Το θέμα είναι η ρευστότητα να φτάσει σε όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα νέα από τη χθεσινή παρουσίαση του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι πολύ καλά. Οι χρηματοδοτήσεις άνω των 9 δισ. ευρώ προς την  ελληνική επιχειρηματικότητα που αναμένονται φέτος μόνο από αυτόν τον φορέα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εργαλεία που ωριμάζουν από το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και άλλες πηγές, δημιουργούν αισιοδοξία για μία ισχυρή τόνωση της ρευστότητας. Την οποία έχει σαφέστατα ανάγκη ο επιχειρηματικός κόσμος και πιο πολύ οι πιο μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες (που αντιμετωπίζουν πιο μεγάλο κόστος δανεισμού ή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτόν).

Με άλλα λόγια, το θέμα είναι πλέον, καθώς η ρευστότητα... έρχεται, να διαχυθεί όσο πιο πολύ γίνεται. Να φτάσει σε όλους. Οι τράπεζες εκτιμούν πως η περίμετρος των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι 100.000. Εκ των οποίων όμως πολύ καλή πιστοληπτική αξιολόγηση – και έτσι ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού – έχουν πολύ λιγότερες.  Απέναντί τους βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό λόγω οφειλών, ζημιών, υπερδανεισμού κλπ. 

Προφανώς δεν πρέπει να συντηρούνται εταιρείες «ζόμπι». Αλλά, ας μη γελιόμαστε, μετά από τόσα έτη οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα οι εταιρείες που έχουν απομείνει είναι – σε μεγάλο βαθμό – ανθεκτικές. Κάτι που φάνηκε και από την περίοδο των lockdown.  

Το θέμα είναι πως θα βρουν όσο πιο πολλές επιχειρήσεις γίνεται τα κεφάλαια για να αναπτυχθούν, να εκσυγχρονισθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και με εξαγωγικό προσανατολισμό. Για να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και για να συνδράμουν ώστε η χώρα να έχει έσοδα, άνοδο εισοδημάτων και βιώσιμη ανάπτυξη.

Προφανώς τα κίνητρα συγκεντρώσεων και μεγέθυνσης που τίθενται σε εφαρμογή θα βοηθήσουν. Αλλά, στην Ελλάδα των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών οι συνθήκες είναι εκ των πραγμάτων ειδικές. Και αν μη τι άλλο, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν για να προσπαθήσουν όσοι δυσκολεύονται  - ελλείψει γνώσεων, πόρων ή λόγω διστακτικότητας  - να μετέχουν στο άρμα των χρηματοδοτήσεων. Διασφαλίζοντας συνθήκες επιλεξιμότητας που να μην δημιουργούν αποκλεισμούς εκεί που υπάρχουν δυνατότητες, Αλλά και συνθήκες στήριξης που θα διανέμουν τη ρευστότητα όσο το δυνατό περισσότερο. Με την ασφάλεια που απαιτεί ο στόχος μείωσης των NPLs, αλλά και χωρίς περιττές δικλείδες.

Όλες οι ειδήσεις

18:16

Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

17:57

Samsung: Έτοιμη να ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ 26,9 δισ. δολ. για το α' τρίμηνο

17:48

Γερουσιαστές καλούν τον Τραμπ να απαγορεύσει την κατασκευή κινεζικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

17:35

ΟΗΕ: Τρεις κυανόκρανοι τραυματίστηκαν από έκρηξη στο Λίβανο

17:17

BBC: Οι ρωσικές απώλειες έφτασαν τους 207.552 στρατιωτικούς

17:08

Bloomberg: Η Τουρκία εξετάζει την αύξηση των τιμών ενέργειας λόγω Ιράν

16:50

Κοντογεώργης: «Προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της κρίσης και όχι οι εκλογές»

16:28

Γεωργιάδης για Βαρτζόπουλο: Υπηρέτησε με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα το Υπουργείο Υγείας

16:22

Politico: Οι 5 τρόποι με τους οποίους ο Τραμπ μπορεί να καταστρέψει το ΝΑΤΟ

16:10

Τραμπ: Με λίγο παραπάνω χρόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πάρουν τα Στενά του Ορμούζ

16:02

Νετανιάχου: «Έχουμε καταστρέψει το 70% της ικανότητας παραγωγής χάλυβα του Ιράν»

16:00

Μιχαηλίδου: «Κορυφαία κοινωνική πρόκληση το στεγαστικό πρόβλημα»

15:58

Ιράν: Κατάρριψη αμερικανικού μαχητικού - Αναζητείται ο πιλότος, δίνεται αμοιβή

15:47

DW: Πόσο «πληγωμένο» είναι τελικά το Ιράν;

15:47

Amazon: Έξτρα επιβάρυνση 3,5% «για καύσιμα και logistics» λόγω του πολέμου στο Ιράν

15:45

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί ενώπιον του δικαστηρίου

15:42

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 178.000 οι μισθοδοσίες τον Μάρτιο - Στο 4,3% η ανεργία

15:39

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τις «πολλαπλές επιθέσεις» σε υποδομές υγείας στο Ιράν

15:17

100.000 «καρδιές» για την ΕΛΕΠΑΠ: Το Giant Heart της Novibet αναβαθμίζει τεχνολογικά το Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης και Κίνησης

15:09

Ανάπλαση ΔΕΘ: Αρνητική η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για δημοψήφισμα

15:06

Χατζηδάκης: «Οι Έλληνες κοιτούν την αντιπολίτευση και στρέφονται πάλι στη Νέα Δημοκρατία»

15:06

Δύο νέες διώξεις για τη φονική έκρηξη στη Βιολάντα

14:54

Πάσχα στην Τήνο: Τα έθιμα και όσα πρέπει να δείτε

14:53

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ο σταθερός συνδετικός κρίκος Αθήνας και Βρυξελλών μπαίνει στην Κυβέρνηση

14:47

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 8 Απριλίου

14:33

Reuters: Το σαουδαραβικό PIF εξετάζει την επένδυση 5 δισ. δολαρίων στην ΙΡΟ της SpaceX

14:29

Νέο ρεκόρ ρυθμίσεων οφειλών στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό τον Μάρτιο

14:18

Φορτηγό πλοίο με σήμα «γαλλικής ιδιοκτησίας» διέσχισε το Ορμούζ

14:05

Διαβάσατε τις ειδήσεις της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ

14:05

Μακρόν: Να αντισταθούμε στην ηγεμονία ΗΠΑ - Κίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider