Η κάλπη στη Γερμανία, οι γαλλικές εκλογές και οι παροχές της Ελληνικής Κυβέρνησης

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη έχει ειδική σημασία για το τι θα γίνει στην Ελλάδα θα επόμενα χρόνια. Το αποτέλεσμά του θα επηρεάσει μία σειρά από πολιτικές της ΕΕ, περιλαμβανομένων και των  επιχειρούμενων αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας που αποτελεί το «βαρόμετρο» για το αν η Ελλάδα θα έχει το περιθώριο για «παροχές» μετά το 2022.

Τα μαχαίρια ήδη ακονίζονται και αυτό φάνηκε από την στάση του άξονα του «Βορρά». Η Γερμανία δεν μετείχε στην επιστολή των «8» που παρουσιάστηκε στο τελευταίο Eurogroup και ζητούσε τη διατήρηση του συμφώνου σταθερότητας ως έχει.

Όλοι περιμένουν λοιπόν τη θέση της νέας κυβέρνησης, με το Νότο να τρέφει ελπίδες για αποδοχή της ανάγκης για ελαστικοποίηση του Συμφώνου και πιο πολύ δημοσιονομικό «χώρο». Ουσιαστικά το τι θα γίνει συνδέεται με το τι συμφέρει την ίδια τη Γερμανία, αναφέρουν αναλυτές και φέρουν ως παράδειγμα το θέμα της γερμανικής βιομηχανίας η οποία έχει δεχθεί πλήγμα από την πανδημία και αναμένεται πώς τούτο θα αποτυπωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα  και στα κρατικά έσοδα της επόμενης χρονιάς που βασίζονται σημαντικά στα εταιρικά κέρδη. Και άρα στην ανάγκη που θα έχει το ίδιο το γερμανικό κράτος για δημοσιονομική ευελιξία.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το πότε θα υπάρξει η νέα γερμανική κυβέρνηση και το ποια θα είναι τελικά η θέση της για τα Ευρωπαϊκά ζητήματα, υπάρχει και η μεγάλη εκκρεμότητα των Γαλλικών εκλογών του επόμενου Απριλίου. Εκλογών που θα λαμβάνουν χώρα με τη Γαλλία να έχει την Προεδρία της ΕΕ.

Οι διπλές αυτές εκλογές και η στάση του «βορά» μεταφέρει την απόφαση για το Σύμφωνο Σταθερότητας  - με βάση όσα τώρα εκτιμώνται ανά την ΕΕ – για το Φθινόπωρο του 2022. Αν όχι για αργότερα.

Το ζήτημα είναι πως έως τότε δεν θα υπάρχει καθαρός «ορίζοντας». Η δημοσιονομική ευελιξία  - όπως αυτή δίδεται από τη «ρήτρα γενικής διαφυγής» που ενεργοποιήθηκε την άνοιξη του 2020  - θα είναι μόνο θεωρητικά  σε ισχύ και για το σύνολο του επόμενου έτους. Και τούτο γιατί καθώς αποφάσεις για αλλαγή των κανόνων δεν θα υπάρχουν, θα πρέπει στην πράξη από τον Ιανουάριο τα κράτη τα αρχίσουν να «σφίγγουν» τα λουριά. Έχοντας κατά νου πως από το 2023 θα πρέπει να επιτυγχάνουν πλεονάσματα με βάση τους κανόνες που σήμερα ισχύουν...

Θυμίζουμε πως ο πιο βασικός και δύσκολος κανόνας του συμφώνου σταθερότητας είναι η υποχρέωση μείωσης του χρέους κατά ένα εικοστό ετησίως στο πεδίο που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Για την Ελλάδα του τεράστιου χρέους αυτό σημαίνει πως η ευελιξία  για μέτρα στήριξης έκτακτου χαρακτήρα μοιραία περιορίζεται και ο στόχος για πλεονάσματα θα είναι αρκετά πάνω του 2% του ΑΕΠ. Ακόμη και με αλλαγές στο Σύμφωνο, αν δεν γίνουν «θαύματα», ο στόχος για πλεονάσματα υπολογίζεται περί το 2% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τροφοδοτήσει τα πλεονάσματα μέσα από ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ που θα φέρει και τόνωση των εσόδων. Τούτο για να μην έρθουν περιοριστικά μέτρα, γιατί το περιθώριο για «παροχές» το εκλογικό έτος 2023 δεν είναι αυτή τη στιγμή καθόλου σαφές πόσο θα είναι….

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Νέες υπηρεσίες για πολίτες και δήμους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

23:51

Τραμπ: Συγχαίρει τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ - «Νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών»

23:47

Γκουτέρες: «Άμεση αποκατάσταση ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ για να αποφευχθεί παγκόσμιο οικονομικό σοκ»

23:38

Αύξηση 17% στα έσοδα της Apple - Απογοήτευσε το iPhone

23:30

Τραμπ: «Πιθανή η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από Ιταλία και Ισπανία»

23:22

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ - «Στόχος η αποθήκευση 1 GW το 2027»

23:15

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq - Ισχυρά κέρδη τον Απρίλιο

22:58

Βουλή: Προς ψήφιση το Πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταστολή της τρομοκρατίας

22:48

Τέταρτος μήνας κερδών για το πετρέλαιο

22:42

Quality & Reliability: Αύξηση 38% στον κύκλο εργασιών το 2025

22:24

Global Sumud Flotilla: Το ΥΠΕΞ ζητά από το Ισραήλ να αποσύρει τα σκάφη του από την περιοχή

22:12

Ο Τραμπ αίρει τους δασμούς σε ουίσκι και μπέρμπον μετά την επίσκεψη του Κάρολου

22:05

Πεζεσκιάν: «Ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ αποτελεί συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων»

21:50

Η Ιταλία παρατείνει για τρεις ακόμη εβδομάδες τη μείωση φόρου στα καύσιμα

21:38

Έφτασε στο Καράκας η πρώτη απευθείας πτήση από ΗΠΑ μετά από 7 χρόνια

21:27

Δεύτερος «κόκκινος» μήνας για τον χρυσό

21:20

Κίνα: Ζητά «σταθερότητα και ειρηνική συνύπαρξη» στις διμερείς σχέσεις από τις ΗΠΑ

21:13

Τραμπ: Ο φοβερότερος από τους βασιλιάδες ο Κάρολος

21:06

Επίσκεψη Κυρανάκη στο Κέντρο Αριστείας της Alstom όπου κατασκευάζονται οι νέοι συρμοί της Hellenic Train

21:04

Λιβανός για προανακριτική ΠΑΣΟΚ: «Άδικη και ανυπόστατη η εμπλοκή μου»

21:02

Y/KNOT Invest: Μείωση 65,24% στα έσοδα πωλήσεων το 2025

20:57

Παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

20:47

Προς την ισραηλινή Rafael «κλειδώνει» το εργοστάσιο της VW στο Όσναμπρουκ

20:45

Κατατέθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική για Λιβανό και Αραμπατζή

20:40

Eπίσημα στο ΠΑΣΟΚ ο Φαραντούρης - Συναντήθηκε με τον Ανδρουλάκη

20:34

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Μπορεί να αναλάβουμε ξανά δράση εναντίον του Ιράν»

20:30

Κορκίδης: «Κρίσιμη η επένδυση στους νέους για τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της ελληνικής ναυτιλίας»

20:27

Κολομβία: Το διεθνές αεροδρόμιο στη Μπογκοτά ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω πτήσης drone

20:22

Το 2027 είναι πολύ κοντά...

20:12

Χωρίς κυρώσεις οι δηλώσεις ΦΠΑ έως 29/5 για αγρότες στο κανονικό καθεστώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider