ΟΠΕΚ+: Αυστηρά όρια στην παραγωγή πετρελαίου και τον Απρίλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚ+: Αυστηρά όρια στην παραγωγή πετρελαίου και τον Απρίλιο
O ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να διατηρήσει αυστηρό όριο στην παραγωγή πετρελαίου για τον επόμενο μήνα, εκτοξεύοντας τις τιμές σε μια αγορά που προσδοκούσε επιπλέον προμήθειες.

O ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να διατηρήσει αυστηρό όριο στην παραγωγή πετρελαίου για τον επόμενο μήνα, εκτοξεύοντας τις τιμές σε μια αγορά που προσδοκούσε επιπλέον προσφορά.

Η συμφωνία αποτελεί νίκη για τη Σαουδική Αραβία, η οποία πίεζε επίμονα για το σφίξιμο της στρόφιγγας. Έτσι, ο κόσμος πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σημαντική μείωση των προμηθειών, υψηλότερα ενεργειακά κόστη και τον κίνδυνο του πληθωρισμού, την ίδια στιγμή που οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί επιτρέπουν στις οικονομίες να αναδυθούν μετά από την κρίση του Covid-19.

Ο οργανισμός εξέταζε αν θα επανέφερε στην παραγωγή επιπλέον 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Όμως, αφού παροτρύνθηκαν από τον Σαουδάραβα υπουργό ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, να παραμείνουν προσεκτικά, τα μέλη συμφώνησαν να διατηρήσουν τη παραγωγή στα ίδια επίπεδα – με την εξαίρεση περιορισμένων αυξήσεων που παραχωρήθηκαν στη Ρωσία και στο Καζακστάν.

Σε μια ενημέρωση που ακολούθησε την συνάντηση της Πέμπτης, ο πρίγκιπας πήγε ένα βήμα παραπέρα αφήνοντας ανοιχτό τον χρόνο τερματισμού της περικοπής της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εκ μέρους του βασιλείου. Δεν έδωσε ημερομηνία για τον τερματισμό αυτής της εθελοντικής μείωσης και είπε στους δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει βιασύνη.

«Ο ΟΠΕΚ+ σίγουρα ρισκάρει να πάρα-ζορίσει την αγορά πετρελαίου», δήλωσε η Αμρίτα Σεν, επικεφαλής αναλύτρια της Energy Aspects του Λονδίνου.

Κίνδυνοι πληθωρισμού

Το μπρεντ ήδη έχει σημειώσει περίπου 30% αύξηση αυτή τη χρονιά, ήτοι πάνω από 67 δολάρια το βαρέλι. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ο ΟΠΕΚ+ κράτησε την προσφορά χαμηλότερα από την ζήτηση για να αποστραγγίξει το πλεόνασμα που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια των πιο «σκληρών» περιόδων του lockdown. Xωρίς επιπλέον παραγωγή, το έλλειμμα θα μεγαλώσει σημαντικά τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού.

Με την αγορά ομολόγων ήδη σε αναβρασμό λόγω των ενδείξεων πληθωρισμού, η επιθετική κίνηση από πλευράς ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αποτελέσει πονοκέφαλο για την Federal Reserve των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και δεν είναι μόνο οι τιμές του πετρελαίου που εκτινάσσονται στα ύψη. Από τον χαλκό και το χάλυβα ως το καλαμπόκι και τη σόγια, οι τιμές πολλών εμπορευμάτων αυξάνονται ραγδαία.

Η Ρωσία και το Καζακστάν εξασφάλισαν εξαίρεση από την συμφωνία, που τους επιτρέπει να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 130.000 και 20.000 βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα, για τον Απρίλιο, «εξαιτίας των πάγιων εποχιακών μοτίβων κατανάλωσης» σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο site του ΟΠΕΚ. Οι δύο χώρες έλαβαν αντίστοιχες εξαιρέσεις και για τον Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Ενώ η απόφαση θα γεμίσει τα ταμεία του ΟΠΕΚ μετά από μια χρονιά οικονομικών δυσκολιών, παρουσιάζει και κάποιους κινδύνους. Με τις τιμές του αργού στα ύψη των 60 δολαρίων, θα μπορούσε να αναβιώσει η Νέμεσις του οργανισμού - οι αμερικάνοι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ+ θα ξανασυναντηθεί ξανά την Πρωταπριλιά για να αποφασίσει τα επίπεδα παραγωγής για τον Μάιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider