Νέο ΕΣΠΑ: Η μεγάλη ευκαιρία αλλά και μια... παγίδα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Για πρώτη φορά ενδεχομένως από την ένταξη στην ΟΝΕ ή από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων κερδίζει η Ελλάδα - και μάλιστα συνεχώς - «μετάλλια» στον ευρωπαϊκό «στίβο». Αναφέρομαι στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο και κατατέθηκε πρώτο στις Βρυξέλλες και εγκρίθηκε χθες πρώτο ανάμεσα σε όλα τα κράτη - μέλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι, πέρα από τα 30,5 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης η χώρα διασφαλίζει (νωρίς), επιπλέον 21 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία μάλιστα είναι μόνο επιδοτήσεις και όχι δάνεια.

Αν προσθέσει κανείς και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο λογαριασμός μεγαλώνει πολύ περισσότερο. Ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Η χώρα λοιπόν λαμβάνει επιβραβεύσεις της ετοιμότητάς της, αλλά ο τελικός αγώνας δεν έχει κριθεί. Για παράδειγμα στο ΕΣΠΑ αρχίζει ένας νέος μαραθώνιος υποβολής των 22 επιχειρησιακών προγραμμάτων - τομεακών και περιφερειακών – με ορόσημο τον Οκτώβριο. Και μόνο αν αυτά εγκριθούν και ενεργοποιηθούν θα αρχίσουν να εισρέουν κονδύλια στην Αθήνα. Κονδύλια που έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη η ελληνική οικονομία λόγω και της πανδημίας.

Όσα περιέγραψα μέχρι τώρα αποτελούν όμως μόνο την κορυφή του παγόβουνου των δυσκολιών που πρέπει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες και χρόνια η κρατική μηχανή. Γιατί όλα αυτά τα κονδύλια κρύβουν και μία πολύ μεγάλη παγίδα, την οποία σε ένα βαθμό ανέφερε χθες και η αρμόδια Επίτροπος κατά την ανακοίνωση των καλών νέων για την Ελλάδα. Η κρατική μηχανή θα πρέπει να καταφέρει να διπλασιάσει την δυνατότητά της για παραγωγή έργων όλα τα επόμενα χρόνια. Και τούτο για να μη χάσει κονδύλια, για να μην πάνε χαμένα τα λεφτά που έχει διαθέσιμα.

Θα πρέπει από δαπάνη της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που μέχρι σήμερα καταφέρνει να φέρει εις πέρας το δημόσιο, να αυξήσει τη δυναμική του στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τούτη η νέα πραγματικότητα θα φέρει αντιμέτωπους τους διάφορους φορείς του ελληνικού δημοσίου με τις αντοχές τους και με τα όριά τους. Έτσι λοιπόν μπορεί κάποια υπουργεία να αισθάνονται δυνατά και να έχουν αποδείξει ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας το γιγάντιο αυτό έργο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στην ίδια κατάσταση βρίσκονται όλοι οι φορείς των υπουργείων, των περιφερειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης ή των οργανισμών του δημοσίου που θα πρέπει να υλοποιήσουν τις επενδύσεις. 

Παγίδα λοιπόν υπάρχει. Το καλό είναι πως την ύπαρξη της την γνωρίζουν καλά οι κυβερνώντες και προετοιμάζονται. Ας ελπίσουμε πως θα καταφέρουν να την αποφύγουν... 

Όλες οι ειδήσεις

23:41

Πιερρακάκης: «Παραγωγική» η πρώτη συνεδρίαση Eurogroup υπό Ελληνική Προεδρία

23:26

Κεραμέως: Πάνω από 12.000 πολίτες έχουν βρει δουλειά μέσα από τις «Ημέρες Καριέρας»

23:13

Λάιεν: Ζήτημα ύψιστης σημασίας στις διατλαντικές σχέσεις ο σεβασμός της κυριαρχίας

22:57

Συρία: Σάρα και Τραμπ συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων

22:40

Δανία και Γροιλανδία προτείνουν αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αρκτική

22:22

Κάλας: Να σταματήσουν αμέσως όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία

22:05

ΟΗΕ: «Ανησυχητική αύξηση» της χρήσης της θανατικής ποινής παγκοσμίως το 2025

21:48

Πιερρακάκης-Eurogroup: Να επιστρέψουμε στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και του δυναμισμού - «Κλειδί ο διάλογος με τις ΗΠΑ»

21:36

Τουρκία: Ο Ερντογάν επαινεί τη «μετρημένη» επίθεση του στρατού της Συρίας κατά Κούρδων

21:23

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε εστιατόριο ξενοδοχείου στην Καμπούλ - Επτά νεκροί, αρκετοί τραυματίες

21:11

Ο Νετανιάχου δεν δέχεται Τούρκους και Καταριανούς στρατιώτες στη Γάζα

21:01

Χωρίς ταξί την Τετάρτη η Θεσσαλονίκη

20:50

Κομισιόν: Πάνω από 160 αιτήσεις για τα στρατηγικά έργα κρίσιμων πρώτων υλών

20:43

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τασούλα την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο

20:37

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και Δ. Στερεά - Επιδείνωση την Τετάρτη

20:28

Ο Μπόρις Βουίτσιτς ο εκλεκτός του Eurogroup για αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

20:23

Ισπανία: Στους 40 οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στην Ανδαλουσία

20:12

Ρούτε: Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Δανία, Γροιλανδία για την ασφάλεια στην Αρκτική

20:12

Μητσοτάκης για αγρότες: Οποιεσδήποτε λύσεις πρέπει να σέβονται τις δημοσιονομικές δυνατότητες - Η κοινωνία έχει εξαντληθεί

20:03

Γαλλία: Ο Λεκορνί ενεργοποιεί το άρθρο 49.3 για την έγκριση του προϋπολογισμού

20:01

Opinion Poll: Τι ποσοστό πολιτών θα ψήφιζε ένα κόμμα Καρυστιανού, Τσίπρα ή Σαμαρά

19:53

Βουλγαρία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Ράντεφ - Προς πρόωρες κάλπες η χώρα

19:44

ΝΥΤ: Αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομους τους δασμούς, ο Τραμπ θα επιβάλει αμέσως νέους

19:34

Κεφαλογιάννης: Σχέδιο πρόληψης για πλημμύρες, πυρκαγιές - Ενισχύεται ο στόλος των εναέριων

19:29

Σε κίνδυνο η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ - Οι επιλογές της Ευρώπης

19:25

Ιταλία: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Βαλεντίνο

19:16

Πτώση στις ευρωαγορές με «βαρίδι» αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες πολυτελείας

19:12

Αύριο οι αποφάσεις των αγροτών για τα μπλόκα - «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση»

18:58

Τραμπ: «Ουδέν σχόλιον» σε ερώτηση για τη χρήση βίας ώστε να αποκτήσει τη Γροιλανδία

18:47

Εθνική Τράπεζα: Ο κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης νέος εκπρόσωπος της ΕΕΣΥΠ στο ΔΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider