Τα μεγάλα στοιχήματα στην οικονομία το 2022

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το 2022 θα είναι μια δύσκολη μεν, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά. Φέτος τίποτα δεν θα είναι εύκολο στο οικονομικό πεδίο. Τα στοιχήματα θα είναι πολλά και μεγάλα. Η χρονιά πάντως ξεκίνα με αρκετά «δώρα». Με μία ισχυρή αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική ορμή, η οποία συνδυάζεται με τα αναγκαία κονδύλια που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία. Υπάρχουν λοιπόν οι προϋποθέσεις αλλά και τα εφόδια ώστε η ελληνική οικονομία και να θωρακιστεί καλύτερα από την πανδημία και από την ενεργειακή κρίση, αλλά και να καλύψει τις «ασθένειες» του παρελθόντος.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό πως πλέον τίποτα δεν θα «χαρίζεται». Αυτό ισχύει τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα της χώρας. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέουν επενδύσεις (που πρέπει να γίνουν στην ώρα τους), μαζί με μεταρρυθμίσεις (που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι κεραίας). Και αυτό απαιτεί από την ελληνική κρατική μηχανή να ξεπεράσει τον εαυτό της. Ακόμα και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ συνδέονται με αιρεσιμότητες και με στόχους που πρέπει να ικανοποιηθούν.

Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας της χώρας θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια αν θέλει να μετέχει στην επόμενη ημέρα». Μετά από δύο χρόνια επιδοματικής πολιτικής (λόγω των μέτρων στήριξης που προφανώς ήταν αναγκαία και πολύ καλώς διατέθηκαν) οι επιχειρήσεις πρέπει να καταλάβουν πως ήρθε η ώρα να βάλουν και εκείνες το χέρι στην τσέπη. Οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης απαιτούν ίδια κεφάλαια και «σχέδιο». Τούτο είναι υποχρεωτικό αλλά και αναγκαίο για να υπάρξει μόχλευση, υπεραξία και έτσι να στηριχθεί ο στόχος για βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τις επενδύσεις που θα γίνουν. 

Παράλληλα, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό άλμα που πυροδότησε η πανδημία - μέσω της τηλεργασίας, της αυτοματοποίησης των διαδικασιών κλπ. -  ώστε να το πάνε πιο πέρα. Να το αξιοποιήσουν για να διαμορφωθεί ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Πιο ανταγωνιστικό.

Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι τα κονδύλια της ΕΕ δεν δίνονται μόνο στην Ελλάδα. Μοιράζονται σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για τις αλλαγές που συντελούνται στην παραγωγική δομή λόγω της πανδημίας. Σε όποια κράτη λοιπόν το δημόσιο αλλά και ιδιωτικός τομέας τρέξουν ταχύτερα, θα υπάρξουν τα ανάλογα οφέλη: οι οικονομίες τους θα βρεθούν «μπροστά» από άποψη ανταγωνιστικότητας την επόμενη μέρα. Σε όποια κράτη καθυστερήσουν όμως... 

Συνοψίζοντας, για τον ιδιωτικό τομέα το πιο μεγάλο διακύβευμα του 2022 είναι η επιβίωση και η δυνατότητα επέκτασης στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή αγορά. Και στις κρίσιμες αγορές όπως είναι η Ενέργεια, οι Υποδομές, η τεχνολογία... Για το Δημόσιο το στοίχημα είναι να μπορέσει να διαμορφώσει ένα περιβάλλον ανάπτυξης/μεταρρυθμίσεων που θα τροφοδοτήσει την ομαλή επιστροφή σε πλεονάσματα, με δυνατότητα παροχής μέτρων στήριξης όσο αυτά είναι αναγκαία (ούτως ώστε να διαφυλάξει τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και του κοινωνικό ιστό), αλλά και με περιθώριο αποκλιμάκωσης των - υψηλών ακόμα - φόρων και εισφορών.

Τα στοιχήματα λοιπόν φέτος είναι πολλά και δύσκολα. Ας ελπίσουμε πως θα τα κερδίσει η ελληνική οικονομία για να μπορούμε – και με λίγη τύχη στην εξέλιξη που θα έχουν οι παγκόσμιες κρίσεις -  να μιλάμε σε έναν χρόνο από τώρα για συνθήκες «κανονικότητας».

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Οι ΗΠΑ άνοιξαν πυρ κατά πλοίου που παραβίαζε τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών

23:53

Πρωταθλητής Ευρώπης για τέταρτη φορά ο Τεντόγλου - Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

23:48

Ισραήλ και Βενεζουέλα αποκαθιστούν τις προξενικές σχέσεις

23:37

Αποχωρεί από την Apple μετά από 25 χρόνια η επικεφαλής του Apple Pay

23:21

Η αβεβαιότητα για το Ορμούζ «κοκκίνισε» τη Wall Street - Απώλειες για τις Big Tech

23:01

Αφγανιστάν: Περίπου 2,4 εκατομμύρια κορίτσια στερούνται τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

22:43

Έκλειψη ηλίου: Το «παράθυρο» των 10 λεπτών στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές θα δουν το φαινόμενο

22:34

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 88 δολάρια το Brent - Ξεθωριάζουν οι ελπίδες για συμφωνία στο Ορμούζ

22:18

Γερμανός στρατηγός: «Η Ρωσία τεστάρει τις ευρωπαϊκές άμυνες με υβριδικές επιθέσεις»

22:03

Σκέρτσος για Τσίπρα: «Κάθε φράση και ένα ψέμμα ή μια ανακρίβεια»

21:57

Μάλτα: Νέφος ηφαιστειακής τέφρας από την Αίτνα προκάλεσε προβλήματα σε πτήσεις

21:46

Χρυσός: Σταθεροποιητικές κινήσεις μετά το υψηλό δύο και πλέον μηνών

21:36

Η Ρωσία απελευθέρωσε πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ για ανθρωπιστικούς λόγους

21:22

Πυρκαγιά στο Νότιο Πήλιο - Μήνυμα από το 112

21:16

Νέος γύρος συνομιλιών Ισραήλ - Λιβάνου τον Σεπτέμβριο στη Ρώμη

21:07

Κολομβία: Περισσότεροι από 250 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ

20:55

Τέσσερις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Σταμάτα, Λέσβο

20:38

Μόνιμοι διορισμοί 4.789 εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

20:25

Στενά του Ορμούζ: Γιατί αποδεικνύεται τόσο δύσκολη η αποκατάσταση της κυκλοφορίας

20:23

Ιράν: «Τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν κλειστά εκτός αν οι ΗΠΑ αποδεχθούν τους όρους μας»

20:11

Γερμανία: Έκλεισε για δύο ώρες το αεροδρόμιο του Ανόβερου μετά από θέαση drone

19:39

Προβλήματα για την κόρη του Μπιλ Γκέιτς: Το «κόλπο» με τα cookies και τα $80.000 την ημέρα

19:35

Ουγγαρία: Μήνυση της κυβέρνησης με επίκεντρο τις δαπάνες επικοινωνίας του Όρμπαν

19:21

Η Μόσχα δηλώνει ότι η συμφωνία με τη Δαμασκό για τις ρωσικές βάσεις στη Συρία θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις

19:05

Πρώην επικεφαλής Μοσάντ: «Κατάσκοποί μας μπήκαν στην πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντό»

19:02

Στάση αναμονής στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Ορμούζ και νέα μάκρο

18:46

Ρωμανός: «Κωμικοτραγικό να ακούς τον Τσίπρα να μιλάει για δικαιοσύνη, ηθική και οικονομία»

18:30

ΑΑΔΕ: Άνοιξε το σύστημα υποβολής μεταβιβάσεων δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης

18:19

Ουκρανία: Το εργοστάσιο Zaporizhstal διέκοψε τη λειτουργία του μετά από ρωσική επίθεση

18:17

Η γνώμη των Ελλήνων για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider