Το θέμα είναι η ρευστότητα να φτάσει σε όλους

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα νέα από τη χθεσινή παρουσίαση του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι πολύ καλά. Οι χρηματοδοτήσεις άνω των 9 δισ. ευρώ προς την  ελληνική επιχειρηματικότητα που αναμένονται φέτος μόνο από αυτόν τον φορέα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εργαλεία που ωριμάζουν από το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και άλλες πηγές, δημιουργούν αισιοδοξία για μία ισχυρή τόνωση της ρευστότητας. Την οποία έχει σαφέστατα ανάγκη ο επιχειρηματικός κόσμος και πιο πολύ οι πιο μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες (που αντιμετωπίζουν πιο μεγάλο κόστος δανεισμού ή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτόν).

Με άλλα λόγια, το θέμα είναι πλέον, καθώς η ρευστότητα... έρχεται, να διαχυθεί όσο πιο πολύ γίνεται. Να φτάσει σε όλους. Οι τράπεζες εκτιμούν πως η περίμετρος των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι 100.000. Εκ των οποίων όμως πολύ καλή πιστοληπτική αξιολόγηση – και έτσι ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού – έχουν πολύ λιγότερες.  Απέναντί τους βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό λόγω οφειλών, ζημιών, υπερδανεισμού κλπ. 

Προφανώς δεν πρέπει να συντηρούνται εταιρείες «ζόμπι». Αλλά, ας μη γελιόμαστε, μετά από τόσα έτη οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα οι εταιρείες που έχουν απομείνει είναι – σε μεγάλο βαθμό – ανθεκτικές. Κάτι που φάνηκε και από την περίοδο των lockdown.  

Το θέμα είναι πως θα βρουν όσο πιο πολλές επιχειρήσεις γίνεται τα κεφάλαια για να αναπτυχθούν, να εκσυγχρονισθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και με εξαγωγικό προσανατολισμό. Για να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και για να συνδράμουν ώστε η χώρα να έχει έσοδα, άνοδο εισοδημάτων και βιώσιμη ανάπτυξη.

Προφανώς τα κίνητρα συγκεντρώσεων και μεγέθυνσης που τίθενται σε εφαρμογή θα βοηθήσουν. Αλλά, στην Ελλάδα των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών οι συνθήκες είναι εκ των πραγμάτων ειδικές. Και αν μη τι άλλο, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν για να προσπαθήσουν όσοι δυσκολεύονται  - ελλείψει γνώσεων, πόρων ή λόγω διστακτικότητας  - να μετέχουν στο άρμα των χρηματοδοτήσεων. Διασφαλίζοντας συνθήκες επιλεξιμότητας που να μην δημιουργούν αποκλεισμούς εκεί που υπάρχουν δυνατότητες, Αλλά και συνθήκες στήριξης που θα διανέμουν τη ρευστότητα όσο το δυνατό περισσότερο. Με την ασφάλεια που απαιτεί ο στόχος μείωσης των NPLs, αλλά και χωρίς περιττές δικλείδες.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Παπαστεργίου: Η σημασία των προγραμμάτων Smart Cities, της κυβερνοασφάλειας και της χρήσης νέων τεχνολογιών από την Αυτοδιοίκηση

23:35

Ιράκ: Η Βαγδάτη διέταξε έρευνα μετά την επίθεση με drone στην κατοικία του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν

23:15

Κιλκίς: Εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων

22:49

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν τρεις 19χρονοι για αρπαγή 22χρονου στην Καλαμαριά

22:17

Πάπας Λέων: Έκκληση προς τους δισεκατομμυριούχους κατοίκους του Μονακό να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη

21:47

Σύνοδος των ΥΠΕΞ Πακιστάν, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Αιγύπτου για τη Μέση Ανατολή

21:34

Μητσοτάκης: Η Μαρινέλλα αφήνει την Ελλάδα πιο σιωπηλή αλλά και πιο πλούσια

21:18

Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ καταδικάζει αναγκαστικούς εκτοπισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

20:55

Φάμελλος: Η Μαρινέλλα άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στη μουσική της σύγχρονης Ελλάδας

20:52

Τασούλας: Η Μαρινέλλα άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού

20:48

ΠΟΥ: Εννέα νοσηλευτές σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στο Λίβανο

20:41

Συνάντηση Ν. Κακλαμάνη με τον πρόεδρο αιγυπτιακής Βουλής

20:30

Συρία: Οι καθολικές εκκλησίες της Δαμασκού ακυρώνουν τη λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων

20:20

Κωνσταντοπούλου: Όλες οι δίκες για τα Τέμπη θα γίνουν

20:12

Ισραήλ: Έπληξε συγκρότημα παραγωγής όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό στο Ιράν

20:05

Κέλλας: Η αγροτική πολιτική αποτελεί βαθιά εθνική πολιτική

19:54

Γεραπετρίτης: Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας στη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ

19:41

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη μετά από πυρκαγιά σε οικία στη Νεμέα Κορινθίας

19:26

ΗΑΕ: Η εταιρία Emirates Global Aluminium ανακοίνωσε σημαντικές ζημιές έπειτα από ιρανική επίθεση

19:06

Έφυγε απ' τη ζωή η Μαρινέλλα

19:00

Μπορούν τα αμερικανικά όπλα να «σπάσουν» τον ιρανικό έλεγχο του Ορμούζ;

18:53

Alpha Bank: Η ελληνική βιομηχανία απέναντι στη γεωπολιτική αναταραχή

18:39

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία οδό με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες

18:29

Nestlé: Δώδεκα τόνοι σοκολατών KitKat εξαφανίστηκαν κάπου στην Ευρώπη

18:10

Βανς: Ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να συνεχίσει την επιχείρηση κατά του Ιράν για λίγο ακόμη

17:53

Κοντογεώργης για μετεκλογικά σενάρια: Πολύς ο χρόνος μέχρι τις εκλογές

17:43

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ οφείλει έναντι της χώρας να θέσει ως εκλογικό στόχο τη νίκη του

17:07

Διαμαντοπούλου: Αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι η συντήρηση, ο πελατειασμός κι ο κάθε λογής λαϊκισμός

17:00

Εστίαση: Ποντάρει σε «γεμάτα τραπέζια» κόντρα στους τριγμούς του πολέμου

16:50

Γαλλία: Αποτράπηκε βομβιστική επίθεση σε αμερικανική τράπεζα στο Παρίσι

gazzetta
gazzetta reader insider insider