Γιατί οι έμποροι «στοκάρουν» πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι έμποροι «στοκάρουν» πετρέλαιο
Η συρρίκνωση της ζήτησης λόγω του κοροναϊού πλήττει την αγορά.

Τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και οι πετρελαιοπαραγωγοί έχουν μισθώσει αποθήκες πετρελαίου στη Νότια Κορέα για να κρατήσουν αργό πετρέλαιο σε δεξαμενές, μέχρι να ανακάμψει η κινεζική και εν γένει η ασιατική ζήτηση από το χτύπημα του κοροναϊού στην αγορά.

Η Glencore, η Trafigura, η Mercuria και η Total έχουν μισθώσει δεξαμενές συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 15 εκατομμυρίων βαρελιών οι οποίες ανήκουν στην Korea National Oil Corporation (KNOC),σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Οχυρώνονται λόγω κοροναϊού

H KNOC διαθέτει εννέα αποθηκευτικούς χώρους χωρητικότητας 136 εκατομμυρίων βαρελιών και επιπλέον υπό κατασκευή υποδομές χωρητικότητας 10 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τουλάχιστον ένας έμπορος έχει επίσης νοικιάσει προσωρινά και ένα supertanker για βραχυπρόθεσμη χρήση, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η συρρίκνωση της ζήτησης στις αρχές Φεβρουαρίου σε συνάρτηση με την κατάσταση της αγοράς στην οποία οι τιμές για παράδοση σε μεταγενέστερες ημερομηνίες είναι υψηλότερες από τις τιμές άμεσης παράδοσης, συντελεί στη δημιουργία συνθηκών υπερπροσφοράς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι έμποροι προσπαθούσαν να βρουν αγοραστές ακατέργαστων φορτίων στην Ασία, καθώς η κινεζική ζήτηση υποχώρησε εξαιτίας της επιδημίας ενώ το ενδιαφέρον αγοράς στην ευρύτερη Ασία ξεθώριασε εξαιτίας των χαμηλών περιθωρίων διύλισης.

Την περασμένη εβδομάδα, η αγορά spot για τα φορτία της Μέσης Ανατολής τον Απρίλιο ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη, καθώς η ζήτηση εξακολούθησε να είναι υποτονική λόγω της επιδημίας, ενώ οι αγοραστές περιμένουν τα φορτία να γίνουν ακόμη φθηνότερα από ό, τι τώρα.

Οι έμποροι τώρα στοιχηματίζουν στην άνοδο των ακαθάριστων αγορών στην Κίνα και την Ασία, όταν η κατάσταση επανέλθει στο φυσιολογικό, δήλωσε η πηγή.

Πριν όμως η κατάσταση επανέλθει στο φυσιολογικό, θα μπορούσε να επιδεινωθεί, με τα κινέζικα διυλιστήρια να μειώνουν τις τιμές και τους προμηθευτές πετρελαίου να κατεβάζουν με τη σειρά τους τις τιμές για την ασιατική αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider