Το θέμα είναι η ρευστότητα να φτάσει σε όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα νέα από τη χθεσινή παρουσίαση του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι πολύ καλά. Οι χρηματοδοτήσεις άνω των 9 δισ. ευρώ προς την  ελληνική επιχειρηματικότητα που αναμένονται φέτος μόνο από αυτόν τον φορέα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εργαλεία που ωριμάζουν από το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και άλλες πηγές, δημιουργούν αισιοδοξία για μία ισχυρή τόνωση της ρευστότητας. Την οποία έχει σαφέστατα ανάγκη ο επιχειρηματικός κόσμος και πιο πολύ οι πιο μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες (που αντιμετωπίζουν πιο μεγάλο κόστος δανεισμού ή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτόν).

Με άλλα λόγια, το θέμα είναι πλέον, καθώς η ρευστότητα... έρχεται, να διαχυθεί όσο πιο πολύ γίνεται. Να φτάσει σε όλους. Οι τράπεζες εκτιμούν πως η περίμετρος των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι 100.000. Εκ των οποίων όμως πολύ καλή πιστοληπτική αξιολόγηση – και έτσι ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού – έχουν πολύ λιγότερες.  Απέναντί τους βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό λόγω οφειλών, ζημιών, υπερδανεισμού κλπ. 

Προφανώς δεν πρέπει να συντηρούνται εταιρείες «ζόμπι». Αλλά, ας μη γελιόμαστε, μετά από τόσα έτη οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα οι εταιρείες που έχουν απομείνει είναι – σε μεγάλο βαθμό – ανθεκτικές. Κάτι που φάνηκε και από την περίοδο των lockdown.  

Το θέμα είναι πως θα βρουν όσο πιο πολλές επιχειρήσεις γίνεται τα κεφάλαια για να αναπτυχθούν, να εκσυγχρονισθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και με εξαγωγικό προσανατολισμό. Για να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και για να συνδράμουν ώστε η χώρα να έχει έσοδα, άνοδο εισοδημάτων και βιώσιμη ανάπτυξη.

Προφανώς τα κίνητρα συγκεντρώσεων και μεγέθυνσης που τίθενται σε εφαρμογή θα βοηθήσουν. Αλλά, στην Ελλάδα των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών οι συνθήκες είναι εκ των πραγμάτων ειδικές. Και αν μη τι άλλο, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν για να προσπαθήσουν όσοι δυσκολεύονται  - ελλείψει γνώσεων, πόρων ή λόγω διστακτικότητας  - να μετέχουν στο άρμα των χρηματοδοτήσεων. Διασφαλίζοντας συνθήκες επιλεξιμότητας που να μην δημιουργούν αποκλεισμούς εκεί που υπάρχουν δυνατότητες, Αλλά και συνθήκες στήριξης που θα διανέμουν τη ρευστότητα όσο το δυνατό περισσότερο. Με την ασφάλεια που απαιτεί ο στόχος μείωσης των NPLs, αλλά και χωρίς περιττές δικλείδες.

Όλες οι ειδήσεις

18:31

Κυρανάκης: «Δωρεάν μετακινήσεις για ΑμεΑ με 10 ειδικά διαμορφωμένα οχήματα της ΟΣΥ»

18:28

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί ότι θα παραβιάσει την «κίτρινη γραμμή» του Ισραήλ

18:25

Θεοδωρικάκος: «Ο παραγωγικός μετασχηματισμός απαιτεί διάλογο και συναινέσεις»

18:21

Στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χρ. Παπακωνσταντίνου

18:06

Ισραήλ: Απετράπη ιρανικό σχέδιο επίθεσης κατά του αγωγού πετρελαίου Μπακού - Τσεϊχάν

18:04

«Μέθη και απουσίες» - O διευθυντής του FBI μηνύει για 250 εκατ. δολάρια το Atlantic

18:03

Ενέργεια: «Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία» - Πίεση σε τιμές και σχέδια επάρκειας

18:01

Η USA Rare Earth εξαγοράζει έναντι 2,8 δισ. δολαρίων την βραζιλιάνικη Serra Verde

17:55

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο της Αθήνας λίγο πριν τη λήξη της εκεχειρίας στο Ιράν

17:52

Κάλας για Ορμούζ: «Τυχόν διόδια διέλευσης θα δημιουργούσαν επικίνδυνο προηγούμενο»

17:41

DW: Το BBC μειώνει το δυναμικό του – μειώνεται και η δυναμική του;

17:31

Δήμας: Προχωρούν οι εργασίες του ΒΟΑΚ σε όλα τα τμήματα μαζί με τις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας

17:27

Μόλις 3 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες 12 ώρες

17:23

Πολιτική Προστασία: 52 πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο, οι περισσότερες οφείλονται σε αμέλεια

17:22

Reuters: Στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη ο νέος γύρος συνομιλιών Ισραήλ - Λιβάνου

17:17

Γαλλικά ΜΜΕ: Τι προσδοκά η Αθήνα από την επίσκεψη Μακρόν

17:15

Το Πακιστάν «παγώνει» deal 1,5 δισ. με το Σουδάν για πώληση όπλων μετά από παρέμβαση της Σ. Αραβίας

17:12

Ιράν: Ανοίγουν ξανά τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Τεχεράνης

17:03

Τραμπ: Απόψε η συμφωνία με Ιράν - Θα πέσουν πολλές βόμβες εάν δεν υπάρξει deal

16:47

Profit taking και ελεγχόμενες πιέσεις στη Wall Street

16:41

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Τρίτη 21 Απριλίου

16:35

Cosmos Sport: Στρατηγική συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ηλεκτρονικού Αθλητισμού

16:33

Θεμιστοκλέους: Εντός χρονοδιαγράμματος τα έργα Υγείας του Ταμείου Ανάκαμψης

16:33

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων ζημίωσε το Δημόσιο με ένα δισ. ευρώ - Κατασχέθηκαν 42 ακίνητα και 76 σκάφη

16:22

Στην κατοχή της Eli Lilly η Kelonia: Έκλεισε το deal - Έως 7 δισ. δολάρια το τίμημα

16:10

Γαλλία: Με ποια αδικήματα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ο Μασκ - Απών από την «εθελοντική ακρόαση»

16:10

Εισφορές: 8 στους 10 επέλεξαν τις φθηνότερες και το 2026 - Πόσο συμπιέζονται οι μελλοντικές συντάξεις

15:58

Booking.com: Το 84% των Ελλήνων επιδιώκει πιο βιώσιμα ταξίδια

15:46

Η ΤτΕ προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο τον επαναδιορισμό Στουρνάρα

15:35

Η Golden Age Capital απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή στη Moving Doors

gazzetta
gazzetta reader insider insider