Το νέο στοίχημα για ανάχωμα στην πανδημία. Θα κερδηθεί χωρίς ακραίες επιλογές;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Από σήμερα ισχύουν τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους και μένει να δούμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι ώστε να υπάρξει αναχαίτιση της πανδημίας, αφού το νέο κύμα φαίνεται να είναι προ των πυλών, προμηνύοντας έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα. 

Είναι σαφές ότι τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν - σχεδόν αποκλειστικά - στο να ασκήσουν πίεση προς τους ανεμβολίαστους, μέσα από τα προσκόμματα στην καθημερινότητά τους, ώστε να εμβολιαστούν για να διατηρήσουν μία κανονικότητα στην καθημερινή τους ζωή. 

Υπάρχει βεβαίως και μία άλλη οπτική: Ότι υπάρχει αδυναμία ή έλλειψη μίας συνολικής στρατηγικής που θα μπορούσε να προσεγγίσει το σκληρό - όπως αποδεικνύεται - πυρήνα των ανεμβολίαστων. Μία έλλειψη που δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Πανευρωπαϊκά τουλάχιστον. 

Η έλλειψη όμως αυτή αναγκάζει τις κυβερνήσεις να μετακυλήσουν την πίεση και την ευθύνη στους πολίτες. Και μένει να φανεί κατά πόσο αυτή η τακτική μπορεί να είναι αποδοτική.

Βεβαίως από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα αδυσώπητα νούμερα που καθημερινά γίνονται γνωστά σε σχέση όχι τόσο με τα κρούσματα - γιατί από τη στιγμή που γίνονται σωρηδόν test προφανώς θα είναι υψηλά -  αλλά σε σχέση με τον αριθμό των απωλειών ανθρώπινων ζωών. Οδηγούν σε νέα περιοριστικά μέτρα, είτε γενικά όπως συμβαίνει στην Αυστρία, είτε μερικά όπως στην Ολλανδία.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν η τακτική που ακολουθείται θα είναι αποδοτική. Αν θα επανέλθει ή όχι το «φάντασμα» ενός γενικότερου lockdown.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό κατ' επανάληψη. Λέγοντας ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα ώστε να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν, αλλά δεν θα περιορίσει ξανά την αγορά και την οικονομία για όλους. Προφανώς είναι σωστή η θέση πως δεν αντέχει η χώρα άλλα καθολικά περιοριστικά μέτρα. Ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, ούτε δημοσιονομικά μετά από παρεμβάσεις αξίας 43 δισ. ευρώ σε μία χώρα με υπέρογκο χρέος.

Ο νέος Προϋπολογισμός, άλλωστε, «φωτογραφίζει» αυτή την αδυναμία, αφού η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να «παράγει» πλεονάσματα από το 2023, αντιμέτωπη με την «εξέταση» των δανειστών και με την ανάγκη να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα. Αλλά και με την αγωνία να μην υπάρξουν μόνιμες «ουλές» στην αγορά και στην εργασία από επιχειρήσεις που θα πρέπει να βάλουν – και πάλι – «λουκέτο». 

Βεβαίως, το ζήτημα είναι πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ η οποία δεν λαμβάνει αποφάσεις, ούτε σε πολιτικό ούτε σε δημοσιονομικό επίπεδο. Όχι μόνο για το νέο κύμα πανδημίας, αλλά και για το άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της ακρίβειας.

Η ακρίβεια έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από διάφορες πλευρές να φανεί  πως είναι κάτι προσωρινό, η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει τουλάχιστον προς το παρόν. Και για «φτωχά» κράτη, όπως η Ελλάδα, με μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης στο διαθέσιμο εισόδημα, το πρόβλημα είναι πιο οξύ και επώδυνο. 

Η δίδυμη λοιπόν πλέον κρίση δημιουργεί ένα πολύ δύσκολο παζλ, το οποίο καλούνται να επιλύσουν οι κυβερνήσεις. Χωρίς ωστόσο να έχουν στη «φαρέτρα» τους ποικιλία όπλων και επιλογών. 

Ίσως σε αυτό το σημείο να έχει ενδιαφέρον να αναζητήσει κάνεις παραδείγματα στις χώρες όπου το μοντέλο του εμβολιασμού έχει επιτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό π.χ. στην Πορτογαλία. Γιατί λοιπόν οι Πορτογάλοι πείστηκαν και οι Έλληνες ή οι Γερμανοί δεν μπορούν να πειστούν; Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας; Είναι θέμα χειρισμών; Μήπως έχει έρθει η στιγμή να τραβήξουμε μία γραμμή σε όλες τις μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα για να πειστεί ο πληθυσμός; Μήπως πρέπει να γίνει μία άλλη, νέα, διαφορετική επικοινωνιακή προσπάθεια; 

Γιατί, από την άλλη πλευρά, παρατηρούμε και σε πάρα πολλές χώρες όπου επιχειρείται να ασκηθεί πίεση, την κλιμάκωση αντιδράσεων. Μέσα από πορείες αλλά και επεισόδια.

Χρειάζεται λοιπόν πολύ μεγάλη προσοχή στη χάραξη επικοινωνιακών στρατηγικών. Για να μην οδηγηθούμε σε ένα διχασμό που ούτε την πανδημία θα λήξει ούτε προς όφελος των χωρών θα αποβεί. Βεβαίως, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, δεν είναι μόνο ελληνικό. Αλλά δεν είναι κακό θα παραδειγματιζόμαστε και από κείνους που είναι πιο πετυχημένοι, για οποιοδήποτε λόγο, από μας.

Όλες οι ειδήσεις

19:17

Ideal: Η ΓΣ ενέκρινε επιστροφή κεφαλαίου 0,15 ευρώ/μετοχή

19:14

DW: Το ελληνικό «καλάθι του νοικοκυριού» στη Γερμανία

19:05

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα άνω του 7% για την BE Semiconductor

18:56

Η ΕΕ απαγορεύει την είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο σε όλο το διπλωματικό προσωπικό του Ιράν

18:43

Aldi: Σχεδιάζει να ανοίξει πάνω από 180 νέα καταστήματα στις ΗΠΑ το 2026

18:41

Γέλεν, Μπερνάνκι, Γκρίνσπαν και κορυφαίοι οικονομολόγοι στηρίζουν Πάουελ: «Άνευ προηγουμένου έρευνα»

18:41

Η Σουηδία θα δαπανήσει 440 εκατ. δολάρια για μη επανδρωμένα στρατιωτικά συστήματα

18:20

Alphabet: Έσπασε το «φράγμα» των 4 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση

18:19

Αναβρασμός σε όλο το Ιράν: Φιλοκυβερνητικοί στους δρόμους - Τουλάχιστον 648 νεκροί διαδηλωτές

18:16

Ουκρανία: Η Ρωσία επιβεβαίωσε το χτύπημα εργοστασίου στο Λβιβ με πύραυλο Oreshnik

18:12

Meta: Πρώην σύμβουλος του Τραμπ αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου

18:10

Με τραπεζικό κρεσέντο συνεχίστηκε το ανοδικό σερί στο ΧΑ - Ενισχυμένος άνω του 10% ο ΔΤΡ εντός του 2026

17:54

Γροιλανδία: Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται «καθ' οιονδήποτε τρόπο» την επιθυμία των ΗΠΑ να την «καταλάβουν»

17:48

Τσάφος: Στο «Εξοικονομώ 2025» καταφέραμε και εντάχθηκαν περισσότεροι δικαιούχοι

17:41

Paramount: Μήνυση κατά της Warner Bros - Ζητάει λεπτομέρειες γύρω από τη συμφωνία με το Netflix

17:33

Η Γαλλία θέλει να ανοίξει προξενείο στη Γροιλανδία «εντός των προσεχών ημερών»

17:30

Ρεύμα: Θετικά νέα στο «μέτωπο» των ρυθμιζόμενων χρεώσεων - Αμετάβλητα ΕΤΜΕΑΡ & ΥΚΩ το 2026

17:18

Η Νορβηγία δίνει 400 εκατ. δολάρια στην Ουκρανία για τον ενεργειακό της τομέα

17:10

Παπασταύρου: Ισχυρή και πολυεπίπεδη η δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας

17:05

ΒΕΑ: Αίτημα για νέα ρύθμιση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ έως 120 δόσεις

17:02

Η αεροπορική με τη μεγαλύτερη ακρίβεια στις πτήσεις το 2025

17:00

Praktiker: «Το Σπίτι μας Αλλάζει την πόλη» - Ένας χρόνος περιβαλλοντικών δράσεων

17:00

Τηλεφωνική συνομιλία Γεραπετρίτη - Φιντάν για τις διεθνείς εξελίξεις

16:55

Ρούτε: Η Συμμαχία εργάζεται στα «επόμενα βήματα» για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική

16:52

Η Wall Street «αντιστέκεται» στην ποινική έρευνα κατά Πάουελ

16:44

Conde Nast Traveller: Τα ελληνικά νησιά που θα κυριαρχήσουν το 2026

16:42

Μητσοτάκης: Σήμερα οι χώρες του Νότου πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη της ΕΕ

16:37

Σάντσεθ: Η Ελλάδα πέρασε από την κρίση του ευρώ και έφτασε στο να προεδρεύει στο Eurogroup

16:30

Πιερρακάκης σε Τασούλα: Στόχος για το 2026 η ανάπτυξη να φτάσει σε κάθε σπίτι

16:25

Μερτς για Ιράν: Καταδικάζουμε τη «δυσανάλογη» και «βάναυση» βία σε βάρος των διαδηλωτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider