ElvalHalcor

18:52

Παπαθανάσης: Νέα δάνεια 330 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

18:34

EasyJet: Η ΕΕ επανεξετάζει τους κανόνες ιδιοκτησίας αεροπορικών εταιρειών - Απώλειες τετραετίας για τη μετοχή

18:25

Ουγγαρία: Παραιτήθηκε ο γενικός εισαγγελέας επί πρωθυπουργίας Όρμπαν

18:11

Βουλή: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η κύρωση σύμβασης παραχώρησης Αεροδρομίου Καλαμάτας

18:03

Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 2.500 μονάδες με «πλάτες» από blue chips

17:56

Νέα τουρκική NAVTEX για αγωγό προς τα Κατεχόμενα - Έρευνες από Oruc Reis

17:56

Κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική - Οδηγίες προστασίας των πολιτών

17:49

OpenAI: Mega επένδυση άνω των 30 δισ. δολ. για γιγαντιαίο data center στις ΗΠΑ

17:47

Wildberries: Η Ουκρανία χτύπησε ξανά με drones τις αποθήκες της «ρωσικής Amazon»

17:41

WSJ: Από βαμβάκι για παραγωγή... πυρομαχικών ξεμένουν οι χώρες του ΝΑΤΟ

17:29

Nestle: Κοντά στην πώληση του 50% της ευρωπαϊκής επιχείρησης νερού - Στα 5 δισ. ευρώ το deal

17:19

Η Philip Morris επενδύει στα φακελάκια νικοτίνης - Στα 11,19 δισ. ο τζίρος στο β' τρίμηνο

17:09

Ο Τραμπ απειλεί με βομβαρδισμό πολιτικών υποδομών για κάθε ιρανική επίθεση στο Ορμούζ

17:06

Τέμπη: Εισήγηση για παραπομπή Τριαντόπουλου - Αγοραστού σε Ειδικό Δικαστήριο

16:56

Παγκόσμια Τράπεζα για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Συρρίκνωση ανάπτυξης - Εκτίναξη πληθωρισμού

16:50

Wall Street: Επιφυλακτικότητα εν αναμονή των Big Tech αποτελεσμάτων

16:48

Συμφωνία ΥΠΕΝ - ΕΤΕπ για ενίσχυση της ανθεκτικότητας κρίσιμων υπηρεσιών και υποδομών

16:43

Τουρισμός: Περισσότεροι επισκέπτες τον Μάιο, αλλά με πιο «σφιχτό» πορτοφόλι

16:42

Η Βουλγαρία ενέκρινε τη στάθμευση αεροσκαφών ανεφοδιασμού των ΗΠΑ στο έδαφός της

16:35

Απόδραση από τον καύσωνα: 4 δροσεροί προορισμοί κοντά στην Αθήνα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider