Στην Ευρώπη δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, αλλά η κρίση βαθαίνει

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η σημασία μίας απόφασης για επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας της ΕΕ γίνεται όλο και πιο μεγάλη μετά από κάθε ημέρα πολέμου που διανύει η παγκόσμια κοινότητα και μετά από κάθε νέο στοιχείο για άλμα ακρίβειας που έρχεται στη δημοσιότητα.

Την εν λόγω θέση για κοινή στάση της ΕΕ επανέλαβε η Ελλάδα και στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Δευτέρας. Παρ όλα αυτά «φως» ακόμη δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ τα μηνύματα δεν είναι ευοίωνα.

Το τελευταίο «μαντάτο» ήρθε από το συντονιστικό όργανο των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER). Στο πόρισμά του (το οποίο ζήτησε η Κομισιόν για να αποφασίσει τι θα προτείνει αναφορικά με την κοινή αυτή δράση) διαπιστώνει πως δεν χρειάζονται αλλαγές. Ο τρόπος με τον οποίο καθορίζονται οι τιμές αποτελεί την καλύτερη επιλογή, λέει το εν λόγω όργανο.

Πλέον όμως τα περιθώρια στενεύουν. Γιατί οι εισηγήσεις από την Κομισιόν θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, αν βεβαίως παραμένει ως στόχος οι αποφάσεις να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου.

Στο μεταξύ, τα μηνύματα από το μέτωπο της ακρίβειας γίνονται όλο και πιο δυσοίωνα. Σε όλη την Ευρώπη, και στην Ελλάδα. Με τελευταίο κρούσμα την εκτόξευση του εναρμονισμένου  δείκτη τιμών στο 9,4% τον Απρίλιο, κάτι που προοιωνίζει 2ψήφιο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή….

Παρεμβάσεις λοιπόν είναι σαφές πως χρειάζονται και αν δεν τις κάνει η Ευρώπη, θα πρέπει να τις κάνουν μονομερώς τα κράτη. Θα πρέπει να είναι γενναίες και ενδεχομένως να διατηρηθούν για πολλούς μήνες.

Το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες την Παρασκευή δίνει ένα μέτρο των (λίγων) δυνατοτήτων που υπάρχουν και των πολύ μεγάλων αναγκών. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει πάρει για το 2022 μέτρα στήριξης από την ενεργειακή κρίση αξίας 4,33 δις ευρώ εκ των οποίων τα 3,6 δις ευρώ είναι το πακέτο για ρεύμα και αέριο του 2022 το οποίο (προς το παρόν) καλύπτουν τα έσοδα από δημοπρασίες ρύπων. Μόνο που τα εν λόγω έσοδα δεν είναι αστείρευτα.

Πόσα έχει το ελληνικό κράτος για να «δώσει»; Πέραν των 722 εκατ. που ήδη έχουν εγγραφεί και διατεθεί υπάρχει ένα «μαξιλάρι» από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2 δις ευρώ που δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Πέραν αυτών όμως το τι επιπλέον θα μπορεί να δοθεί φέτος, διατηρώντας τη δημοσιονομική «εικόνα»  της χώρας που θέλει να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα, δεν μπορεί  να είναι δεδομένο.

Τον Μάιο η Επιτροπή θα ανοίξει τα χαρτιά της και για το αν θα παραταθεί και με τι όρους η ρήτρα διαφυγής για το 2023.  Ότι και να προτείνει όμως η Επιτροπή για εξαιρέσεις από τους κανόνες, τα μεγέθη της στήριξης μόνο για ρεύμα και αέριο είναι τόσο μεγάλα που πλέον είναι σαφές πως χωρίς κοινή δράση για μία «αμοιβαιοποίηση» του κόστους, κράτη σαν την Ελλάδα με υψηλό χρέος, έχουν περιορισμούς.

Προς το παρόν λοιπόν η Ευρώπη κρύβει το πρόβλημα κάτω από το «χαλί» με επίσημες οικονομικές προβολές που βασίζονται σε επαναφορά της κανονικότητας από το 2023. Γίνεται όμως όλο και πιο σαφές πως αν δεν γίνει κάποιο «θαύμα» σημαντικής βελτίωσης στο μέτωπο του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, σύντομα το πρόβλημα δεν θα μπορεί να το κρύψει κανένα χαλί. Και τότε θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Θα πρέπει να ληφθούν και έγκαιρα και με τρόπο που να αποτρέπει τα χειρότερα για την οικονομία και για την κοινωνία και τη συνοχή της Ευρώπης.

Όλες οι ειδήσεις

19:38

Reuters: Κλίμα «συμβιβασμού» στην ΕΕ για δασμούς Τραμπ

19:26

Συνάντηση Δήμα με την Πρέσβη της Γαλλίας και MEDEF International

19:14

Alpha Real Estate Services: «Πράσινο φως» για μικτό μέρισμα 0,50 ευρώ ανά μετοχή

19:12

Quest: Από 27/6 η καταβολή καθαρού μερίσματος 0,285 ευρώ ανά μετοχή

19:10

Νέα παράταση 90 ημερών στην απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ

19:01

Reuters: Άμεσες επαφές Ιράν με ΗΠΑ - «Επιστρέφουμε σε συνομιλίες αν κάνει πίσω το Ισραήλ»

18:54

Alter Ego: Στις 23/6 η αποκοπή μερίσματος - Τι προβλέπει το πρόγραμμα επανεπένδυσης

18:50

Noval Property: Παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ η Ευγενία Μουρούσια

18:42

Βιλερουά (ΕΚΤ): Οποιαδήποτε κίνηση γίνει στα επιτόκια θα είναι προς τα κάτω

18:33

Για κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη προειδοποιεί το ΔΝΤ

18:24

Η Βρετανία σε «δίλημμα» για εμπλοκή στο Ιράν

18:20

AVE: Μεταξύ 22 και 32 εκατ. ευρώ το τίμημα για το 40% των σούπερ μάρκετ Bazaar

18:15

Νέα εκδήλωση «Rebrain Greece» στη Νέα Υόρκη – Πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις

18:09

Τραμπ: Η WSJ δεν έχει ιδέα ποιες είναι οι σκέψεις μου για το Ιράν

18:01

Σε αναζήτηση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων το ΧΑ

17:56

Mevaco: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ/μετοχή

17:47

Τραμπ σε Πάουελ: Από τους πιο ηλίθιους και καταστροφικούς ανθρώπους

17:46

AS Company: Έγκριση διανομής μερίσματος 0,17 ευρώ/μετοχή για τη χρήση 2024

17:35

Ideal: «Ναι» από ΓΣ σε επιστροφή κεφαλαίου 0,30 ευρώ ανά μετοχή

17:28

Alpha Real Estate: Σε 85,88% το ποσοστό της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών

17:27

Δρεπανοκυτταρική αναιμία και εγκυμοσύνη - Ο ΠΟΥ εκδίδει τις πρώτες οδηγίες

17:18

Γεωργιάδης: Από τις 15 Ιουλίου το «1566» για όλες τις υπηρεσίες Υγείας

17:13

Πετρέλαιο: Η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκτείνει τα κέρδη πάνω από 2%

17:00

Γάζα: Τουλάχιστον 72 νεκροί από ισραηλινά πυρά

16:52

Τζιτζικώστας: Αναγκαίες οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και προσλήψεις για να μειωθούν οι καθυστερήσεις πτήσεων

16:43

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Σι: Καταδίκασαν τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν

16:34

Κλειστή η Wall Street λόγω Juneteenth

16:25

FT: Το ΝΑΤΟ μειώνει τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για να αποφύγει μια πρόωρη αναχώρηση του Τραμπ

16:21

Σάντσεθ: Ζητά από το ΝΑΤΟ απαλλαγή της Ισπανίας από την αύξηση του στόχου για αμυντικές δαπάνες στο 5%

16:16

Απειλές προς Τραμπ από Φρουρούς της Επανάστασης - Νέο κύμα ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων στο Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider