Βρετανικές εκλογές: Πού θα «κάτσει η μπίλια» για τη στερλίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανικές εκλογές: Πού θα «κάτσει η μπίλια» για τη στερλίνα
Με το βλέμμα στη βρετανική κάλπη βρίσκεται και η στερλίνα. Κορυφώνεται η αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Την «επόμενη ημέρα» που θα ξημερώσει για τη στερλίνα, μετά την «ετυμηγορία» της κάλπης, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν επενδυτές και αναλυτές, καθώς η Βρετανία βιώνει τις κρισιμότερες ώρες στη σύγχρονη ιστορία της.

Σύμφωνα με σημαντική μερίδα αναλυτών, τα πιθανά σενάρια για την κάλπη και κατ’ επέκταση για την πορεία της στερλίνας έχουν ως εξής:

Σενάριο 1: Πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς

Εάν οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον κερδίσουν περισσότερες από 325 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων και εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, η στερλίνα δύσκολα θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 1,32.

Εάν όμως οι κίνδυνοι που αφορούν στο Brexit επιστρέψουν στο προσκήνιο, δεν αποκλείεται το βρετανικό νόμισμα να επιστρέψει στα επίπεδα του 1,24-1,28.

Σενάριο 2: Νίκη των Συντηρητικών χωρίς πλειοψηφία

Μια κατακερματισμένη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία, θα αυξήσει κατακόρυφα την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που συνοδεύει τη στερλίνα από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Το βρετανικό νόμισμα θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,22 – 1,28.

Σενάριο 3: Πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον δεν κερδίζουν ούτε 300 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων και οι Εργατικοί παίρνουν τη σκυτάλη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Η νέα κυβέρνηση διεξάγει δημοψήφισμα για το Brexit και η στερλίνα δοκιμάζει τα χαμηλά του 1,22. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, διολισθαίνει έως το 1,20.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider