Το νέο στοίχημα για ανάχωμα στην πανδημία. Θα κερδηθεί χωρίς ακραίες επιλογές;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Από σήμερα ισχύουν τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους και μένει να δούμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι ώστε να υπάρξει αναχαίτιση της πανδημίας, αφού το νέο κύμα φαίνεται να είναι προ των πυλών, προμηνύοντας έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα. 

Είναι σαφές ότι τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν - σχεδόν αποκλειστικά - στο να ασκήσουν πίεση προς τους ανεμβολίαστους, μέσα από τα προσκόμματα στην καθημερινότητά τους, ώστε να εμβολιαστούν για να διατηρήσουν μία κανονικότητα στην καθημερινή τους ζωή. 

Υπάρχει βεβαίως και μία άλλη οπτική: Ότι υπάρχει αδυναμία ή έλλειψη μίας συνολικής στρατηγικής που θα μπορούσε να προσεγγίσει το σκληρό - όπως αποδεικνύεται - πυρήνα των ανεμβολίαστων. Μία έλλειψη που δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Πανευρωπαϊκά τουλάχιστον. 

Η έλλειψη όμως αυτή αναγκάζει τις κυβερνήσεις να μετακυλήσουν την πίεση και την ευθύνη στους πολίτες. Και μένει να φανεί κατά πόσο αυτή η τακτική μπορεί να είναι αποδοτική.

Βεβαίως από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα αδυσώπητα νούμερα που καθημερινά γίνονται γνωστά σε σχέση όχι τόσο με τα κρούσματα - γιατί από τη στιγμή που γίνονται σωρηδόν test προφανώς θα είναι υψηλά -  αλλά σε σχέση με τον αριθμό των απωλειών ανθρώπινων ζωών. Οδηγούν σε νέα περιοριστικά μέτρα, είτε γενικά όπως συμβαίνει στην Αυστρία, είτε μερικά όπως στην Ολλανδία.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν η τακτική που ακολουθείται θα είναι αποδοτική. Αν θα επανέλθει ή όχι το «φάντασμα» ενός γενικότερου lockdown.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό κατ' επανάληψη. Λέγοντας ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα ώστε να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν, αλλά δεν θα περιορίσει ξανά την αγορά και την οικονομία για όλους. Προφανώς είναι σωστή η θέση πως δεν αντέχει η χώρα άλλα καθολικά περιοριστικά μέτρα. Ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, ούτε δημοσιονομικά μετά από παρεμβάσεις αξίας 43 δισ. ευρώ σε μία χώρα με υπέρογκο χρέος.

Ο νέος Προϋπολογισμός, άλλωστε, «φωτογραφίζει» αυτή την αδυναμία, αφού η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να «παράγει» πλεονάσματα από το 2023, αντιμέτωπη με την «εξέταση» των δανειστών και με την ανάγκη να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα. Αλλά και με την αγωνία να μην υπάρξουν μόνιμες «ουλές» στην αγορά και στην εργασία από επιχειρήσεις που θα πρέπει να βάλουν – και πάλι – «λουκέτο». 

Βεβαίως, το ζήτημα είναι πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ η οποία δεν λαμβάνει αποφάσεις, ούτε σε πολιτικό ούτε σε δημοσιονομικό επίπεδο. Όχι μόνο για το νέο κύμα πανδημίας, αλλά και για το άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της ακρίβειας.

Η ακρίβεια έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από διάφορες πλευρές να φανεί  πως είναι κάτι προσωρινό, η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει τουλάχιστον προς το παρόν. Και για «φτωχά» κράτη, όπως η Ελλάδα, με μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης στο διαθέσιμο εισόδημα, το πρόβλημα είναι πιο οξύ και επώδυνο. 

Η δίδυμη λοιπόν πλέον κρίση δημιουργεί ένα πολύ δύσκολο παζλ, το οποίο καλούνται να επιλύσουν οι κυβερνήσεις. Χωρίς ωστόσο να έχουν στη «φαρέτρα» τους ποικιλία όπλων και επιλογών. 

Ίσως σε αυτό το σημείο να έχει ενδιαφέρον να αναζητήσει κάνεις παραδείγματα στις χώρες όπου το μοντέλο του εμβολιασμού έχει επιτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό π.χ. στην Πορτογαλία. Γιατί λοιπόν οι Πορτογάλοι πείστηκαν και οι Έλληνες ή οι Γερμανοί δεν μπορούν να πειστούν; Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας; Είναι θέμα χειρισμών; Μήπως έχει έρθει η στιγμή να τραβήξουμε μία γραμμή σε όλες τις μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα για να πειστεί ο πληθυσμός; Μήπως πρέπει να γίνει μία άλλη, νέα, διαφορετική επικοινωνιακή προσπάθεια; 

Γιατί, από την άλλη πλευρά, παρατηρούμε και σε πάρα πολλές χώρες όπου επιχειρείται να ασκηθεί πίεση, την κλιμάκωση αντιδράσεων. Μέσα από πορείες αλλά και επεισόδια.

Χρειάζεται λοιπόν πολύ μεγάλη προσοχή στη χάραξη επικοινωνιακών στρατηγικών. Για να μην οδηγηθούμε σε ένα διχασμό που ούτε την πανδημία θα λήξει ούτε προς όφελος των χωρών θα αποβεί. Βεβαίως, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, δεν είναι μόνο ελληνικό. Αλλά δεν είναι κακό θα παραδειγματιζόμαστε και από κείνους που είναι πιο πετυχημένοι, για οποιοδήποτε λόγο, από μας.

Όλες οι ειδήσεις

15:23

Θεοδωρικάκος: Πλήρης επάρκεια προϊόντων στην αγορά - Εντατικοί έλεγχοι

15:22

Ιράν: Νέες ισχυρές εκρήξεις σε Τεχεράνη και Βηρυτό - «Τώρα είναι αργά για διάλογο» λέει ο Τραμπ

15:05

Οι κορυφαίοι προορισμοί της Ελλάδας για το Πάσχα

15:04

Γεωργιάδης: Η πλατφόρμα Health IQ αποτελεί το εργαλείο για την χάραξη πολιτικής υγείας

15:02

Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει βιώσει βία στη ζωή της

15:02

Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν

14:52

Ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών από τη Μέση Ανατολή σχεδιάζει η Γερμανία

14:51

Η Ατλαντική Συμμαχία «χαιρετίζει» τις σχετικές με την γαλλική πυρηνική αποτροπή εξελίξεις

14:44

Saudi Aramco: Σχέδιο εξαγωγής πετρελαίου μέσω Ερυθράς Θάλασσας για να αποφύγει τα Στενά του Ορμούζ

14:43

Παλίρροια Σουλιώτης: Η αντίστροφη μέτρηση για το exit του VNK Capital και η επόμενη ημέρα

14:43

Παπαθανάσης: Δέκα εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του διατηρητέου πρώην εργοστασίου Porcelana

14:37

Προσωρινή αναστολή δρομολογίων κρουαζιέρας στη Μέση Ανατολή - Έξι πλοία αγκυροβολημένα

14:36

Noval Property: Προβλέπει έσοδα από μισθώματα 41,5 - 43,5 εκατ. ευρώ το 2026

14:32

Δένδιας: Η Ελλάδα στέκεται σταθερά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία

14:30

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Νετανιάχου και Αούν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

14:24

To Υπερταμείο/Growthfund εξελίσσεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για την Ανάπτυξη

14:19

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί το ΥΠΕΝ με Motor Oil και ΕΛΠΕ

14:15

Βρετανία: Σχέδιο αποστολής πολεμικού πλοίου στην Κύπρο για την προστασία της βάσης Ακρωτηρίου

14:05

Πετρέλαιο: «Φωτιά» στις τιμές βάζει η Μέση Ανατολή - «Εκτοξεύεται» +9% το Brent

14:04

Σύγκρουση στο Ιράν και ενεργειακό σοκ: Οι επιπτώσεις για την Ευρώπη

13:59

Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Η ελληνική διπλωματία και οι Ένοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία του οικουμενικού ελληνισμού

13:59

«Χρυσώνει» τους μετόχους η Τράπεζα Κύπρου - Ψηλώνει στο 90% το συνολικό payout για το 2026

13:53

Χατζηβασιλείου: Απόφαση εθνικής ευθύνης η αμυντική στήριξη της Κύπρου

13:49

Μαρινάκης: Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο ήταν μια κίνηση έμπρακτης στήριξης

13:39

ΔΕΗ myHome Maxima: Νέο σταθερό προϊόν για οικιακούς πελάτες με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες

13:26

Το Ισραήλ έπληξε την ιρανική προεδρία και το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Τεχεράνη

13:20

Υπεγράφη η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην Ένωση Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδος

13:13

Wall Street: Πτώση 800 μονάδων για τα futures του Dow Jones

13:12

Ιταλία: 28 χιλιάδες ευαίσθητοι στόχοι - Αυξήθηκαν τα αντιτρομοκρατικά μέτρα

13:02

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,7% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider