Επιχειρεί να «σηκώσει κεφάλι» η τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχειρεί να «σηκώσει κεφάλι» η τουρκική λίρα
Σταθεροποιητικά και μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις το τουρκικό νόμισμα.

Επιχείρηση «ανάσα» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το τουρκικό νόμισμα, την ώρα που οι Κασσάνδρες δεν σταματούν να προειδοποιούν για μια νέα νομισματική κρίση.

Η λίρα κινείται σταθεροποιητικά την Πέμπτη, εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας πως η κεντρική τουρκική τράπεζα θα συνάψει συμφωνίες με άλλες κεντρικές τράπεζες για την ανταλλαγή νομισμάτων (swap lines).

Σύμφωνα με το Reuters, η λίρα ενισχύεται κατά 0,25% την Πέμπτη στα επίπεδα των 6,9625 ανά δολάριο, ενώ την Τετάρτη έκλεισε στα επίπεδα των 6,9790 ανά δολάριο.

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς πριν μια εβδομάδα, στις 7 Μαΐου, το τουρκικό νόμισμα «βούλιαξε» στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του, κατρακυλώντας στα επίπεδα των 7,49 ανά δολάριο. Με τις κινήσεις της περασμένης Πέμπτης, η τουρκική λίρα ξεπέρασε το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 7,236 ανά δολάριο, το οποίο είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2018, στο απόγειο της νομισματικής κρίσης που βίωσε τότε η χώρα.

Το τουρκικό νόμισμα έχει βρεθεί σε περιδίνηση εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, στη σκιά των ανησυχιών για την άνοδο του πληθωρισμού, την εκτίναξη της ανεργίας και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Το ξέσπασμα του κορονοϊού επιβάρυνε περαιτέρω το ήδη δυσμενές κλίμα για την τουρκική οικονομία, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εξάντλησης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, καθώς «ρίχνει στη μάχη» αμερικανικά δολάρια για να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση της λίρας. Από τις αρχές του έτους, η τουρκική λίρα μετρά απώλειες 15%.

Τι λένε οι αναλυτές

«Στην περίπτωση της Τουρκίας συμβαίνει κάτι μαγικό. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτουργεί καθώς βασίζεται στις ανταλλαγές νομισμάτων με ξένες τράπεζες», σχολιάζει ο Αμερικανός οικονομολόγος, Brad Setser. «Οι τουρκικές τράπεζες αποτελούν πηγή βραχυπρόθεσμης ισχύος για την οικονομία, καθώς είναι ακόμη σε θέση να δανείζουν μέρος των υπερβολικών τους συναλλαγματικών αποθεμάτων στην κεντρική τράπεζα», εξηγεί.

«Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο χείλος της καταστροφής. Η κεντρική τράπεζα κάνει χρήση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων για να συγκρατήσει την πτώση της τουρκικής λίρας, αλλά το νόμισμα δεν θεωρείται πια ούτε ελκυστικό, ούτε αποπνέει εμπιστοσύνη», σχολιάζει Τούρκος οικονομολόγος.

«Η τουρκική οικονομία βρισκόταν σε κρίση πολύ πριν την κρίση του κορονοϊού. Από το 2013, το τουρκικό νόμισμα πέφτει διαρκώς. Το πρόβλημα είναι δομικό. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι καθαρά πολιτικές και δεν βασίζονται σε καμία οικονομική λογική», δηλώνει έτερος Τούρκος οικονομολόγος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider