Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος των γεωπολιτικών εντάσεων στις τιμές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος των γεωπολιτικών εντάσεων στις τιμές
Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο τη Δευτέρα.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η αστάθεια του εφοδιασμού, οι αλλαγές στην ενεργειακή βιομηχανία, η πολιτική του ΟΠΕΚ, οι κυρώσεις Τραμπ κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας λειτουργούν ως αντίρροπες δυνάμεις και συντηρούν την αστάθεια στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο τη Δευτέρα μετά από τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, ότι υπήρξε συναίνεση μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και των άλλων παραγωγών πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ να συνεχίσουν να περιορίζουν την προσφορά. Μάλιστα, η J.P. Morgan αναμένει από τον ΟΠΕΚ να επεκτείνει τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι το 2020.

Από την άλλη, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας «καλά κρατεί» ενώ η διένεξη έχει θορυβήσει και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καθώς πολλές από αυτές κατασκευάζουν στην Κίνα προϊόντα που κατόπιν τις εξάγουν σε όλο τον κόσμο. Η οικονομική αβεβαιότητα και οι επιπτώσεις που τείνει να επιφέρει στη ζήτηση σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις (πόλεμος Λιβύη, Βενεζουέλα κλπ) θα μπορούσαν να έχουν θορυβήσει τους παραγωγούς και τον ΟΠΕΚ σχετικά με την επάρκεια της προσφοράς.

Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί για την ώρα ούτε από τις αναταραχές ούτε από τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Οι διάφορες πηγές εξακολουθούν να προμηθεύουν κανονικά την αγορά πετρελαίου οπότε η ανάγκη περιορισμού της παγκόσμιας παραγωγής παραμένει, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

«Είναι λογικό να μιλάμε για κινδύνους από την πλευρά της προσφοράς, αλλά αυτό δεν μπορεί να πάει πέρα από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν νομίζω ότι οι προσδοκίες για τις τιμές του πετρελαίου είναι πραγματικά αυξημένες», δήλωσε ο Scott Darling, επικεφαλής της JP Morgan για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ασία.

Αυτό ίσως εν μέρει να οφείλεται και στην αύξηση της παραγωγής από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ και στην επιβράδυνση της ζήτησης λόγω παγκόσμιων οικονομικών αβεβαιοτήτων, μια άποψη την οποία υποστηρίζει και ο Darling, μιλώντας στο CNBC.

Την Δευτέρα το μεσημέρι το μπρεντ διαπραγματεύεται στα 72,55 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 0,47% και το αργό στα 62,98 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 0,35%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider