Δεν είναι θέμα κύρους, είναι θέμα τόλμης

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν είναι θέμα κύρους, είναι θέμα τόλμης
Γιατί ο Μάριο Ντράγκι οφείλει να «απασφαλίσει» και να ανακοινώσει ένα γενναίο πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας την Πέμπτη, πενήντα μέρες πριν παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην Φρανκφούρτη έχουν στρέψει την απόλυτη προσοχή τους τα τελευταία 24ωρα οι αγορές, αναμένοντας ένα γενναίο πακέτο μέτρων από την ΕΚΤ για την τόνωση της εύθραυστης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, το πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται για το Brexit αποτελούν «νάρκες» ικανές να τινάξουν στον αέρα κάθε προσπάθεια ισχυροποίησης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Αυτές οι «νάρκες», λοιπόν, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης ενός ισχυρού πακέτου μέτρων από την πλευρά της ΕΚΤ, με τον Μάριο Ντράγκι να καλείται να στραφεί στο οπλοστάσιό του και να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο, για τελευταία φορά. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως το μεσημέρι της Πέμπτης από το στρατηγείο της Φρανκφούρτης θα βγει «λευκός καπνός» για μείωση των καταθετικών επιτοκίων της ΕΚΤ (βρίσκονται ήδη σε αρνητικά επίπεδα), για ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους στη χορήγηση των φθηνών δανείων προς τις τράπεζες, αλλά και για ένα νέο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE). Και μπορεί ο Ντράγκι να δέχεται μεγάλες πιέσεις από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να μην αδειάσει εντελώς τη φαρέτρα της κεντρικής τράπεζας, η οποία εξαντλείται άλλωστε με ταχύτατους ρυθμούς, οφείλει ωστόσο να δράσει.

Πενήντα περίπου μέρες προτού παραχωρήσει τα ηνία της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ, οφείλει να κάνει την κίνηση ματ που θα εντυπωσιάσει τις αγορές και θα σφραγίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη λήξη της οκταετούς θητείας του στην «ηλεκτρική καρέκλα» του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Ο άνθρωπος που το 2012 δεσμεύθηκε πώς θα κάνει ο,τιδήποτε χρειαστεί (whatever it takes) για να σώσει το ευρώ, δεν μπορεί παρά να έχει την ηρωική «έξοδο» που του αξίζει από την ΕΚΤ. Πρέπει να επιβεβαιώσει πως είναι όντως.. σούπερ ο «Super Mario». Γιατί; Δεν είναι ζήτημα κύρους, ακόμη κι αν μοιάζει έτσι. Πρόκειται για ζήτημα τόλμης. Ο Μάριο Ντράγκι, που έχει ήδη προαναγγείλει από τον περασμένο Ιούλιο, ένα ισχυρό πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει υποχρέωση να δράσει για να αποδείξει στην Κριστίν Λαγκάρντ – και στους μελλοντικούς επικεφαλής της ΕΚΤ – πως χρειάζεται όχι μόνο αρετή, αλλά και τόλμη όταν οι περιστάσεις στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το απαιτούν. Και όπως μαρτυρούν τα νούμερα, οι περιστάσεις τώρα το απαιτούν…

Ο Μάριο Ντράγκι αποχωρεί από το στρατηγείο της Φρανκφούρτης, αφήνοντας ένα βαρύ κληροδότημα, όπως είναι το whatever it takes και ως επί το πλείστον επιδέξιους χειρισμούς στις δύσκολες ημέρες του ευρώ, επιβεβαιώνοντας πως είναι «τολμηρός», όπως έτσι πρέπει να είναι, κόντρα στις αντιξοότητες, ο επικεφαλής μιας κεντρικής τράπεζας. Μένει να φανεί εάν αύριο θα αποδείξει για τελευταία φορά την τόλμη του…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider