Euroxx: Ισχυρά θεμελιώδη και πιθανή είσοδος στον MSCI οδηγούν σε «ράλι» τη Μυτιληναίος

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Euroxx: Ισχυρά θεμελιώδη και πιθανή είσοδος στον MSCI οδηγούν σε «ράλι» τη Μυτιληναίος
Η «ακτινογραφία της Euroxx για τον όμιλο Μυτιληναίο. Τι αναμένει το α' τρίμηνο. Ο καταλύτης της πιθανής εισόδου στον MSCI Greece Standard.

Συνέχεια στην ισχυρή δυναμική που έχει βγάλει ο τίτλος της Μυτιληναίος αναμένει η Euroxx, με ώθηση από τον τομέα της μεταλλουργίας, και όχι στον ίδιο βαθμό από την ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Έτσι, η χρηματιστηριακή διατηρώντας τη σύσταση «overweight», αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 19,50 ευρώ από 14 ευρώ προηγουμένως, με περιθώριο ανόδου 38% (άνοδος 116,86% από τα χαμηλά 52 εβδ. (4 Μαΐου 2020). Η Μυτιληναίος διαπραγματεύεται με ΕV /EBITDA (αξία επιχ. προς λειτουργικά κέρδη) για το 2021 στο 7,9x και με P/ E (τιμή προς κέρδη) στο 12,4x, τα οποία κατά τη χρηματιστηριακή δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως το αναπτυξιακό μοντέλο και τις δυνατότητες του ομίλου. Παράλληλα, για τη φετινή οικονομική χρήση αναμένεται αυξημένο μέρισμα στα 0,42 ευρώ ανά μετοχή.

Ευρύτερα, με δεδομένες τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου, η Euroxx αναμένει για το α΄ τρίμηνο αύξηση του EBITDA κατά 2% σε ετήσια βάση στα 81,8 εκατ. ευρώ, με έσοδα στα 498 εκατ. ευρώ (-7% ετησίως) και καθαρά κέρδη 37,1 εκατ. ευρώ (+2% σε ετήσια βάση). Όπως επισημάνθηκε αρχικώς και με βάση τη «βεντάλια» δραστηριοτήτων της Μυτιληναίος, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η μεταλλουργία θα ηγηθεί της κερδοφορίας, με ετήσιο EBITDA ύψους 176 εκατ. ευρώ (48% του συνόλου δραστηριοτήτων), λόγω της ζήτησης αλουμινίου/αλουμίνας που ενισχύει τις τιμές τους, και της συνεχούς μείωσης του κόστους.

Από την άλλη, στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου αναμένεται ομαλοποίηση της κερδοφορίας για τη φετινή χρονιά στα 118 εκατ. ευρώ, προτού ενισχυθεί το 2022 στα 173 εκατ. ευρώ, χάρη στη νέα μονάδα CCGT 826MW (μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο) και την αυξημένη συνεισφορά των ΑΠΕ.

Όσο αναφορά την ανάκαμψη των κερδών στους τομείς EPC/SES (Βιώσιμη Ανάπτυξη) και RSD (Ανανεώσιμες Πηγές & Αποθήκευση Ενέργειας), αξιοποιώντας τον ισχυρό όγκο και την αναπτυσσόμενη εσωτερική αγορά ηλιακής ενέργειας, αναμένεται να έχουν υποστηρικτικό ρόλο. Συνολικά, το 2021 θα αποτελέσει ένα έτος μετάβασης για τα EBITDA (αύξηση 16% σε 366 εκατ. ευρώ), προτού ξεπεράσουν το επόμενο επίπεδο των 400 εκατ. ευρώ από το 2022 και έπειτα, σύμφωνα με τη Euroxx.

Παράλληλα, αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο, μια πιθανή είσοδος της Μυτιληναίος στο βασικό δείκτη MSCI Greece το Μάιο σαφώς θα αποτελέσει ένα σημαντικό καταλύτη, αυξάνοντας τη ρευστότητα της μετοχής, τη θεσμική βάση συμμετοχής και εν τέλει την τιμή της.

Τέλος η στρατηγική κίνηση της Μυτιληναίος να αυξήσει σημαντικά την έκθεσή της στο χώρο των ΑΠΕ, θέτοντας νέους, φιλόδοξους στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, υπογραμμίζει την ικανότητα της διοίκησης να προχωρά μπροστά, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η τελευταία απόκτηση ΑΠΕ, φέρνει πιο κοντά τον μεσοπρόθεσμο στόχο του ομίλου για χωρητικότητα 3GW. Επιπλέον, παρά τους κινδύνους υλοποίησης, αυτή η επένδυση αλλάζει σταδιακά το προφίλ και το μέγεθος της εισηγμένης, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, με τα κριτήρια ESG να ενσωματώνεται πλήρως στη στρατηγική της. Όπως επισημαίνει η Euroxx, η Μυτιληναίος είναι μια εξαιρετική περίπτωση κάλυψης προς την εγχώρια ενεργειακή μετάβαση, τη βιωσιμότητα και το πράσινο επενδυτικό πλάνο.

  • Φωτογραφία από την εταιρεία

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider