Ηλεκτροκίνηση: Επιδοτείται με 100 εκατ. ευρώ και για 18 μήνες η αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτροκίνηση: Επιδοτείται με 100 εκατ. ευρώ και για 18 μήνες η αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου
Έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Την επιδότηση της αγοράς αυτοκινήτων νέου τύπου με 100 εκατ. ευρώ και για χρονικό διάστημα 18 μηνών προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το πρωί της Παρασκευής το εθνικό σχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πρώτο σκέλος του σχεδίου περιλαμβάνει συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. «Επιδοτούμε σε πρώτη φάση με 100 εκατ. ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται ότι έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ. Κάτι που θα κάνει τη ηλεκτροκίνηση, τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά στο μέσο εισόδημα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα στα τρία νέα οχήματα, στην Ελλάδα του 2030, να είναι ηλεκτρικό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Θεσπίζουμε ενιαίο μητρώο ηλεκτροκίνησης με παροχή κινήτρων όπως μειώσεις φόρων και άλλων βαρών, ρυθμίζεται η κρίσιμη αγορά των υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, επιδοτείται η αγορά ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας και ποδηλάτου», αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας μέρη του εθνικού σχεδίου προώθησης της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δύο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης

«Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού, ενώ για δύο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης. Θα εξαιρούνται, επίσης, από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά του κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύουν και για τα έξοδα εγκατάστασης των εταιρικών σημείων φόρτισης. Αυξάνεται και ο συντελεστής απόσβεσης παγίων σε όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα».

Κίνητρα για επενδύσεις σε Δυτική Μακεδονία - Θράκη

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος, στη συνέχεια, στα κίνητρα για τις επενδύσεις ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, κατά την παρουσίαση του προγράμματος ηλεκτροκίνησης, ανέφερε: «Τα κίνητρα θα είναι η μείωση φόρων και άλλων βαρών. Μονάδες που θα εγκαθίστανται σε αυτές τις περιοχές θα έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή κατά 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις. Θα έχουν επίσης μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας. Θα έχουν αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων και οι δαπάνες για αυτά θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους προσαυξημένες κατά 15%».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider