Η Audi φέρνει την ανακύκλωση παρμπρίζ στην παραγωγή

Κώστας Μπιτσικώκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Audi φέρνει την ανακύκλωση παρμπρίζ στην παραγωγή
Audi GlassLoop project
Η αρχή θα γίνει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, με το παρμπρίζ του ηλεκτρικού Q4 e-tron.

Σε εφαρμογή θέτει η Audi το πιλοτικό project «GlassLoop», το οποίο προβλέπει την ανακύκλωση των κατεστραμμένων παρμπρίζ. Αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο, τα παρμπρίζ στα ηλεκτρικά SUV Q4 e-tron θα κατασκευάζονται έως 30% από ανακυκλωμένο γυαλί.

Το γυαλί θα προέρχεται από παρμπρίζ και ηλιοροφές που έχουν υποστεί ζημιές, πέραν επισκευής. Στο πρόγραμμα «GlassLoop» η Audi συνεργάζεται με τις εταιρείες Reiling Glas Recycling, Saint-Gobain Glass και Saint-Gobain Sekurit. Το προηγούμενο έτος οι συνεργαζόμενες εταιρείες έκαναν δοκιμές για το πώς οι κατεστραμμένες γυάλινες επιφάνειες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για νέα παρμπρίζ.

Audi Q4 e-tron

Μέχρι σήμερα τα παρμπρίζ και οι ηλιοροφές που είχαν υποστεί μεγάλες φθορές, χρησιμοποιούνταν σε λιγότερο απαιτητικές διαδικασίες ανακύκλωσης (downcycling), όπως γυάλινα μπουκάλια ή μονώσεις. To γυαλί κόβεται σε μικροσκοπικά κομμάτια, ενώ αφαιρούνται υλικά όπως η κόλλα. Στη συνέχεια οι κόκκοι γυαλιού λιώνουν και τροφοδοτείται η διαδικασία παραγωγής.

Η Audi θα παρουσιάσει το project στο Φεστιβάλ Greentech του Βερολίνου (14-16 Ιουνίου), όπου το «παρών» θα δώσει το Insider.gr.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider