Οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν δεκάδες Fiat Topolino λόγω μιας σημαίας

Κώστας Παστρίμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν δεκάδες Fiat Topolino λόγω μιας σημαίας
To Fiat Topolino | Fiat
Η Fiat αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αρχές λόγω της χρήσης της ιταλικής σημαίας σε αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό.

Οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν 134 αυτοκίνητα Fiat Topolino στο λιμάνι του Λιβόρνο στην Τοσκάνη, εξαιτίας της χρήσης της ιταλικής σημαίας σε αυτά. Τα οχήματα, αν και φέρουν το ιστορικό όνομα Topolino, δεν κατασκευάζονται στην Ιταλία αλλά στο εργοστάσιο Kenitra στο Μαρόκο, όπου παράγονται και τα αντίστοιχα μοντέλα Citroen Ami και Opel Rocks Electric.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2003, είναι παράνομο να φέρουν τα προϊόντα ενδείξεις που παραπλανούν για την προέλευση τους. Ο νόμος αναφέρει ότι: «Η εισαγωγή και εξαγωγή με σκοπό την εμπορία ή η εμπορία ή η διάπραξη πράξεων που κατευθύνονται αναμφίβολα προς την εμπορία προϊόντων με ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις προέλευσης ή προέλευσης αποτελεί έγκλημα και τιμωρείται βάσει του Άρθρου 517 του Ποινικού Κώδικα. Αποτελεί ψευδή ένδειξη η αποτύπωση 'made in Italy' σε προϊόντα και αγαθά που δεν προέρχονται από την Ιταλία σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προέλευση. Η παράβαση τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο από 10.000 έως 250.000 ευρώ».

To Fiat Topolino | Fiat

Η Stellantis, η μητρική εταιρεία της Fiat, υποστήριξε ότι λειτουργεί πλήρως συμμορφωμένη με τους κανονισμούς και ότι η χρήση της ιταλικής σημαίας έγινε διότι το μοντέλο Topolino αναπτύχθηκε στο Τορίνο. Ωστόσο, η εταιρεία συμφώνησε να αφαιρέσει την προβληματική σημαία για να ξεμπλοκάρει τα κατασχεθέντα οχήματα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Fiat παρουσίασε το αναγεννημένο μοντέλο Topolino πριν από ένα χρόνο, δίνοντας αρκετό χρόνο στις ιταλικές αρχές να ειδοποιήσουν την Stellantis για το ενδεχόμενο κατάσχεσης. Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι η Fiat ίσως ανέμενε να αποφύγει τις συνέπειες, όπως είχε προσπαθήσει και η Alfa Romeo με τη χρήση του ονόματος «Milano» για το μικρό της crossover, που αργότερα «αναγκάστηκε» να αλλάξει σε «Junior».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider