JPMorgan: Ποιους κινδύνους «δείχνει» για τις αγορές των crypto και stablecoin η κατάρρευση του Terra;

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JPMorgan: Ποιους κινδύνους «δείχνει» για τις αγορές των crypto και stablecoin η κατάρρευση του Terra;
Κινδύνους σηματοδοτεί για την αγορά των stablecoin, των crypto και της DeFi η κατάρρευση των Terra USD και Luna, και, ειδικότερα, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την σταθερότητα των αλγοριθμικών stablecoin, σύμφωνα με έκθεση της JPMorgan.

Κινδύνους σηματοδοτεί για την αγορά των stablecoin, των crypto και της DeFi η κατάρρευση των Terra USD και Luna, και, ειδικότερα, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την σταθερότητα των αλγοριθμικών stablecoin, σύμφωνα με έκθεση της JPMorgan.

Yπενθυμίζεται πως το Terra USD ή UST τις τελευταίες 24 ώρες υποχώρησε κάτω από τα 8 δισ. δολάρια σε αξία, από τα περίπου 18,5 δισ. δολάρια, στα οποία βρισκόταν προτού χάσει την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο, «κατρακυλώντας» μέχρι και στα 35 σεντς, ενώ αντίστοιχες ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και το «αδελφό» Luna.

Aν και η JPΜοrgan στο παρελθόν έχει υποστηρίξει τις προοπτικές των stablecoin ως «γέφυρα» μεταξύ των παραδοσιακών νομισμάτων και των κρυπτονομισμάτων, τώρα υπογραμμίζει την αστάθεια που υποδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις.

Οι τρεις τύποι stablecoin και οι κίνδυνοι στην λειτουργία των αλγοριθμικών

Πιο συγκεκριμένα, η JPMorgan διαχωρίζει τα stablecoin σε τρεις τύπους, για να εξηγήσει γιατί τα αλγοριθμικά ενέχουν τα περισσότερα ρίσκα.

Ο πρώτος και μακράν ο μεγαλύτερος τύπος είναι τα stablecoin που υποστηρίζονται από fiat νομίσματα όπως το Tether (USDT) και το USD Coin (USDC), τα οποία ελέγχονται από κεντρικές οντότητες και διατηρούν τη σταθερότητά τους μέσω αποθεματικών τουλάχιστον ίσων σε αξία με αυτή των εκδοθέντων υποχρεώσεων.

Ο δεύτερος τύπος είναι τα stablecoin που υποστηρίζονται από crypto, όπως το Dai, τα οποία είναι αποκεντρωμένα, εκδίδονται μέσω smart contracts και συνήθως υπερκαλύπτονται από εγγυήσεις για να διασφαλιστεί ότι η αξία των αποθεματικών είναι επαρκής ακόμη και σε σοβαρές αναταραχές στην αγορά, δεδομένης της εγγενούς αστάθειας των κρυπτονομισμάτων.

Ο τρίτος τύπος είναι τα αλγοριθμικά stablecoin, από τα οποία το Terra USD ήταν μακράν το μεγαλύτερο, τα οποία είναι συνήθως είτε εν μέρει ασφαλισμένα είτε μη ασφαλισμένα και διατηρούν την ισοτιμία επεκτείνοντας και μειώνοντας την προσφορά των νομισμάτων. Όπως επισημαίνει η JPMorgan, αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό των αλγοριθμικών stablecoin είναι μια βασική διαφορά με τα υπόλοιπα, καθώς σημαίνει ότι η αύξηση της προσφοράς δημιουργεί νέα ρευστότητα.

Ακόμα, αν και καθένας από αυτούς τους τύπους ενέχει διαφορετικούς κινδύνους, αναφορικά με τα αλγοριθμικά stablecoins ένας βασικός κίνδυνος προκύπτει από τον μηχανισμό σταθεροποίησης.

Τα αλγοριθμικά stablecoin συνήθως χρησιμοποιούν ένα token σταθεροποίησης, όπου σε περιόδους μειωμένης ζήτησης για τα stablecoin, όταν δηλαδή η τιμή μειώνεται κάτω από το 1 δολάριο, το σύστημα εκδίδει νέα token σταθεροποίησης σε αντάλλαγμα για την «καύση» stablecoin, έτσι ώστε να μειωθεί η προσφορά και οι τιμές να επιστρέψουν στο 1 δολάριο. Αντίστοιχα, σε περιόδους όπου οι τιμές είναι πάνω από 1 δολάριο, το σύστημα αυξάνει την προσφορά του stablecoin, με αντάλλαγμα την «καύση» των token σταθεροποίησης.

Ωστόσο, η συρρίκνωση της προσφοράς μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί για παρατεταμένη περίοδο εάν η ίδια η αξία του token σταθεροποίησης τεθεί υπό πίεση, καθώς σημαίνει ότι οι traders συσσωρεύουν ολοένα μεγαλύτερα ποσά από το token σταθεροποίησης, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να υπονομεύσει την αξία του.

Όπως υπενθυμίζει η JPMorgan, δεν είναι η πρώτη φορά που «καταρρέει» ένα αλγοριθμικό stablecoin, καθώς πέρυσι, το IRON της Iron Finance «κατρακύλησε» καθώς το token σταθεροποίησης βρέθηκε υπό πίεση.

Το Luna

Ως εκ τούτου, το Terra USD, το οποίο προηγουμένως δεν είχε εξασφαλίσεις, προς αποφυγή των ιδίων κινδύνων, είχε επιδιώξει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του μηχανισμού σταθεροποίησης με τη δημιουργία αποθεματικού ταμείου, ή του Luna Foundation Guard (LFG), στις αρχές του 2022. Το αποθεματικό ταμείο συγκέντρωνε κεφάλαια με την έκδοση Luna και επένδυε κυρίως σε bitcoin. Ως στόχο είναι να αυξήσει τα αποθέματά του σε 10 δισ. δολάρια bitcoin έχοντας φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα τα 3,5 δισ. δολάρια, όντας ένας από τους 10 κορυφαίους κατόχους bitcoin.

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει, πως με την κεφαλαιοποίηση του Terra USD να φτάνει κοντά στα 19 δισ. δολάρια και την κεφαλαιοποίηση του Luna στα 30 δισ. δολάρια, το μέγεθος του αποθεματικού ταμείου αποδείχθηκε ανεπαρκές, καθώς ακόμη και μετά από την χρήση του συνόλου των bitcoin από το αποθεματικό, η κεφαλαιοποίηση του token σταθεροποίησης Luna είναι λίγο κάτω από 2 δισ. δολάρια. Επιπλέον, καθώς το LFG χρησιμοποίησε τα αποθέματά του σε bitcoin, άσκησε επίσης πίεση στο κορυφαίο crypto και είχε επιπτώσεις και σε άλλα κρυπτονομίσματα.

Όπως υπογραμμίζει η JPMorgan, η ενδεχόμενη κατάρρευση του Terra USD έχει επίσης εγείρει ερωτήματα για την τεχνολογία DeFi ευρύτερα, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν τα stablecoins σε αυτήν και στην κρυπτοοικονομία, και δεδομένου του εύρους της πλατφόρμας Terra που προσπάθησε να κάνει δημοφιλείς τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα και να δημιουργήσει ένα ευρύ οικοσύστημα στο οποίο θα λειτουργούν τράπεζες, πιστώσεις, δίκτυα πληρωμής σε μια ολοκληρωμένη μορφή.

Το κύριο πρωτόκολλο του οικοσυστήματος Terra, το Anchor, είχε πιάσει το μέγιστο επίπεδο καταθέσεων 14 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, αλλά έκτοτε αυτό μειώθηκε σε περίπου 3,4 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η JPMorgan, δεν βγήκαν όλοι χαμένοι από την κρίση του Terra καθώς ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από την κατάρρευση του οικοσυστήματος του είναι το Ethereum, το οποίο κέρδισε μερίδιο αγοράς από 50% σε 57% επί του παρόντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταρρέει το stablecoin TerraUSD κάτω από τα 40 σεντς - Διάσωση αναμένει η αγορά

Συνεχίζεται το sell off στα crypto - To bitcoin έχασε όλα τα κέρδη του 2021

Bitcoin: Από τα 29.000 δολάρια στα 31.500 σε λίγες ώρες - Ο πληθωρισμός πυροδοτεί την μεταβλητότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider