Με το βλέμμα στραμμένο στη Fitch ο Γενικός Δείκτης

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το βλέμμα στραμμένο στη Fitch ο Γενικός Δείκτης
Με τις 900 μονάδες αναμετριέται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 4,5 χρόνια. «Κλειδί» για τη βιώσιμη άνοδο, η αυριανή απόφαση της Fitch για το αξιόχρεο της Ελλάδας.

Μία ανάσα πριν από τις 900 μονάδες βρίσκεται μετά από 4,5 χρόνια ο Γενικός Δείκτης και το στοίχημα θα κριθεί εν πολλοίς από την αυριανή απόφαση του οίκου Fitch για το αξιόχρεο της Ελλάδας.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών εκκινεί σήμερα στις 899,93 μονάδες, μετά από άνοδο 1,14% στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Από την αρχή του έτους, σημειώθηκε άλμα 46,74% στο ταμπλό, αν και τα μηνιαία κέρδη μειώνονται σταδιακά, από 11,48% τον Φεβρουάριο σε 3,62% τον Ιούλιο. Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν στο insider.gr ότι ο Γενικός Δείκτης έχει ένα δεκαήμερο περιθώριο για «αυγουστιάτικο ράλι» προτού λάβει τη σκυτάλη η θερινή ραστώνη.

Τα βλέμματα, πάντως, είναι στραμμένο στην ανακοίνωση της Fitch αύριο, Παρασκευή, και το μείζον ερώτημα είναι εάν ο οίκος αξιολόγησης θα προβεί σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη βαθμίδα «BB-» όπου βρίσκεται σήμερα ή σε αναβάθμιση μόνο της προοπτικής σε θετική, από σταθερή, όπως συνέβη και με τη Moody’s πρόσφατα.

Στην ανακοίνωσή της η Fitch μόλις λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είχε επισημάνει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση, ιδίως όσον αφορά στην αλλαγή του μείγματος οικονομικών πολιτικών που οδηγούν σε υπερπλεονάσματα μέσω της υπερφορολόγησης και των χαμηλών δημόσιων δαπανών. Υπογράμμισε δε τυχόν αλλαγές σε αυτό το μείγμα να δρομολογηθούν σε συνεννόηση με τους Θεσμούς και πάντοτε στο πλαίσιο της υλοποίησης των συμφωνηθέντων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Ο Γενικός Δείκτης βλέπει πλέον τις 900 μονάδες ως ένα εφικτό στόχο, ιδιαίτερα ενόψει της πιθανολογούμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Παράλληλα, η υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στην περιοχή του 2% ανοίγει το δρόμο για μια νέα έκδοση πολυετούς τίτλου και την υλοποίηση του σχεδιασμού αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ», επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, Δημήτρης Τζάνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider