Οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα ταλαιπωρούν την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου

Κώστας Μπιτσικώκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα ταλαιπωρούν την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην αγορά της ΕΕ υποχώρησαν για δέκατο συνεχόμενο μήνα.

Με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μην έχουν καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την έλλειψη ημιαγωγών αλλά και τα γενικότερα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η καθοδική πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς δεν μπορεί να ανακοπεί.

Όπως ανακοίνωσε η ACEA (Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), τον Μάιο του 2022 οι πωλήσεις επιβατικών οχημάτων στην ΕΕ ανήλθαν σε 791.546, μειωμένες κατά 11,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ο Μάιος ήταν ο δέκατος συνεχόμενος πτωτικός μήνας στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και οι τέσσερις μεγάλες αγορές εντός της ΕΕ κινήθηκαν καθοδικά: Ιταλία -15,1%, Ισπανία -10,9%, Γερμανία -10,2%, Γαλλία -10,1%. Σε επίπεδο πενταμήνου (Ιανουάριος-Μάιος 2022), η πτώση ανέρχεται σε 13,7%, με την μεγαλύτερη υποχώρηση από τις μεγάλες αγορές να καταγράφεται στην Ιταλία: -24,3%.

Στην Ελλάδα σημειώθηκε μεν αύξηση 10,5% στις ταξινομήσεις τον Μάιο, όμως δεν πρόκειται για σταθερά ανοδική πορεία, καθώς οι εισαγωγείς αδυνατούν να ανταποκριθούν στην μεγάλη ζήτηση για νέα αυτοκίνητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή για νέο αυτοκίνητο φθάνει τους 18-24 μήνες!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider