«Διαβατήριο» εξωστρέφειας σε 1.000 επιχειρήσεις δίνει η Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Διαβατήριο» εξωστρέφειας σε 1.000 επιχειρήσεις δίνει η Eurobank
Στο Trade Club Alliance θα ενταχθούν από το 2019 επιχειρήσεις τουρισμού και τεχνολογίας, αποκαλύπτει στο insider.gr ο Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Επικεφαλής Global Transaction Banking της Eurobank.

Την επιτυχημένη πορεία του Trade Club Alliance, της τραπεζικής συμμαχίας 13 ομίλων από όλον τον κόσμο για την προώθηση των διεθνών εμπορικών συνεργασιών παρουσιάζει σε συνέντευξή του στο insider.gr ο κ. Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής, επικεφαλής Global Transaction Banking της Eurobank.

Μέχρι στιγμής συμμετέχουν στο Alliance πάνω από 1.000 ελληνικές εταιρείες με εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα κυρίως από τους κλάδους των ποτών και των τροφίμων, αλλά και των βιομηχανικών ειδών. Στόχος της Eurobank είναι από το 2019 να εντάξει στην «πλατφόρμα της εξωστρέφειας» και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και, ιδίως, από τους κλάδους της τεχνολογίας και του τουρισμού και να διπλασιάσει τα μέλη της το επόμενο έτος.

«Η πρόοδος στην επέκταση του δικτύου του Alliance είναι γεωμετρική, όσο ωριμάζει το εγχείρημα και εμπλουτίζονται οι τεχνολογικές καινοτομίες της πλατφόρμας», επισημαίνει ο κ. Τσαρμπόπουλος. «Εκτός από τον τουρισμό όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης, υπάρχουν πολύ αξιόλογες εταιρείες και σε επίπεδο λογισμικού που θέλουμε τους προσφέρουμε επιπλέον προοπτικές επέκτασης στο εξωτερικό προκειμένου να συνάψουν συμφέρουσες συνεργασίες», τονίζει.

Για να γίνει αυτό, οι 13 τραπεζικοί όμιλοι που απαρτίζουν το Trade Club Alliance συνεργάζονται στενά και πυρετωδώς προκειμένου η πρωτοβουλία που διανύει τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της να επωφεληθεί από τις τεχνολογικές καινοτομίες ώστε να γίνει πιο άμεση και απλή η διαδικασία εγγραφής νέων μελών. «Το επόμενο έτος θα εισαγάγουμε πολλές τεχνολογικές καινοτομίες όπως για παράδειγμα, έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που θα αυτοματοποιήσει τη διαδικασία του onboarding για τα νέα μέλη-πελάτες μας», αναφέρει το στέλεχος της Eurobank.

Η προσπάθεια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες εστιάζεται ταυτόχρονα σε τέσσερα επίπεδα του World Trade Alliance:

  • Την εγγραφή νέων μελών-τραπεζών
  • Την εγγραφή νέων μελών-επιχειρήσεων
  • Την παρακίνηση των υφιστάμενων μελών για ενεργή συμμετοχή
  • Την τεχνολογική αναβάθμιση

Χρηματοδότηση έως και 1 εκατ. ευρώ για τα μέλη του Alliance

Για τα μέλη του δικτύου, η Eurobank έχει λανσάρει ένα πρόσθετο πιστωτικό όριο, το Eurobank Trade Club Limit, το οποίο ανέρχεται έως 1 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση. «Θέλουμε να είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα στο business banking και το διεθνές εμπόριο είναι νευραλγικός τομέας, βοηθάμε τις εταιρείες να κάνουν όσο το δυνατό καλύτερα τη δουλειά τους και με παραδοσιακούς και με καινοτόμους τρόπους», υπογραμμίζει ο κ. Τσαρμπόπουλος.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Οι τράπεζες που συμμετέχουν στο Club εγγράφουν στην πλατφόρμα τους πελάτες τους που διαθέτουν το κατάλληλο προφίλ. Μέχρι στιγμής η Eurobank έχει εγγράψει κυρίως εξαγωγικές εταιρείες, αλλά τώρα πια εγγράφοναι και εισαγωγικές. Κατόπιν, το σύστημα αντιστοιχίζει τους πελάτες 13 τραπεζικών ομίλων απ’ όλον τον κόσμο ανάλογα με το αντικείμενο/προϊόν και τη δραστηριότητά τους και προτείνει ενδεχόμενες συνεργασίες.

Στον πρώτο χρόνο συμμετοχής της Eurobank στο Club, έχουν ξεκινήσει 60 επαφές μεταξύ πελατών της και ξένων εταιρειών και έχουν ήδη σε αρκετές περιπτώσεις έχουν δοθεί τα χέρια και έχουν κλείσει συμφωνίες. Όπως εξηγεί ο κ. Τσαρμπόπουλος, στον φυσικό κόσμο ένα πολύ καλό ποσοστό έναρξης συζητήσεων (conversation rate), π.χ. από την παρουσία σε μια εμπορική έκθεση, είναι το 1%. Στην πλατφόρμα του Club Trade Alliance, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 20% και αφορά κατά 80% εξαγωγικές εταιρείες και κατά 20% εισαγωγικές. Δηλαδή, ένα σημαντικό ποσοστό των συζητήσεων καταλήγουν σε deal.

Ερωτηθείς για την πορεία των διεθνών εμπορικών συναλλαγών των ελληνικών επιχειρήσεων, ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος και σημειώνει ότι στη Eurobank καταγράφονται διψήφια ποσοστά αύξησης σε επίπεδο διεθνούς εμπορίου. «Στόχος για την επόμενη χρονιά είναι τα μέλη του Trade Club Alliance να γίνουν πιο ενεργά, να ξεκινήσουν περισσότερες διερευνητικές συζητήσεις με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού και, εν τέλει, να δώσουν τα χέρια», σημειώνει.

Το δίκτυο του Club επεκτείνεται και σε επίπεδο τραπεζών, με δύο παγκόσμιας φήμης τράπεζες –μία από την Ευρώπη και μία από την Ιαπωνία- να ετοιμάζουν ήδη την ένταξή τους. Αυτή στιγμή καλύπτονται όλες σχεδόν οι ήπειροι και οι χώρες, με εξαίρεση την Κίνα και την Αυστραλία.

Εκπρόσωποι 13 τραπεζικών ομίλων έρχονται στην Αθήνα στις 8 και 9 Νοεμβρίου

Αύριο, Πέμπτη, ξεκινούν οι εργασίες της 3ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Trade Club Alliance, η οποία διενεργείται κάθε εξάμηνο και φέτος φιλοξενείται από τη Eurobank στην Αθήνα, όπου μέσω 14 τραπεζικών ομίλων, καθώς συμμετέχει και μια επιπλέον τράπεζα που βρίσκεται στο στάδιο ένταξης, εκπρσωπούνται 50 χώρες.

Οι εκπρόσωποι των ξένων τραπεζικών ομίλων θα παρευρεθούν και στο Go In Thessaloniki, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 12–14 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για τον 8ο κύκλο του Go International της επιτυχημένης πρωτοβουλίας της Eurobank για την εξωστρέφεια και τη δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικό της δυναμικής που προσδίδει η συμμετοχή της Eurobank στο Trade Club Alliance είναι ότι άνω του 80% των ξένων εισαγωγικών επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο Go In Thessaloniki προέρχονται από τις τράπεζες του Trade Club Alliance .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider