Τα μεγάλα στοιχήματα στην οικονομία το 2022

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το 2022 θα είναι μια δύσκολη μεν, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά. Φέτος τίποτα δεν θα είναι εύκολο στο οικονομικό πεδίο. Τα στοιχήματα θα είναι πολλά και μεγάλα. Η χρονιά πάντως ξεκίνα με αρκετά «δώρα». Με μία ισχυρή αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική ορμή, η οποία συνδυάζεται με τα αναγκαία κονδύλια που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία. Υπάρχουν λοιπόν οι προϋποθέσεις αλλά και τα εφόδια ώστε η ελληνική οικονομία και να θωρακιστεί καλύτερα από την πανδημία και από την ενεργειακή κρίση, αλλά και να καλύψει τις «ασθένειες» του παρελθόντος.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό πως πλέον τίποτα δεν θα «χαρίζεται». Αυτό ισχύει τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα της χώρας. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέουν επενδύσεις (που πρέπει να γίνουν στην ώρα τους), μαζί με μεταρρυθμίσεις (που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι κεραίας). Και αυτό απαιτεί από την ελληνική κρατική μηχανή να ξεπεράσει τον εαυτό της. Ακόμα και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ συνδέονται με αιρεσιμότητες και με στόχους που πρέπει να ικανοποιηθούν.

Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας της χώρας θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια αν θέλει να μετέχει στην επόμενη ημέρα». Μετά από δύο χρόνια επιδοματικής πολιτικής (λόγω των μέτρων στήριξης που προφανώς ήταν αναγκαία και πολύ καλώς διατέθηκαν) οι επιχειρήσεις πρέπει να καταλάβουν πως ήρθε η ώρα να βάλουν και εκείνες το χέρι στην τσέπη. Οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης απαιτούν ίδια κεφάλαια και «σχέδιο». Τούτο είναι υποχρεωτικό αλλά και αναγκαίο για να υπάρξει μόχλευση, υπεραξία και έτσι να στηριχθεί ο στόχος για βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τις επενδύσεις που θα γίνουν. 

Παράλληλα, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό άλμα που πυροδότησε η πανδημία - μέσω της τηλεργασίας, της αυτοματοποίησης των διαδικασιών κλπ. -  ώστε να το πάνε πιο πέρα. Να το αξιοποιήσουν για να διαμορφωθεί ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Πιο ανταγωνιστικό.

Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι τα κονδύλια της ΕΕ δεν δίνονται μόνο στην Ελλάδα. Μοιράζονται σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για τις αλλαγές που συντελούνται στην παραγωγική δομή λόγω της πανδημίας. Σε όποια κράτη λοιπόν το δημόσιο αλλά και ιδιωτικός τομέας τρέξουν ταχύτερα, θα υπάρξουν τα ανάλογα οφέλη: οι οικονομίες τους θα βρεθούν «μπροστά» από άποψη ανταγωνιστικότητας την επόμενη μέρα. Σε όποια κράτη καθυστερήσουν όμως... 

Συνοψίζοντας, για τον ιδιωτικό τομέα το πιο μεγάλο διακύβευμα του 2022 είναι η επιβίωση και η δυνατότητα επέκτασης στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή αγορά. Και στις κρίσιμες αγορές όπως είναι η Ενέργεια, οι Υποδομές, η τεχνολογία... Για το Δημόσιο το στοίχημα είναι να μπορέσει να διαμορφώσει ένα περιβάλλον ανάπτυξης/μεταρρυθμίσεων που θα τροφοδοτήσει την ομαλή επιστροφή σε πλεονάσματα, με δυνατότητα παροχής μέτρων στήριξης όσο αυτά είναι αναγκαία (ούτως ώστε να διαφυλάξει τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και του κοινωνικό ιστό), αλλά και με περιθώριο αποκλιμάκωσης των - υψηλών ακόμα - φόρων και εισφορών.

Τα στοιχήματα λοιπόν φέτος είναι πολλά και δύσκολα. Ας ελπίσουμε πως θα τα κερδίσει η ελληνική οικονομία για να μπορούμε – και με λίγη τύχη στην εξέλιξη που θα έχουν οι παγκόσμιες κρίσεις -  να μιλάμε σε έναν χρόνο από τώρα για συνθήκες «κανονικότητας».

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Νέος πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα ο διπλωμάτης καριέρας Νικόλας Κασσιανίδης

23:45

«Αόρατη η εστίαση στα μέτρα της ΔΕΘ» - Τι ζητά η ΠΟΕΣΕ

23:32

Ο Μακρόν θέλει ευρωπαϊκό «block» στα social media για τους κάτω των 15 ετών

23:17

Ούτε βήμα πίσω ο Πούτιν: Θέλει όλο το Ντονέτσκ - «Μπορούμε να το πάρουμε σε έξι μήνες»

23:03

Theon: Διεύρυνση της συνολικής δυνητικής αγοράς σε σχεδόν 8 δισ. ευρώ

22:45

Πιερρακάκης: «Τα μέτρα που ανακοινώσαμε ακούνε τις ανάγκες της κοινωνίας»

22:28

Γ. Βουτσινάς (ΚΕΕΕ): Για τις ΜμΕ μπορούμε να μιλάμε πλέον για προοπτική, με αριθμούς, ορόσημα και ημερομηνίες

22:11

Διαδήλωση κατά της AfD στο Βερολίνο

21:54

Ο Τραμπ απειλεί να απαγορεύσει τις πωλήσεις αεροσκαφών της καναδικής Bombardier στις ΗΠΑ

21:40

Αναστασάτος: Πώς σχολιάζει τα στοιχεία για το ΑΕΠ β' τριμήνου ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank

21:26

Η Αβάνα καταγγέλλει τον οικονομικό αντίκτυπο - «ρεκόρ» του αμερικανικού εμπάργκο

21:12

Πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωκοινοβουλίου» 2026-2027: Αιτήσεις έως 18 Σεπτεμβρίου

20:58

Νέα πτώση για τον χρυσό με φόντο τη Fed

20:44

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπέρναμ - Τραμπ για Ουκρανία

20:30

Λετονία: Σχέδιο για επιβολή δασμών 300% σε σιτηρά που προέρχονται από Ρωσία, Λευκορωσία

20:16

Σε νέο υψηλό 1,5 μήνα το πετρέλαιο

20:02

Μπορούν οι αγορές να υποχρεώσουν τις ΗΠΑ σε δημοσιονομική προσαρμογή;

19:56

Ουκρανία: «Ουσιαστική πρόοδος» για την επανέναρξη τριμερών συνομιλιών λέει ο Γουίτκοφ

19:43

Κρις Ρόκος: «Μεταφέρει τις βαλίτσες του» στην Ελλάδα ο γκουρού των hedge funds

19:37

Πετραλιάς για μέτρα ΔΕΘ: Οι νέες παρεμβάσεις καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών ομάδων

19:35

Ισπανία: Η δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για τη μαζική εισροή μεταναστών στη Θέουτα

19:24

Πιονγιάνγκ: Πρόκληση οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας

19:15

Συνολικά 33 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:06

Alpha Bank: Αποκλειστικός συντονιστής για κοινοπρακτική χρηματοδότηση ύψους €325 εκατ. στη THEON International

18:59

Φλατ οι ευρωαγορές στην εβδομάδα της ΕΚΤ

18:58

Η Ρωσία επικρίνει τη Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων στη Νορβηγία

18:45

Γεραπετρίτης: «Η διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή και περιφερειακή πρόκληση»

18:44

Μαρκόπουλος: «Τα μέτρα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με κοινωνία και παραγωγικούς φορείς»

18:33

Μερτς για νίκη AfD: «Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι, αλλά η παραίτηση δεν αποτελεί επιλογή για μένα»

18:24

Χαλκός: Νέο ιστορικό υψηλό εν αναμονή νέων δασμών


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider