Στην Ευρώπη δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, αλλά η κρίση βαθαίνει

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η σημασία μίας απόφασης για επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας της ΕΕ γίνεται όλο και πιο μεγάλη μετά από κάθε ημέρα πολέμου που διανύει η παγκόσμια κοινότητα και μετά από κάθε νέο στοιχείο για άλμα ακρίβειας που έρχεται στη δημοσιότητα.

Την εν λόγω θέση για κοινή στάση της ΕΕ επανέλαβε η Ελλάδα και στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Δευτέρας. Παρ όλα αυτά «φως» ακόμη δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ τα μηνύματα δεν είναι ευοίωνα.

Το τελευταίο «μαντάτο» ήρθε από το συντονιστικό όργανο των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER). Στο πόρισμά του (το οποίο ζήτησε η Κομισιόν για να αποφασίσει τι θα προτείνει αναφορικά με την κοινή αυτή δράση) διαπιστώνει πως δεν χρειάζονται αλλαγές. Ο τρόπος με τον οποίο καθορίζονται οι τιμές αποτελεί την καλύτερη επιλογή, λέει το εν λόγω όργανο.

Πλέον όμως τα περιθώρια στενεύουν. Γιατί οι εισηγήσεις από την Κομισιόν θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, αν βεβαίως παραμένει ως στόχος οι αποφάσεις να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου.

Στο μεταξύ, τα μηνύματα από το μέτωπο της ακρίβειας γίνονται όλο και πιο δυσοίωνα. Σε όλη την Ευρώπη, και στην Ελλάδα. Με τελευταίο κρούσμα την εκτόξευση του εναρμονισμένου  δείκτη τιμών στο 9,4% τον Απρίλιο, κάτι που προοιωνίζει 2ψήφιο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή….

Παρεμβάσεις λοιπόν είναι σαφές πως χρειάζονται και αν δεν τις κάνει η Ευρώπη, θα πρέπει να τις κάνουν μονομερώς τα κράτη. Θα πρέπει να είναι γενναίες και ενδεχομένως να διατηρηθούν για πολλούς μήνες.

Το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες την Παρασκευή δίνει ένα μέτρο των (λίγων) δυνατοτήτων που υπάρχουν και των πολύ μεγάλων αναγκών. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει πάρει για το 2022 μέτρα στήριξης από την ενεργειακή κρίση αξίας 4,33 δις ευρώ εκ των οποίων τα 3,6 δις ευρώ είναι το πακέτο για ρεύμα και αέριο του 2022 το οποίο (προς το παρόν) καλύπτουν τα έσοδα από δημοπρασίες ρύπων. Μόνο που τα εν λόγω έσοδα δεν είναι αστείρευτα.

Πόσα έχει το ελληνικό κράτος για να «δώσει»; Πέραν των 722 εκατ. που ήδη έχουν εγγραφεί και διατεθεί υπάρχει ένα «μαξιλάρι» από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2 δις ευρώ που δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Πέραν αυτών όμως το τι επιπλέον θα μπορεί να δοθεί φέτος, διατηρώντας τη δημοσιονομική «εικόνα»  της χώρας που θέλει να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα, δεν μπορεί  να είναι δεδομένο.

Τον Μάιο η Επιτροπή θα ανοίξει τα χαρτιά της και για το αν θα παραταθεί και με τι όρους η ρήτρα διαφυγής για το 2023.  Ότι και να προτείνει όμως η Επιτροπή για εξαιρέσεις από τους κανόνες, τα μεγέθη της στήριξης μόνο για ρεύμα και αέριο είναι τόσο μεγάλα που πλέον είναι σαφές πως χωρίς κοινή δράση για μία «αμοιβαιοποίηση» του κόστους, κράτη σαν την Ελλάδα με υψηλό χρέος, έχουν περιορισμούς.

Προς το παρόν λοιπόν η Ευρώπη κρύβει το πρόβλημα κάτω από το «χαλί» με επίσημες οικονομικές προβολές που βασίζονται σε επαναφορά της κανονικότητας από το 2023. Γίνεται όμως όλο και πιο σαφές πως αν δεν γίνει κάποιο «θαύμα» σημαντικής βελτίωσης στο μέτωπο του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, σύντομα το πρόβλημα δεν θα μπορεί να το κρύψει κανένα χαλί. Και τότε θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Θα πρέπει να ληφθούν και έγκαιρα και με τρόπο που να αποτρέπει τα χειρότερα για την οικονομία και για την κοινωνία και τη συνοχή της Ευρώπης.

Όλες οι ειδήσεις

08:48

Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον πλανήτη

08:36

Τι συμβαίνει με τη Βιολάντα - Τα σενάρια πώλησης και οι διαψεύσεις

08:24

Coffee Island: Τα σχέδια επέκτασης εντός και εκτός Ελλάδας στη σκιά του πολέμου

08:19

Τα νέα διαβατήρια των ΗΠΑ θα έχουν τη φωτογραφία του Τραμπ

08:10

«Ψηφιακό μητρώο» για τα ραδιόφωνα - Υποχρεωτική επικαιροποίηση των σταθμών μέσω gov.gr

08:02

ΗΠΑ: Ο πρώην διευθυντής του FBI κατηγορείται πως απείλησε τη ζωή του Τραμπ

07:55

Ο άνθρωπος που «αναγέννησε» την Intel

07:47

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις

07:42

Προεκτάσεις από την αποχώρηση των ΗΑΕ από τον OPEC

07:39

Κόσοβο: Νέες βουλευτικές εκλογές το αργότερο σε 45 ημέρες

07:36

Επιθεώρηση Εργασίας: Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν το 2026 κατασκευές, τεχνικά έργα, καταλύματα και εστίαση

07:32

AKTOR: Πώς εξελίσσεται σε «μεγάλο παίκτη» (και) στις ΑΠΕ - Επενδύσεις άνω του 1 δισ.

07:28

Ψηφιακό «μάτι» σε όλα τα επιδόματα: Έρχεται το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων

07:24

Το επιτελικό κράτος, οι 5 γαλάζιοι και το μήνυμα Μητσοτάκη

07:21

WSJ: Ο Τραμπ σχεδιάζει παρατεταμένο ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν

07:14

«Κινούμαι Ηλεκτρικά - Γ’ Κύκλος»: Ξεκίνησαν οι πρώτες αγωγές καταναλωτών κατά του Δημοσίου

07:06

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Airbus: Mega deal με το «βλέμμα» σε στρατιωτικό δορυφόρο, Άμυνα - Γίνεται όμιλος «κρίσιμων υποδομών»

07:00

Τα επιτόκια ωθούν σε αναζήτηση κεφαλαίων - Σε άλλο επίπεδο η ΓΕΚ - Προσωρινό σιδηροδρομικό «stop» στον ΠΑΘΕ

23:50

Η Λετονία θα ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό με τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης

23:45

Ιστορική ομιλία του βασιλιά Καρόλου στο Κογκρέσο - «Πιο σημαντική από ποτέ η συνεργασία Ευρώπης και Αμερικής»

23:30

Ευρώπη: Τα μικρά αεροδρόμια φοβούνται ότι δεν θα επιβιώσουν λόγω ακριβού πετρελαίου

23:27

Τρεις διασώστες νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο - Δύο στρατιώτες τραυματίες

23:09

Wall Street: Ο σκεπτικισμός για την OpenAI έφερε απώλειες στον Nasdaq

23:00

Εργατική Πρωτομαγιά: Από 9:00-21:00 θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ

22:55

Ρήγμα στον OPEC: Τι σημαίνει η αποχώρηση των ΗΑΕ για το καρτέλ και την παγκόσμια αγορά ενέργειας

22:44

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης απέρριψε τις δύο προσφυγές για το δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ

22:38

Βρετανία: Απορρίφθηκε η πρόταση έναρξης κοινοβουλευτικής έρευνας σε βάρος του Στάρμερ

22:33

Ξεκίνησε η δίκη του Μασκ εναντίον της OpenAI και της Microsoft - Ζητά αποζημίωση 150 εκατ. δολ.

22:28

Επίθεση Τραμπ σε Μερτς: «Δεν ξέρει τι λέει όταν μιλάει για το Ιράν»

22:20

Πετρέλαιο: Έκανε το «7 στα 7» με κέρδη άνω του 3%

gazzetta
gazzetta reader insider insider