Αυτοκίνητο
18-11-2021 | 10:46

WeRide και GAC συνεργάζονται για την δημιουργία robotaxi ενώ ο ανταγωνισμός μαίνεται

Newsroom
Μοιράσου το
WeRide και GAC συνεργάζονται για την δημιουργία robotaxi ενώ ο ανταγωνισμός μαίνεται
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η κινεζική startup αυτόνομης οδήγησης WeRide συνεργάστηκε με τη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία Guangzhou Automobile Group (GAC Group) για να λανσάρει ταξί χωρίς οδηγό στην υπηρεσία Ontime της τελευταίας.

Η συμφωνία υπογραμμίζει την κίνηση για εμπορική εκμετάλλευση των λεγόμενων robotaxis στην Κίνα σε μεγάλη κλίμακα, σε μια βιομηχανία που γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική.

Η WeRide κατασκευάζει συστήματα αυτόνομης οδήγησης αλλά δεν κατασκευάζει αυτοκίνητα. Αντίθετα, συνεργάζεται με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως σε αυτή την περίπτωση η GAC. 

Η Ontime είναι μια εφαρμογή μεταφοράς που ανήκει εν μέρει στην GAC. Οι τρεις εταιρείες θα φέρουν αυτόνομα ταξί στην πλατφόρμα, τα οποία οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέσω της εφαρμογής.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να προσφέρουν δοκιμαστικές βόλτες για το κοινό στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γκουανγκζού την Παρασκευή. Η υπηρεσία robotaxi θα είναι διαθέσιμη στο ευρύτερο κοινό έως το 2022, ανέφεραν οι εταιρείες.

Η WeRide, η οποία υποστηρίζεται από την αυτοκινητοβιομηχανία Nissan και αποτιμάται σε αξία άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει υπό δοκιμή μια αυτόνομη υπηρεσία ταξί από το 2019 στη νότια κινεζική πόλη Γκουανγκζού όπου έχει την έδρα της.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από άλλες πρωτοποριακές εταιρείες, όπως η Pony.ai και η AutoX, καθώς και από κολοσσούς όπως η Baidu.

Ο Ρόμπιν Λι, CEO της Baidu, δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει τη δική της υπηρεσία robotaxi σε 100 πόλεις έως το 2030.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.