Τα μεγάλα στοιχήματα στην οικονομία το 2022

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το 2022 θα είναι μια δύσκολη μεν, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά. Φέτος τίποτα δεν θα είναι εύκολο στο οικονομικό πεδίο. Τα στοιχήματα θα είναι πολλά και μεγάλα. Η χρονιά πάντως ξεκίνα με αρκετά «δώρα». Με μία ισχυρή αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική ορμή, η οποία συνδυάζεται με τα αναγκαία κονδύλια που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία. Υπάρχουν λοιπόν οι προϋποθέσεις αλλά και τα εφόδια ώστε η ελληνική οικονομία και να θωρακιστεί καλύτερα από την πανδημία και από την ενεργειακή κρίση, αλλά και να καλύψει τις «ασθένειες» του παρελθόντος.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό πως πλέον τίποτα δεν θα «χαρίζεται». Αυτό ισχύει τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα της χώρας. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέουν επενδύσεις (που πρέπει να γίνουν στην ώρα τους), μαζί με μεταρρυθμίσεις (που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι κεραίας). Και αυτό απαιτεί από την ελληνική κρατική μηχανή να ξεπεράσει τον εαυτό της. Ακόμα και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ συνδέονται με αιρεσιμότητες και με στόχους που πρέπει να ικανοποιηθούν.

Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας της χώρας θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια αν θέλει να μετέχει στην επόμενη ημέρα». Μετά από δύο χρόνια επιδοματικής πολιτικής (λόγω των μέτρων στήριξης που προφανώς ήταν αναγκαία και πολύ καλώς διατέθηκαν) οι επιχειρήσεις πρέπει να καταλάβουν πως ήρθε η ώρα να βάλουν και εκείνες το χέρι στην τσέπη. Οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης απαιτούν ίδια κεφάλαια και «σχέδιο». Τούτο είναι υποχρεωτικό αλλά και αναγκαίο για να υπάρξει μόχλευση, υπεραξία και έτσι να στηριχθεί ο στόχος για βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τις επενδύσεις που θα γίνουν. 

Παράλληλα, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό άλμα που πυροδότησε η πανδημία - μέσω της τηλεργασίας, της αυτοματοποίησης των διαδικασιών κλπ. -  ώστε να το πάνε πιο πέρα. Να το αξιοποιήσουν για να διαμορφωθεί ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Πιο ανταγωνιστικό.

Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι τα κονδύλια της ΕΕ δεν δίνονται μόνο στην Ελλάδα. Μοιράζονται σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για τις αλλαγές που συντελούνται στην παραγωγική δομή λόγω της πανδημίας. Σε όποια κράτη λοιπόν το δημόσιο αλλά και ιδιωτικός τομέας τρέξουν ταχύτερα, θα υπάρξουν τα ανάλογα οφέλη: οι οικονομίες τους θα βρεθούν «μπροστά» από άποψη ανταγωνιστικότητας την επόμενη μέρα. Σε όποια κράτη καθυστερήσουν όμως... 

Συνοψίζοντας, για τον ιδιωτικό τομέα το πιο μεγάλο διακύβευμα του 2022 είναι η επιβίωση και η δυνατότητα επέκτασης στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή αγορά. Και στις κρίσιμες αγορές όπως είναι η Ενέργεια, οι Υποδομές, η τεχνολογία... Για το Δημόσιο το στοίχημα είναι να μπορέσει να διαμορφώσει ένα περιβάλλον ανάπτυξης/μεταρρυθμίσεων που θα τροφοδοτήσει την ομαλή επιστροφή σε πλεονάσματα, με δυνατότητα παροχής μέτρων στήριξης όσο αυτά είναι αναγκαία (ούτως ώστε να διαφυλάξει τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και του κοινωνικό ιστό), αλλά και με περιθώριο αποκλιμάκωσης των - υψηλών ακόμα - φόρων και εισφορών.

Τα στοιχήματα λοιπόν φέτος είναι πολλά και δύσκολα. Ας ελπίσουμε πως θα τα κερδίσει η ελληνική οικονομία για να μπορούμε – και με λίγη τύχη στην εξέλιξη που θα έχουν οι παγκόσμιες κρίσεις -  να μιλάμε σε έναν χρόνο από τώρα για συνθήκες «κανονικότητας».

Όλες οι ειδήσεις

14:06

Χρυσοχοΐδης για τις επιθέσεις σε οικογένεια Νέστορα και Marfin: «Η Δημοκρατία μας είναι πολύ ισχυρή»

14:06

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την επίτευξη συμφωνίας για την ενοποίηση και εποπτεία των αγορών (MISP) έως τον Οκτώβριο

14:03

Πιερρακάκης στο ECOFIN: Η Ελλάδα στηρίζει την επίτευξη συμφωνίας για την ενοποίηση και εποπτεία των αγορών έως τον Οκτώβριο

13:58

ΛΔ Κονγκό: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «σιωπηλή» εξάπλωση της επιδημίας Έμπολα

13:49

Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε επαφή για το θέμα πιθανής μεταπώλησης των S-400 σε τρίτη χώρα

13:43

Παπασταύρου: Οικοδομούμε τον Κάθετο Διάδρομο ως ένα πυκνό και αξιόπιστο περιφερειακό ενεργειακό δίκτυο

13:42

Χαρδούβελης: Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, κλειδί για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

13:38

Κοντογεώργης: Έως το τέλος Αυγούστου η πρόσθετη στήριξη σε βενζίνη και ντίζελ - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

13:30

ΟΗΕ: Ένα εκατομμύριο γυναίκες χάνουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια λόγω περικοπών χρηματοδότησης

13:25

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Η Ευρώπη έχει ανάγκη από περισσότερες και ποιοτικότερες επενδύσεις

13:23

Ζαχαράκη: Η κολύμβηση είναι πολύτιμη δεξιότητα - Ενισχύουμε τη διδασκαλία της επεκτείνοντάς την και στην Δ΄Δημοτικού

13:07

Μαρινάκης προς Ανδρουλάκη: Να καταθέσει πρόταση για την «13η σύνταξη» που την κοστολογεί 450 εκατ. ευρώ

12:57

e-ΕΦΚΑ: Καταβολή αναδρομικών σε εκτέλεση αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε συνταξιούχους του τ. Δημοσίου

12:45

Δεν αποδέχεται τη βουλευτική έδρα, μετά την παραίτηση του Γ. Καραμέρου, ο Χρ. Σπίρτζης

12:44

Bloomberg: Το ελληνικό «θαύμα» που μπορεί να δείξει τον δρόμο στη Βρετανία

12:42

Αύξηση 3,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο

12:40

Ο «ανατροπέας» Ξαβιέ Νιλ μπαίνει δυνατά στη Vodafone

12:39

Ο Άντι Μπέρναμ αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας

12:35

Συλλήψεις για την υπόθεση Marfin - Σε εξέλιξη έρευνα της ΔΑΟΕ

12:21

Ρεύμα: «Τσιμπάνε» ξανά οι τιμές χονδρικής - Πώς επηρεάζει ο καύσωνας την Ευρώπη

12:18

Τράπεζα Κύπρου: Αλλάζει ο τρόπος καταβολής των μερισμάτων στους μετόχους

12:04

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα» την πρόταση της Ισπανίας για κοινό δανεισμό

12:02

IEA: Πρώτη ετήσια πτώση για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου από το 2020

11:47

Οριακές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

11:45

Live «κυνηγητό» φοροδιαφυγής: Το νέο ψηφιακό «ραντάρ» της ΑΑΔΕ που παρακολουθεί τις αποδείξεις

11:40

Ηλεκτρονικές εξετάσεις με tablets στο ΑΠΘ - Ψηφιακό σύστημα εφαρμόζεται ήδη σε 27 Τμήματα

11:33

«Με έχουν σε όλες τις λίστες τους»: Τι λέει ο Τραμπ για το φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του από το Ιράν

11:32

UBS: Ξεκινά κάλυψη της Allwyn με σύσταση «neutral» και τιμή-στόχο 14 ευρώ

11:25

Μητσοτάκης στη Βουλή: Μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 λεπτών στο ντίζελ

11:22

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Αφήστε τα «λυπάμαι» και τα «θυμώνω» - Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις για την ακρίβεια


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider