Η αισχροκέρδεια, η εκτόξευση του πληθωρισμού και η ραστώνη των ελεγκτικών μηχανισμών

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν ένα κράτος έχει περάσει πολλά χρόνια κρίσης, όταν έχει διαβεί από πολυετή ύφεση και από αποπληθωρισμό είναι πιθανό τα αντανακλαστικά να χαλαρώσουν. Οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση και για την εποπτεία της αγοράς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαν τον ίδιο ρόλο. Οι λέξεις «ανατιμήσεις» ή «αισχροκέρδεια» ήταν εκτός καθημερινότητας και στο επίκεντρο ήταν (και παραμένει) η ανάκαμψη ή η ανεργία.

Μόνο που τώρα ανακάμπτει και η ακρίβεια. Για την... ακρίβεια πάντα η πορεία των τιμών ήταν υψηλής σημασίας θέμα γιατί και σε περίοδο ύφεσης (και άρα θεωρητικά αποπληθωρισμού) έχει σημασία να μην υπάρχουν περιθώρια για υπερκέρδη, ώστε να «εξισορροπήσει» η αγορά, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξαγωγική δυναμική και έτσι να φτιαχτεί το «έδαφος;» για έναν νέο κύκλο υγιούς και ισχυρής ανάκαμψης.

Αλλά, τέλος πάντων, τώρα το πρόβλημα είναι άλλο. Τώρα δυστυχώς είμαστε στην αντίπερα όχθη. Ο πληθωρισμός επιταχύνεται μήνα με το μήνα και ο φόβος είναι μήπως επεκταθεί σε ευρύτερους κλάδους και «ύψη» από αυτά που προκαλεί η οξύτατη ενεργειακή εφοδιαστική κλπ κρίση.

Αν λοιπόν τέτοιου είδους φαινόμενα «υπερκερδών» έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, τότε θα πρέπει να παταχθούν άμεσα και να θωρακιστεί το ταχύτερο δυνατό και σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής και κατανάλωσης η πορεία των τιμών.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού που ανακοίνωσε και η Eurostat (είχε προηγηθεί η ΕΛΣΤΑΤ) δείχνει την άνοδο του κατά 48,1% στην Ελλάδα (εγχώρια αγορά), έναντι ανόδου κατά 37% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα πάει πιο «γρήγορα» από την ΕΕ σε ένα πεδίο στο οποίο η... πρωτοπορία δεν είναι επιθυμητή.

Να θυμίσουμε την ανακοίνωση του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Μάιο: στην Ευρωζώνη άνοδος κατά 8,1% και στην Ελλάδα κατά 10,7%. Δηλαδή, ο ελληνικός πληθωρισμός υπολογίζεται πλέον κοντά στο 12% (τα ακριβή στοιχεία θα δούμε την άλλη εβδομάδα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ).

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι προς το παρόν το οικονομικό κλίμα αντέχει. Αυξήθηκε κατά 3 μονάδες τον Μάιο, στηριζόμενο στην επιστροφή σε κάποια υγειονομική κανονικότητα, στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και στην ελπίδα αξιοποίησης των κονδυλίων της ΕΕ.

Υπάρχει λοιπόν ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει με τίποτα να μείνει αναξιοποίητο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά αν η λογική δεν επικρατήσει παγκοσμίως και ο πόλεμος δεν κοπάσει, να θωρακιστεί η αγορά. Δεν πρέπει να εμπεδωθούν πληθωριστικές προσδοκίες, πρέπει να γίνει σαφές πως κανείς δεν θα κερδίσει από όλο αυτό που συμβαίνει. Για να μην πάρει παραπάνω μέτρα η κυβέρνηση που θα βαρύνουν το χρέος, για να μην μειωθούν και άλλο τα εισοδήματα, για να μην βγει η Ελλάδα πιο πολύ από τη ρότα της ανάκαμψης που είχε χαράξει.

Όλες οι ειδήσεις

17:05

Η Blue Owl περιορίζει τις αναλήψεις σε δύο funds της

17:00

Σταθερό το επενδυτικό momentum στον τουρισμό - Τα νέα πρότζεκτς που έρχονται

16:53

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε λιγότερο από τις προβλέψεις τον Φεβρουάριο

16:47

Απώλειες στη Wall Street στην σκιά Τραμπ και πετρελαίου

16:38

Ζαχαράκη: Στόχος να ανακαινίσουμε περισσότερα από 2.000 σχολεία έως το 2030

16:30

Μακρόν σε Τραμπ: «Δεν πρέπει να λέμε κάθε μέρα το αντίθετο από αυτό που έχουμε πει την προηγουμένη»

16:29

Απειλές κατά αμερικανικών τραπεζών: Σε καθεστώς τηλεργασίας εργαζόμενοι της Citi σε Παρίσι και Φρανκφούρτη

16:26

Tesla: Παρέδωσε 358.023 οχήματα παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο

16:25

Χατζηθεοδοσίου: «Να μειωθεί άμεσα ΕΦΚ στα καύσιμα και ΦΠΑ σε βασικά αγαθά»

16:15

Ιράν: Οι δύο μεγαλύτερες χαλυβουργίες διέκοψαν τη λειτουργία τους έπειτα από πλήγματα

16:08

Τέμπη: Αποχή δήλωσε η πρόεδρος της δίκης για τα βίντεο

16:04

ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

16:01

Θεμιστοκλέους: «Η αξιολόγηση των ασθενών είναι εργαλείο διοίκησης και βελτίωσης»

15:59

Χατζηδάκης για αίτημα πρόωρων εκλογών: «Μου θυμίζετε το αρνί που εύχεται να έρθει το Πάσχα»

15:46

Τέσσερις συλλήψεις για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε γραφεία της BofA στο Παρίσι

15:44

Euroxx: Στα top-picks του 2026 η μετοχή της Τρ. Κύπρου, ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 11,50 ευρώ

15:41

Γεραπετρίτης: «Η ασφάλεια των ναυτικών μας και ο ανεμπόδιστος διάπλους είναι αδιαπραγμάτευτα αγαθά»

15:34

Allwyn: Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

15:29

Κεραμέως: Θέλουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας

15:28

Εκτοξεύεται 13% το πετρέλαιο

15:26

Περ. Αττικής: Υπογραφή σύμβασης για το νέο «υδάτινο» σπίτι του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού

15:23

Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

15:20

Ύδρα: Πάσχα στο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού

15:19

Κώτσηρας: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την οικονομία»

15:19

Γιατί οι αγορές ανεβαίνουν στην αρχή της εβδομάδας και «βυθίζονται» στο τέλος

15:16

Η Ρωσία ετοιμάζει την αποστολή και δεύτερου τάνκερ στην Κούβα

15:14

Fraport Greece: Στο «Μακεδονία» το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο που εγκαταστάθηκε σε περιφερειακό αεροδρόμιο

15:12

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

15:06

Τρ. Πειραιώς: Τι σημαίνει για τον αγροτικό τομέα το περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας

14:59

Θεοδωρικάκος: Εθνικό στοίχημα η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider