Sunlight: Δυναμική είσοδος στην αγορά μπαταριών λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Sunlight: Δυναμική είσοδος στην αγορά μπαταριών λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης
Την σειρά Li.ON FORCE λανσάρει η ελληνική εταιρεία Sunlight.

Με προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού εισέρχεται στη διεθνή αγορά μπαταριών λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης με τη σειρά Li.ON FORCE η ελληνική εταιρεία Sunlight (μέλος του ομίλου εταιρειών Olympia).

Η επιχείρηση, η οποία εδώ και τέσσερις δεκαετίες δραστηριοποιείται στον τομέα συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, έχει καταφέρει ήδη να κατακτήσεις τις διεθνείς αγορές με τις μπαταρίες μολύβδου για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (eIVs), διατηρώντας μερίδιο που πλησιάζει το 10% του παγκόσμιου όγκου πωλήσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, εκτελεστικός πρόεδρος και μέλος του διοικητικού του συμβουλίου του ομίλου Olympia, αναφερόμενος στο νέο προϊόν της επιχείρησης δήλωσε ότι: «Έχουμε ένα προϊόν το οποίο είναι το πιο ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά. Πρόκειται για την εξέλιξη μιας δουλειάς η οποία επιτελείται για πάνω από 10 χρόνια. Είναι πολύ φυσιολογικό λοιπόν να έχει αναπτύξει (η Sunlight) ένα τόσο προηγμένο προϊόν». Όπως τόνισε, η επιχείρηση θα επεκταθεί σε νέες αγορές, θα κάνει περαιτέρω επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και marketing και η επιχείρηση θα παρουσιάσει «οικονομικά μεγέθη τα οποία δεν φανταζόμασταν».

Αναφερόμενος στο εργοστάσιο της Ξάνθης και την παραγωγική δυναμικότητά του μετά την καταστροφική πυρκαγιά τον Μάιο του 2018, o κ. Βασίλης Μπίλλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σημείωσε ότι τον επόμενο μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να εισέλθει σε πλήρη παραγωγή και τον Οκτώβριο με τις προσθήκες που θα έχουν γίνει στον εξοπλισμό η ικανότητα του εργοστασίου θα έχει αναπτυχθεί κατά 25% και «θα γίνει με διαφορά το μεγαλύτερο στον κόσμο στις μπαταρίες μολύβδου».

sunlight

Οι επενδύσεις όμως δεν σταματούν εδώ. «Έχουμε μια αγορά 7 δις. στην οποία θέλουμε να αναπτυχθούμε και να πάρουμε μεγάλο μερίδιο», σημείωσε ο κ. Μπίλλης αναφερόμενος στη διεθνή δραστηριότητα της επιχείρησης. Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιούνται επενδύσεις σε τρεις άξονες: στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στην βόρεια Ελλάδα, στις νέες τεχνολογίες και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και στη μεγαλύτερη εγγύτητα που θέλει να αποκτήσει η επιχείρηση με τα πελάτες της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε λειτουργεί και την παραγωγική μονάδα στην Ιταλία ενώ επόμενος στόχος της είναι η βόρεια Αμερική.

Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης εντάσσονται και οι λύσεις λιθίου για ΑΠΕ ενώ επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη (έχει δαπανήσει περί τα 6 εκατ. ευρώ στον τομέα αυτό) για να προλάβει τις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται στο πλαίσιο του εξηλεκτρισμού.

Τα ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης και οι «έξυπνες μπαταρίες» λιθίου Li.ON FORCE

Τα ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης, τα οποία εξυπηρετούν οι μπαταρίες είναι ουσιαστικά τα οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων, αποσκευών (στα αεροδρόμια), τα go karts, τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα που υπάρχουν σε σούπερ μάρκετ, σε logistics centers κλπ. Πρόκειται για μία ολοένα αναπτυσσόμενη αγορά καθώς μέσα σε μια δεκαετία (2008-2018) διπλασιάστηκε ο αριθμός αυτών των οχημάτων και από τις 500.000 έφθασε περίπου το 1 εκατομμύριο ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να έχουν φθάσει το 1,75 εκατ. Ως προς τα μεγέθη της παγκόσμιας αγοράς, αυτή διαμορφώνεται σήμερα στα 2,6 δις ευρώ και σε 12 χρόνια θα έχει τριπλασιαστεί. Το μερίδιο της Sunlight αγγίζει το 10% και βαίνει αυξανόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από πολυετές πλάνο εντατικών ερευνών και με τη συνδρομή Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών (οι οποίοι απασχολούνται ως επί το πλείστον στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Ξάνθη) η SUNLIGHT κατασκεύασε τη σειρά «έξυπνων μπαταριών» λιθίου, Li.ON FORCE. Η νέα σειρά αποτελεί, σύμφωνα με την επιχείρηση, παγκόσμια καινοτομία και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών τεχνολογίας λιθίου με τις καινοτόμες εφαρμογές της τεχνολογίας Industry 4.0. που αφορούν στη χρήση τεχνολογιών Internet of Things στη βιομηχανία. Έτσι, για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά διατίθεται από τη SUNLIGHT μπαταρία λιθίου που παρέχει την παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία GLocal, όπου μέσω Cloud προσφέρει real time αμφίδρομη επικοινωνία.

Με 17 επίπεδα ασφάλειας, στιβαρή κατασκευή, ευχρηστία και υψηλές επιδόσεις, η Li.ON FORCE διαφοροποιείται από οποιοδήποτε άλλο προϊόν της αγοράς διεθνώς.

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος, ο κ. Μπίλλης δήλωσε ότι: «Η έντονα θετική πορεία του κλάδου Ηλεκτρικών Οχημάτων Βιομηχανικής Χρήσης (eIVs), όπου βρίσκουν εφαρμογή οι μπαταρίες λιθίου, μας καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξους. Πρόκειται για μία αγορά που ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής της, εκτιμάται ότι θα ξεπερνάει το 7% έως το 2030, διασφαλίζοντας την ιδιαίτερα δυναμική πορεία της SUNLIGHT. Μέσα σε αυτή την αγορά, εμείς υπερτερούμε με την Li.ON FORCE, την πρώτη «έξυπνη» μπαταρία τεχνολογίας λιθίου για Ηλεκτρικά Οχήματα, που ενσωματώνει μοναδικές καινοτομίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το προϊόν, είναι αποτέλεσμα εξελιγμένου σχεδιασμού από νέους Έλληνες μηχανικούς στο πρότυπο εργοστάσιό μας στην Ξάνθη, αλλά και της συσσωρευμένης τεχνογνωσίας της SUNLIGHT στην κατασκευή μπαταριών λιθίου για αμυντικές εφαρμογές».

Τα πλεονεκτήματα της σειράς σειράς Li.ON FORCE

Σύμφωνα με την επιχείρηση, τα νέα, πιστοποιημένης ποιότητας και ασφάλειας προϊόντα ιόντων λιθίου της σειράς Li.ON FORCE έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα:

• Μεγάλη διάρκεια ζωής

• Μηδενικό κόστος συντήρησης

• Σύντομο χρόνο φόρτισης και δυνατότητα για ευκαιριακή φόρτιση

• Μεγάλη αποθηκευτική χωρητικότητα ενέργειας

• Μεγάλη ενεργειακή απόδοση κατά τη φόρτιση και τη χρήση

• Καλύτερη απόδοση ακόμα και σε πολύ απαιτητικές εφαρμογές

• Μικρό συνολικό κόστος χρήσης (TCO – Total Cost of Ownership)

Σημειώνεται ότι η νέα σειρά ενσωματώνει μια παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία.Το Καινοτόμο Ενεργό Σύστημα Διαχείρισης της μπαταρίας (BMS) καταγράφει τα δεδομένα και τα αποστέλλει μέσω Cloud σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο ελέγχου της SUNLIGHT δίνοντας τη δυνατότητα για συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης της μπαταρίας, στατιστική ανάλυση της επίδοσής της, διάγνωση και απομακρυσμένη επίλυση τεχνικών ζητημάτων κατά την λειτουργία της μπαταρίας με αμφίδρομη επικοινωνία. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες μπαταρίες είναι εξοπλισμένες με το υπερσύγχρονο, «έξυπνο» σύστημα BMS (Battery Management System) της SUNLIGHT, το οποίο προσφέρει πρωτοποριακή για τον κλάδο ασφάλεια στη λειτουργία, αλλά και σημαντικά οφέλη από τον εξελιγμένο σχεδιασμό για την αποδοτική εξισορρόπηση των τάσεων των στοιχείων λιθίου τόσο κατά την φόρτιση όσο και κατά την εκφόρτιση της μπαταρίας.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες παραγγελίες για τη νέα σειρά παραγγελιών και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εξοπλίσουν το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και γνωστή επιχείρηση ρουχισμού στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider