Το θέμα είναι η ρευστότητα να φτάσει σε όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα νέα από τη χθεσινή παρουσίαση του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι πολύ καλά. Οι χρηματοδοτήσεις άνω των 9 δισ. ευρώ προς την  ελληνική επιχειρηματικότητα που αναμένονται φέτος μόνο από αυτόν τον φορέα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εργαλεία που ωριμάζουν από το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και άλλες πηγές, δημιουργούν αισιοδοξία για μία ισχυρή τόνωση της ρευστότητας. Την οποία έχει σαφέστατα ανάγκη ο επιχειρηματικός κόσμος και πιο πολύ οι πιο μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες (που αντιμετωπίζουν πιο μεγάλο κόστος δανεισμού ή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτόν).

Με άλλα λόγια, το θέμα είναι πλέον, καθώς η ρευστότητα... έρχεται, να διαχυθεί όσο πιο πολύ γίνεται. Να φτάσει σε όλους. Οι τράπεζες εκτιμούν πως η περίμετρος των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι 100.000. Εκ των οποίων όμως πολύ καλή πιστοληπτική αξιολόγηση – και έτσι ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού – έχουν πολύ λιγότερες.  Απέναντί τους βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό λόγω οφειλών, ζημιών, υπερδανεισμού κλπ. 

Προφανώς δεν πρέπει να συντηρούνται εταιρείες «ζόμπι». Αλλά, ας μη γελιόμαστε, μετά από τόσα έτη οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα οι εταιρείες που έχουν απομείνει είναι – σε μεγάλο βαθμό – ανθεκτικές. Κάτι που φάνηκε και από την περίοδο των lockdown.  

Το θέμα είναι πως θα βρουν όσο πιο πολλές επιχειρήσεις γίνεται τα κεφάλαια για να αναπτυχθούν, να εκσυγχρονισθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και με εξαγωγικό προσανατολισμό. Για να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και για να συνδράμουν ώστε η χώρα να έχει έσοδα, άνοδο εισοδημάτων και βιώσιμη ανάπτυξη.

Προφανώς τα κίνητρα συγκεντρώσεων και μεγέθυνσης που τίθενται σε εφαρμογή θα βοηθήσουν. Αλλά, στην Ελλάδα των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών οι συνθήκες είναι εκ των πραγμάτων ειδικές. Και αν μη τι άλλο, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν για να προσπαθήσουν όσοι δυσκολεύονται  - ελλείψει γνώσεων, πόρων ή λόγω διστακτικότητας  - να μετέχουν στο άρμα των χρηματοδοτήσεων. Διασφαλίζοντας συνθήκες επιλεξιμότητας που να μην δημιουργούν αποκλεισμούς εκεί που υπάρχουν δυνατότητες, Αλλά και συνθήκες στήριξης που θα διανέμουν τη ρευστότητα όσο το δυνατό περισσότερο. Με την ασφάλεια που απαιτεί ο στόχος μείωσης των NPLs, αλλά και χωρίς περιττές δικλείδες.

Όλες οι ειδήσεις

18:45

«Η Ελλάδα του gov.gr - Η Ελλάδα του σήμερα»: Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 90ή ΔΕΘ

18:36

Νεπάλ: Στους 1.204 νεκρούς και 4.216 αγνοούμενους ο απολογισμός θυμάτων από την πλημμύρα

18:35

Κυκλοφόρησε το αναμνηστικό, συλλεκτικό νόμισμα με την εικόνα του Τραμπ

18:33

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κόστα την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου

18:20

Η λειψυδρία περνά τα σύνορα: Η Ελλάδα ανοίγει το κεφάλαιο της «διπλωματίας του νερού» στα Βαλκάνια

18:15

Quest: Στα 750 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το α' εξάμηνο - Αύξηση κερδών 25,2%

18:08

Προσφορές από Μελισσανίδη και Γ. Μυτιληναίο για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου

17:58

Νέα ψηφιακά συστήματα σε 30 σταθμούς του ΟΣΕ

17:58

Μαίνεται η φωτιά στον Μύτικα Θήβας - Στη μάχη 80 πυροσβέστες και 20 εναέρια μέσα

17:50

Συνάντηση Σ. Παπασταύρου με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άλισον Χούκερ

17:50

Βραζιλιάνικες εκλογές: Κλείνει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε Λούλα και Μπολσονάρου

17:45

Eurobank: Από 4 Σεπτεμβρίου στο ταμπλό οι νέες μετοχές της ΑΜΚ μετά την άσκηση των options

17:40

Η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

17:40

Στις 26.053 τα τεχνικά ασφαλιστήρια στην Ελλάδα το 2025 - Τι καλύψεις αφορά το 40,5%

17:36

Σερβία: Η 25η Οκτωβρίου πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών

17:29

Τριήμερο αρνητικό σερί στο Χρηματιστήριο, με τζίρο άνω των 300 εκατ. ευρώ

17:24

Κ. Χατζηδάκης: Επειδή η ΔΕΗ σώθηκε το 2019, μπορεί σήμερα να στηρίζει τους καταναλωτές

17:21

Νετανιάχου: Ελέγχουμε το 60% της Γάζας και εξοντώνουμε τους τρομοκράτες που μας απειλούν

17:20

Η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας μετέφερε 86 τόνους χρυσού από τις ΗΠΑ και τον Καναδά προς τη Βρετανία

17:14

Σύγκρουση πλοίων στον Μαρμαρά: Οι κρίσιμες συνομιλίες πριν το ναυάγιο

17:14

Ταυτοποιήθηκαν δύο ύποπτοι για τις επιθέσεις με drones στη Λειψία

17:12

Η Centcom διαψεύδει ότι στόχευσε αμάχους στο Ιράν

17:07

Δήμας: Πυλώνες ανάπτυξης για τα Γρεβενά ο Ε65 και οι σύγχρονες κτιριακές υποδομές

17:05

Wall Street: Ήπιες μεταβολές με το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων

17:03

Γεύμα Μητσοτάκη με τον μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοχ

16:56

Παρατείνεται έως 12 μήνες η διαδικασία για τις θέσεις στις λαϊκές αγορές

16:55

Το Κίεβο ζητά από τον ICAO απαγόρευση στα μέλη για χρήση του ρωσικού εναέριου χώρου

16:49

Έως 39 ευρώ τον μήνα η μέση εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά από τη μείωση τιμών

16:46

«Νέα κίνητρα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων» - Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου

16:40

Reuters: Έως το 2029 η Αθήνα ξεπληρώνει το πρώτο μνημόνιο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider